Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zagotowało mną... nawet nie chce myśleć co Ty przechodzisz bo chyba bym zgłupkowała tego lekarza na czym świat stoi! Co to znaczy nie ma potrzeby mierzenia przezierności i że "na oko jest ok" przecież tu mówimy o konkretnych przedziałach w mm!
Szukaj normalnego lekarza, nie mów o NIPT albo bookuj najblizszy samolot, na 100% znajdziesz gdzies miejsce na prenatalne nawet jakbyś miała zapłacić te kilka stówek!
Czekając na łaskawą amniopunkcję wykończysz się te jeszcze kilka tygodni.
Wiadomo, że to Cie nie minie, ale na pewno inaczej byś się poczuła jakbyś miała zrobione porządne prenatalne a nie na odwal się.
BillieJean, yecikowa, Jusia92, Esbe, tosiekk lubią tę wiadomość
-
Esbe wrote:Nie popatrzyl tez nawet na nos i nie wiem czy jest ta kość nosowa... szczerze mówiąc ja nie widzę
https://ibb.co/ksGH6987
Ogarniaj gdzie indziej, tym bardziej, że sama masz wątpliwości co do jakości badania! Nie ma co na tym etapie poprzestawac, bo to świra będzie można dostać z niewiedzy… jestem w ogóle zbulwersowana!
Esbe lubi tę wiadomość
👧86
👨84
3 cs naturals
3.02. pozytywny test
4.02. Beta 236
6.02. Beta 615
19.02 ♥️ 133 i CRL 4,4
11.03 stwierdzono poronienie zatrzymane w 8+1
20.05 pozytywny test
23.05 beta 103
25.05 beta 266
27.05 beta 766
30.05 beta 2627
3.06 pęcherzyk ciążowy 11mm
11.06 ❤️140, crl 6,4, USG 6+3
22.06 crl 1.78, OM 8+3, USG 8+2
1.07 crl 2.8, OM 9+5, USG 9+4

-
Jak można podejść do tak ważnego badania stwierdzeniem, że nie ma sensu czego mierzyć 🙆 I w ogóle co to znaczy "raczej się nie myli ", czy oni są poważni? Poza tym tak jak już ktoś pisał 97% skuteczności to dalej nie 100% i ich obowiązkiem jest wszystko sprawdzić i powiedzieć co dalej. Koniecznie szukaj innego lekarza. Mocno trzymam kciuki żeby wszystko dobrze się skończyło 🤞🫂Esbe wrote:Cześć Dziewczyny, jestem po usg prenatalnych. Nic sie nie dowiedziałam. Powiedzieli, ze nipt sie nie myli i nie ma sensu mierzyć przeziernosci karkowej, ale "na oko wyglada OK". Rece dwie, nogi dwie, mózg wyglada okej. Nie patrzył czy piąstki sa zaciśnięte ani nic w tym stylu. Nie mierzą tez uderzeń serca ani nic takiego.
Miałam spotkanie z jakąś konsultantka, mówi, ze raczej sie test nie myli, nie ma sensu nic badać, tylko amniopunkcja w innym szpitalu, ale oni maja ogromne kolejki i mozliwe, ze bede musiała czekać dłużej niż 15 tydzien. Ogólnie powtórzyła, ze nie uznają, ze to byla ciąża bliźniacza, bo nie mam tego na piśmie i nie mam raportu i ze przyjmują, ze NIPT ma 97% skuteczności i trzymają sie wersji, ze raczej dziecko jest chore.
Co do detektora to ja wczoraj wyjęłam, bo mam z poprzedniej ciąży i nawet udało mi się złapać ❤️ ale nie planuję go zbyt często używać 🙃
Esbe lubi tę wiadomość
31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖

18.05 beta 85,3
20.05 beta 253
25.05 beta 1730
03.06 6+3 3,2mm ❤️ USG 5+6
08.06 7+1 7,6mm ❤️ USG 6+5
17.06 8+3 1,48cm ❤️ USG 7+6
29.06 10+1 3,5cm ❤️ USG 10+3

-
Esbe jestem w szoku że lekarz podszedł do tematu tak olewczo, nie do pomyślenia ! Prenatalne USG powinno być przeprowadzone bardzo dokładnie szczególnie gdy mamy jakieś podejrzenia, zostawili Cię tylko w stresie … jestem wściekła. Gdzie mieszkasz w UK? Szukaj specjalistów. Jest tam też sporo ginekologów Polaków, myślę że podeszliby zupełnie inaczej do tematu, jeśli nikogo nie znajdziesz to może masz możliwość przylecieć do Polski. Ja mam duże wątpliwości przed stawianiem takich diagnoz na podstawie jedynie wyniku z NIPT, poza tym pamiętajmy że blizniak był i ślad jego dna w łożysku został, tylko oni tego nie uznają. Dzieciak może być zdrowy a oni już wyrokują że chory noż kuuuuu…..
Dużo siły Kochana ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 15:20
Buburuza, Karola_90, baby33, Esbe, tosiekk lubią tę wiadomość
-
Esbe jednym słowem masakra, szkoda słów na to wszystko. Radzę jak Dziewczyny znaleźć innego specjalistę w UK albo w PL. Tak stresować ciężarną, nie do pomyślenia 🤯 jesteśmy z Tobą, wierzymy w Twojego Okruszka ❤️
Nie odzywałam się bo w sobotę wzięłam się za sprzątanie potem grilla mieliśmy a w niedziele żyłam na jagodziankach od szwagierki. Do południa wszystko zwracałam, potem jagodzianka mnie uratowała i jakoś dotrwałam z migreną do wieczora, ale nawet wieczorem wymiotowałam. Dzisiaj rano mąż poratował mnie bananem dopiero przy zmianie pieluchy zwróciłam 🙈 na razie cisza. Mąż coś miał mi kupić na mdłości, zobaczymy. Najgorzej na razie zamowanie się dzieckiem z wymiotami, mam nadzieję, że to incydentalne.
Kciuki za wizyty i prenatalne ✊️🍀
Buburuza, Esbe lubią tę wiadomość
09.2023 - rozpoczęcie starań
10.2023 - ⏸️
10.2023 - 6 t 💔 poronienie
03.2024 - wznowienie starań
04.2024 - ⏸️
05.2024 - 5 t 💔 poronienie
06.2024 - ⏸️
02.2025 - cc 37+4 💙 3120g, 56cm
04.2026 - powrót do starań 🍀
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
02.06.2026 - bhcg 95,52 mIU/ml
05.06.2026 - bhcg 457,54 mIU/ml prog. 28 ng/ml
15.06.2026 - pęcherzyk ciążowy 1,32cm
25.06.2026 - 1cm 🫐 z ❤️
13.07.2026 - wizyta gin NFZ
27.07.2026 - badania prenatalne 🧬
👶🏻💙
👧 30l. - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozyg., nisza cc, mięśniak 0.5 cm - acard 150; neoparin 0,6
🧔♂️ 36l. - ❌️ cholesterol

-
Jeśli to będzie pocieszenie to kilka lat temu mojej siostrze u UK powiedzieli, że ciąża jest do terminacji. Wszędzie szukała kogoś kto wyda drugą opinię, ale wszędzie słyszała, że lekarz ma rację. Co więcej jak poszła do szpitala szukając lekarza który wyda drugą opienie to dostała skierowanie na wywołanie poronienia….. nie wiem ile się zmieniło na przestrzeni lat, ale na podstawie tej historii wiem, że służba zdrowia w UK to lekceważące barany
W Polsce w głowę się pukali i ma teraz zdrową córeczkę.
Dobry pomysł żebyś nie mówiła u kolejnego lekarza o wynikach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 16:20
BillieJean, Esbe, tosiekk lubią tę wiadomość
-
Buburuza wrote:Jeśli to będzie pocieszenie to kilka lat temu mojej siostrze u UK powiedzieli, że ciąża jest do terminacji. Wszędzie szukała kogoś kto wyda drugą opinię, ale wszędzie słyszała, że lekarz ma rację. Co więcej jak poszła do szpitala szukając lekarza który wyda drugą opienie to dostała skierowanie na wywołanie poronienia….. nie wiem ile się zmieniło na przestrzeni lat, ale na podstawie tej historii wiem, że służba zdrowia w UK to lekceważące barany
W Polsce w głowę się pukali i ma teraz zdrową córeczkę.
Dobry pomysł żebyś nie mówiła u kolejnego lekarza o wynikach.
I pomyśleć … że tę zdrową dziewczynkę by… 🤯🤯🤯
Straszne jakie jest podejscie lekarzy w UK 🫣
Monia współczuję wymiotów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 16:49
-
Hej dziewczyny, ja już po prenatalnych, wszystko w USG wygląda dobrze jedyne co to zmartwiło ją początkowe serduszko które biło 139 ale gdy obudził się miał 146, jakie tętno u waszych maluchów na etapie 12-13 tygodnia ciąży? U nas prawdopodobnie chłopiec
molierowa, Karola_90, yecikowa, Esbe, _Dysia_, dori, Werox, Rosiek, Margareetka, tosiekk, Jusia92, monii00, BillieJean lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny za wszystkie wiadomości, od razu po wyjściu z gabinetu zerknęłam na bilety i zaczelam googlowac tutaj w UK.
Tak, zobaczyli NIPT i machali kartką mi chyba ze 3 razy przez oczami, ze tak wyszło z krwi. I to nie jeden lekarz, ale dodatkowo ta konsultantka. Zadzwoniła tez do jakiejś przełożonej i wróciła z wiadomością, ze tamta potwierdziła, ze żadne inne testy nie maja sensu tylko amniopunkcja, ale i tak moze byc ciężko z terminem w 15 tygodniu, raczej bedzie później.
Szpital w Cambridge.. wiec ktos mógłby przypuszczać, ze maja mądrych ludzi tutaj...
Jestem załamana, nie zmierzyli przeziernosci, nie zmierzyli kości udowej, tętna plodu ani noska. Powtarzali, ze to dopiero w 20 tygodniu sie robi i jest za wcześnie. Nie przygladal sie stopom ani rekom, ale moze faktycznie jeszcze za wczesnie na takie szczegóły. Właśnie wróciłam z pracy i szukam specjalisty prywatnie
Buburuza lubi tę wiadomość
-
Esbe wrote:Dzięki dziewczyny za wszystkie wiadomości, od razu po wyjściu z gabinetu zerknęłam na bilety i zaczelam googlowac tutaj w UK.
Tak, zobaczyli NIPT i machali kartką mi chyba ze 3 razy przez oczami, ze tak wyszło z krwi. I to nie jeden lekarz, ale dodatkowo ta konsultantka. Zadzwoniła tez do jakiejś przełożonej i wróciła z wiadomością, ze tamta potwierdziła, ze żadne inne testy nie maja sensu tylko amniopunkcja, ale i tak moze byc ciężko z terminem w 15 tygodniu, raczej bedzie później.
Szpital w Cambridge.. wiec ktos mógłby przypuszczać, ze maja mądrych ludzi tutaj...
Jestem załamana, nie zmierzyli przeziernosci, nie zmierzyli kości udowej, tętna plodu ani noska. Powtarzali, ze to dopiero w 20 tygodniu sie robi i jest za wcześnie. Nie przygladal sie stopom ani rekom, ale moze faktycznie jeszcze za wczesnie na takie szczegóły. Właśnie wróciłam z pracy i szukam specjalisty prywatnie
Kochana jesteśmy z Tobą i Twoim Maleństwem ❤️
Przeziernosc jest ważna na tym etapie bo pozniej nie bedzie juz można jej zmierzyć gdy dziecko podrośnie, dziwi mnie to co tam wyprawiają lekarze.
Trzymam kciuki żebyś trafiła w dobre ręce. Amniopunkcję możesz wykonać między 15 a 20 tygodniem teraz przeczytałam, więc jest czas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 17:25
Esbe lubi tę wiadomość
-
Esbe🫂 tak bardzo Ci wspolczuje ze musisz przez to przechodzic
oni sa tam niepowazni ;// jeszcze tak bardzo dokladaja w takiej sytuacji.. jak mozna takich podstawowych rzeczy nie sprawdzic
mam nadzieje ze uda Ci sie znalezc dobrego specjaliste tam albo przyleciec do PL.
Nayshea u nas na prenatalnych tetno wynosilo 156 wg OM bylo to 12+6. Skoro Wasz spal to pewnie dlatego wyszlo ciut nizsze tetno
Ja detektora nie kupuje bo tak jak wiekszosc z Was bym chyba siedziala z nim cale dnie przy brzuchu a jakbym nie znalazla to bym zwariowalaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca, 17:28
Esbe lubi tę wiadomość
Starania od 03.2023
Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
👱♀️34 🧑40
👱♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram, nasienie, wymazy ✅️
Amh: 1,440
Allo-MLR: 27,1%
💉 accofil
lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️
Cykle owulacyjne ✅️
Ovitrelle 15x ❌️
Letrozole Bluefish 8x ❌️
w 41 cs pierwsze ⏸️ 24.04
25.04 beta 225 27.04 beta 460 29.04 beta 829 30.04 beta 1200
7.05 CRL 2,4mm z bijącym ❤️
21.05 7+6 CRL 1,46 cm FHR 162 bpm 🍀
9.06 4cm FHR 169 🍓
25.06 prenatalne ok, 6.82 cm szczęścia 🧸

-
Nayshea, super, że prenatalne wyszły dobrze

Kiepska pogoda, niskie ciśnienie, maluch spał, to wszystko może tłumaczyć niższe tętno, jakby wariował to na pewno byłoby podwyższone
Jedyne co mnie teraz martwi, to gdzie Ci nasi wszyscy chłopcy żony znajdą, jak tu taki wysyp mężczyzn 🤣😅
Nayshea, tosiekk, Buburuza lubią tę wiadomość
-
Dobre pytanie 😆Karola_90 wrote:Nayshea, super, że prenatalne wyszły dobrze

Kiepska pogoda, niskie ciśnienie, maluch spał, to wszystko może tłumaczyć niższe tętno, jakby wariował to na pewno byłoby podwyższone
Jedyne co mnie teraz martwi, to gdzie Ci nasi wszyscy chłopcy żony znajdą, jak tu taki wysyp mężczyzn 🤣😅 -
Esbe ja pier.... ale patologia. Jak można było nie sprawdzić wszystkiego na usg jak nipt wyszedł źle. No przecież w takim przypadku to jeszcze dokładniej trzeba wszystko zbadać... Zgadzam się z dziewczynami, szukaj prywatnie albo przylatuj do Polski, bo przecież to się w głowie nie mieści... Przytulam w tym bardzo trudnym czasie i trzymam kciuki za maleństwo 🫂
Esbe lubi tę wiadomość
-
Dostałam właśnie maila, ze bede mieć godzinne usg ze specjalistą w szpitalu. Jeszcze nie mam terminu, mam czekac na telefon, ale odetchnelam z ulgą.
Ten ziomek z dzisiaj chyba nie mierzyl nic, bo pewnie zbyt duża odpowiedzialność na zwykłym uktrasonografiscie..
Nayshea, Rosiek, Margareetka, baby33, tosiekk, Werox, dori, Annette., Jusia92, _Dysia_, monii00, Wiara Nadzieja Miłość, Buburuza, yecikowa, Zagadka919, Karola_90, BillieJean, Kinia197 lubią tę wiadomość
-
Jestem pewna że będzie wszystko dobrze u ciebie, takie mam przeczucie a mówią na mnie wiedźma 🙃 moje przeczucia naprawdę rzadko się mylą, nie do pomyślenia że postawili krzyżyk na twoim maluszku totalnie nie sprawdzając niczego…Esbe wrote:Dostałam właśnie maila, ze bede mieć godzinne usg ze specjalistą w szpitalu. Jeszcze nie mam terminu, mam czekac na telefon, ale odetchnelam z ulgą.
Ten ziomek z dzisiaj chyba nie mierzyl nic, bo pewnie zbyt duża odpowiedzialność na zwykłym uktrasonografiscie..
Esbe, Karola_90, BillieJean lubią tę wiadomość
-
Esbe, aż mi szczęka opadła. Co za partactwo…
Jeśli już tak się skupiają na NIPT, to tym bardziej powinni przyłożyć się do badania i wszystko postarawszy, a nie „raczej”, „na oko” itp. Jak to mówi moja babcia „na oko to chłop w szpitalu zmarł”.
Zgadzam się z dziewczynami, szukaj kogoś prywatnie albo przyleć do Polski jeśli masz możliwość. Pewnie i tak wykonasz amniopunkcję ale zwariować idzie z takim podejściem lekarzy i oczekiwaniem. Jeszcze to ich nie uznawanie bliźniaka bo nie ma na papierze…
Współczuję Ci stresów i tulę mocno. Trzymam kciuki za bobasa ❤️
Co do detektora to jak większość, nie zdecydowałam się na zakup tak jak w poprzedniej ciąży. Paranoi bym dostała jak bym nie znalazła. Czekam na ruchy bąbla.
Esbe lubi tę wiadomość
-
Nayshea wrote:Hej dziewczyny, ja już po prenatalnych, wszystko w USG wygląda dobrze jedyne co to zmartwiło ją początkowe serduszko które biło 139 ale gdy obudził się miał 146, jakie tętno u waszych maluchów na etapie 12-13 tygodnia ciąży? U nas prawdopodobnie chłopiec
Na prenatalnych rano biło 144, dzień później popołudniu było 156. Także to się zmienia w zależności od pory dnia, czy dzidziuś śpi.
Esbe no i w końcu odpowiednie podejście. Oby wszystko porządnie sprawdzili i żebyś nie musiała czekać nie wiadomo ile na termin 🤞
Esbe, Nayshea lubią tę wiadomość
-
Margareetka wrote:Na prenatalnych rano biło 144, dzień później popołudniu było 156. Także to się zmienia w zależności od pory dnia, czy dzidziuś śpi.
Esbe no i w końcu odpowiednie podejście. Oby wszystko porządnie sprawdzili i żebyś nie musiała czekać nie wiadomo ile na termin 🤞
W mailu napisane, ze do 5 dni, chyba, ze jestem zdecydowana na amniopunkcje, to moze byc później, przed zabiegiem.