STYCZNIOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
liri- ja tak jak pisałam wcześniej uwielbiam gotować,eksperymentować w kuchni więc nie korzystam z takich "gotowych" produktów. Co do tych przyprawek do sałatek Knorr chyba ze dwa razy użyłam jak miałam dużo gości i dużo jedzenia do przygotowania..ale wolę sama je przygotowywać,to naprawdę nie trudna sprawa
Asi lubi tę wiadomość
-
Hej
Widzę, że dziś temat kulinarny znów kwitnie. Super bo dla mnie to temat- rzeka. Ja dziś kiepsko rozpoczęłam dzionek. Już przez sen mi było niedobrze ale spałam twardo i udawałam, że to sen. Ale jak wstałam, masakra. Gdyby to był jeden z tych leniwych dni, kiedy nie wiedziałam co z sobą na kanapie zrobić. Ale rano musiałam powstać i zawieźć młodzież do przedszkola, wstąpić do zusu, wytłumaczyć się z niewinności a na 11 umówiona byłam do dentysty. A tu nie da rady. Przyklejona do kibelka na amen. I tym sposobem młody był w przedszkolu przed dziesiątą a ja ledwie zdążyłam na wizytę do stomatologa. No i na popołudnie zapowiedzieli się teściowie, mam dziś imieniny podobno. Nie obchodzę ale co roku przychodzą z życzeniami. Więc postanowiłam upiec ciasto. No i moja beza do rolady bezowej już po malutku przypomina tą ze zdjęć w internecie. Tylko mi troszkę gruba wyszła i siedzi tam zamiast 20 minut- już 40. Ngdy nie umiałam piec i ostatnio zapragnęłam się nauczyć ale kiepsko to widzę. Oj kiepsko.
A co do gotowców w kuchni, nie uznaję. Nie kupuję i nie jadam. -
hehe mamuleska to zupełnie jak ja!!!Ugotuję Ci naprawdę wszystko ale pieczenie ciast mi nie wychodzi i już :(Próbowałam tysiąc razy i za każdym razem coś jest nie tak mimo,że trzymam się przepisu i nie eksperymentuję jak z daniami..nie wiem o co biega ale się pogodziłam,że pieczenie to nie moja działka :)Przerzuciłam się więc na szybkie desery np takie jakie są pokazywane w programie kulinarnym "Pyszne 25" i te mi na szczęście wychodzą Moja dzisiejsza noc to też katastrofa-nie mogłam zasnąć a od rana głowa mnie starsznie boli:/ Muszę jeszcze spakować małą do szpitala i zrobić jakiś szybki obiad i iść na zakupy..samopoczucie mam fatalne:/
Wszystkiego najlepszego mamuleska :)Dużo zdrówka,szczęścia,miłości,spełnienia marzeń i samych radości!!! -
No wyszło tradycyjnie, jak przypuszczałam. Połowa musu truskawkowego ze środka wypłynęła, spód bezowy popękał. Ogarnęłam chyba jednak sytuację. Ciastko odpoczywa w lodówce ale ja już wiem, że choćby jak paskudnie się prezentowało, jest super pyszne. Naoblizywałam się przy tej robocie, oj naoblizywałam. Mniam
Asi lubi tę wiadomość
-
Mamuleska wszystjlego najlepszego
Do do gotowych dań ja też nie jestem za. Sosy robię sama i przypraw też nie lubię gotowych typu mix do sałatki albo mix na grilla. Mam w szafce swój arsenał przypraw i z tego coś czaruję.Jakoś nie mam zaufania do tych gotowych cudów zwłaszcza ,że teraz ,żeby się sprzedać pakują mnóstwo ulepszaczy itd.
Mnie dzisiaj upuścili 6 probówek krwi badania po 17:00 no i od dzisiaj jestem na luteinie podjęzykowej zamiast duphastonu. Tak zdecydował mój lekarz Więc grzecznie słuchammamuleska lubi tę wiadomość
-
A ja bardzo lubię piec i nawet mi to wychodzi. Tylko jak pracowałam to nie zawsze był na to czas. Uwielbiam robić i dekorować torty. Jak już będę bardziej na chodzie to pobawię się w figurki z masy cukrowej. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie
mamuleska, Fedra lubią tę wiadomość
-
To trzymam kciuki Asi za super wyniki. A z luteiną będzie u mnie tak samo. Jak wszystko będzie ok, za tydzien na wizycie wymienimy duphaston. Jak ciąża jest już potwierdzona i są wskazania, można wypisywać zniżkowo luteinę, a to przecież to samo, tylko rozpuszalne. Doktor, do którego chodzę, bardzo zwraca uwagę na to, żeby pacjentki stać było na leczenie, takie mam odczucie. Ja nigdy na szczęście nie musiałam zrezygnować z badania lub leku, bo było za drogo, mogę sobie co innego odmówić, ale nawet na prywatnej wizycie u niego, nie musiałam za wszystko płacić. Wygrzebał gdzieś z biurka ankiety do jakichś badań przesiewowych i programów profilaktycznych i miałam większą część rzeczy za free. Zaskoczona byłam mile. Teraz sam mi zasugerował tą luteinę, wypisując mi przepraszająco receptę jeszcze na ostatni duphaston. Podobno kładzie też swoje pacjentki na oddziale w szpitalu, od czasu do czasu, żeby im wszystkie badania zrobić. Tak to ja się mogę leczyć. Aha a jak idę się zarejestrować na następną wizytę, to położna tak kombinuje, że mnie już 3 razy teraz na fundusz wpisała. Niesamowite. A ja tyle kasy na takie rzeczy kiedyś wydawałam. 4 lata temu, wizyta z usg 150zł. Nie chcę liczyć.
No i przede wszystkim doktorka poleca mi znajoma położna. Mam nadzieję, że wie co mówi, bo chyba się na niego zdecyduję. Niech już stracę. A zawsze mówiłam, że chłop ginekolog mi nie pasuje. Bo jak tu chłopu wytłumaczyć, że masz bolesne miesiączki? Przecież on bladego pojęcia nie ma o czym do niego gadam.Asi, Fedra lubią tę wiadomość
-
Aha
Powiedziałam o ciąży mojej pani stomatolog- koleżance z dzieciństwa. Jakoś poszło.
Chyba powiem też dziś teściom, jak przyjadą. A moim rodzicom po powrocie z wakacji. A niech też się razem ze mną troszkę do tej wizyty podenerwują Mam być sama ze stresem a oni na gotowca, to by było jednak niesprawiedliwe. -
Z tego co wiem podwyższony antygen CA 125 wcale nie musi oznaczać zmian nowotworowych. Moja mama miała podwyższony bardzo i okazało się,że ma dwie torbiele (niegroźne) zaś rodzona siostra też miała podwyższony i okazało się,że ma zapalenie jajnika. Z tego co pamiętam to jeszcze przy ednometriozie może być podwyższony bo kiedyś dużo czyt na ten temat jak u mamy i siostry wykryto (ale tego ostatniego nie jestem pewna). Więc na spokojnie, teraz będziesz musiała porobić jeszcze jakieś inne badania aby określić przyczynę
-
przy endometriozie tez moze byc podwyzszony. ale juz przy takiej konkretnej. kwestia, ze wynik 50 to nie jest tragicznie. musisz to sobie tak wyobrazic ze w lab. czułosc jest wrazliwa. moze to byc pomyłka. do 65 przyjmuje sie jeszcze normy ze wzgledy na trudnosc dokladnego wyznaczenia wyniku. powtorzyc najlepiej:) ale tak jak hope i ja napisalysmy.. to moze byc torbiel albo cos tego typu.lub miesianiak. ale jednak musisz to sprawdzic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2013, 17:37