X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bedziemy szczepic chyba 5w1 i wzwb osobno

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czujecie moment napływu pokarmu do piersi? Ja czuje takie mrowienie ale czasami dosc dlugo to trwa

• Polaj Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niekiedy czuje. Ale kilka tyg temu bardziej czulam.

Kroko ja za 6w1 placilam 166 zl.l

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Muska Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    Muska... u nas w nocy to samo... jak starszy syn jest w szkole, to chodze i poplakuje sobie z bezsilnosci... w dzien, tez nie bardzo jest jak sie kimnac, bo maluszek najczesciej spi jak mam go w chuscie i chodze, cos robie, kiedy poloze sie z nim na karmienie na lozku to jakos spac nie chce... rano zawsze mam troche wiecej pokarmu i udaje mi sie odciagnac troszke mleka, zostawiam je na wieczor, maz karmi mlodego a ja moge spokojnie wziac prysznic... w dzien, podczas karmienia czasami zasypiam siedziac z mlodym na rekach...
    ...to moje drugie dziecko i to pierwsze tez dalo nam popalic ale teraz to jest masakra... staram sie cieszyc tym macierzynstwem ale widze ze zyje z dnia na dzien, byle mijaly kolejne tygodnie...

...co do cwiczen dna miednicy to ja lubie te z Kari Bo - sa dla kobiet w ciazy, dla mlodych matek i takie ogolne... profesjonalnie mozna tez pocwiczyc z Kasia Wawrzecka - ona ma rozne cwiczenia...
    ...Kasia pisala gdzies, ze jesli chodzi o bieganie, to nie wczesniej niz po pol roku od porodu wlasnie ze wzgledu na miesnie dna miednicy... wiem tez ze nie wolno na razie robic tego cwiczenia DESKI czy np pajacykow...
    Stere dzięki za polecenie ćwiczeń.Zerkne sobie może w poniedziałek o ile starsza pójdzie do przedszkola=będzie zdrowa a młody da przeżyć dzień ;)
    Ja czasem zasypiam mając go na piersi,ale mam sposób na to,tzn.moszcze sobie wygodnie poduchy pod plecy,biorę go i tak zasypia lezac mi na brzuchu i piersiach a ja razem z nim :) Czasem pół godzinki snu tak urwe dla siebie.O ile córki nie ma w domu ma się rozumieć ;)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie polecacie karuzele do łóżeczka? Miałam starą z fisher price i odmówiła posłuszeństwa ;) muszę coś kupić

• makasa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my też wybraliśmy 5w1.
    Noc dzis duzo lepsza niz wczoraj.21-3.30-8 także super;)

Troche niepoki mneie wysypka na jego twarzy.Tydzien temu neonatolog powiedziała mi że to trądzik niemowlęcy od moich hormonów.Wasze dzieci też mają może?Ma czerwone małe kropki na policzkach głownie.Po nocy jest najgorzej.Troche chropowate i jakby ze skorupką.

Ja z karuzel polece tiny love.U nas rewelacja się sprawdza.

Paula_29 lubi tę wiadomość

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Planuje szczepić tak samo.
    Dużo płaciłaś?

Angela no my też za tydzień chrzcimy i pamiętam że jeszcze któraś z nas miała w tym samym terminie.
    Mam nadzieję że będzie ładna pogoda bo przygotowałam dla dzieci raczej cieńsze ubrania a nie jakieś zimowe...

420 PLN

Wiem, że z apteki byłoby taniej, ale nasza przychodnia nie szczepi zewnętrznymi. Dlatego też nie dało się 5w1.

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez polecam tiny love rosnij z muzyka. Starszemu dziecku mozna odpiac palak i zostaja same melodyjki w lozeczku do sluchania.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba miał. Przemywałam przegotowaną wodą i zeszło

• Angela* Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Planuje szczepić tak samo.
    Dużo płaciłaś?

Angela no my też za tydzień chrzcimy i pamiętam że jeszcze któraś z nas miała w tym samym terminie.
    Mam nadzieję że będzie ładna pogoda bo przygotowałam dla dzieci raczej cieńsze ubrania a nie jakieś zimowe...

Nom cos wlasnie kojarze :) ja na szczęście jestem przygotowana dla dzieci i na zime i na wiosne ubranka takze sie nie martwie :) a w restauracji tak czy tak cieplo :)

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja tez często czuję takie mrowienie w piersiach. Właśnie zastanawiałam się co dokładnie to oznacza :) Najczęściej jak karmię jedną, to w drugiej czuję, ale nie tylko podczas karmienia.

Makasa mój też ma taką wysypkę i też podejrzewam trądzik. Też przemywam wodą i wtedy trochę schodzi, ale zauważyłam, że po założeniu czapeczki jak wracamy pojawia się znowu mocniejsza. Chyba ta skórka wtedy się przegrzewa i nasila objawy.

Co do temperatury u nas dziś 0, ale mocno pada i nie wiem, czy nie wieje, więc chyba też darujemy sobie wyjście. We wtorek szczepienie, wolę nie ryzykować.

Calza mi bardzo pomógł gynauxil na mniejsze infekcje i do tego smarowałam provagiem. Ja miałam duzy problem z nawracającymi infekcjami po długiej kuracji antybiotykami i wtedy stosowałam probiotyki doustne, i dopochwowe razem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2018, 16:22

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Mania1085 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie akurat Gynauxil mega podrażnił...tak piekło, że nie mogłam wytrzymać :(
    Co do mrowienia to też mam właśnie jak karmię jedną piersią, to druga zaczyna mrowieć i zaczyna lecieć mleko:)

w5wqvut1rkxwljzl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pomagał gynofemidazol. Nystatyna i macmirror nie pomagały ale to na grzyba. Bakteryjnych infekcji chyba nie miałam.

Dobrze paski lakmusowe. Przy infekcjavh bakteryjnych ph jest zasadowe a przy grzybach nie zmienia sie.
    I warto grac probiotyki doustne lub dowcipne

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za polecenie karuzeli. :)

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu przyjęłam zaproszenie :-)

My na pneumokoki szczepimy pierwszą dawkę w przyszłym tygodniu. Trzy tygodnie temu miała szczepienie 6w1 i rotawirusy i jedyny objaw jaki miała to senność (po szczepieniu spała 4 godziny) ale następnego dnia rano było już wszystko ok. Ale ja też matka wariatka i przez dwie pierwsze noce po szczepieniu budziłam się co półtorej godziny i mierzyłam temperaturę ;-)

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj wyszłyśmy na 40 minut na spacer i o ile Asia by pewnie jeszcze chętnie pobyła na świeżym powietrzu bo była cieplutka to ja przemarzłam na kość.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    Nie wiem czy to prawda, ale położna na pierwszej wizycie mi mówiła, że wyłącznie karmienie w trybie co max 4 godziny (od początku ostatniego karmienia) zabezpiecza przed jajeczkowaniem i to też nie we wszystkich przypadkach, bo są dziewczyny z niskim poziomem prolaktyny, u których już 3-godzinna przerwa może być za długa.
    Ja karmiłam Zuzie co 3 h i okres dostałam po 4 mcach od porodu. Jestem na grupie kp i tam dziewczyny karmiące na żądanie nawet co 2 h niektóre dostają okres po 8 tygodnie

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:

A wiecie jak gada :D wyczytałam że jak do dziecka mówi się w ich języku to zaczynają odpowiadać i serio u nas to się rewelacyjnie sprawdza :) Sara leży na plecach i patrzy się na mnie a ja do niej mówię "a guuuuu a guuuuu" a potem się śmieje na głos całą buzią i mi odpowiada <3 no super! Muszę to nagrać na pamiątkę :) spróbujcie koniecznie :)
    U nas też już od jakiegoś tygodnia mały sobie gada. Takie gadanie to głużenie, w odróżnieniu od gaworzenia. Julek jak mówi się do niego wolno szeroko otwierając usta też otwiera jakby chciał nas naśladować. Pięknie mu to wychodzi, szczególnie jeśli my mówimy też aguu, agyy itp. Sprawia mu to radość, bo jak tylko uda mu się coś powiedzieć śmieje się od ucha do ucha. Zresztą świadomie uśmiecha się odkąd skończył 6 tygodni:)

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineeczkaa wrote:
    Moje dziecko nie cierpi leżeć na brzuchu. Ma mega nerwy. Nie podnosi wtedy główki. Jak trzymam ja na samolota to podnosi ładnie. Ale z podłoża nie. Co radzicie?
    U nas to samo. Fizjo kazała kłaść mimo to, bo przez brzuch jest cały rozwój niemowlaka. Od brzucha się zaczyna. Więc kładziemy mimo że płacze.mozesz spróbować kłaść na początku na kolanach swoich żeby się przyzwyczaił

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2018, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makasa wrote:
    my też wybraliśmy 5w1.
    Noc dzis duzo lepsza niz wczoraj.21-3.30-8 także super;)

Troche niepoki mneie wysypka na jego twarzy.Tydzien temu neonatolog powiedziała mi że to trądzik niemowlęcy od moich hormonów.Wasze dzieci też mają może?Ma czerwone małe kropki na policzkach głownie.Po nocy jest najgorzej.Troche chropowate i jakby ze skorupką.

Ja z karuzel polece tiny love.U nas rewelacja się sprawdza.
    Mialam zacytowac a polubiłam.to może być łzs. Mieliśmy podobnie. Bioderma atoderm pomogła. Generalnie kremy nawilżające a nie natłuszczajace albo takie specjalne do twarzy z cynkiem podobno

makasa lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ