Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Karmelowa Debiutantka

Wysłany: 17 maja 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg moich wyliczeń początek 7go, byłam kilka dni temu na usg jednak lekarz stwierdził, że za wcześnie do niego trafiłam bo nie słychać było jeszcze bicia serduszka. Dlatego póki co nie znam terminu porodu. Czekam niecierpliwie na kolejne usg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 18:51

wszamanka lubi tę wiadomość

• wariatka3 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarCza wrote:
    Wariatka a druga dobra wiadomość jest taka ze po rocznym platnym macierzynskim nalezy ci sie zasilek dla bezrobotnych pol roku jezeli nie pracowalas lacznie 5 lat a jezeli pracowalas 5 lat to roczny zasilek i 500+ do tego takze nie martw się :-D a po co ty chcesz jechac do zusu... zeby ci tylko cisnienie skoczylo;-) jak urodzisz to wygasa ci umowa i twoj pracodawca musi wystawic ci swiadectwo pracy i wystawic druk z3 ty piszesz pismo o zasilek w ktorym deklarujesz ile tyg bierzesz i zaswiadczenie o urodzeniu kolejnego dziecka i z tymi dokumentami jedzie twoj maz do zusu jak ty sie nie czujesz na silach i to wszystko i zalatwiasz to po porodzie dopiero
    Nawet nie wiedziałam ze zasiłek dla bezrobotnych się należy po maciezynskim w szoku jestem ale na plus. Świetnie mieć tak poinformowana osobę. Dziękuje i może jeszcze komuś się przydadza takie informacje mi bo mi na pewno bardzo.

MarCza lubi tę wiadomość

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelowa wrote:
    Witam wszystkie przyszłe mamusie :) chciałabym do was dołączyć jeśli można

Hej Karmelowa :)
    Który tydzień? Jak się czujesz? :)

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • Karmelowa Debiutantka

Wysłany: 17 maja 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Hej Karmelowa :)
    Który tydzień? Jak się czujesz? :)
    Hej Ana,
    Ogólnie średnio... na początku cieszyłam się że nic mi nie dolega ale pod koniec 6go tygodnia zaczęły się mdłości i osłabienie, mogłabym przespać cały dzień :D teraz jestem w 7tyg 1dniu ciąży :)

AnnaMaja lubi tę wiadomość

• wariatka3 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Konwalia Witaj :*

Coconue nie wpisuję, ale trzymam i grzeję już dla Ciebie miejsce na naszej liście :*

Dziewczyny tak pisałyście o umowach i mam pytanie. Mi się kończy w czerwcu ale jestem jeszcze na macierzyńskim do końca września. W tym momencie mam płatne 80 %. Cały czas miałam na myśli (wiem, że to nie ładnie),że po przedłożeniu umowy położę im zwolnienie, ale jeśli jest tak jak piszecie, że i tak macierzyńskie będzie mi się należało to zastanawiam się czy nie lepiej zrobić już to teraz i mieć płatne 100%.
    Czy jeśli mi umowy nie przedłużą to mój zakład pracy będzie mi wypłacał pieniążki do końca ciąży, a potem przejmuje mnie ZUS (na macierzyńskim)?
    Wiesz tu fakt jest taki czy dostaniesz następną umowę. Jeżeli nie to ja bym skróciła macierzyński i poszła na ciazowe l4 wtedy i pieniądze są do porodu a później jak dziewczyny pisały macierzynski . szczerze u mnie w firmie z osobami które sa w ciąży lub macierzynskim i maja umowy kończące. Się w trakcie ich to następnej nie dostają specyfika firmy ze nie szanuje pracownika jako matki bo to nie pracownik na czas nieokreślony.... Wiesz zrób tak aby było jak najkorzystniej dla ciebie bo uważam ze do pracy nie zamierzasz wracac jak jesteś w ciąży . mamy tu madre dziewczyny doświadczone bym powiedziała i dzieła się nim z nami .

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wariatka3 wrote:
    Nawet nie wiedziałam ze zasiłek dla bezrobotnych się należy po maciezynskim w szoku jestem ale na plus. Świetnie mieć tak poinformowana osobę. Dziękuje i może jeszcze komuś się przydadza takie informacje mi bo mi na pewno bardzo.
    Tak nalezy sie pod warunkiem że masz przepracowany minimum rok na umowie nawet u roznych pracodawcow na krotkich umowach ale musi się nazbierac minimum rok pracy by ubiegac sie o zasilek po macierzyńskim :-D

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda sytuacja, gdy pracuje się tylko na śmieciówkowych zleceniach? Jest w ogóle szansa na cokolwiek? l4 brak, macierzyńskiego brak... Ech!

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie jest teraz tak ze nowy zasiłek macierzyński w sensie po zmienię przepisów należy sie tez na śmieciowych? Należy sie bezrobotnym studentom na pewno. 1000zl :) sprawdź w internecie dokładnie

boróweczka lubi tę wiadomość

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    A jak wygląda sytuacja, gdy pracuje się tylko na śmieciówkowych zleceniach? Jest w ogóle szansa na cokolwiek? l4 brak, macierzyńskiego brak... Ech!
    Ana wydaje mi sie ze zlecenie liczy ci sie do lat pracy jak np braknie ci do okresu 5 lat gdy kiedys będziesz sie ubiegac o zasilek. Wiem ze jezeli osoba oplaca sobie na własną rękę dodatkowo cos tam to chyba sie nalezy no ale teraz pozmieniali duzo w tym temacie bo nawet studentka moze teraz podobno ubiegac sie o macierzynski wiec poczytaj bo ja az tak sie teraz nie zaglebialam w nowe przepisy

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Rosana Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wedlug mojego ksiegowego, macierzynskie 1000zl przez rok nalezy sie z tytulu urodzenia dziecka z marszu. Ja akurat studiuje ale z tego co zrozymiałam to te pieniazki naleza sie kazdej mamie niezaleznie od tego czy sie uczy czy pracuje, czy w oczach Państwa "nie robi nic" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 19:34

boróweczka lubi tę wiadomość

ckai9jcgjglpl7nq.png
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
    🧑🏻❤️18.01.2020r
    5tc 💔

• Karolina1234 Przyjaciółka

Wysłany: 17 maja 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) witam wszystkie nowe :)
    Co do bezrobotnego to ja dzień przed testem się zarejestrowałam i przyznano mi zasiłek bo wliczył mi się macierzynski:)
    Od tego roku należy się 1000 kosiankowego ( czy jakoś tak) kobietom bezrobotnym, na umowach smieciowych i studentkom. A i słyszałam że jak komuś wychodzi z obecnej pracy mniej niż 1000 na macierzyńskim to zus wyrównuje.

A tak po za tym to dzisiaj musiałam posprzątac dom po mojej 3 dniowej nie obecności.
    Któraś dzisiaj wspominała o botwince i zrobiła mi smaka i poleciałam do sklepu żeby zupkę zrobić ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane ...

Dwa dni temu zrobiłam test...i dwie kreseczki się ukazały...
    ALE
    ale wczoraj zaczęłam krwawić... pomyślałabym, że to miesiączka, teraz już nie krwawię.. czytałam, że to może być naturalny czynnik...
    piersi zaczęły mnie boleć przed samym krwawieniem i bolą dalej... a po rozpoczęciu miesiączki automatycznie przestawały mnie boleć... Okropnie się boję...... nie wiem co myśleć.........

Czy któraś z Was tak miała ???
    Błagam o rady ............................

• PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosana tak mi sie właśnie wydawało.

Mi np wychodzi nie cały tysiąc na macierzyńskim na 80%. Teraz dopłacają zeby każdy miał 1000. Dlatego pilnuje wziąć 100% i dostawać 1250( cały czas stara umowa podwyżki sie nie liczą bo nie wróciłam do pracy) a potem 60% czyli 750, do którego dostanę wyrównanie do 1000zl :) może którejś z was sie przyda :)

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panienka z okienka zrób kolejny test, idź na betę albo po prostu umów sie do lekarza :)

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test koniecznie powtórzę..

• PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać oczywiście po teście. Najlepiej zrobić betę 2 razy w odstępie 48h bedziesz wtedy widziała czy przyrasta :)

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze odezwę się na pewno ..
    Obym dożyła jutra !!

• wariatka3 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu jest w tym kraju jakąś pomoc dla rodzin. Moim zdaniem i ten zasiłek rodzicielski czy macierzyński i 500+ pomoże żyć rodzinom na jakimś poziomie aby moc tak naprawdę godniej żyć. Będę szczera no nie każde kolejne dziecko jest planowane. Zauważyłam ze w dzisiejszych czasach przyzwolenie społeczeństwa jest tylko na dwoje dzieci bo juz troje to patologia. Wiecie co szlag mnie trafia jak to słyszę. Moje teraźniejsze którego się spodziewany jest nasza słodka niespodzianka ale nie było planowane a taki nasz przypadek i dla naszego społeczeństwa to problem bo potrafię słyszeć ja mam jedno dziecko i ja na ta patologie z kilkorgiem dzieci podatki place. Czy uwazacie ze rodziny z 3czy 4dzieci to patologia? Czy matka która idzie do mopsu po zasiłek rodzinny a nawet pomoc w oplacaniu obiadów w szkole to patologia jeżeli jej się należy?? Wszystkie pieniądze które im zostają na koniec roku w wielu instytucjach państwowych zostają przeznaczone na premie dla pracowników a osoby które potrzebują pomocy bo różnie bywa nie dostają jej. Wzięło mnie na jakiś wywód ale tak odczuwam jak jest.

PeggySue, Karolina1234, angelstw lubią tę wiadomość

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wariatka bardzo dobrze mówisz :)

J wiem, ze jak teraz powiemy, ze jesteśmy w ciąży, nikt nie wie, ze planowaliśmy :) co prawda w sierpniu ale jest w maju :) na pewno usłyszymy no jasne 500 na drugie to już robią :) ja mam zamiar korzystać ze wszystkiego co sie nam należy, bo czemu nie?

f2w3yx8dyu5e286e.png
  • Emilka27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam was :) dzisiejszy dzień pełen wrażeń mija :) w pracy poinformowałam i rodziców i teściów też :) miło było :)

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png
‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ