STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie. Dawno nie pisalam ale podczytuje bo przy remontach ( na szczescie juz skonczone ) i przy chorej dwojce to ciezko znalezc czas na pisanie. Starszy wczoraj juz poszedl do szkoly a mlodszy lepiej z marudzeniem.
Ja kompletuje wyprawke juz z doswiadczenia, wiem co mi sie przydawalo a co nie. Na razie zbieram ubranka od rodziny i znajomych, poprzegladalam co mam i niedlugo zrobie liste co trzeba dokupic.
Co do porodu to oczywiscie wole sn. Pierwszy mialam sn i mimo bolu i skurczy z kregoslupa wspominam dobrze i szybko doszlam do siebie. Drugi niestety cc i dla mnie to masakra. Dlugo nie moglam dojsc do siebie fizycznie i psychicznie. Mam nadzieje ze uda sie teraz naturalnie.
Dzis mam wizyte u gina i zobaczymy jak wyniki mojej glukozy i ile mi sie przytylo. Ktos jeszcze dzis wizytuje? -
Hej wiec co do wyprawki to nie mam.
Zajmowalam sie ubraniami po Kubie dla Szymka. Budowalismy dom i za male ciuchy od poczatku do 4 roku zycia ladowały w skrzyniach szafach. Nie wied ialam co gdzie jest. Wyciagnelismy wszystko spakowalam do reklamowek i kartonow i opisaam np. caly karton koszulki i swetry 98-104 itp. by potem wiedziec gdzie co jest. Ubrania do rozmiaru 80 mam w garderobie. Aczkolwiek mialam sporo pozyczonych i na 62 mam dwie pary spiochow i dwie pajacykow. Teraz wiem co potrzebuje. Zaniedlugo musze sie wybrac do kolezanki i odkupie od niej cos na 62,68,74. Mam dwa spiworki malutki i na 68. Mam ubranka na chrzest itp. Pranie zostawiam na listopad grudzien. W listopadzie rownież będę kupowała wszelkie pieluszki ceratkowe, wanienki itp. W dodatku w ikei mam upatrzony przewijak itp. ale to w październiku. Juz powoli uzupełniam w domu chociażby brakujące garnki, talerze.
Co do porodu moim zdaniem cesarka tylko gdy są ku niej powody. U mnie tak bedzie ale wolalabym naturalny gdyby przy synu bylo ok. Syna probowalam urodzic i nie wyszlo. Wlasnie dorcia tez po cc zle wspominam ciezkie dochodzenie do siebie zarowno fizyczne jak psychiczne.
Tez dzis mam wizyte o 16.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 10:10
Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017 -
Dziewczyny dajcie znać jak po wizytach ☺
Ja nie miałam cc ale wiem że nawet ciężki poród sn to jednak szybciej człowiek do siebie wraca. Moja siostra miała Cesarke i sobie chwali ,ale jednak trochę minęło zanim się mogła sama zająć maluszkiem ☺
-
Hej po wizycie wszystko w porzadku, wzorowo. Dzidzia tydzien wieksza wiec nie wierze ze bede rodzic naturalnie bo pewnie jakbym w terminie rodzic miala to syn by i 4 kg mogl miec.
Jutro musze dac wnpracy znac ze nadal L4 i luzik.Kamila ;) lubi tę wiadomość
U mnie po wizycie tez wszystko ok. Glukoza i badania ok tylko mam ph moczu powyzej 8 a gin mowil ze powinno byc 7 wiec mam brac wit c 2 razy dziennie. 20.10 bede miala usg.
Dla mnie cesarka to ostatecznosc i tak bylo niestety podczas ostatniego porodu. Wody odeszly a zero rozwarcia, szyjka dlugo i brak skurczy. Licze ze teraz uda sie naturalnie ale wiadomo ze zdrowie maluszka najwazniejsze.
Poza tym dla mnie to bylo cudowne jak po porodzie sn dostalam synka od razu do piersi i tak sie przytulalismy. Po cc dostalam malego dopiero na sali i na chwile a dochodzenie do siebie to szkoda gadac. Wylam z bolu i bezsilnosci jak probowalam wstawac z lozka. Ale wiadomo ze kazda kobieta ma inaczej i chwali co innego.Kamila ;) lubi tę wiadomość
-
Hejka stycznióweczki jak tam u was? , widze ze temat wyprawek i u was na topie .
Ja pierwszy poród tez miala SN i chciala bym zeby drugi tez taki byl . No ale wszystko w rekach tego tam na górze
Bede miec tylko porównanie miedzy porodem w Norwegii a w Polsce , zderzenie zupelnie innych warunkow az strach sie bac. :]
Sa miedzy wami dziewczyny co rodzą wlasnie jakos na początku ? u mnie 30 grudzien termin , ale wolala bym urodzic w styczniu.. raz ze po swiatecznych przerwach malo personelu w szpitalu a dwa lepiej z nowego roku miec dzidziusia.
A wy co sądzicie ? -
Cati jeden plus ze rocznikowo szybciej nalezy sie przedszkole. Tak jest w Polsce a nie wiem jak w Norwegii. Poza tym zobaczysz syna mialam na 12.01 a urodzilam 17.01 wiec moze wytrwasz. Na koncu lez i dbaj o siebie, nie biegaj za duzo a najwazniejsze zdrowe dziecko bez wzgledu na to czy grudzien czy styczen
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 08:26
cati lubi tę wiadomość
Ja tez juz powoli skladam wyprawke, ciuszki juz mam, nic nie kupowalam. Ale oprocz nich tyle wszystkiego trzeba..)) I mieszkanie chce sie przygotowac, wysprzatac, poukladac, urzadzic miejsce dla malego czlowieka I widze ze coraz trudniej mi to idzie, zaczynaja sie dolegliwosci kregosupa, zmeczam sie szybko - temu chce sie zrobic teraz jaknajwiecej
W piatek ide na cukrzyce robic badania. Trocha sie stresuje wynikiem, cos ostatnio mamy ochote na slodycze.
Mam porod po Ms na 20.01, po USG na 11.01. Synek wiekszy o 1,5tygodni, chyba sie w tatusia udal)) mam wskazania do cc, przez wiek, poprzednie poronienia I prawdopodobnie wieksza wage maluszka. Bardzo bym chciala sn, ale boje sie powiklan, nie jestem pewna ze dam rade, wiec raczej bedzie cc.2013 - Aniolek 8tg.
2015 - Aniolek 8tg.
2016 - Aniolek 5tg.
Czekamy na drugiego synka - 20.10.2018
Synek kochany 10.01.2017 -
Dziewczyny cudowne wiadomości że u maluszków wszystko dobrze ;*
Co do wagi dziecka nie ma tutaj jednej reguły. Bo ja rodziłam syna prawie 4 kg a jestem niska. biodra też mam w miarę wąskie. To zależy od predyspozycji kobiety. Nie ma co zakładać że się nie urodzi no chyba że maluch miałby powiedzmy 5,5 kg. To wiadomo. A z usg to nie tylko waga ma znaczenie. Nie raz maluch jest po prostu długi. Moja też wyprzedza wiek a jednak jest na 10 centylu jak patrzyłam. Wcale dużo nie waży ☺ a co jeszcze do wagi dzieci. To ja wiem że to po witaminach . Lekarze zresztą w większości to potwierdzają. Sama je brałam w tamtej ciąży. W tej jem tylko te które mi potrzebne. Nie żadne całe kompleksy. I faktycznie małą jest mniejsza.
-
amelik wrote:Cati jeden plus ze rocznikowo szybciej nalezy sie przedszkole. Tak jest w Polsce a nie wiem jak w Norwegii. Poza tym zobaczysz syna mialam na 12.01 a urodzilam 17.01 wiec moze wytrwasz. Na koncu lez i dbaj o siebie, nie biegaj za duzo a najwazniejsze zdrowe dziecko bez wzgledu na to czy grudzien czy styczen
Ale tu postaram sie urodzic po czasie oby tylko bejbik nie byl za duzy -
No tak z tymi terminami porodu do różnie bywa. Mój maluch jak na razie rośnie odpowiednio do wieku ciąży zarówno rozmiarami jak i wagowo. Jak na pierwszy poród nie chciałabym aby był z niego za duży klusek
Z kolei moja siostra miała termin na 7 styczeń a jej synek urodził się w Boże Narodzenie wszyscy się smialismy że za bardzo objadła się na wigilii i przez to Bruno miał za mało miejsca i postanowił wyjść wcześniej. Pomijając ze nie miała ona jakiś objawów wcześniej aby mogło to zwiastowac szybszy poród
Także chyba nic na to nie poradzimy - jak dzieciaczki będą gotowe to wtedy wyjdą.
Jutro idę na krzywą oby poszło w miarę sprawnie. -
Oj tak z tymi terminami to roznie bywa. Pierwszego synka urodzilam 27.09 a termin mialam na 9.09. W drugiej ciazy termin na 15.02 a urodzilam 22.02 i synek byl caly w bialej mazi, stwierdzili ze jeszcze powinien posiedziec w brzuchu. Tylko ze u mnie nieregularne cykle i dlugie miesiaczki to tak moglo byc. Teraz tez zakladam ze urodze po terminie a okaze sie kiedy maluch pojawi sie na swiecie.
-
Haha to może rozłóż sobie to w czasie. Zacznij święta kilka dni wcześniej i rób sobie mniejsze porcje aby móc się nacieszyć tym świątecznym jedzonkiem
-
Jak ja Wam zazdroszczę kupowania wyprawki. My się dopiero za 1,5 miesiąca przeprowadzamy, więc na razie nic nie kupuję, żeby później 5 dodatkowych kartonów nie przewozić.
No i nie muszę robić krzywej cukrowej! Hip hip hurrra!
Moje dziecię też większe o 8 dni niż powinno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 17:40
-
Super ze po wizytach wszystko dobrze
Co do porodu to będzie moj pierwszy raz ale od początku jestem nastawiona na SN.
Jesli chodzi o termin jest mi obojętne którego stycznia, tylko oby nie grudzień.
U mnie wreszcie etap wybierania mebli w poniedziałek bede zamawiać
Wczoraj dostałam telefon ze mam jutro wizytę u kardiologa, lekarz chce mnie widziec szybciej hmn....