X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2017
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2017

Oceń ten wątek:
  • madzi2506 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila mnie też trochę śmieszy jak każdy mówi że jeszcze czas z zakupami itp. Ja już pomału kompletuje wyprawkę. Ciuszki co dostalam mam poprzeglądane, trochę też ubranek nowych kupiliśmy. Niedługo będziemy zamawiać łóżeczko i co jakiś czas kupować też niezbędne akcesoria. Nie chce zostać z tym wszystkim na sam koniec, bo po pierwsze lepiej rozłożyć sobie takie wydatki a po drugie tak jak mówisz żeby mąż sam z tym nie został. Tym bardziej że nigdy nic nie wiadomo. U mnie zagrożenie porodem przedwczesnym więc mimo mojego leżenia i leków nie wiadomo czy mały nie będzie chciał wyjść wcześniej, chociaż mam nadzieję ze posiedzi do końca :-)

r7xztyt.png

Aniołek [*] 10tc - 01.2016
    Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
    Niedoczynność tarczycy i lekka IO
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzi to super wiesci. Dobrze ze szyjka sie wydluzyla i ze z malym wszystko w porzadku. Musisz o siebie dbac i oszczedzac i bedzie ok.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila u nas jest taki przesad ale odnośnie łóżeczka czy wózka . Nie tyle mieć co nie rozkładać. Ale wiadomo że cała reszta musi być.

Madzi super wiadomości przynosisz . ☺ fajnie że wszystko jest ok ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Offca tak ja mam 20 pazdziernika usg :)
    Ja tez mam lozysko na przedniej scianie a tez czuje mocno ruchy i kopniecia.

Pierwszy porod sn, 24h meczylam sie ze skurczami z krzyza a po odejsciu wod jedno parcie i maly byl na swiecie. Drugi porod niestety cc. Nad ranem odeszly mi wody a zero skurczy, szyjka dluga i rozwarcie minimalne. Mimo oksytocyny, masazu szyjki i zastrzyku na szyjke rozwarcie praktycznie nie szlo. Nie mozna bylo juz czekac i wzieli mnie na stol. Teraz licze na porod sn bo zle wspominam cesarke.
    Oj przykre to że natura jakoś sama tego nie reguluje :/ po odejściu wód powinny być konkretne skurcze a nie tak. Ja miałam skurcze 11 godzin zanim doszło do pełnego rozwarcia. Ale cieszyłam się że ostatecznie nie poszłam na stół. I teraz też sobie tego życzę i Tobie ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Offca tez o lozeczku i wozku slyszałam. Generalnie nie wierze w przesady. U nas łóżeczka po synu nie poskładalismy. Zostało w sypialni jako pojemnik na posciel i czeka tak sobie.
    Też kupiłam juz wozek z dobrym stelazem... miałam dla syna Jedo Fyn ale ktoś na klatce schodowej bo mieszkaliśmy w bloku zniszczył mi stelaż. Zeszłam na spacer a tu przy kole złamanie... kupiliśmy używany wózek ten sam 2 tyg temu. Zły stelaż i jedna gondola będą służyły nam na początku w domu a drugi zestaw na podwórko. Gdy Szymuś bedzie wiekszy wózek z domu zamienię na kojec.
    Wybieram się w tym miesiącu do Ikei po drewniany stół z przewijakiem za 87zl i pojemnikk plastikowe. Poskłada się go i przyniesie wózki, troche odnowi, wymyje w grudniu po Świętach.
    Teraz jutro miałam jechać do koleżanki odkupić ubranka ale ona ma smarkające dzieci i nie będę ryzykowała. Mój syn jest po katarze i nie chcę by się zaraził. Zresztą mnie też boli gardło. Ubranka po synu są już przygotowane, aczkolwiek pranie ich zostawiam na grudzień. Wtedy zrobię też miejsce w szafkach i szufladach.
    Koniec listopada zamówię w internecie dodatkowe tetrowe kolorowe pieluszki, bepanthen, butelki, smoczki, emolium, podkłady, drugi rożek bo jeden mam, przy synu miałam jeden nasz a drugi pożyczony i bardzo przydały się dwa. Potem jeden był kołderką itp. można na różne sposoby je wykorzystać jeśli kupi sie odpowiednie :)
    W grudniu jeszcze mam plan zrobienia zapasu klopsów do zamrazalnika, pierogów, wywarów do rozmrożenia na szybkie zupy. Jeśli macie pomysły co można tu przygotować sobie to proszę o pomysły.

davanda lubi tę wiadomość

Jakub nasze pierwsze szczęście 17.01.2012
    Szymon nasze drugie szczęście 20.01.2017
  • madzi2506 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o wózku i łóżeczku również słyszałam. U mnie w rodzinie też krążą tego typu przesądy, jednak kiedyś to było inaczej bo szło się do sklepu i zabierało od razu do domu. Ja mam zamiar raczej zamówić przez neta. Wtedy czas oczekiwania się wydłuża.
    Także łóżeczko chcemy kupić (na allegro takie od razu z wyposażeniem :-)) ale składać nie będziemy na razie bo w sumie to bez sensu żeby tak stało. Chcę jednak mieć wcześniej wypraną pościel itp. Wózek też mam prawie upatrzony ale chciałabym pojechać najpierw do jakiegoś sklepu żeby obejrzeć na żywo :-) z tym zakupem poczekamy chyba do stycznia.
    Ubranka, kocyki, pieluszki i inne chcę zacząć już gromadzić - z resztą ciężko się powstrzymać ;-)

davanda lubi tę wiadomość

r7xztyt.png

Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
  • linky Nowa

Wysłany: 13 października 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie, chcialam do was dolaczyc. czytam was juz od dawna ale tak lecial czas ze dopiero teraz sie zalogowałam na belly. U mnie termin na 23 stycznia i bedzie dziewczynka. Prosiłabym jeszcze o przypomnienie jak dolaczyc do was na facebooku.
    pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 18:41

• Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie słyszałam nic o łóżeczku czy wózku, jakos nie wierze w przesady.
    Jakby nie bylo szykowanie wyprawki to jest przyjemność tym bardziej dla pierwszego malenstwa, ja gdzie nie lubię prasować juz nie umiem sie doczekac tego pierwszego pasowania, układania ubranek.... Wybierania smaczków, pieluszek itp...

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelik, np. pulpety wpakuj do słoika ja jak narobię wiecej zawsze tak robie :) Ogólnie jestem bardziej zwolennikiem "słoikowania" niz mrożenia. Wiec jak mam potrzebę to robie tak co się da :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 18:19

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proponuję i tak rozłożyć łóżeczko około listopada ☺ bo też miałam nowe i mimo wszystko czuć było. Musiały się wywietrzyc a to trochę trwało. U nas do stycznia jeszcze lekko było czuć.

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wlasnie z sloikowaniem to przyznam sie ze nie potrafie. Moja mama zaprawia komppty salatki leczo itp. a ja jej pomagalam np. wsypywalam obieralam owoce, ale sama nie zagotowywalam nigdy. A w sumie fajne sosoy mozna by pobobic np. takie pomidor papryka cukinia cebula i potem je do makaronu dac albo jakis kurczak pomidor ananas itp. Jak dlugo mozna to trzymac? trzeba pasteryzowac? trzymac lodowce ? Moga byc to sosy miesne? np. z kurczakiem lub bolognese chyba tak bo o pulpetach piszesz...

• amelik Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wietrzeniem lozczka potwierdzam. Sprawdzone przy synu trzeba wywietrzyc zapach drewna farby itp.

• Offca88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się też nie znam na zagotowaniu ☺ zazwyczaj mróze ale to wtedy nie na aż tak długo. Jak mi mama robiła takie sosy czy fasolkę po bretońsku to trzymałam poza lodówką ☺ długo ☺ nic się nie działo ☺

Ja po wizycie ale tylko patrzyła na serduszko i czy główka w dół i już na szczęście się obróciła ☺ zobaczymy czy już tak zostanie. Lekarka twierdzi że już ma nie tak dużo miejsca i że raczej już tak zostają maluchy ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • amelik Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Offca moj ostatnio byl glowka na dol w 24 tyg to lekarz mowil ze moze sie wiercic. Gdy lezalam to dziewczyna byla w 32 tyg glowka u gory i tez mowili ze moze sie jeszcze obroci. Teraz widze ze masz 27 tydzien i pewnie juz tak zostanie jak jest ulozona :) moze jej wygodnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:59

• madzi2506 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że po wizycie ok. Mój dzisiaj też nie mierzył tylko właśnie sprawdzał tą główkę i serduszko ;-)

Dobry pomysł z tymi zapasami. Tylko ze ja też akurat na słoikowaniu się nie znam. Ale może czas najwyższy coś spróbować ;-)

r7xztyt.png

Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
  • anettte Przyjaciółka

Wysłany: 14 października 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linky wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek, wyślij mi link do swojego Facebooka to Cię dodam do grupy;)

Hashimotka,
    Oluś27.12.2016❤️
    Aniołek 09.2015, Aniołek 01.2016
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amelik wrote:
    Offca moj ostatnio byl glowka na dol w 24 tyg to lekarz mowil ze moze sie wiercic. Gdy lezalam to dziewczyna byla w 32 tyg glowka u gory i tez mowili ze moze sie jeszcze obroci. Teraz widze ze masz 27 tydzien i pewnie juz tak zostanie jak jest ulozona :) moze jej wygodnie
    Tak tak dzieci mogą się kręcić jeszcze , czasami i pod koniec się przekręcaja ☺ tylko że u mnie synek był już też od 2 prenatalnych główka ☺ bo to czuć gdzie kopie ☺ zaczęłam 28 tydzień. Lekarce chodziło o to że często już tak zostają ☺ ale wiadomo reguły nie ma ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzi2506 wrote:
    Super że po wizycie ok. Mój dzisiaj też nie mierzył tylko właśnie sprawdzał tą główkę i serduszko ;-)

Dobry pomysł z tymi zapasami. Tylko ze ja też akurat na słoikowaniu się nie znam. Ale może czas najwyższy coś spróbować ;-)
    Ja miałam 2 tygodnie wcześniej wizytę dlatego tak bez szczegółów. Normalnie mam co 3 tygodnie i wizyta z usg jest zawsze ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
  • madzi2506 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Offca88 wrote:
    Ja miałam 2 tygodnie wcześniej wizytę dlatego tak bez szczegółów. Normalnie mam co 3 tygodnie i wizyta z usg jest zawsze ☺

Ja też chodzę co 3 tyg i zawsze z usg i pomiarami. Tym razem jednak dość długo omawialismy wyniki z tego usg dodatkowego co byłam. Więc na samym badaniu skupił się na tej główce i mojej szyjce a dokładniejsze pomiary na nastepnej wizycie.
    Teraz też będę jeździć do jego innego gabinetu w innym mieście. Tam na lepszy sprzęt usg więc te pomiary będą dokładniejsze ;-)

r7xztyt.png

Synek ❤ - 01.2017
    Maj 2018 c. bezzarodkowa
  • Offca88 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na nfz i sprzęt mega stary. Ale dają czasami nowy i już miałam na lepszym ☺ a 8 listopada mam 3 prenatalne. ☺

relgh371o1ycy1mg.png

relgh371v6aoitp9.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ