X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ircia32 wrote:
    Witam i ja w ten deszczowy dzień. U mnie już 15 i pół tygodnia i nadal zero ruchów maluszka,stale czekam na czkawkę (jest to znak,że przepona pracuje i nie tylko) A jak tam u was dziewczyny? Coś już czujecie? Zauważyłam też ostatnio, że mam rozregulowane receptory głodu, bo choćby nie wiadomo ile bym zjadła (że aż brzuch boli) to nie czuję w ogóle sytości, ciągle wieczny głód. Wiecie po czym poznałam, że to będzie chłopak? Po odrostach na łydkach:-) Mój niezawodny sposób i zawsze się sprawdzał! Ale golone depilatorem i tak: 1.Gdy włosy odrastają powoli i są jasne to będzie dziewczynka, 2.Jeśli wychodzą szybko i są ciemne to na chłopaka. Ot taka ciekawostka:-)
    Ja czuję takie lekkie pukanie, zwłaszcza jak się położę. Nisko ponad spojeniem lonowym tam gdzie udaje mi się znaleźć serduszko dzidziusia detektorem wiec to na bank nie jelita. :) Ale to takie bardzo subtelne i gdyby nie to, ze to moja druga ciążą pewnie bym nawet nie zwróciła na to uwagi, tak jak w pierwszej. Prawdziwe ruchy czytaj kopniaki to poczułam dopiero w 26 tygodniu.

Ircia32 lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    A jaki sposób pobierasz próbkę? Ja w pierwszej ciazy na początku cały czas miałam liczne bakterie ale w posiewie nic nie wychodzilo. Okazało się ze źle pobieram próbkę. Mianowicie po wstanie trzeba
    1) umyć to i owo między nogami
    2) najpierw oddać trochę moczu
    3) wstrzymać mocz
    4) oddać mocz pośrednio do próbki. To się nazywa mocz ze środkowego strumienia. ;-)

Tylko w taki sposób wynik jest miarodajny.

Tak robie ;) oddałam dzis mocz i wyniki ok :) takze teraz czekanie na wizyte.

Odnośnie szkoly rodzenia tez bede chciała skorzystać :)
    tak samo mozna sobie teraz polozna wybrac, na co zwracać uwage wybierając ja?

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • tystys Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś wstępnie umówiłam się z położną na indywidualne zajęcia przed porodem, i to na NFZ - dobrze, że napisałyście tutaj, że się należy :) wydaje mi się, że to najlepsza sprawa dla świeżaków. No zobaczymy czy podpasuje, przejść się na organizacyjne jakieś zajęcia nie zaszkodzi, najwyżej później zrezygnuję. Położna niby z polecenia.

piu3dqk39r089lbo.png

Wysłany: 15 lipca 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ;) wrote:
    Tak robie ;) oddałam dzis mocz i wyniki ok :) takze teraz czekanie na wizyte.

Odnośnie szkoly rodzenia tez bede chciała skorzystać :)
    tak samo mozna sobie teraz polozna wybrac, na co zwracać uwage wybierając ja?
    Można szukać tutaj jakiejś z okolicy :-)

http://www.poloznanamedal2016.pl/profile

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake Dziekuje :)
    nie mialam pojecia ze jest taka stronka ;) U mnie w mieście jest tam tylko jedna kandydatka wyświetlona, byc moze to własnie ta właściwa :D :)

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • mitonia Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uuuuuu a z mojego miasta nie ma tam żadnej położnej :D
    ciekawe :D

ja mam dziś dzień energii i jedzenia, co za zwrot akcji w porównaniu do wczoraj :D
    nareszcie naprawili stronkę h&m, podobają mi się te jeansy z pasami na brzuszek :D

2mqep1.png
    Kubuś, lipiec 2007 <3
    Nasza Aniołkowa Małgosia , styczeń 2017, 40tc <3 [*]
    Jasiu, marzec 2018 <3
  • tystys Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi wczoraj przyszły ciuszki z hm online, fajne, polecam :)

piu3dqk39r089lbo.png

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie oglądam ciuchy ciążowe na alliexpres.

Znalazłam idealna piżamed do szpitala.

https://pl.aliexpress.com/store/product/CM13-Sweet-Cartoon-Knitted-Cotton-Maternity-Nursing-Sleepwear-Sets-Breastfeeding-Pajamas-Suits-Clothes-For-Pregnant-Women/828956_32661168285.html

Śnieżka91 lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tak na serio to są tam ciekawe rzeczy i chyba się nawet skuszę na jakiś biustonosz i figi ciążowe takie niskie bo mnie wszystkie majtki wkurzają.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • tystys Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    piżama hit!

piu3dqk39r089lbo.png
  • mofrack91 Nowa

Wysłany: 16 lipca 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, chciałabym dołączyć!
    Długo nie ujawniałam się ze swoją ciążą, ale mamy już 11 tydz, 4 dzień- póki co wszystko jest dobrze. Miałam wiele obaw, bo o ciążę staraliśmy się ponad 3 lata i nic, próbowaliśmy wszystkiego, a w momencie, gdy nastawiłam się na telefon do AO stał się ten wyczekiwany cud.
    Mam 25 lat, leczyłam się na PCOS, IO, miałam problemy z tarczycą, androgeny wariowały ale mimo tego samo się udało. Bałam się czy wszystko będzie dobrze, jednak tak po prostu miało być.

Termin mam na 30.01.
    Poradźcie na co zwrócić uwagę na usg "genetycznym"? i czy jest sens wykonywać test PAPPA?:)

freya, cicho sza, wariatka3, amelik, Kamila ;) lubią tę wiadomość

• boróweczka Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca 2016, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) daaawno się nie odzywalalm.. Ale takie życie :p po wczorajszej wizycie wiemy już kto mieszka w brzuszku :) będziemy mieli syna ;) usg wyświetliło termin porodu 31.12.2016 a w karcie mam 2.01.2017. Coś czuję, ze maluch wyskoczy jeszcze w grudniu :) Ale pospieszyć to nie zamierzam :) mdłości mi przeszły, mam więcej energii (chociaż z tym przy ostatniej pogodzie bywa roznie) ruchów jeszcze nie czuję. Antoś ma 15 cm i oszacowana waga to ok 170 g ;) rosniemy zdrowo! Pozdrawiamy :)

cicho sza, Sis, amelik, EwaP lubią tę wiadomość

bfarxzdvvcuslthd.png
    dqpr3e5eitrzixvm.png
    3jgxyx8d2c5z4at0.png[/u
  • wariatka3 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boroweczka widzę ze nie tylko ja biorę pod uwagę dane z USG. Ja na prenatalnym mam 31.12 a z miesiączki mam na 3 się okazało nie na 4jak mam tu wpisane ale tam to i tak szacunkowa data porodu. Mi tez się zdaje ze moje dziecię co tez prawdopodobnie chłopak przybędzie w grono 2016 dzieciaczkow . ale najważniejsze aby zdrowe było to najważniejsze.
    A mam pytanie z długością twojego maluszka to cały maluszek czy tylko CRL?? Bo moje jest na 31 a ma CRL 10 cm wiec tak się zastanawiam

Jagódka- 08.2010
    Milenka- 03.2013
    Igorek - 12.2016
  • Sis Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mofrack91 wrote:
    Hej, chciałabym dołączyć!
    Długo nie ujawniałam się ze swoją ciążą, ale mamy już 11 tydz, 4 dzień- póki co wszystko jest dobrze. Miałam wiele obaw, bo o ciążę staraliśmy się ponad 3 lata i nic, próbowaliśmy wszystkiego, a w momencie, gdy nastawiłam się na telefon do AO stał się ten wyczekiwany cud.
    Mam 25 lat, leczyłam się na PCOS, IO, miałam problemy z tarczycą, androgeny wariowały ale mimo tego samo się udało. Bałam się czy wszystko będzie dobrze, jednak tak po prostu miało być.

Termin mam na 30.01.
    Poradźcie na co zwrócić uwagę na usg "genetycznym"? i czy jest sens wykonywać test PAPPA?:)

jeśli chodzi o test PAPPA to ja osobiście nie robiłam, miałam tylko usg, na usg było wszystko dobrze więc uznałam że nie robię krwi, dla mnie to czysta statystyka która nic mi nie mówi bo nawet przy zwiększonym ryzyku nie ma pewności choroby, a na aminopunkcje bym się nie chciała decydować. Uznaliśmy z mężem że jeśli na usg wyjdzie coś niepokojącego zrobimy test NIFTY, też statystyka ale daje większą pewność niż PAPPA.
    Część dziewczyn ze styczniówek robiło PAPPA, a część nie. Musicie sami zdecydować co będzie najlepsze :)

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • amelik Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole sie nad tymi Pappa Nifty nie zastanawialam, usg prenatalne i tyle. Jesliby cos bylo nie tak dopiero bym zaczela myslec. Generalnie gdyby bylo cos nie tak na co mam wplyw nie wiem ze dziecko musialoby miec od razu jakas operacje itp. ze trzeba wiedziec by przygotowac sie to bym robila badania. Natomiast tylko z powodu statystyki ewent chorob gdzie bym do konca i tak nie wiedziala to bym nie robiła. Drugich badan prenatalnych nie robie, zrobie te trzecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 13:58

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo robilam tylko USG, jesli bylo by cos nie tak wtedy bym zrobiła Pappa na szczęście nie musiałam :) Ale to zalezy tez od lekarza i nas samych czy chcemy robic :) U mnie Pappa to koszt 200zl wiec jak na USG bylo ok to dlatego odpuściłam.

Wczoraj mialam wizyte, maluszek ma od glowki do pupy 9cm 17mm :) nie chcialo pokazac co jest miedzy nozkami i ciagle obracalo sie plecami, taka kruszynka a uparta jak mama :D
    Lekarz zrobil nam tez USG w 4d :)
    z gorszym info...mam wiecej odpoczywać, lezec...dostałam leki. Najgorsze ze w ten weekend mam pełno spraw plus maz po wypadku Ale po mału ogarniam, mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2016, 14:35

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Emilka27 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mnie dawno tu nie było :) czy Wy też jesteście takie ospałe w tą pogodę?

Co ma być to będzie...

ckaicsqvlrg5pfx6.png

Wysłany: 16 lipca 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby nie to ze miałam test pappa za darmo to tez by go nie robiła. Gdyby było coś nie tak na usg to wtedy. Natomiast usg prenatalne uważane jest za podstawę przy stwierdzeniu jakiś niezgodności związanych z anatomia, wiec moim zdaniem warto zrobić wszystkie. Zwłaszcza że w połowie ciąży jest bardzo dobra widoczność dziedzka i to najlepszy moment na sprawdzenie czy nie ma wady serca albo nerek. Później już jest trochę gorzej z widocznością.

A ja dzisiaj od rana przy garach. Zrobione krokiety z kapusta i grzybami na kolejne dni a dzisiaj naleśniki zapiekane z warzywami w pomidorach. ;-) Mniam!

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • mofrack91 Nowa

Wysłany: 16 lipca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję wam za odpowiedzi. A do lekarza chodzicie prywatnie czy na nfz? Ja chodzę niestety prywatnie, jak pytałam na nfz na wizytę nawet w ciąży kazali mi czekać do października a w 2 miejscu do grudnia... I czy macie już plany co do porodu- płacicie czy na nfz?

Może polecicie jakiegoś lekarza/szpital w Warszawie/Piasecznie:)

I kolejne pytanie z serii tych dziwnych- czy miałyście kłucie w pochwie? raz coś takiego mi się zdarzyło- jakby jakiś skurcz? czy to coś niepokojącego? I czy pojawił się u was śluz taki kremowy? przypomnę 11 tydz. 4 dzień.:)

• Sis Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mofrack91 wrote:
    Dziękuję wam za odpowiedzi. A do lekarza chodzicie prywatnie czy na nfz? Ja chodzę niestety prywatnie, jak pytałam na nfz na wizytę nawet w ciąży kazali mi czekać do października a w 2 miejscu do grudnia... I czy macie już plany co do porodu- płacicie czy na nfz?

Może polecicie jakiegoś lekarza/szpital w Warszawie/Piasecznie:)

I kolejne pytanie z serii tych dziwnych- czy miałyście kłucie w pochwie? raz coś takiego mi się zdarzyło- jakby jakiś skurcz? czy to coś niepokojącego? I czy pojawił się u was śluz taki kremowy? przypomnę 11 tydz. 4 dzień.:)

A gdzie chodzisz do lekarza??
    ja chodzę do CMP właśnie w Piasecznie, mam tam abonament. Ogólnie jestem zadowolona. Jeśli chodzi o szpital to ten w Piasecznie dobrą sławą się nie cieszy chociaż mam znajome które tam rodziły i były zadowolone. Ja będę rodzić w Warszawie, mam wskazanie na cc i nie chce go wykonywać w Piasecznie.

Jeśli chodzi o kłucia w pochwie to ja i kilka dziewczyn miałyśmy coś podobnego. U mnie to trwało jakieś 2 dni, kilka razy w ciągu tego czasu mnie tam zabolało ale to było takie chwilowe jakby mnie ktoś szpilką dziabnął. Po 2 dniach przestało i się nie powtórzyło. Wydaje mi się że byłam w podobnym etapie ciąży jak Ty bo byłam właśnie przed usg genetycznym. Jeśli Cię to niepokoi albo trwa dłużej to warto skonsultować to z lekarzem bo ja się naczytałam,że warto wtedy szyjkę zbadać czy się nie skraca.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ