Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Trochę straszycie z tym M a chciałam Marcela 😅
Ale w sumie w mojej rodzinie 3 x M i HNB
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca, 16:15
Werox lubi tę wiadomość
-
Moja córka może nie była łatwa w obsłudze jako maluszek, ale teraz jest super ♥️
-
A właśnie bo któraś ostatnio pisała, że peron jej odjeżdża że snami. No to ja dołączam.
Dziś śniło mi się, że młody był już z nami, miał 2 dni i poszłam z nim na plac zabaw. Tam jakaś baba mi powiedziała żeby zrobić mu peeling, bo po porodzie mu się skóra łuszczy. W następnej chwili był już większy i poszłam do sklepu a tam mój mąż z nim na kasie stoi ubrany w złote szaty papieskie 🤣🤡
Haven, yecikowa, molierowa, monii00, Kinia197, tosiekk, Werox, Jusia92, Iza., Margareetka, Rosiek lubią tę wiadomość
🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
Powrót do starań od 02.2026 🍀
⏸️ 05.2026 🤞🌈
28.05 0.58cm człowieczka z serduszkiem 💖
9.06 1,67cm 🫐
23.06 3,66cm🍓
Nifty - czekamy na synka 💙
7.07 - 6,45cm 🥝, prenatalne ok 🍀
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈

-
Haven wrote:Dziewczyny które mają potwierdzoną płeć napiszcie proszę jak u Was z objawami na chłopca ?
Sprawdzimy jak sie mają przepowiednie 😅
Ile wynosi tętno maluszka ?
(Podobno chłopcy mają niższe FHR ok.140-150)
Moze macie zdjęcie z usg z 7 tc I czy teoria Ramziego się u Was sprawdziła .?
Cierpicie na coś szczególnie? (Wymioty , bóle głowy, problemy ze skórą ,itp.)
Tętno na prenatalnych 156. Zmęczona mam wrazenie teraz jestem bardziej niż z córką w ciąży, głowa mnie boli jak za długo na słońcu posiedzę, problemów ze skórą raczej nie mam, mdłości i jak miałam kaszel to mi się cofało często a z córką nie wiedziałam czy mi się odbije czy zwymiotuję. Nie wymiotuję raczej za to po jedzeniu raz mi się zdarzyło dziś, a z małą zawsze. Do tego teraz dużo więcej potrzebuje snu. Na słodkie w żadnej ciąży nie miałam ochoty w obu wchodziła mi ogórkowa. Z córką jadłam mnóstwo pomidorów teraz nie. I raz miałam ochotę na chipsy, z córką tak nie miałam. Na codzień chipsów prawie nie jem bo jestem team czekolada. I teraz totalny odrzut od mięsa, a z córką porzuciłam wegetarianizm, bo potrzebowałam hotdoga z żabki. I włosy mam wrażenie że mam gorsze ale też jakiś czas nie podcinałam. I bardziej ostre za mną chodzi chybaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca, 19:33
Haven lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, które macie endometrioze.
Czy też miewacie takie przeszywające bóle, przez które nie umiecie się ruszyć albo przewrócić z boku na bok?
Trwa to moment ale bardzo bolesne i ciągnące?
Martwie się bo miałam tak już 2 razy.
Czy to może być przez zrosty endometriozy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca, 22:44
-
Haven wrote:Dziewczyny które mają potwierdzoną płeć napiszcie proszę jak u Was z objawami na chłopca ?
Sprawdzimy jak sie mają przepowiednie 😅
Ile wynosi tętno maluszka ?
(Podobno chłopcy mają niższe FHR ok.140-150)
Moze macie zdjęcie z usg z 7 tc I czy teoria Ramziego się u Was sprawdziła .?
Cierpicie na coś szczególnie? (Wymioty , bóle głowy, problemy ze skórą ,itp.)
U mnie tętno w 10 tyg ok 170 później ok 156. Z objawów wysypka dekolt , kilka pryszczy też było. Spore zmęczenie na początku i nudności mocne rano i wieczorem/ w nocy- odrzuciło mnie od większości pożywienia. Mogłabym żyć na kwaśnych jabłkach, owocach, lemoniadzie, lody, bardziej słodkie potrawy.
Haven lubi tę wiadomość
-
molierowa wrote:Dziewczyny, które macie endometrioze.
Czy też miewacie takie przeszywające bóle, przez które nie umiecie się ruszyć albo przewrócić z boku na bok?
Ja mam Endo i nie miałam takich związanych z przewracaniem z boku na bok , aczkolwiek na początku ciąży bardzo miałam bolesne te wszystkie objawy bóle z podbrzusza. Ogólnie leżenie nie jest dla mnie już tak samo przyjemne bo mam wrażenie, że bardziej odczuwam wszystkie te ciągnięcia niż jak siedzę, chodzę. Teraz mocno czuję takie rozciąganie i uciski, często nie mogę znaleść wygodnej pozycji. A korzystałaś kiedyś z fizjoterapeutki uroginekologicznej? -
Nie, nigdy nie byłam.
Przed ciążą nie miałam większych problemów z endometriozą.
Raz na studiach 10 lat temu miałam na 100% jakieś rozciągnięcie zrostu bo myślałam, że po karetke będę dzwonić. Taki ból jakby mi ktoś wnętrzności nożem przecinał od środka.
Trochę mnie uspokoiłaś, że odczuwa się to mocniej przy endometriozie.
Panuje ogólne przekonanie że ciąża nie boli a tu takie kwiatki.
-
W ciąży ciągnięcia są co chwilę (brzucha, pachwin, kręgosłupa), czasami ciężko znaleźć pozycję żeby była ulga. Przy chronicznym bólu fizjo urogin pomaga, ale nie każda ciężarna może mieć wskazanie do ćwiczeń. Przy bólach lędźwiowych pomagała mi piłka do ćwiczeń.
W tej ciąży mam taki ucisk na przeponę na plecach wytrzymuje tylko chwilę.09.2023 - rozpoczęcie starań
10.2023 - ⏸️
10.2023 - 6 t 💔 poronienie
03.2024 - wznowienie starań
04.2024 - ⏸️
05.2024 - 5 t 💔 poronienie
06.2024 - ⏸️
02.2025 - cc 37+4 💙 3120g, 56cm
04.2026 - powrót do starań 🍀
01.06.2026 - ⏸️ zostań kropeczko 🥺
02.06.2026 - bhcg 95,52 mIU/ml
05.06.2026 - bhcg 457,54 mIU/ml prog. 28 ng/ml
15.06.2026 - pęcherzyk ciążowy 1,32cm
25.06.2026 - 1cm 🫐 z ❤️
13.07.2026 - wizyta gin NFZ
27.07.2026 - badania prenatalne 🧬
👶🏻💙
👧 30l. - zespół antyfosfolipidowy, PAI-1 układ homozyg., nisza cc, mięśniak 0.5 cm - acard 150; neoparin 0,6
🧔♂️ 36l. - ❌️ cholesterol

-
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi , czyli tak na prawdę nic się nie sprawdza, i preferencje są indywidualne 😂
Czyli tak jak u mnie dwie poprzednie ciążę i każda inna , a ta trzecia tez zupelnie inna 😅
Ja nie mogę uwierzyć bo juz mi mdlosci przeszły 🫣
Jeju jaka to jest ulga normalnie funkcjonować🤯
Juz zapomniałam jak to jest czuć się dobrze 😅
Chwilo trwaaaaj !
Jeszcze tylko pogoda mogłaby się poprawić 🤣
Kinia197 lubi tę wiadomość
-
Hej ja tak mam, na początku ciąży bardzo często, potem przeszło na jakiś czas i ostatnio znów wróciło. Lekarz mówił że to z rozciągania całej macicy - mam adeno k Endo na więzadłach. Wszystko się tak zmienia w organizmie i zrosty mogą powodować taki ból.
Niektóre kobiety będą czuły to mocniej inne wcale ☺️
molierowa lubi tę wiadomość
-
Ja nie mam endometriozy a czuję takie ciągnięcia. Kiedyś jak kichnelam, to miałam wrażenie że coś mi się tam urwało 🫣 a od paru dni mam taki mocniejszy ucisk w podbrzuszu. Ja akurat winię pracę, bo sporo w niej siedzę a ostatnio nie miałam nawet chwili wytchnienia. I jak sobie poleżę to mi lepiej
-
O rany, jaki wysyp chłopaków 🩵 to ja też poproszę 🫢 w czwartek mam prenatalne, więc może się dowiem kto tam mieszka. W poprzedniej ciąży właśnie na prenatalnych się dowiedzieliśmy, że będzie dziewczynka i zabawne, bo od kilku lat rozmawialiśmy że dziewczynka to będzie Ida, a chłopiec Ignacy, a wychodząc z badań mąż popatrzył na mnie "a może jednak Iga?", a ja w trakcie badania też pomyślałam że jednak to musi być Iga ❤️
Natomiast wszyscy mówili, że Iga to łobuz, nie usiedzi 5 minut i u nas się to totalnie sprawdza 🙈 na 10 miesięcy już biegała, dosłownie biegała, wspinała się na wszystko, a od kilku miesięcy mówi jak nakręcona i wszędzie jej pełno 🙆
A co do odczuć jaka płeć to mi w poprzedniej ciąży wszyscy wróżyli chłopca, bo tak super wyglądałam i w sumie większość objawów według przesądów była na chłopca, a jest dziewczynka 😅31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖

18.05 beta 85,3
20.05 beta 253
25.05 beta 1730
03.06 6+3 3,2mm ❤️ USG 5+6
08.06 7+1 7,6mm ❤️ USG 6+5
17.06 8+3 1,48cm ❤️ USG 7+6
29.06 10+1 3,5cm ❤️ USG 10+3

-
Hej, też mam endo+adeno i to zależy chyba w jakich miejscach masz endo. Ja mam na jajnikach i czasem czuję jajniki i kręgosłup. Przed ciążą chodziłam na fizjo urologiczna i wydaje mi się że ona też dużo mi pomogła bo nie odczuwam tak zrostów jak np przy miesiaczce. Wcześniej miałam bardzo bolesne i obfite miesiączki po których wymiotowałam .Po fizjo była duża różnica ale to tylko moje spostrzeżenia. Mi lekarz na początku ciąży mówił że jak nie ma krawien ani skurczow to jest dobrze a że czasem będę czuła jak ta macica rośnie i naciąga te zrosty to mam się nie przejmować.molierowa wrote:Dziewczyny, które macie endometrioze.
-
Werox gratulacje Pani magister!
Cieszę się też z tylu pozytywnych wiadomości od Was.
Co do imion to my właśnie od zawsze mamy problem z imieniem dla dziewczynki ale wybraliśmy jedno. Łatwiej nam wybierać imiona chłopięce. My staramy się wybrać dość rzadko nadawane imiona ale jednak polsko brzmiące.
Esbe, Kawa mnie rozwaliła 😂
Haven u mnie młody ostatnio miał 165 albo 162 tętno ale pamiętam, że w poprzedniej ciąży młody też miał w tych granicach. O teorii Ramziego nie słyszałam powiem szczerze ale też niestety nie pamiętam, z której łożysko mam 🤔
U mnie biegunki, bóle głowy, cukier mi spada i jak jestem głodna to zaraz mi słabo i aż wewnętrznie drżę. Mam też problemy ze snem, wybudzam się i w nocy ciężko mi zasnąć. Dodatkowo mam wahania odczuwania temperatury. Idę spać, zakładam skarpetki i biorę dodatkowo koc, za godzinę budzę się, zdejmuję dodatkowe zaopatrzenie, otwieram okno i konam z gorącą. Zsypuje mnie też na twarzy co jakiś czas i tak też miałam poprzednio. Włosy na nogach muszę golić max co 2 dni i mi się włosy na głowie takie szorstkie zrobiły.
Haven lubi tę wiadomość
-