Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas też pojawił się problem z nocynm spaniem. Wybudza się co 2-3h.
Nowych zębów nie widać. Mamy ciągle 2.
Drzemki w ciągu dnia są różne, albo dwie albo jedna - w nocy żadnej poprawy nie widzę 😔 czuję się jakbym miała noworodka 🥲Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2022, 08:11
Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
XII.2020 - cykl naturalny - ciąża biochemiczna 6tc [*] 😭💔
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
III.2021 - Aromek III cykl 😥
IV.2021 - Aromek IV cykl🍀🥳🥰
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
Starania o drugiego bobasa... od VI.2023
VI - VIII.2024 - Aromek 😥
13.IX.2024 - Aromek IV cykl - 1 IUI ❌️
X - XI.2024 - IUI anulowane 🤨
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
U mnie córka chodzi tylko przy meblach. W połowie grudnia wybieramy się na rodzinną imprezę w restauracji i myślałam o zakupie takich kapci:
https://allegro.pl/oferta/ekotuptusie-cotton-kapcie-dzieciece-liski-m-9453895613
W domu chodzi w kapciach-skarpetach.
Na kupno prawdziwych butów poczekamy na samodzielne chodzenie.Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
Robin ja jakoś nie czuje katowania dziecka które jeszcze nie chodzi albo ledwo co chodzi butami… Ta mała stopka się cały czas kształtuje i potrzebuje luzu. U nas mały jest caly czas na boso a jak wychodzimy to nakładam mu takie skarpeto buty, bardzo polecam https://allegro.pl/oferta/buciki-skarpetki-z-gumowa-podeszwa-autko-21-11812956125
Wiadomo ze jak idziemy na spacer to siedzi w wózku porządnie przykryty i w spiworku wiec mysle ze mu ciepło w stopy.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Super te kapcie, mogą się sprawdzić w różnych sytuacjach.
No u nas też że snem kiepsko. Budzi się w nocy na jakie 2,3 godz czasem dospi albo i nie jak się turla w zamkniętymi oczami po lozku🙄no i przebudza milion razy, w tym że 2 na mleko.
Robin ja też przeczytałam różne poradniki, jestem na różnych forach, i też uważam że to musi przejść, można oczywiście pomoc, Rutyna, żeby dziecko nie spało za długo w ciągu dnia, o określonych formach itd itd ale kurcze możesznie wiem jak się starać, myśleć tylko o tym żeby już zasnęło na drzemkę no posypie się twój plan (swoją drogą to też męczące) a i tak dziecko mzoe się budzić.
Tak też mieliśmy z 1 synkiem który budził co 15 min, miał histerie nocne. Czego my nie próbowaliśmy, specjalna dieta, ustawianie snu, neurolog a on po prostu z czasem zaczął lepiej spac. Jak się budził do 2 roku życia co2 godz to uważałam że jest super 🤪
Aaggaa02 -
U nas tez noce zamieniły się w koszmar… najgorsze jest to ze jak zaczyna płakać to tylko butla go uspokaja i doszło do tego ze w nocy mi zjada 3 butle gdzie tak naprawdę powinien już nie jeść wcale. Córka w tym wieku już nie piła w nocy mleka, ewentualnie raz…22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Lilka, wiem tak niby powinno być ale są dzieci i to wcale nie jest jakies rzadkie ktore jednak jedzą w nocy.
U mnie udało się zejść do 2, a od kilku dni do 1 mleka, ale i tak się budzi, przebudza, przewala po łóżku. I nie zdziwię się jak się okaże że on jednak będzie jadł częściej w nocy.
A w ciągu dnia dużo je? U nas jak zaczęłam pilnować posiłków i żeby jadł lepiej jakościowo to mam wrażenie że od tego momentu zaczął mniej w nocy jeść.
Tylko mój synek jeszcze potrzebuje mleka w ciągu dnia, apetyt ma coraz większy ale przez ciągle choroby, nie jest on jakiś dużyAaggaa02 -
No właśnie was miałam pytać o spanie a widzę temat poruszony. Nasza ma dwie drzemki w ciągu dnia w zależności o której wstanie z nocy to zasypia ok 11 a później koło 16 druga drzemka. Powiem Wam że mamy problem z zaśnięciem na noc właśnie to turlanie, wstawanie, podnoszenie się zanim zaśnie to trochę tego narobi i tak z 30 min to trwa. W nocy je 2 razy butle ale jak zje to praktycznie odrazu zasypia, mąż od kilku nocy uparł się i odkłada ją do łóżeczka jak zaśnie po tych butlach, może to i dobrze bo jak spi między nami to my śpimy nazbyt czujnie i póki co odkładanie wychodzi ale musi zasnąć u nas
-
30 min usypianie uwazam za super wynik
Dzisiaj usypia prawie 1,5 godz. Ale to pewnie dlatego że z ostatniej drzemki obudził p 16.20. Czyli akurat książkowo 3,5h ostatniej aktywności przed snem.
No i też zależy ile dziecko śpi w dzień. I jak długie ma drzemki.
U nas też z rd nie ma szału, nie je dużo, ale cieszę się że jeAaggaa02 -
Generalnie podobno najlepiej dla snu dziecka jest to żeby samo zasypiało w miejscu w którym będzie spało.
Tyle w teorii, wiem że to ejst do zrobienia chociaż brzmi niemożliwie. I chyba wkrótce się tego podejmę.
I to nie dlatego że nie kubie jak na mnie zasypia, bo bardzo to lubię ale przez to w nocy jak po mleku już śpi że mną, przebudza się, turla na mnie, może zasnąć tylko na mnoe. I to trwa nawet że 2 h. To jest mega męczące i w nocy frustrująceWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 20:19
Aaggaa02 -
Dziewczyny u mojej córki od początku listopada pojawił się problem ze spaniem. Córka w nocy wierciła się w łóżeczku, wstawała i płakała. Myślałam, że jest jej w nocy za zimno/za ciepło... Zaczęła lepiej przesypiać noce jak:
- zaczęłam dawać jej więcej mleka w ciągu dnia - z 800 do 900ml (stałymi posiłkami córka ciągle się delektuje)
- ponownie dawać probiotyk z bakteriami GG (u nas zrobienie kupy zawsze oznacza krzyk ☹️) - w nocy widziałam jak prostuje nóżki i puszcza masę bąków
- przeszliśmy na jedna drzemkę (po 5 godzinach od porannej pobudki, śpi ok. 90min)
Może, któraś z opcji sprawdzi się i u Was.
Teraz wybudza się raz w nocy/stęknie i dalej śpi 🤗
Wiem jakie flustrujace i męczące jest nocne wstawianie... Mam nadzieję, że u każdej z Was szybko to się skończy. 🥰Starania o pierwszego bobasa od I.2018
II - III.2020 - Clo 😥
X - XI.2020 - Aromek 😥
7.I (30dc) beta 68
11.I (34dc) beta 228
16.I (39dc) beta 22
11.V (26dc) beta 42
13.V (28dc) beta 114
17.V (32dc) beta 756
22.V (37dc) beta 7831
CÓRKA 31.12.2021 👧🍼❤️
XII. 2024 - IVF ❄️❄️❄️ -
Dobrze, że jest to forum, bo może nie jest to miłe co napisze, ale pocieszające jest to, że nie tylko my mamy takie problemy, bo już myślałam, że może z malutką jest coś nie halo 🙊
Nasza mleka za dużo nie je, porcja jej pojedyncza max wynosi 150 ml, na dzień zjada ok 600-750 ml i nijak nie chce więcej chociaż próbowałam robić większe porcje. Jeśli chodzi o RD to jakoś idzie, ale ciężko mi ocenić czy dobrze. Rano zjada kasze (manne lub owsiane lub bobovita manna) z bananem lub jakimś musem, na obiadek zupkę lub danie przeze mnie przygotowane (robię kilka różnych i mrożę w sloiczkach) lub kupne, na kolację zjada też kasze lub chleb z masłem w ciągu dnia jakieś przekąski typu chrupki kukurydziane, jabłko, banan, gotowana marchewka ...
Też słyszałam o tym żelazie że może mieć wpływ na spanie i zasypianie, lecz też nie badałam. Jaką dawkę Wit d podajecie ?
Robin drzemki u nas trwają od 40 min do 1.5 godziny i faktycznie jak mała zaśnie tak jak np dzisiaj koło 16.20 pośpi godzinę a chce ją położyć spać o 20 to może zbyt krótka przerwa między spaniami? U nas jedna drzemka nie wchodzi jeszcze w grę, rano jest śpiącą kolo 11 a jak nie położę na drugą drzemkę to przewraca się o własne nogi i mam wrażenie że też ciężko wtedy zasypia taka zmęczona...Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2022, 21:53