X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liri- ja tak jak pisałam wcześniej uwielbiam gotować,eksperymentować w kuchni więc nie korzystam z takich "gotowych" produktów. Co do tych przyprawek do sałatek Knorr chyba ze dwa razy użyłam jak miałam dużo gości i dużo jedzenia do przygotowania..ale wolę sama je przygotowywać,to naprawdę nie trudna sprawa :)

Asi lubi tę wiadomość

82doi09kxiyf6x26.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Widzę, że dziś temat kulinarny znów kwitnie. Super bo dla mnie to temat- rzeka. Ja dziś kiepsko rozpoczęłam dzionek. Już przez sen mi było niedobrze ale spałam twardo i udawałam, że to sen. Ale jak wstałam, masakra. Gdyby to był jeden z tych leniwych dni, kiedy nie wiedziałam co z sobą na kanapie zrobić. Ale rano musiałam powstać i zawieźć młodzież do przedszkola, wstąpić do zusu, wytłumaczyć się z niewinności a na 11 umówiona byłam do dentysty. A tu nie da rady. Przyklejona do kibelka na amen. I tym sposobem młody był w przedszkolu przed dziesiątą a ja ledwie zdążyłam na wizytę do stomatologa. No i na popołudnie zapowiedzieli się teściowie, mam dziś imieniny podobno. Nie obchodzę ale co roku przychodzą z życzeniami. Więc postanowiłam upiec ciasto. No i moja beza do rolady bezowej już po malutku przypomina tą ze zdjęć w internecie. Tylko mi troszkę gruba wyszła i siedzi tam zamiast 20 minut- już 40. Ngdy nie umiałam piec i ostatnio zapragnęłam się nauczyć ale kiepsko to widzę. Oj kiepsko.
    A co do gotowców w kuchni, nie uznaję. Nie kupuję i nie jadam.

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe mamuleska to zupełnie jak ja!!!Ugotuję Ci naprawdę wszystko ale pieczenie ciast mi nie wychodzi i już :(Próbowałam tysiąc razy i za każdym razem coś jest nie tak mimo,że trzymam się przepisu i nie eksperymentuję jak z daniami..nie wiem o co biega ale się pogodziłam,że pieczenie to nie moja działka :)Przerzuciłam się więc na szybkie desery np takie jakie są pokazywane w programie kulinarnym "Pyszne 25" i te mi na szczęście wychodzą :) Moja dzisiejsza noc to też katastrofa-nie mogłam zasnąć a od rana głowa mnie starsznie boli:/ Muszę jeszcze spakować małą do szpitala i zrobić jakiś szybki obiad i iść na zakupy..samopoczucie mam fatalne:/
    Wszystkiego najlepszego mamuleska :)Dużo zdrówka,szczęścia,miłości,spełnienia marzeń i samych radości!!!

82doi09kxiyf6x26.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za życzenia.
    A z ciast najlepiej wychodzi mi ... schab ze śliwką.
    Idę zwijać to cudo moje.

Asi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wyszło tradycyjnie, jak przypuszczałam. Połowa musu truskawkowego ze środka wypłynęła, spód bezowy popękał. Ogarnęłam chyba jednak sytuację. Ciastko odpoczywa w lodówce ale ja już wiem, że choćby jak paskudnie się prezentowało, jest super pyszne. Naoblizywałam się przy tej robocie, oj naoblizywałam. Mniam

Asi lubi tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuleska wszystjlego najlepszego :)
    Do do gotowych dań ja też nie jestem za. Sosy robię sama i przypraw też nie lubię gotowych typu mix do sałatki albo mix na grilla. Mam w szafce swój arsenał przypraw i z tego coś czaruję.Jakoś nie mam zaufania do tych gotowych cudów zwłaszcza ,że teraz ,żeby się sprzedać pakują mnóstwo ulepszaczy itd.

Mnie dzisiaj upuścili 6 probówek krwi badania po 17:00 no i od dzisiaj jestem na luteinie podjęzykowej zamiast duphastonu. Tak zdecydował mój lekarz :) Więc grzecznie słucham :)

mamuleska lubi tę wiadomość

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bardzo lubię piec i nawet mi to wychodzi. Tylko jak pracowałam to nie zawsze był na to czas. Uwielbiam robić i dekorować torty. Jak już będę bardziej na chodzie to pobawię się w figurki z masy cukrowej. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

mamuleska, Fedra lubią tę wiadomość

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się uzupełniamy dziewczyny :)Lecę na zakupy:)

82doi09kxiyf6x26.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymam kciuki Asi za super wyniki. A z luteiną będzie u mnie tak samo. Jak wszystko będzie ok, za tydzien na wizycie wymienimy duphaston. Jak ciąża jest już potwierdzona i są wskazania, można wypisywać zniżkowo luteinę, a to przecież to samo, tylko rozpuszalne. Doktor, do którego chodzę, bardzo zwraca uwagę na to, żeby pacjentki stać było na leczenie, takie mam odczucie. Ja nigdy na szczęście nie musiałam zrezygnować z badania lub leku, bo było za drogo, mogę sobie co innego odmówić, ale nawet na prywatnej wizycie u niego, nie musiałam za wszystko płacić. Wygrzebał gdzieś z biurka ankiety do jakichś badań przesiewowych i programów profilaktycznych i miałam większą część rzeczy za free. Zaskoczona byłam mile. Teraz sam mi zasugerował tą luteinę, wypisując mi przepraszająco receptę jeszcze na ostatni duphaston. Podobno kładzie też swoje pacjentki na oddziale w szpitalu, od czasu do czasu, żeby im wszystkie badania zrobić. Tak to ja się mogę leczyć. Aha a jak idę się zarejestrować na następną wizytę, to położna tak kombinuje, że mnie już 3 razy teraz na fundusz wpisała. Niesamowite. A ja tyle kasy na takie rzeczy kiedyś wydawałam. 4 lata temu, wizyta z usg 150zł. Nie chcę liczyć.
    No i przede wszystkim doktorka poleca mi znajoma położna. Mam nadzieję, że wie co mówi, bo chyba się na niego zdecyduję. Niech już stracę. A zawsze mówiłam, że chłop ginekolog mi nie pasuje. Bo jak tu chłopu wytłumaczyć, że masz bolesne miesiączki? Przecież on bladego pojęcia nie ma o czym do niego gadam.

Asi, Fedra lubią tę wiadomość

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • mamuleska Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha
    Powiedziałam o ciąży mojej pani stomatolog- koleżance z dzieciństwa. Jakoś poszło.
    Chyba powiem też dziś teściom, jak przyjadą. A moim rodzicom po powrocie z wakacji. A niech też się razem ze mną troszkę do tej wizyty podenerwują:) Mam być sama ze stresem a oni na gotowca, to by było jednak niesprawiedliwe.

f2w3vfxm0sn54roj.png
    mjvywn155d3dwl35.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja mam dokładnie to samo nigdy do chłopa a teraz...mam gina faceta :) on mi luteinę przypisał właściwie ze względu na cenę . Powiedział ,że nie ma sensu przepłacać :)

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie ,że mów niech trochę koło Ciebie poskaczą :)

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • Asi Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam podwyższony antygen nowotworowy CA 125 mój wynik 50,42 norma <35
    Może ,któraś z Was moze mi cos o tym powiedzieć . Powinnam się martwić?

2fwa43r8en2liwr1.png
    jox6krhmbw4p5s4c.png
  • liri Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to markery nowotworowe..ale nie musi oznaczac nowotworu- moze to byc cysta... torbiel, miesniak itd. ale musisz to skonsultowac z lekarzem. a najlepiej z internista. idz do domowego swojego z wynikami sprawdzic:) nie martw sie. ale sprawdz

nzjdqqmz34ngw9w2.png
    2r8rj44j0o8ff6yi.png
  • liri Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a..i sam fakt ciąży może równiez podwyższyc CA- 125. takze nie mart sie kochana.ale skonsultuj:)

nzjdqqmz34ngw9w2.png
    2r8rj44j0o8ff6yi.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem podwyższony antygen CA 125 wcale nie musi oznaczać zmian nowotworowych. Moja mama miała podwyższony bardzo i okazało się,że ma dwie torbiele (niegroźne) zaś rodzona siostra też miała podwyższony i okazało się,że ma zapalenie jajnika. Z tego co pamiętam to jeszcze przy ednometriozie może być podwyższony bo kiedyś dużo czyt na ten temat jak u mamy i siostry wykryto (ale tego ostatniego nie jestem pewna). Więc na spokojnie, teraz będziesz musiała porobić jeszcze jakieś inne badania aby określić przyczynę

82doi09kxiyf6x26.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liri- ooo nie wiedziałam,że przez ciążę też może być podwyższony.Dobrze wiedzieć :)

82doi09kxiyf6x26.png
  • liri Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy endometriozie tez moze byc podwyzszony. ale juz przy takiej konkretnej. kwestia, ze wynik 50 to nie jest tragicznie. musisz to sobie tak wyobrazic ze w lab. czułosc jest wrazliwa. moze to byc pomyłka. do 65 przyjmuje sie jeszcze normy ze wzgledy na trudnosc dokladnego wyznaczenia wyniku. powtorzyc najlepiej:) ale tak jak hope i ja napisalysmy.. to moze byc torbiel albo cos tego typu.lub miesianiak. ale jednak musisz to sprawdzic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2013, 17:37

nzjdqqmz34ngw9w2.png
    2r8rj44j0o8ff6yi.png
  • madzia123 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masakra jak ja nie lubie poniedziałku.Nie spałam pól nocy taka burza była.Jestem padnięta jak by mnie stado słoni zdeptało a tu znow jutro trzeba isc do pracy

relg3e5ejwatx9hx.png
  • HOPE83 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2013, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę spakować małą do szpitala i lulu bo o 6 rano pobudka. Jutro mnie nie będzie cały dzień..trzymajcie kciuki kochane aby zabieg przebiegł pomyślnie bez żadnych komplikacji i aby córcia nie cierpiała za bardzo!Słodkich snów:*

82doi09kxiyf6x26.png
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ