X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z tymi przytulaniami, całowaniem w rączki itd to nie ma co przesadzać.
    Zwracać uwagę i tyle. To, że ktoś pocałuje dziecko w rączke nie oznacza nic złego, przeciwnie, to dla kogoś oznaka czułości. Ja byłam ostatnio u chrzestnej, zrobiła to samo. Ale tak rzadko się widujemy, że nic nie mówiłam. Dyskretnie wytarłam rączki i już. A ona przecież nie siedziała całej naszej wizyty z jego rączkami w buzi...nie ma co robić z tego Bóg wie jakiego problemu.
    Ludzie po prostu tak reagują na dzieci- bo są malutkie, słodziutkie i do schrupania ;)

małżowinka, stere, annaki, natki89, Myszk@, Paula_29, BlackCatNorL lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój niemowlak z wkładką w foteliku jest jak ściśnięty kurczak, musiałam ją wyjąć

Krokodylica lubi tę wiadomość

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małżowinka wrote:
    Mój niemowlak z wkładką w foteliku jest jak ściśnięty kurczak, musiałam ją wyjąć

Ja tez juz wyjelam te wkladke, bez niej jest mojemu dziecku wygodniej

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ile mm na dobe zjadaja wasze dzieci?
    Faktycznie Twoja mała je mało i rzadko hmmm. Moja na dobę to nie wiem ale najmniej zjada 120mm-140ml ale po nocy to i 180ml potrafi trzasnąc. A próbowałaś ją może odbić po tych 50 czy 60? Może odbije i np po minucie dwóch doje a jak nie to może spróbuj nie wiem inne mleko?
    Sorry dziewczynki nie gniewajcie się ale ja też uważam że trochę przesadzacie z tym dotknięciem ramienia...no ok całowanie przez obce baby to może trochę nie bardzo ale przez dotknięcie rączki czy ubranka nie rzucą się nagle wszystkie zarazy na dziecko. Zresztą zdjęcie soboe sprawe co lata w powietrzu to dopiero są bakterie. Poza tym uwierzcie mi nie ma co dziecka chować sterylnie bo później ż tego jest dopiero kłopot. Ja wam powiem że ją to jestem matka beznadziejna bo ja już od 2 miesięcy nie sterylizuję butelek smoczkow itp. Mało tego smoczek który spadnie mi na ziemię a jest czysty daje ponownie...no nie dajmy się zwariować i nie zamykamy dzieci w szklanej kuli.

natki89, Gosiak, Myszk@, Paula_29 lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poliza i zje resztki okruchów hehe. Moja starsza tak odkurzała wszystko... Ale ma się dobrze nie choruje i żadne zarazi jej nie straszne ;)

Gosiak, ana167 lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jest taki żart że jak pierwsze dziecko połknie monetę to jedziemy na pogotowie jak drugie połknie to sprawdzamy kupę a jak trzecie to potrącamy z kieszonkowego ;)

Polaj, Gosiak, Muska, Mama-Ali, małżowinka, ana167, Paula_29, moniczko. lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś w tym jest ja też nie gotuje smoczka trzy razy dziennie tylko myje pod bieżącą wodą i tak raz na trzy dni przeleje wrzątkiem. Tak samo tobie w przypadku butelki z tym że ona pije odciagniete mleko raz lub dwa razy na dobę.

Jednak całowanie przez obce osoby to lekkie przegięcie. Bakterie domowników to co innego.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Poliza i zje resztki okruchów hehe. Moja starsza tak odkurzała wszystko... Ale ma się dobrze nie choruje i żadne zarazi jej nie straszne ;)
    Moja syn jak zaczął pełzac to ładnie podłogę czyścił. Teraz kombinuje jak tu mopa małej przypiąć żeby był lepszy efekt ;) w ścieranie kurzu z podłogi. Taki żart oczywiście.

annaki, Mama-Ali, Paula_29 lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj no niezły pomysł trzeba coś pomyśleć :D

Polaj lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ile mm na dobe zjadaja wasze dzieci?

Mój 780 ml (+-)
    Czyli mamy 4x150 + ostatnia, wieczorna dawka 180ml.
    Oczywiście zdarza się, że coś tam zostawi, np wczoraj w czasie dwóch karmień zostawił łącznie chyba ze 100 ml, ale to bardzo rzadko się zdarza u nas ;)

Na pocieszenie powiem Ci, że córa zawsze jadła mniej niż powinna. A urodziła się drobniutka, bo tylko 2800. Zawsze się tym martwiłam, ale lekarz za każdym razem mówił że taka jest uroda i nie lubi za bardzo jeść.
    Teraz też jest drobnicą, choć w przedszkolu, jako jedna z niewielu zjada całe obiady, prosi o dokładki + próbuje nowości.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Moja syn jak zaczął pełzac to ładnie podłogę czyścił. Teraz kombinuje jak tu mopa małej przypiąć żeby był lepszy efekt ;) w ścieranie kurzu z podłogi. Taki żart oczywiście.

Żarty nie żarty, ale chałupa byłaby czysta :D

Polaj lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali ale wiesz jak to jest:chrzestna to chrzestna a teściowa to co innego ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2018, 12:02

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój zjada różnie, ale w ciągu doby to tak 6-7 razy po 150 ml wciąga. Czasem muszę dorabiać jeszcze 30 czy 60 ml.

Ana, powiem Ci, że syn ostatnio też mi się jakoś zbuntował i jak wciągał 150 to przez kilka dni pił ledwo 60-90, a ile się musiałam namęczyć, żeby chociaż tyle jadł. Martwiłam się strasznie, że coś jest nie tak, ale dałam mu zwyczajnie czas, dawałam tylko tyle ile potrzebował i teraz już wszystko wróciło do normy. Może u Ciebie też tak będzie :)

Co do sterylności to ja wyparzam butelki, smoki i całą resztę tylko raz dziennie. No chyba, że widzę jak ten smoczek się wala co chwilę po podłodze to oczywiście częściej. I też nie przesadzałabym z kontaktem dziecka z innymi. Jeśli ktoś dotknie, smyrnie delikatnie po policzku to nie widzę w tym nic złego, ale jeśli jakaś obca baba zaczęłaby całować po rączkach albo tarmosić mojego Kubę jak lalkę to nie powiem, byłabym wku*wiona, no bo gdzie mi z tym ryjem? Przesada. No, ale wiadomo, że każdy ma swoje granice i nikt nie powinien ich przekraczać - tylko do niektórych czasami gadaj a sraj to jedno i to samo :/

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    No i bylismy u pediatry wyslala nas do szpitala. :-(

Cholera... A powiedziała co może być przyczyną, że szkrab nie chce jeść? Kciuki za was mocne!

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:

...cos mowila konkretnego? Trzymam kciuki zeby wszystko bylo w porzadku

U nas za to ciagle wpychanie raczek do buzi i siedzenie przy cycu jesli mama da... a potem ulewanie... juz przebieralam syna trzy razy... marudny jest do tego i nie wiem o co chodzi... moze mu zeby rosna ale pierwszemu dziecku pozno wyrosly a to podobno genetycznie powiazane..

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    Ja tez juz wyjelam te wkladke, bez niej jest mojemu dziecku wygodniej
    Ja wkładkę miałam tylko na wyjście ze szpitala. Patrycja była taka duża do tego kombinezon i wkładka redukująca nie sprawdziła się. A szkoda bo to jednak noworodek był.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    I kiedy jedziecie? Oby tylko wszystko z malutką było ok.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które chrzciny maja już za sobą, szukam ładnej białej sukienki na 68, może któraś z Was chce odsprzedać? Przepatruję allegro ale to co mi się podoba to z chin jest i czas oczekiwania od 2-4 tygodni, za bardzo już nie mam czasu bo chrzciny 5 maja. Oczywiście są też i inne cudne sukienki, ale 200 zł za sukienkę na jeden raz to trochę mi szkoda

Ana kciuki za Was

Kroko a jak Zuzia dzisiaj w przedszkolu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2018, 15:35

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze pamiętam to któraś z was ma karuzele tiny love leśna kraina, jak to się sprawdza? Przyjemna muzyka tam leci?

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere wrote:
    ...cos mowila konkretnego? Trzymam kciuki zeby wszystko bylo w porzadku

U nas za to ciagle wpychanie raczek do buzi i siedzenie przy cycu jesli mama da... a potem ulewanie... juz przebieralam syna trzy razy... marudny jest do tego i nie wiem o co chodzi... moze mu zeby rosna ale pierwszemu dziecku pozno wyrosly a to podobno genetycznie powiazane..
    U nas to samo, a też nie sądzę że.zęby bo Zuzi wyszły jak miała 7 mcy. Dzieci w wieku około 3 mcy odkrywają rączki i wsadzają je i wszystko co się da do buzi. Z jedzeniem to samo i ulewaniem. Dodatkowo mały płacze non stop. Mam nadzieję że to skok bo jak nie to się chyba pochlastam. Na spacer nie da się wyjść bo tak się drze że cały zaraz mokry i spocony a ja razem z nim.zaczynam się bać że to rzeczywiście hnb

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
‹‹ 1228 1229 1230 1231 1232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ