STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam takie ciężkie piersi od początku, potem czułam się jakby ktoś mnie napompował. Serio mój brzuch to prawie mi spuchł i akurat to mi zostało do dziś, w sumie tylko to z takich objawów (ale od Gin dowiedziałam się, że to nic złego a wręcz normalne). Mam też ataki zimna, wieczorami siedzę pod kołdrą
. A co drugi dzień nie mam żadnych objawów i chyba to mnie najbardziej stresuje
-
btw jazdy na rowerze - ja się wstrzymałam, wcześniej jeździłam po 30-50 km, ale jak się dowiedziałam o ciąży, to ze względu na wstrząsy od roweru trochę się boję wsiąść na niego, ryzyko upadku niby minimalne, ale jakoś drgania od drogi są ryzykowne moim zdaniem na tak wczesną ciąże, u mnie wyczekana więc wolę dmuchać na zimne, aczkolwiek na siłownię chodzę (nie dajmy się zwariować i leżeć już plackiem), ale ćwiczę z umiarem i raczej dla relaksu (chodzenie po bieżni, rowerek, orbitrek spokojnym tempem, stepper, delikatne ćwiczenia siłowe na ramiona - zrezygnowałam też na razie z brzuszków, bo też nie chcę ryzykować. Biegać nie biegam. Ale nordic walking uprawiam regularnie, a od końca czerwca wdrażam basen i pływanie
Z późniejszą ciążą chciałabym pochodzić na pilates. Energia mnie rozpiera póki co...
-
Cześć dziewczyny. Postanowiłam napisać, bo podgladam Was od jakiegoś czasu i dołączyć, bo przewidywany TP to 10 stycznia. Jestem mamą juz jednego małego rumcajsa, który wczoraj skończył 16 msc.
Aktualnie leżę plackiem w domu ponieważ na USG ginekolog zauważyła odklejanie się kosmowki, stad plamienia i skurcze. Niestety cierpie rowniez na niedoczynnosc tarczycy i mam cukrzyce ciazowa, tak jak i w pierwszej ciazy. Z dobrych wieści serduszko bije jak szalone, a na USG żelek energicznie się kolysał.
Licze na to ze leki i leżenie sprawia że kosmowki się przylepi a ja wrócę do normalnego życia. Pozdrowienia dla mam i waszych kropeczek.Karolina1234, Kasha, Konwalia lubią tę wiadomość
-
Witajcie wszystkie
coraz trudniej mi Was nadrobić
Malowanka, z objawami jest roznie...ja mialam przez 3 dni zastój, cycki oklaply, mdlosci ustaly energia mega...a dzis w lodowce wszytsko smierdzi i obiad wyladował w porcelanie.
Dzis mialam przygodę, chca zaplacic za wizyte u gina pielęgniarka mowi ze mam wizyte na dzis ale do ortopedy bo jej koleżanka siedzaca obok sie pomylila wrr nawet nie przeprosiła! nie odpuściłam im. Udalo sie i mialam wizyte u gina według planu
Jaki mialam stres, nawet nie da sie opisac....ale wizyta zakończyła sie łzami moimi i meza, ktory pierwszy raz usłyszał serduszko(w pierwej ciazy nie zdarzył)
Lakarz zalecił mi dodatkowo Acard 75mg bierze ktos? co sadzicie?
plus dluga liste badan.
Jesli chodzi o kawke pije słaba z mlekiem, z racji ze biore duphaston musze pic mleko bez laktozy.
Magnez i wit b, po za tym ze jest rozkurczowa itp, zmniejsza mdłosci ale wiadomo na kazdego działa cos innego.
Prosze o zmiane terminu z 6.01 na 12.01
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:08
merida17, justyna1220 lubią tę wiadomość
-
Z tym serduszkiem to jest naprawdę bardzo różnie. Na moim I USG 17.05 w 27dpo był już pęcherzyk ciążowy 10mm z zarodkiem w środku 3,3 mm i pikającym zalążkiem serduszka ( to był 5t+6d ).Beta dzień przed wizytą wynosiła około 3200 tyś. Wczoraj 23.05 pęcherzyk miał już 16mm, zarodek 4,1 mm a serduszko biło pełną parą 125 uderzeń
Wg. USG byłam wczoraj w 6t+1d.
Każda z nas jest inna i nie ma sztywnych dni etc.
-
Emilka27 wrote:Kamila ja biorę acard
a jakie masz badania? w którym jestes tygodniu?
Ja biore dupka tabl 2x1 i luteine dopochwowo 2x1 plus mam brac acard 75mg raz dziennie.
z badan mam: morfologie, mocz, glukoza, toksoplazmoza, hiv, usr, coombs? (ciezko przeczytac) tsh.
Gr krwi mi odpuscil bo znam grupke, ale hiv i kiłe mógł mi odpuścic? robiłam te badania pol roku temu, wyniki prawidlowe.
jestem w 6t5dc, a Ty?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:22
-
Kamila, a czemu przy dupku mleko bez laktozy? Też biorę dupka, ale o przeciwwskazaniu dla laktozy pierwszy raz słyszę
Starania od 10.2015.
Dzieciątko 20/21.06.2016, 10tc. [*]
jesień 2017 2x IUI- odwołane, słabe nasienie
kwiecień 2019- start ivf, krotki protokół
7.05 transfer blastki 4AA😢
7.08 crio blastki😢
30.08 histeroskopia-zrosty (usunięte), mięśniak, dwurożność/przegroda, stan zapalny
12.2019-histero/laparo (usunięcie przegrody)
15.09.2020 transfer, beta rosła, pusty pęcherzyk ciążowy😢
2 ❄❄ -
Kamila ;) wrote:Jesli chodzi o kawke pije słaba z mlekiem, z racji ze biore duphaston musze pic mleko bez laktozy.
Na ulotce jest informacja ze lek zawiera laktozę na wypadek nietolerancji i zapewne jako informacja dla diabetyków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:33
-
Własnie mój orgaznim ma roznie z tolerancja laktozy i odkad jestem w ciąży i biore dupka musiałam odpuścić sobie mleko. Raz wypiłam ponad pół szkl mleka do kawy i wymotywałam scietym białkiem plus biegunka. Przy mniejszej ilości wypitego mleka objawy były łagodniejsze wiec zaczęłam pic bez laktozy mleko i jest ok
-
Kamila, ja tez biore acard razem z kwasem foliowym od dnia transferu. Podobno lepiej dla zarodka jak krew rzadsza, ale o szczegoly nie pytalam
@ skallarek- ja tez kilka wieczorow spedzilam pod koldra i kocem telepiac sie z zimnaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:44
skallarek lubi tę wiadomość
zicka
-
PeggySue wrote:Kamila u mnie to samo, w ciąży zero mleka, przetworzone mleczne ok ale czyste krowie mleko nie. Brzuch mi puchnie w ciagu 5 min jak bania i boli strasznie. Ja natomiast używam sojowego lub kokosowego mleka
Kokosowe pycha sojowe smakiem mi wcześniej nie pasowało. Ale zawsze mozna znow spróbowaćKokosowe kupujesz czy sama robisz?
Polecam domowej roboty mleko migdałowektórego pic tez nie moge, alergia na orzechy. Ogólnie jestem mega alergikiem
Pracujesz w aptece zgadza sie? -
nick nieaktualnyzicka wrote:Kamila, ja tez biore acard razem z kwasem foliowym od dnia transferu. Podobno lepiej dla zarodka jak krew rzadsza, ale o szczegoly nie pytalam
@ skallarek- ja tez kilka wieczorow spedzilam pod koldra i kocem telepiac sie z zimna
Mi ginka w pierwszej ciąży powiedziała, że lepsza rzadsza krew dla bobasa, bo swobodny jej przepływ i nie robią się skrzepy. Dodała, że to bardzo ważne w moim przypadku, bo moja macica jest na plecach, taka odgięta.
Czyli swobodny przepływ, relaksik i nic co mogłoby naruszyć królestwo fasolki na jej terenie -
Kamila ;) wrote:z badan mam: morfologie, mocz, glukoza, toksoplazmoza, hiv, usr, coombs? (ciezko przeczytac
) tsh.
Gr krwi mi odpuscil bo znam grupke, ale hiv i kiłe mógł mi odpuścic? robiłam te badania pol roku temu, wyniki prawidlowe.
odczyn coombsa to jest przy grupie krwi czy masz RH - lub + żeby było wiadomo w razie konfliktu serologicznego czy będziesz musiała dostać immunoglobuliny w 2 trymestrze.
Co do hiv i kiły to ja po 4 miesiącach (od poronienia do ciąży) powtarzałam- ale ja mam pakiet w luxmedzie.
Bardzo dziwne, że odpuścił grupę krwi bo do porodu bedziesz musiala miec oryginal. Mi nawet nie chcieli zaakceptowac karty z grupa krwi wydana przez regionalce centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa (jestem honorowym dawca krwi)
co do acardu to ja tez biore profilaktycznie. 1 ciaza obumarla wiec 2 ciaze bylam na clexanie i acardzie a teraz przed wizyta biore sam acard. Zobacze co powie na wizycie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 20:50