X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • skallarek Znajoma

Wysłany: 24 maja 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam takie ciężkie piersi od początku, potem czułam się jakby ktoś mnie napompował. Serio mój brzuch to prawie mi spuchł i akurat to mi zostało do dziś, w sumie tylko to z takich objawów (ale od Gin dowiedziałam się, że to nic złego a wręcz normalne). Mam też ataki zimna, wieczorami siedzę pod kołdrą ;). A co drugi dzień nie mam żadnych objawów i chyba to mnie najbardziej stresuje :)

tb73hdgehrkau5k1.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    btw jazdy na rowerze - ja się wstrzymałam, wcześniej jeździłam po 30-50 km, ale jak się dowiedziałam o ciąży, to ze względu na wstrząsy od roweru trochę się boję wsiąść na niego, ryzyko upadku niby minimalne, ale jakoś drgania od drogi są ryzykowne moim zdaniem na tak wczesną ciąże, u mnie wyczekana więc wolę dmuchać na zimne, aczkolwiek na siłownię chodzę (nie dajmy się zwariować i leżeć już plackiem), ale ćwiczę z umiarem i raczej dla relaksu (chodzenie po bieżni, rowerek, orbitrek spokojnym tempem, stepper, delikatne ćwiczenia siłowe na ramiona - zrezygnowałam też na razie z brzuszków, bo też nie chcę ryzykować. Biegać nie biegam. Ale nordic walking uprawiam regularnie, a od końca czerwca wdrażam basen i pływanie :) Z późniejszą ciążą chciałabym pochodzić na pilates. Energia mnie rozpiera póki co... :)

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Postanowiłam napisać, bo podgladam Was od jakiegoś czasu i dołączyć, bo przewidywany TP to 10 stycznia. Jestem mamą juz jednego małego rumcajsa, który wczoraj skończył 16 msc.

Aktualnie leżę plackiem w domu ponieważ na USG ginekolog zauważyła odklejanie się kosmowki, stad plamienia i skurcze. Niestety cierpie rowniez na niedoczynnosc tarczycy i mam cukrzyce ciazowa, tak jak i w pierwszej ciazy. Z dobrych wieści serduszko bije jak szalone, a na USG żelek energicznie się kolysał.

Licze na to ze leki i leżenie sprawia że kosmowki się przylepi a ja wrócę do normalnego życia. Pozdrowienia dla mam i waszych kropeczek.

Karolina1234, Kasha, Konwalia lubią tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skallarek ataki zmina to norma :) ostatnio w niedzielę 27 st. C a ja w polarze! :D moja bratowa pytała się 2 razy czy chora jestem... ;) bo póki co mało komu powiedzieliśmy o szczęśliwej wieści, czekamy na usg :)

skallarek, zicka lubią tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie wszystkie :)
    coraz trudniej mi Was nadrobić :)

Malowanka, z objawami jest roznie...ja mialam przez 3 dni zastój, cycki oklaply, mdlosci ustaly energia mega...a dzis w lodowce wszytsko smierdzi i obiad wyladował w porcelanie.

Dzis mialam przygodę, chca zaplacic za wizyte u gina pielęgniarka mowi ze mam wizyte na dzis ale do ortopedy bo jej koleżanka siedzaca obok sie pomylila wrr nawet nie przeprosiła! nie odpuściłam im. Udalo sie i mialam wizyte u gina według planu :)
    Jaki mialam stres, nawet nie da sie opisac....ale wizyta zakończyła sie łzami moimi i meza, ktory pierwszy raz usłyszał serduszko <3 (w pierwej ciazy nie zdarzył)

Lakarz zalecił mi dodatkowo Acard 75mg bierze ktos? co sadzicie?
    plus dluga liste badan.

Jesli chodzi o kawke pije słaba z mlekiem, z racji ze biore duphaston musze pic mleko bez laktozy.

Magnez i wit b, po za tym ze jest rozkurczowa itp, zmniejsza mdłosci ale wiadomo na kazdego działa cos innego.

Prosze o zmiane terminu z 6.01 na 12.01 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:08

merida17, justyna1220 lubią tę wiadomość

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • never give up Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym serduszkiem to jest naprawdę bardzo różnie. Na moim I USG 17.05 w 27dpo był już pęcherzyk ciążowy 10mm z zarodkiem w środku 3,3 mm i pikającym zalążkiem serduszka ( to był 5t+6d ).Beta dzień przed wizytą wynosiła około 3200 tyś. Wczoraj 23.05 pęcherzyk miał już 16mm, zarodek 4,1 mm a serduszko biło pełną parą 125 uderzeń :) Wg. USG byłam wczoraj w 6t+1d.

Każda z nas jest inna i nie ma sztywnych dni etc.

relghdgenv7rm5nv.png
  • Emilka27 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ja biorę acard :) a jakie masz badania? w którym jestes tygodniu?

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png
  • never give up Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikaaa_87 wrote:
    Czesc dziewczyny :) Moge dołączyć ? U mnie 6 tydzień, 3,5 mm, tętno 120 :)

Hej nikaaa. Mamy bardzo podobne wyniki :) U mnie też 6 tyd, 4,1mm i tętno 125.

Termin mam póki co na 20.01 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:16

relghdgenv7rm5nv.png
  • MarCza Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Witaj :)
    U nas róznica będzie 15 miesięcy więc tez wesoło :D Damy radę, bo jak nie my to kto ? :D

A kto mnie pobije... u nas różnica będzie 14 msc ;-)

thgf3e3k7dz56a78.pnggg64x1hpqd7eopoa.png
    l22nuay3u6ds9zx4.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka27 wrote:
    Kamila ja biorę acard :) a jakie masz badania? w którym jestes tygodniu?
    Co lekarz Ci mówił o Acard, jest napewno bezpiczny? dlaczego masz go brac?
    Ja biore dupka tabl 2x1 i luteine dopochwowo 2x1 plus mam brac acard 75mg raz dziennie.

z badan mam: morfologie, mocz, glukoza, toksoplazmoza, hiv, usr, coombs? (ciezko przeczytac :D) tsh.
    Gr krwi mi odpuscil bo znam grupke, ale hiv i kiłe mógł mi odpuścic? robiłam te badania pol roku temu, wyniki prawidlowe.

jestem w 6t5dc, a Ty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:22

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • wszamanka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila, a czemu przy dupku mleko bez laktozy? Też biorę dupka, ale o przeciwwskazaniu dla laktozy pierwszy raz słyszę

d201db57d4.png
    Starania od 10.2015.
    Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]

jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
    kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
    7.05 transfer blastki 4AA😢
    7.08 crio blastki😢
    30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
    12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
    15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
    2 ❄❄
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ;) wrote:
    Jesli chodzi o kawke pije słaba z mlekiem, z racji ze biore duphaston musze pic mleko bez laktozy.
    Dlaczego bez laktozy?
    Na ulotce jest informacja ze lek zawiera laktozę na wypadek nietolerancji i zapewne jako informacja dla diabetyków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:33

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie mój orgaznim ma roznie z tolerancja laktozy i odkad jestem w ciąży i biore dupka musiałam odpuścić sobie mleko. Raz wypiłam ponad pół szkl mleka do kawy i wymotywałam scietym białkiem plus biegunka. Przy mniejszej ilości wypitego mleka objawy były łagodniejsze wiec zaczęłam pic bez laktozy mleko i jest ok :)

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • natalina86 Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszamanka wrote:
    Kamila, a czemu przy dupku mleko bez laktozy? Też biorę dupka, ale o przeciwwskazaniu dla laktozy pierwszy raz słyszę
    Podłączam się do pytania. Czemu bez laktozy przy dupku?

34bw43r8r3764uge.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila u mnie to samo, w ciąży zero mleka, przetworzone mleczne ok ale czyste krowie mleko nie. Brzuch mi puchnie w ciagu 5 min jak bania i boli strasznie. Ja natomiast używam sojowego lub kokosowego mleka

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • zicka Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila, ja tez biore acard razem z kwasem foliowym od dnia transferu. Podobno lepiej dla zarodka jak krew rzadsza, ale o szczegoly nie pytalam :)
    @ skallarek- ja tez kilka wieczorow spedzilam pod koldra i kocem telepiac sie z zimna :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:44

skallarek lubi tę wiadomość

zicka

3jgx9n73kq4dlo6r.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Kamila u mnie to samo, w ciąży zero mleka, przetworzone mleczne ok ale czyste krowie mleko nie. Brzuch mi puchnie w ciagu 5 min jak bania i boli strasznie. Ja natomiast używam sojowego lub kokosowego mleka

Kokosowe pycha sojowe smakiem mi wcześniej nie pasowało. Ale zawsze mozna znow spróbować :) Kokosowe kupujesz czy sama robisz?
    Polecam domowej roboty mleko migdałowe :) którego pic tez nie moge, alergia na orzechy. Ogólnie jestem mega alergikiem :(

Pracujesz w aptece zgadza sie?

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zicka wrote:
    Kamila, ja tez biore acard razem z kwasem foliowym od dnia transferu. Podobno lepiej dla zarodka jak krew rzadsza, ale o szczegoly nie pytalam :)
    @ skallarek- ja tez kilka wieczorow spedzilam pod koldra i kocem telepiac sie z zimna :D

Mi ginka w pierwszej ciąży powiedziała, że lepsza rzadsza krew dla bobasa, bo swobodny jej przepływ i nie robią się skrzepy. Dodała, że to bardzo ważne w moim przypadku, bo moja macica jest na plecach, taka odgięta.

Czyli swobodny przepływ, relaksik i nic co mogłoby naruszyć królestwo fasolki na jej terenie :P

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ;) wrote:
    z badan mam: morfologie, mocz, glukoza, toksoplazmoza, hiv, usr, coombs? (ciezko przeczytac :D) tsh.
    Gr krwi mi odpuscil bo znam grupke, ale hiv i kiłe mógł mi odpuścic? robiłam te badania pol roku temu, wyniki prawidlowe.

odczyn coombsa to jest przy grupie krwi czy masz RH - lub + żeby było wiadomo w razie konfliktu serologicznego czy będziesz musiała dostać immunoglobuliny w 2 trymestrze.
    Co do hiv i kiły to ja po 4 miesiącach (od poronienia do ciąży) powtarzałam- ale ja mam pakiet w luxmedzie.
    Bardzo dziwne, że odpuścił grupę krwi bo do porodu bedziesz musiala miec oryginal. Mi nawet nie chcieli zaakceptowac karty z grupa krwi wydana przez regionalce centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa (jestem honorowym dawca krwi)

co do acardu to ja tez biore profilaktycznie. 1 ciaza obumarla wiec 2 ciaze bylam na clexanie i acardzie a teraz przed wizyta biore sam acard. Zobacze co powie na wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:50

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 153 154 155 156 157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ