X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Dorcia7979 Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trishka wrote:
    Karpetta napisała:
    Macie lub miałyście jakieś przeczucia co do płci?

Ja wyczuwam, że to będzie synek :) Może dlatego, że te objawy jakoś za bardzo mi nie dokuczają i tak sobie to wytłumaczyłam. W każdym bądź razie to moja pierwsza ciąża, więc muszę kompletować wszystko od początku i niesamowicie się cieszę, bo to dla mnie ogromna przyjemność i jak wpadnę w szał zakupów to nie ręczę za siebie :)

Trishka, zicka lubią tę wiadomość

p19udqk36s5wi0vb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggySue wrote:
    Montessori w ogóle jest bardzo dobrym stylem wychowania wg mnie. Gdyby były w Polsce w mojej okolicy przedszkola i szkoły montessori jak np w USA wiem,ze są to na pewno bym dziecko tam posłała :)

Jak już sie przeprowadzimy po nowym roku do swojego to właśnie w takim stylu urządzę dziecięcy pokój, łatwy dostęp do wszystkiego, półeczki nisko, lustro nisko, materac w domku z ikei:)

Czytam właśnie książkę blisko dziecka i cieszę sie, ze wychowuje mała tak jak uważam a nie jak radzą inni bo wg niej nawet dobrze nam idzie :) dumna jestem z mojej małej istotki :D

Moja chodzi do takiego żłobka i bardzo polecam ;)

asiam lubi tę wiadomość

• Domi$ Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati1987 wrote:
    cześć Kobietki :)

wczoraj miałam wizytę i gina ... już myślałam, że będzie coś wiadomo ... a tu klops ;-/ prawdopodobnie to ciąża - dwa testy pozytywne na to wskazują i moje objawy , no i powiększona (opuchnięta czy jakoś tak) macica. Natomiast na usg jeszcze nic nie widać :( tzn coś tam widać, jakąś "kropeczkę" - lekarz pocieszył, że jest prawidłowo w macicy więc pozamaciczną można wykluczyć.

Ale przy moich długich i nieregularnych ostatnio cyklach lekarz stwierdził, że wszystko wskazuje na to, że zaszłam później w ciążę (owulacja sie przesunęła) i jest to b wczesna ciaza dlatego jeszcze nic nie widać.

Mam zrobić morfologię, badanie moczu, bete i progesteron.

I za 3 tygodnie kolejna wizyta.
    Do tego czasu mam dbać o siebie, brać kwas foliowy - jak dotychczas i nie dźwigać.
    Ja też miałam taką sytuację tyle ze u mnie nic nie było widać ale na kiepskim sprzecie usg robione. Miałam przyjść za 3tygodnie ale nie wytrzymałam i wybrałam się po 2 zobaczyłam już zarodeczek i serduszko :-) Również pozna owulacja z różnica 2tygodnie.
    Musisz uzbroić się w cierpliwość i dbać o siebie :-)

uwo9s65g1gwy28ma.png
  • PeggySue Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merida17 wrote:
    Moja chodzi do takiego żłobka i bardzo polecam ;)
    Chętnie, niestety w mojej okolicy nie ma ani żłobka ani szkoły, nic.

f2w3yx8dyu5e286e.png
    km5sroeqx17f5ycl.png[/url]
  • Trishka Znajoma

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Dorcia7979! Pierwsza ciąża to zawsze wyjątkowy stan zwłaszcza jak nie dokuczają żadne objawy :) trzeba to celebrować i odpoczywać ile wlezie:) Przy drugiej ciąży jest już tyle obowiązków i spraw do załatwienia,że ta radość schodzi na dalszy plan.

• Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim :-)
    Powiem Wam, że piszecie z prędkością światła ;-)
    SweetCupCake trzymam kciuki za wizytę u diabetologa i miłe przyjęcie w pracy :-)
    PeggySue, Naserio dajcie od razu znać po wizytach, oczywiście kciuki ściśnięte za Wasze wizyty :-)
    Wariatka3 mam nadzieję, że Mała szybko dojdzie do siebie <3
    U nas spokojna noc, Alek ładnie przesypia noce, czasami budzi się raz na butlę tak między 3.00-5.00, chociaż zdarza się to coraz rzadziej. Natomiast mój Smyk nie zaśnie wcześniej niż 21.00. Zazwyczaj chodzi spać ok. 22.00 , a czasem nawet później. Próbowałam już wszystkiego żeby to zmienić za każdym razem kończyło się to porażką. My od początku kładliśmy Małego do łóżeczka, usypiał z nami i go przenosiliśmy. Głównie dlatego, że chciałam żeby miał swoje miejsce. My pewnie na tą chwilę wstawimy drugie łóżeczko, gdyż Alek to mały rozrabiaka i alpinista więc boję się go przenieść do normalnego łóżka nawet z barierką.
    Ja dzisiaj mam mega mdłości, ale mimo wszystko poranek miałam super. Mój tata miał dzisiaj na 11.00 do pracy i jak Alek się obudził o 8.40 to go wziął do siebie, przebrał, zrobił śniadanie a ja mogłam pospać do 9.20. Wstałam nakarmiłam Małego i dostałam swoje śniadanko jajecznicę z pomidorami, a później kawę z ciasteczkami. Normalnie chyba zostanę u rodziców tak nas tu rozpieszczają.
    Życzę wszystkim miłego dnia :-)

PeggySue, justyna1220 lubią tę wiadomość

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy Was też męczą głupie sny? mi się codziennie śnią jakieś horrory.. wczoraj że mnie pszczoła w brzuch ugryzła, a mam potworną alergię. Dziś śniło mi się że poszłam na usg genetyczne i lekarz powiedział, że serduszko już nie bije.. a tak było poprzednim razem. Masakra.. męczę się w nocy codziennie ostatnio :/
    Pewnie to dlatego że za dużo myślę o tym bo kolejna wizyta i usg genetyczne to dla mnie okropny stres.. Wcześniej byłam spokojniejsza a teraz okropnie się boję :( wybaczcie takie smuty z rana ale jakiś dziś taki dzień mam beee

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Blueberry88 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna1220 wrote:
    Ojj niestety tu masz rację. W zeszłym roku byłam w grupie na FB mamuś, zadałam jedno pytanie, o rozszerzanie diety i zostałam zlinczowana bo chciałam ja rozszerzać po 4mż. nie jak mówią zlecenia WHO po 6mż. Zostałam nazwaną złą, krzywdzącą swoje dziecko matką ;) Opuściłam ta grupę, bo co chwila jakieś hejty szły na inne matki a to za chodzik, a to za szybkie nocnikownie... szkoda nerwów ;) Tutaj jest jednak swobodniej i chyba wszystkie w jakimś stopniu się rozumiemy :)

Justyna powiem Ci, że nie wiem jak można pouczać inną mamę jak ma postępować ze swoim dzieckiem. Przecież każde dziecko jest inne, a każda mama ma prawo wychowywać swoje dzieci po swojemu, wiadomo że chce dla nich jak najlepiej. Co do diety też się nasłuchałam (ale to od koleżanek), odnośnie szczepień, tego jak ubieram swoje dziecko, że wydaję pieniądze na ciuchy z którego za chwilę wyrośnie, że pojechałam z nim nad morze jak miał 3 mce, że jestem głupia bo siedzę z tym laktatorem po nocach, a on taki malutki, że powinnam mu dać mm to szybciej przytyje. Słyszałam to nawet od osób, które dzieci nie mają.
    Dla mnie najważniejsze jest to że dziecko jest szczęśliwe, nie choruje, jest do mnie bardzo przywiązane i dobrze się rozwija.

PeggySue lubi tę wiadomość

p19uvfxmkc8vebv0.png

f2wl3e5ejuswdklg.png
  • Trishka Znajoma

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis ja tez mam dużo obaw. 1 lipca mam badania prenatalne i czekam jak na szpilkach. Chciałabym być już po. Niby wszystko jest w porządku ale stres zawsze temu towarzyszy. Mi pomaga medytacja. Zawsze przed snem ładuję się pozytywnie. Bardzo mnie to wycisza i uspokaja.

Kasha lubi tę wiadomość

• Astonia Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    ja w poniedziałek też idę do internisty po 2 tygodnie L4, później idę prywatnie do tej mojej już po L4 ciążowe
    A co jej powiesz ze chcesz l4? Bo mi moje 2 ginow. Nawet nic nie pytali, a sama nie wiem co mówić zeby dostac l4.

2nn3vfxmntpmdpv2.png
  • naserio Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trishka wrote:
    Karpetta u mnie podobnie- tez mam 7-letniego syna i też jakoś dziwnie czuję, że może byc dziewczynka :)Może dlatego, że w pierwszej ciąży czułam się rewelacyjnie i poza przespaniem I trymestru i bolących piersi nie miałam kompletnie żadnych objawów, a teraz wszystko mi dolega :) Nudności, osłabienie, spowolniony metabolizm, senność, jakieś duszności, problemy z cerą i włosami- masakra jakaś..Chociaż podobno każda ciąża jest inna, a teraz i latka robią swoje :) Jeśli urodzę drugiego synka nie będę musiała robić wielkich zakupów... z drugiej strony chętnie bym poszalała w sklepach z ciuchami :) A Wy dziewczyny jak? Macie lub miałyście jakieś przeczucia co do płci?
    Ja to mam wrażenie, że będzie dziewczynka. Sama nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale po prostu tak czuję. Chociaż wolałabym chłopca ;)

a teraz kłuje mnie po lewej stronie pod żebrem, dziwne uczucie :(

Trishka lubi tę wiadomość

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • Astonia Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis wrote:
    czy Was też męczą głupie sny? mi się codziennie śnią jakieś horrory.. wczoraj że mnie pszczoła w brzuch ugryzła, a mam potworną alergię. Dziś śniło mi się że poszłam na usg genetyczne i lekarz powiedział, że serduszko już nie bije.. a tak było poprzednim razem. Masakra.. męczę się w nocy codziennie ostatnio :/
    Pewnie to dlatego że za dużo myślę o tym bo kolejna wizyta i usg genetyczne to dla mnie okropny stres.. Wcześniej byłam spokojniejsza a teraz okropnie się boję :( wybaczcie takie smuty z rana ale jakiś dziś taki dzień mam beee
    Mnie bardziej męczą erotyczne sny, bo czulam się zle, i nie bylo przytulania u nas dość długo

Trishka, EwaP, zicka lubią tę wiadomość

2nn3vfxmntpmdpv2.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astonia wrote:
    A co jej powiesz ze chcesz l4? Bo mi moje 2 ginow. Nawet nic nie pytali, a sama nie wiem co mówić zeby dostac l4.

w poniedziałek u internisty powiem mu ze jestem w ciazy pokaze kopie zaswiadczenia dla pracodawcy i powiem mam ciagle mdlosci i nie mam sily na nic a do gina nie moge sie dostac, bo ma urlop, wiec bede chciala 2 tyg zwolnienia, a pozniej pojde prywatnie do mojej gin i bede upierala sie przy zwolnieniu bo pracuje w szkodliwym srodowisku pracy (zaklad produkcyjny): hałas, amoniak, stres, praca na czas.

Myślę, że nie będzie problemu bo cały czas mówiła czy chce już zwolnienie zeby sobie odpocząć...

Astonia lubi tę wiadomość

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • naserio Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astonia wrote:
    Sis napisała:
    Mnie bardziej męczą erotyczne sny, bo czulam się zle, i nie bylo przytulania u nas dość długo
    Ja miewam i sny erotyczne i horrory, a najczęściej to połączone w jedno ;)

Astonia lubi tę wiadomość

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    naserio wrote:
    Ja to mam wrażenie, że będzie dziewczynka. Sama nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale po prostu tak czuję. Chociaż wolałabym chłopca ;)

a teraz kłuje mnie po lewej stronie pod żebrem, dziwne uczucie :(

ja mam wrażenie u siebie że będzie chłopak, ale płeć mi obojętna, z dziewczynki też bym się cieszyła, ważne aby było zdrowe

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • venne Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej!
    A macie już lekkie uwypuklenie podbrzusza?
    Ja dzisiaj wstałam po ostatniej nocce i patrzę a tam faktynie wypukło się zrobiło, coś tam mi już rośnie ;D

h44eyx8d1a0f3ngg.png
  • kredkaczarna Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/70a6038959e8.jpg

Skonczylam wiec jak obiecalam tak wrzucam zdjecie ;) ta bedzie do oddania komus bo z nie taki3j włóczki jak trzeba ale stwierdzilam ze zobacze czy umiem. Jak mi poszło? ;)

Kamila ;), Sweet_CupCake, EwaP, Astonia, Kasha, PeggySue, merida17, wariatka3, Lali, anettte, zicka, angelstw, wszamanka, atagata lubią tę wiadomość

26.09.2014 Aluś :*
    Aniołek [*] Listopad 2015r.
    ckai3e3kdf77majo.png
  • naserio Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    venne wrote:
    ja mam wrażenie u siebie że będzie chłopak, ale płeć mi obojętna, z dziewczynki też bym się cieszyła, ważne aby było zdrowe
    nie mówię, że bym się nie cieszyła z dziewczynki ;) po prostu zawsze chciałam mieć chłopca 'na początek' ;) ale co ma być, to będzie :)

mhsv9vvjcyk8ueqj.png
    7v8ryx8dfww4tok4.png
  • Sis Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kredkaczarna super Ci wyszło :)! śliczne :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kredkaczarna super ;)

Miłego dnia wszystkim, zbieram sie do pracy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 12:13

ma6n13bx3stfpcr8.png
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ