Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylwia ja czuje takie mrowienie. To tzn.odruch oksytocynowy.
Szczepilismy 5w1 infanrix i za 2'tyg będziemy szczepić pneumokoki płatne. Te bezpłatne podobno gorsze.
Też mamy czasem zielone kupy, ale to podobno normalne przy niedojrzałym układzie pokarmowym
polecam wizytę u fizjo.stwierdziła rozejście na dwa palce, ale pouciskała, pomasowala i zrobiło się na pół. Zakleila taśmami, rozpisała ćwiczenia, pomasowała blizne i kontrola za miesiąc
Około 2-3 mca stabilizuje się laktacja,moze być wrażenie ,że piersi nie są takie pełne, nie ma już nawałów, bo mleko zaczyna być produkowane na bieżąco
Co do marudzenia, denerwowania się przy piersi, szarpania itd to poczytajcie o skokach rozwojowych. Pierwszy około 5, drugi 7-9 tydzień. To może być toWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 00:13
-
Dziewczyny z dwójką maluchów łącze się w bólu. O odespaniu można pomarzyć. U nas dzieci chodzą spać ostatnio koło 22,30-23. Jakaś totalna masakra. Nie wiem jak to zmienić. Jak zasną i się jeszcze coś ogarnie to jest północ ,a po północy to się Julek już budzi do karmienia. Zaczynam go karmić i zasypiam, budzę się i nawet nie wiem czy zjadł czy nie ,taka jestem wyprana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 00:09
-
Jeszcze taka rada jak się maluch zaczyna denerwować przy piersi, szarpie, złości się to czasem wystarczy wziąć na chwilę do odbicia. Możliwe że powietrze mu podchodzi i ma dyskomfort. Potem wrócić do karmienia. Druga rada. Nie przyciągać za główkę lub plecko tylko za pupę do brzuszka o wtedy ładnie się przystawia. To porady od neurologopedy, która ostatnio u nas była, zresztą całkiem skuteczne
Vilu lubi tę wiadomość
-
Rany dziewczyny, Kuba mi się totalnie przestawia. Jak zawsze zasypia koło 20-21, tak wczoraj udało się ululać dopiero po 23, ale za to w nocy była tylko jedna pobudka na karmienie koło 3 i dopiero teraz drugi raz
Zadziwia mnie to moje dziecko coraz bardziej.
-
Wiecie ile kosztują płatne pneumokoki? Zastanawiam czy jeżeli wzięliśmy pierwsze te z NFZ czy możemy zrobić tą płatną? Ja słyszałam z kolei że jakościowo w ogóle się nie różnią te płatne od bezpłatnych, więc każdy słyszy tak naprawdę co mu wygodne. Sama położna mówiła że to czysty marketing i nie ma takiej opcji żeby jedne szczepuonki były bardziej zanieczyszczone od drugich. To chodzi tylko o ilość wkłuć. Podobnie mówiła że ciężej dziecko może znosić te 5/6 w 1 bo wszytsko idzie w jedno miejsce a te 3 wkłucia są rozdzielone w różne części ciała. Także myślę że nie ma co tu dywagować lepsze gorsze. Mnie pneumokoki przekonują tym że ta płatna ma 13 szczepów, tak bym wzięła tez ta z NFZ.
Dzisiaj Sara kończy 8 tygodni i postanowiła zacząć świętować o 5.30poszła spać o 7 na 50 minut. Teraz zalicza drugą drzemkę
Bubu myślę że Kuba Ciebie jeszcze nie raz zaskoczymnie Sara właściwie codziennie zaskakuje
-
nick nieaktualny
-
Karmelova wrote:5 czy 6 w 1 różnią się od nfz-towych szczepionek tym, że w tych płatnych nie ma pełnokomórkowego krztuśca. Więc pani położna musi się dokształcić.
Ale to źle czy dobrze? Tzn lepiej w rakim razie te 6w1?
Żadna z Was nie szczepi na rota? -
nick nieaktualny
-
oyeykova wrote:a pneumokoki płatne są na 13 szczepów (o te 3 najczęściej występujące więcej) a nue na 10. położna nie jest osoba która powinna zabierać głos w sprawie jakości szczepień.
Może przeczytaj jeszcze raz co napisałam. Płatne mają 13 szczepów, nigdzie nie napisałam że 10.
Sylwia każdy podaje że NFZ ma 10 szczepów, gdzie info że 11?
Katnelova a skąd te złośliwości? Położna pracująca w szpitalu chyba ma jakąś wiedzę.
Każda z obu wersji na swoje plusy i minusy, więc chyba warto na spokojnie coś wyjaśnić a nie od razu atakować.
-
oyeykova wrote:a pneumokoki płatne są na 13 szczepów (o te 3 najczęściej występujące więcej) a nue na 10. położna nie jest osoba która powinna zabierać głos w sprawie jakości szczepień.
I drugą sprawa - również nie użyłam stwierdzenia że polozna oceniła jakość szczepień. O jakości szczepień napisałam to co słyszałam, a do tego mam prawo. Więc zanim następnym razem chcesz od razu atakować to przeczytaj tekst że zrozumieniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 13:36
-
Krokodylica wrote:Ale to źle czy dobrze? Tzn lepiej w rakim razie te 6w1?
Żadna z Was nie szczepi na rota?
Sa dwie szczepionki jedna to dwie dawki a druga trzy. Ja wiec bralam ta gdzie sa dwie. Placilam 190 dla zainteresowanycg.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
natki89 wrote:Może przeczytaj jeszcze raz co napisałam. Płatne mają 13 szczepów, nigdzie nie napisałam że 10.
Sylwia każdy podaje że NFZ ma 10 szczepów, gdzie info że 11?
Katnelova a skąd te złośliwości? Położna pracująca w szpitalu chyba ma jakąś wiedzę.
Każda z obu wersji na swoje plusy i minusy, więc chyba warto na spokojnie coś wyjaśnić a nie od razu atakować. -
Krokodylica wrote:Ale to źle czy dobrze? Tzn lepiej w rakim razie te 6w1?
Żadna z Was nie szczepi na rota?
Kroku tu jest to chyba fajnie wyjaśnione
http://m.mjakmama24.pl/niemowle/choroby-i-dolegliwosci-niemowlat/szczepienie-blonica-tezec-i-krztusiec,557_1285.html
Ja się zastanawiam nad rota, ale w sumie pediatra uważa że nie musimy bo nie mamy drugiego dziecka, nie wysyłamy małej do żłobka itd. Mówiła, że jak dziecko ma rodzeństwo żłobkowe lub przedszkolne to wtedy warto.
Udało nam się zaliczyć 1.5 h spacer ale skubana księżniczka nie ma w planie za dużo spać dzisiaj i od 5.30 przespała łącznie 2 hWiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 13:53
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWydawalo mi sie ze czytalam ze jest 11 szczepow ale może i 10 jeden ciul. Ja bede szczepic te platne. Starsego tak szcsepułam to Kube tez zaszczepię.
Co do rota to pamietam ze pediatra mi mowila ze szczepionka daje ok 50%szans ze dziecko zachoruje. A jak zachoruje pomimo szczepionki to i tak trzeba do szpitala wiec nie szczepilam syna. Teraz Kubt tez nie bede szczepic. Wole zaszczepic meningokoki -
"a pneumokoki płatne są na 13 szczepów (o te 3 najczęściej występujące więcej) a nue na 10" - to to zdanie odnosiło się do nikogo? Hmm, ciekawe, tym bardziej że dalej również odnosiłaś się do mnie. Nie wypowiadałaś się w naszym wątku ani razu i wparowałaś nagle żeby pouczać kto może zabierać głos w sprawie szczepień. Sorry, ale w takim wypadku mogę się unosić.