Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
A jak to jest z tym ananasem? Ostatnio miałam taką chęć i mnie koleżanka postraszyła że to takie zakazane bo może wywołać poród. I coś tam czytałam ale zdania są podzielone i chyba chodzi o naprawdę duża ilość. Wczoraj zjadłam plaster z puszki i czuję się wyśmienicie 🤣 a wam coś lekarze o tym wspominali?
-
Dziewczyny,mam pytanie, jeżeli chodzi o krzywą cukrową.
Aktualnie jestem w 27 TC(26+5). Generalnie to badanie robi się między 24 a 28 TC. Od soboty będę w 28 TC(27+1).Czy mogę na spokojnie umòwić się na przyszły tydzień,czy muszę już teraz zaraz dzwonić i prosić,aby zapisali mnie na jutro?2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Na razie lekarka mówiła, że mój wynik jest tak minimalnie przekroczony że łapie się normy cukrzycowe, ale chce zobaczyć jak te poziomy wyglądają przy mojej aktualnej diecie. Mówiła, że być może nawet nic nie trzeba będzie zmieniac w moich nawykach zywieniowych. Idę we wtorek na wizytę kontrolną to zobaczymy co dalej. Nie mam nic do mierzenia moczu.
Ja obecnie jem tak: śniadanie, jakieś 3h później np. zupę lub drugie śniadanie, potem kolejne 2-3h później drugie danie i po ok 3-4h kolację. W między czasie czasem zjem jakieś jabłko, czy jogurt czy kanapkę ale nie codziennie, to jak naprawde mam na coś chętke. Do tego woda, kawa, herbata i cola zero czy sok pomarańczowy.
Teraz np zmierzyłam cukier godzinę od rozpoczęcia jedzenia sałatki i cukier wyszedł 100. -
Marcysiu co ta lekarka ci gada 🙈 normy to są normy, twoje wyniki ewidentnie pokazują, ze się w normach nie łapiesz. Cukry jak na razie mówisz z glukometru tez masz wysokie.
Ja w ciąży z córka miała przekroczone tylko o 1 jednostkę po 2 godzinach bodajże to było. Trzymałam dietę a i tak ciąża w lll trymestrze cukry podbiła i skończyła na insulinie nocnej.
To oczywiście tylko i wyłącznie twoja decyzja jak będziesz prowadziła dietę.
Ja wczoraj rozmawiałam z moim ginekologiem odnośnie mojego strachu o pęknięcie macicy o to, ze blizna może puścić itd… a on mi powiedział, ze on sie o moja blizne nie martwi. Jedyne czym on sie bardziej przejmuje u mnie to cukrzyca ciążowa, żeby trzymać ja w ryzach bo to ona daje niestety duzo powikłań.
Samo to, ze skoki cukrów postarzają łożysko a starzejące sie łożysko to niewydolne łożysko. Także, ja nie wiem co za diabetolog ci mówi takie rzeczy, kiedy ewidentnie krzywa cukrowa wyszła ci nieprawidłowa. Podwyższone cukry to wielowodzie a tez rzadko ginekolodzy o tym mówią. Np mój diabetolog zawsze pyta o wizytę u ginekologa jakie pomiaru dziecka jaki stan wód płodowych… a bo w ciąży z córka pierwsza diabetolog w ogóle o takie rzeczy nie pytała. Ten drugi na którego zmieniłam juz pytał
-
Żelka1990 wrote:Marcysiu co ta lekarka ci gada 🙈 normy to są normy, twoje wyniki ewidentnie pokazują, ze się w normach nie łapiesz. Cukry jak na razie mówisz z glukometru tez masz wysokie.
Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi - lekarka powiedziała, że przekroczone normy wskazują na to że MAM CUKRZYCE ciążową, ale że jest to delikatne przekroczenie i być może to co obecnie jem jest na tyle ok że nie będzie konieczności wprowadzania jakiś zmian zywieniowych. Na razie kazała mierzyć glukometrem i oceni moje pomiary na następnej wizycie.
Co masz na myśli, że "ode mnie zależy jak będę prowadziła ciążę"? Bo chyba nie za bardzo teraz Cię rozumiem... Coś mi sugerujesz?? Zakladasz z góry, że moja lekarka się nie zna? Nie martw się, zadbam o siebie należycie, jest to dla mnie nowa sytuacja i uczę się obsługi glukometru i całej tej otoczki. Jeśli będę widziała, że moje wyniki odbiegają znacznie od normy a moja lekarka to lekceważy, to bez obaw, będę konsultować to u innych specjalistow. Dopiero to mój drugi dzień i jak na razie moje pomiary są w normach, nie licząc dzisiejszego o którym pisałam, ale przez godzinę piłam herbatę z cukrem więc na 100% ten wynik był nieprawidłowy.
Ja wiem że wy tu chcecie dobrze, doceniam to naprawdę, ale od razu zarzucanie że jest coś nie tak.... No wstrzymalabym się z takim osadem bo jednak każda z nas ma inny organizm i inna była sytuacja jej organizmu przed zajściem w ciążę. Dajmy się wykazać lekarzowi i nie zakładajmy od razu że jest z nim coś nie tak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 15:51
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
I.Ana.I wrote:Jam mam zalecenie od diabetologa 6 posiłków dziennie nie 4
Ja na razie nie mam żadnych zaleceń, tylko obserwacje mojego zywienia i notowanie wyników.
A w książeczce notujesz cukier po każdym posiłku? Czyli np śniadanie - mierzenie, przekąska np grejpfrut - mierzenie? Czy tylko po głównych posiłkach? -
Marcysia z reguły jeśli wychodzi w krzywej nieprawidłowość to znaczy, ze żywienie nie jest dobre. Np mówisz ze masz podwyższone cukry po herbacie to, to samo co podwyższony cukier po białej bułce. Dziewczyny bez cukrzycy ciążowej mogą wypić herbatę z cukrem i cukier będzie poniżej 140.
Mówiąc ze dietę ( bo nie napisałam ciaze, tez złe zrozumiałaś to co napisałam) będziesz prowadziła jak będziesz uwazala. Mam na myśli właśnie to, ze ja cię nie będę namawiała, żebyś ty jadła inaczej. Tylko przy każdej dieciecukrzycowej takie podstawowe wytyczne dla każdego są takie same.
Zawsze się na początku dostaje glukometr i jest obserwacja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 16:12
-
Tylko, że ja ta herbatę piłam od 50 do 5 minut przed pomiarem. Nie znam sie, być może właśnie zdrowej osobie taki kubek nie zawyzylby w żaden sposób wyniku, dlatego będę się dalej obserwować. Jeśli moje wyniki będą zawyżone to na pewno wprowadzę jakieś zmiany w moich posiłkach. Dużo was czytam jeśli chodzi o jedzenie więc coś tam pamiętam, a na pewno w razie wu zapytam żebyście przypomniały co z czym łączyć. 😊
Wiadomo jak to jest z jedzeniem, kilka dni się je super zdrowo, a jednego ma się chętke na pizzę, pierogi i zje się tonę tych węgli, ciężko aż tak w 100% zrezygnować ze wszystkich przyjemności. Ale no, trzeba się starać 🤷🏻♀️ ja też niekoniecznie codziennie jadałam super zdrowo, pizzka to wjeżdżała czasem o 22 😜
Jedyne co mnie zastanawia to o co wyżej zapytałam - jak jecie np 6 posiłków, z tego 4 normalne, a 2 przekaskowe to po każdym jedzeniu mierzycie cukier po godzinie? I wtedy pijecie tylko wodę czy nic?
I czy po tłustym , np po pizzy mierzycie cukier po godzinie i dodatkowo po 2 godzinach? Pytam bo po takim zarelku te cukru wychodzą później i ten wynik może być nie do końca miarodajny po godzinie 🤔
Sorki, faktycznie przeczytałam "ciążę".Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 16:29
-
Żelka1990 wrote:Mój synek ma pierwsza czkawkę 😍 ( pierwsza tak sadze bo pierwszy raz ja czuje)
Przypomniało mi się jak córeczka miała
Ja wczoraj chyba też to poczułam, jakby takie pulsowanie w brzuchu i drganie. Czytałam na ciąża+ ,że to właśnie czkawka i może się zdarzyć tak, że będzie ona w tych samych porach 😊 -
Ja mierzę 8 razy na dobę cukry.
1. Na czczo
2. Po śniadaniu
3. Przed obiadem
4. Po obiedzie
5. Przed kolacja
6. Po kolacji
7 przed snem
8. O 3.00 w nocy.
Czasmi pomiędzy posiłkami też. Np po drugim sniadaniu gdy minie godzina a ja nadal glodna a jeszcze np 2 h do obiadu to sprawdzam cukier jak mam niski to zjem coś dodatkowo a Jak np powyżej 110 to robie sobie gorzką herbatę lub kawe rozpuszczalna też gorzką żeby dotrwać do obiadu
Więc czasami mam więcej niż 6 posiłków. Ogolnie ostatnio to jestem ciągle głodna. I glukometr idzie w ruch co jakiś czas. Pilnuje żeby nsie było skoków tylko przez cały dzień cukier na tym samym poziomie . A im ciąża wyżej tym mam z tym większy problem. Coraz więcej ograniczeń.
Czasami jest tak że zjadałam kilka dni temu
coś i było ok, a zjem znów i klops.
Mój diabetolog także prosi o zdj z USG i karte ciąży. Sam też mnie waży, ciśnienie. Tętno sprawdza i rękoma zawsze maca mi brzuch.
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj na obiad zjadłam ogórki kiszone + coleslaw + kartacze… bałam się co to będzie godzinę po aleeee 123 cukier także git. A kartacze wiadomo węgle na maksa.
Ja mierze :
1) na czczo
2 ) po śniadaniu
3) po drugim śniadaniu
4) po obiedzie
5) po pierwszej kolacji
Po drugiej kolacji nie mierze i nie misze mierzyć w nocy chyba ze będą ketony nie do zbicia wtedy musiałabym mierzyć w nocy.
No nie mierze jedynie po tych dodatkowych przekąskach bo mierzylam kilka razy i lekarz powiedział, ze ok już nie bo zawsze miałam cukier w granicach 90. Zazwyczaj jest to jedna przekąska czasem dwie …Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 17:01
-
Marcysia1990 wrote:A jak to jest z tym ananasem? Ostatnio miałam taką chęć i mnie koleżanka postraszyła że to takie zakazane bo może wywołać poród. I coś tam czytałam ale zdania są podzielone i chyba chodzi o naprawdę duża ilość. Wczoraj zjadłam plaster z puszki i czuję się wyśmienicie 🤣 a wam coś lekarze o tym wspominali?
O mamo o ananasie to jeszcze nie słyszałam, ale nawet nie miałam okazji w tej ciazy zjesc. To chyba rzeczywiscie jakies duze ilości by musiały być, bo tak to by trąbili o tym na lewo i prawo btw mi ginekolog nie mowil zadnych zalecen zywieniowych, wszystko znam z neta. -
I.Ana biedna to się naklujesz duuużo. U Ciebie to prawie jak przy jedynce. Moja kuzynka mierzy np przed posiłkiem, liczy ile zje wegli, daje na to wymienniki i potem po posiłku sprawdza i robi jeszcze dodatkowo korektę. Także u niej ten sensor do libry super się sprawdza. Niestety czasami przesądzi z ilością insuliny i musi podnieść sobie poziom cukru. Więc bada się co chwilę.
Ja ten tydzień to też się pomierze po każdym czymś co zjem. Dla mnie największym problemem jest to że żeby wynik był miarodajny to przed godzinę nic nie powinnam zjeść. A czasami jak jem jakaś lekką zupę to po około godzinie zdarza mi się zjeść drugie danie. Różnie to bywa w zależności od czasu i poziomu głodu 😄
-
Marcysia1990 wrote:A jak to jest z tym ananasem? Ostatnio miałam taką chęć i mnie koleżanka postraszyła że to takie zakazane bo może wywołać poród. I coś tam czytałam ale zdania są podzielone i chyba chodzi o naprawdę duża ilość. Wczoraj zjadłam plaster z puszki i czuję się wyśmienicie 🤣 a wam coś lekarze o tym wspominali?
Pewnie musiałabyś się żywić samym ananasem przez miesiąc Koleżanka to chyba w paranoję popada, jakby ananasem można było poród wywołać, to by karmili nim na patologii, zamiast oxy podłączać ;P
espoir, Marcysia1990, Słonecznik90, Nyashka, Malamii26 lubią tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Z tym ananasem to jak z malinami😃😃 tyle przenoszonych ciąż i musza oxy dawać . Nie No myśle, ze można spokojnie zjeść.
Dziewczyny byłam na placu zabaw i spotkałam się z koleżanka. I tak gadałyśmy o ciąży i ona mi opowiedziała swoją historie. Bo ona drugiego synka urodziła z waga 4860g!! I Ten mały już taki hop do przodu jest cały czas z waga i wzrostem. On zaczął jakoś tak koksic przed 20 tyg. Ona miała krzywa robiona 5 razy!! Bo ginekolog się bał, ze oni coś przeoczą a ona żadnej cukrzycy nie miała wg krzywej! Oczywiście miała cesarkę w 39+0 miała mieć w 38+0 ale miała covida r