STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane niestety nie mam dobrych wiadomości. Serduszko wciąż nie bije tak jak powinno. Tętno jest bardzo wolne i nierównomierne. Usłyszałam: "jeszcze bym się nie cieszył"
Mam powtórzyć usg za tydzień.
Dostałam też luteinę na bóle brzucha.
Zwyłam się już. Tętno tylko 79 mamy -
Anna maja ale przeciez nie wszystko stracone. Puki bije niech walczy! Trzymamy za Was kkciuki!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 11:51
AnnaMaja lubi tę wiadomość
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
AnnaMaja trzymam kciuki... lez i wypoczywaj ten tydzień. . Musi byc dobrze!
Wariatka ja mialam umowe do dnia porodu 6 lat temu i normalnie mialam macierzynski a potem zasilek dla bezrobotnych. . Ponizej przesylam sciage co nalezy zlozyc do macierzynskiego a wiec jezeli jestescie w stosunku pracy zalatwia to za Was pracodawca wy tylko piszecie pismo/prośbę o zasilek natomiast jezeli macie umowe do dnia porodu rowniez piszecie prosbe i pracodawca wystawia stosowne dokumenty a wy we wlasnym zakresie dostarczacie do zusu moze tez maz takze ja jestem na bieżąco wiec przesylam sciage dla wszystkich mam co nalezy załatwić po porodzie.
I REJESTRACJA NOWORODKA
- odebrać w szpitalu zaświadczenie o urodzeniu dziecka - określa ono do którego USC nalezy się udać. Na rejestracje macie 14 dni. Rejestracji może dokonać ojciec, lecz wymagany do tego jest odpis aktu małżeństwa. Należy wybrać 2 imiona dla dziecka. Zakupić znaczek skarbowy, oraz zabrać ze sobą dowód osobisty.
II. PESEL DZIECKA
- zgłoś się (kilka tyg po rejestracji w USC) do biura meldunkowego w urzędzie. Zabrać - odpis aktu małżeństwa lub aktu urodzenia dziecka lub jego książeczkę zdrowia.Urzędnik wpisze nr na jednym z tych dokumentów
III. ZAMELDOWANIE
- potrzebny dokument to orginał odpisu skr. aktu urodzenia dziecka. Zgłosić się w biurze meldunkowym w urzędzie. Zgłosić też w spółdzielni że stan rodziny się powiększył.
IV. BECIKOWE
- najpierw trzeba załatwic pesel dziecka by moc sie starac o becikowe, macie czas by starac sie o becikowe 12 mies od urodzenia dziecka.
- złozyć pisemny wniosek o becikowe (niekiedy mają gotowy wzór wiec trzeba zapytać) można zgłosic to w urzedzie gminy lub w osrodku pomocy społecznej (zazwyczaj w miejscu gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne)
- do wniosku dołączamy następujące dokumenty: - dow. os. osoby zgłaszającej dziecko, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, pisemne oświadczenie że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe (np przez 2 rodzica), zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tyg ciąży (wystawia ginekolog prowadzący ciąże)
V. ZASIŁEK MACIERZYŃSKI
dokumenty niezbędne do wypłaty prze zus zasiłku macierzyńskiego przy umowie do dnia porodu to :
- świadectwo pracy wraz z datą rozwiązania stosunku pracy
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka
- oświadczenie ubezpieczonej o urodzeniu pierwszego dziecka
- zaśiadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3 (wystawia pracodawca)
VI. WAŻNE:
- kobieta może ubiegać się o przedłużenie zasiłku macierzyńskiego wystarczy napisać wniosek o przedłużenie zasiłku macierzyńskiego
(tj. o 2 tyg)
wariatka3, PeggySue, AnnaMaja, haneczka89 lubią tę wiadomość
-
AnnaMaja wrote:Kochane niestety nie mam dobrych wiadomości. Serduszko wciąż nie bije tak jak powinno. Tętno jest bardzo wolne i nierównomierne. Usłyszałam: "jeszcze bym się nie cieszył"
Zwyłam się już. Tętno tylko 79 mamy
Tętno stabilizuje się do końca 8 tygodnia, jeszcze Maleństwo ma czas. Trzymaj się Kochana.PeggySue, AnnaMaja lubią tę wiadomość
-
AnnaMaja wrote:Dziękuję za wsparcie :*
Zbieram się, bo mam na 10. Rowka trzeba wygolić
Serduszko zaczynało bić już tydzień temu, ale wolno i muszę powtórzyć usg.
Moje wyniki pokazują, że toksoplazmozę i różyczkę przechodziłam. Mama nie pamięta, czy miałam różyczkę. Tokso przebiega jak zwykła grypa.
Poczytałam trochę i można zarazić się od surowego mięsa i zwierząt. Zwłaszcza od UWAGA!!!! kociej kuwety. Zatem Dziewczynki ostrożnie z kotkami.
No ja w ciazy zlapalam tokso po wizycie tygodniowej u babci. Ona ma kota. Przez kolejne 2 msc lecialam na antybiotykach by synkowi nic nie bylo.. Jeden wielki stres.. Nigdy wiecej!
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
AnnaMaja będzie dobrze. Serduszko bije wiec nie trać nadziei !!!! Bije to żyje i ma szanse aby żyć wiec spokojnie aby kropeczka była spokojna malo stresu i dużo odpoczywają i będzie dobrze. Ja kiedyś miałam podobnie ale stres i nie odpoczywalam i po paru dniach nie miałam co ratować przez własną głupotę !! Naprawdę zadbaj o siebie aby kropeczka miała szanse i będzie dobrze ja byłam wtedy głupia ....
Jagódka- 08.2010
Milenka- 03.2013
Igorek - 12.2016 -
AnnaMaja wrote:Kochane niestety nie mam dobrych wiadomości. Serduszko wciąż nie bije tak jak powinno. Tętno jest bardzo wolne i nierównomierne. Usłyszałam: "jeszcze bym się nie cieszył"
Zwyłam się już. Tętno tylko 79 mamyAnnaMaja lubi tę wiadomość
Bartuś 26 Tc [*] aniołek
Mikołaj 29 Tc [*] aniołek
Damian 7 lat -
Ja od wczoraj męczę się z bólem brzucha
zauważyłam ze podbrzusze mam trochę zaokrąglone i jakoś wmawiam sobie że macica sie powiększa i stąd ten ból, mdłości nie odpuszczają nawet na chwile. Są momenty kiedy myślę "po co mi to było" ale zaraz się ogarniam bo nie wolno mi tak myśleć. Byle do wizyty w piątek
Kasha lubi tę wiadomość
Bartuś 26 Tc [*] aniołek
Damian 7 lat -
Ja własnie wróciłam z zakupów, kupiłam sobie pyszny pasztet pieczony, botwinkę, piersi z kuraka, czerwoną kapustkę, no i wiele więcej
Bo nie wiem na co smaki mnie najdą
Annamaja nie martw się teraz, z tym serduszkiem to tak rożnie jest, na początku bije słabiej, ale ma jeszcze czas. Wierzę, że wszystko będzie dobrze, jak czytałam wszystkie artykuły na ten temat, to jest to normalne, podobno dopiero pod koniec 8 tygodnia tętno wzrasta, lekarz pewnie zachował zimną krew w razie czego, ale nie brałabym sobie tego do siebie.
-
Offca88 wrote:Beatka współczuję tylu dolegliwości
niby piękny i cudowny stan a wcale tak nie jest. Czuję się jak worek kartofli. Leżę źle, siedzę źle, chodzę też źle. Oby tylko pierwsze 3 miesiące takie były bo się chyba wykończę i ten ból brzucha aż w kroczu mnie pobolewa
Bartuś 26 Tc [*] aniołek
Damian 7 lat -
AnnaMaja serduszko bije!! To jest najważniejsze! Maluch walczy i to widać! Lekarz jak chce to niech niech się jeszcze nie cieszy ale ty musisz wierzyć w swoją Kropeczkę!!
-
Beata1987 wrote:Ja od wczoraj męczę się z bólem brzucha
zauważyłam ze podbrzusze mam trochę zaokrąglone i jakoś wmawiam sobie że macica sie powiększa i stąd ten ból, mdłości nie odpuszczają nawet na chwile. Są momenty kiedy myślę "po co mi to było" ale zaraz się ogarniam bo nie wolno mi tak myśleć. Byle do wizyty w piątek
Za to w piątek będziesz miała chwilę radości, która wynagrodzi to samopoczucie! I dla takich chwil się męczymy. Żadnego sposobu na mdłości na razie nie wynalazłaś? -
PeggySue wrote:Beatka ból w kroczu to masakra, mi poprzednio zaczął się na początku i towarzyszył do końca i tym razem już zaczyna mnie pobolewać... no coż. jeszcze tylko 7 miesięcyBartuś 26 Tc [*] aniołek
Damian 7 lat -
Beata1987 wrote:Martwiłam sie że coś jest nie tak że tam boli. Niby to nie moja pierwsza ciąża ale każda była bardzo stresowa i praktycznie mało co pamiętam a w nakręcaniu siebie jestem mistrzynią.
No ciąża to taki stan, niby wiemy, że się rozciąga wszzystko a jednak człowiek się martwi. Takie przygotowanie do roli matki, nie ważne czy podwójnej, potrójnej czy tej poraz 17
[/url]