Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Anuśka wrote:Allejuja!!!
Napisać muszę bo się uduszę Przestałam plamić O radości
Jak mi dobrze I nic mnie nie boli i nie kłuje
Teraz to nawet mogę spokojnie do tego piątku czekać
To chyba od tego wczorajszego kalafiora
Majaaa kochanie, każdy seks bez zabezpieczenia może skutkować ciążą
Cudowne wieści!Anuśka lubi tę wiadomość
-
be_aduska wrote:Cześć
U mnie pierwsza wizyta jutro i już stresik lekki jest. Tak bardzo chciałabym już wiedzieć czy wszystko jest ok.
Zauważyłam u siebie bardzo duże roztargnienie. Zapominam o kluczami, co chwila się po coś wracam, zwariować można. Też tak macie?
A roztargnienie to chyba norma, ja wczoraj o mało co nie potrąciłam autem rowerzysty po wizycie na USG grrr. Taka byłam rozanielona, że jakoś chłopina umknął mojej uwadzebe_aduska lubi tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Allejuja!!!
Napisać muszę bo się uduszę Przestałam plamić O radości
Jak mi dobrze I nic mnie nie boli i nie kłuje
Teraz to nawet mogę spokojnie do tego piątku czekać
To chyba od tego wczorajszego kalafiora
Majaaa kochanie, każdy seks bez zabezpieczenia może skutkować ciążą
Co do kłótni o to czy warto latać jak szaleniec na USG od 4tc, to ja Wam powiem, że byłam (w poprzedniej ciąży) na pierwszym uSG w 8tc i usłyszałam, że w mojej macicy coś pływa ale na pewno nie jest to ciąża... Była to ciąża bliźniacza - obumarła Wolałabym jednak wiedzieć wcześniej... Dlatego teraz byłam na USG już w 5tc
długo plamiłaś??'Porażki to szczeble sukcesu'
Zosieńka 05.10.2010 moje Szczęście!
Aniołki [*] 08.2009 21tc [*] 05.2017 6tc
-
U mnie pierwsza wizyta jutro i już stresik lekki jest. Tak bardzo chciałabym już wiedzieć czy wszystko jest ok.
Zauważyłam u siebie bardzo duże roztargnienie. Zapominam o kluczami, co chwila się po coś wracam, zwariować można. Też tak macie?
Tak roztrzepanie i to bardzo duże i problem z koncentracja ale myślę że to niebawem minie, wczoraj nawet jazda autem wymagała ode mnie dużego wysiłku dziś juz było dobrzebe_aduska lubi tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Co do kłótni o to czy warto latać jak szaleniec na USG od 4tc, to ja Wam powiem, że byłam (w poprzedniej ciąży) na pierwszym uSG w 8tc i usłyszałam, że w mojej macicy coś pływa ale na pewno nie jest to ciąża... Była to ciąża bliźniacza - obumarła Wolałabym jednak wiedzieć wcześniej... Dlatego teraz byłam na USG już w 5tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 12:01
-
Witam☺
Grtauluje udanych wizyt.
A co do usg każda robi jak uważa,lekarz zleca wiec robimy bez dyskusji.
Ja np.zrobilam dwie bety i to mi narazie wystarcza cierpliwie czekam na wizytę
A co do kataru to mi gin mówi że jesli mam miec nos zatkamy i przez to źle sie do tleniac to lepiej użyć xylometazolinu lepszy lek niż niedotlenienie mnie czy kropki.Ruda_ann lubi tę wiadomość
-
A ja trochę jednak zdecydowałam siedzę zdrzemnac no i dopiero teraz się obudziłam... Czyli tak jak planowałam, ogarnę się i za 3h do doktorki podglądać kropeczka:) Oby się pokazal ładnie.
Nie wiem czy pytałam? Też przy kichaniu boli was całe podbrzusze? Coś kojarzę,że w poprzedniej ciąży też tak miałam...
A co do brzucha i jego wielkości.. u mnie jest to już druga ciąża i też zauważyłam,że już widać mi brzuszek i spodnie jakby za ciasne. Lubię dopasowane ciuchy i chyba muszę się wybrać na jakieś zakupy wcześniej żeby później problemu nie było:DKrokodylica lubi tę wiadomość
-
jagodowa91 wrote:długo plamiłaś??
Od środy tak poważniej... W sobotę było krwawienie przez kilka godzin a później znowu plamienie aż do wczoraj. Na szczęście wiem, że jeden zarodeczek rozwija się całkiem poprawnie, tylko z tym drugim coś jest chyba nie tak... Oby do piątku, to zobaczymy jak to wygląda...
Dziewczyny z tym roztrzepaniem to ja na to mówię, że to kalafior ciążowy zamiast mózgu Ja już kalafiora mam i to sporego
Co do brzucha to u mnie już będzie trzecie dziecko, więc wg ludowych przepowiedni ubrania ciążowe zostaną moimi stałymi ubraniami No i tak to właśnie zaczyna wyglądać
Mnie nie boli podbrzusze przy kichaniu ale je czuję... Jakoś tak dziwnie czuję, nie wiem jak to określićWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 12:17
BlackCatNorL, be_aduska, Ruda_ann lubią tę wiadomość
-
majaaaa wrote:Cześć. Szukam pomocy. Okres miałam 11.04, cykle głównie 28-32 dni, w ciągu 8 miesięcy dwa się zdarzyły ok. 40 dniowe. Z mężem kochaliśmy się 24.04 chwilę bez zabezpieczenia, po chwili już z i 30.04 dwa razy bez zabezpieczenia, skończył za drugim razem po za mną. Myślicie, że mogę być w ciąży? Beta ani test aktualnie nie możliwe do wykonania. Chciałabym żeby ktoś na to spojrzał chłodno, bez oceniania mnie. Dziękuję za pomoc.
Majaaaa, jeśli zdarzały się cykle nieregularne, to oczywiście, mogło być tak, że owulację miałaś w poblizu tego czasu kiedy kochałaś się bez zabezpieczenia. Nie zabezpieczajac sie zawsze jest szansa na ciąże. Nie wiem czy Ci tego zyczyć czy nie, więc na wszelki wypadek trzymam kciuki, zeby było po Twojej myśli -
nick nieaktualny
-
Anuśka wrote:Od środy tak poważniej... W sobotę było krwawienie przez kilka godzin a później znowu plamienie aż do wczoraj. Na szczęście wiem, że jeden zarodeczek rozwija się całkiem poprawnie, tylko z tym drugim coś jest chyba nie tak... Oby do piątku, to zobaczymy jak to wygląda...
Dziewczyny z tym roztrzepaniem to ja na to mówię, że to kalafior ciążowy zamiast mózgu Ja już kalafiora mam i to sporego
Co do brzucha to u mnie już będzie trzecie dziecko, więc wg ludowych przepowiedni ubrania ciążowe zostaną moimi stałymi ubraniami No i tak to właśnie zaczyna wyglądać
Mnie nie boli podbrzusze przy kichaniu ale je czuję... Jakoś tak dziwnie czuję, nie wiem jak to określić
Ja to mam już taki bebzol, że szkoda gadać Zapuściłam się przed ciążą to teraz mam! Ale co tam, oversizy w modzie !Anuśka lubi tę wiadomość
-
Ojj, ja normalnie jestem mega zorganizowana itd a teraz...siano w głowie, dosłownie. Wysłałam mezowi liste zakupów z on wrócił do domu i mówi ze połowe rzeczy które mu napisałam mamy , takze mam zapas pary rzeczy .
Zapominam zabrac komputera z samochodu, zapominam gdzei wrzuciłam klucze, zapominam kupic to, po co wyszłam do sklepu, zapominam o wizycie u kosmetyczki. Roztargnienie level high.Anuśka, jagodowa91, be_aduska lubią tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Od środy tak poważniej... W sobotę było krwawienie przez kilka godzin a później znowu plamienie aż do wczoraj. Na szczęście wiem, że jeden zarodeczek rozwija się całkiem poprawnie, tylko z tym drugim coś jest chyba nie tak... Oby do piątku, to zobaczymy jak to wygląda...
Mnie nie boli podbrzusze przy kichaniu ale je czuję... Jakoś tak dziwnie czuję, nie wiem jak to określić
u mnie wczoraj dosłownie chwile przed wizytą plamienie, dziś już delikatnie krwawienie. nie chce się nakręcać, aczkolwiek się martwię. Brzuch pobolewa. Sama nie wiem co myśleć.'Porażki to szczeble sukcesu'
-
Wrzucę wam kawał stary jak świat ale cały czas aktualny
Przygotowanie do porodu
Pierwsze dziecko - Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko - Nie ćwiczysz oddechów, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko - Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.
Ciążowe ubrania
Pierwsze dziecko - nosisz stroje dla kobiet ciężarnych odkąd lekarz potwierdził, że jesteś w ciąży
Drugie dziecko - nosisz swoje zwykłe stroje jak długo się da
Trzecie dziecko - stroje dla kobiet ciężarnych to już twoje zwykłe stroje
Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz jak wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.
Wyprawka dla niemowlaka
Pierwsze dziecko - pierzesz świeżo kupione ubranka, prasujesz z lewej i prawej strony, dobierasz kolorami i starannie układasz w szafce przeznaczonej tylko do tego celu
Drugie dziecko - sprawdzasz, czy ubranka po pierwszym dziecku są czyste i wyrzucasz tylko te z najciemniejszymi plamami
Trzecie dziecko - kto powiedział, że chłopcy nie mogą mieć różowych śpioszków?
Płacz dziecka
Pierwsze dziecko - przy pierwszej oznace niezadowolenia (kwękanie, skrzywienie) bierzesz dziecko na ręce
Drugie dziecko - podnosisz je tylko wtedy, gdy krzyki grożą obudzeniem pierworodnego lub wizytą zaniepokojonych sąsiadów
Trzecie dziecko - uczysz starsze huśtania kołyską
Przewijanie niemowlęcia
Pierwsze dziecko - Zmieniasz pieluchę, co godzinę, niezależnie od tego, czy jest brudna czy czysta.
Drugie dziecko - Zmieniasz pieluchę, co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko - Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan
W domu z niemowlęciem
Pierwsze dziecko - spędzasz większą część dnia wpatrując się w dziecko.
Drugie dziecko - spędzasz większą część dnia patrząc czy twoje starsze dziecko nie robi krzywdy młodszemu.
Trzecie dziecko - spędzasz większą część dnia chowając się przed dziećmi
Gdy upadnie dziecku smoczek
Pierwsze dziecko - Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko - Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz dziecku do buzi.
Trzecie dziecko - Wycierasz w spodnie i wsadzasz dziecku do buzi.
Aktywne formy spędzania czasu z dzieckiem
Pierwsze dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt i terapię grupową dla prawidłowego rozwoju.
Drugie dziecko - zabierasz je na gimnastykę dla niemowląt.
Trzecie dziecko - zabierasz je do supermarketu i pralni chemicznej
Opiekunka dla dziecka
Pierwsze dziecko - gdy zostawiasz dziecko z opiekunką, dzwonisz do domu, co najmniej 5 razy w ciągu dnia.
Drugie dziecko - wracasz się od drzwi, bo zapomniałaś zostawić opiekunce numer, pod którym będziesz osiągalna.
Trzecie dziecko - prosisz opiekunkę by zawiadomiła cię tylko, jeżeli zaistnieje konieczność wezwania pogotowia.jagodowa91, be_aduska, wronka, Krokodylica, Dakota, Mama-Ali, BlackCatNorL, natki89, Morwa, Ruda_ann, Raven, Magdalenna lubią tę wiadomość
-
jagodowa91 wrote:u mnie wczoraj dosłownie chwile przed wizytą plamienie, dziś już delikatnie krwawienie. nie chce się nakręcać, aczkolwiek się martwię. Brzuch pobolewa. Sama nie wiem co myśleć.
Wzoraj miałaś wizytę?
Ja zawsze po wizytach i USG do ok 9-10tc mam plamienia i lekkie krwawienia, ale takie, że jest plamka i już po wszystkim. Wszystko masz tam bardzo rozpulchnione i ukrwione stąd po wizytach często są plamienia. Nie martw się ale też nie szalej z porządkami czy innymi czynnościami... Poleż i odpocznijjagodowa91, Magdalenna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Czyli nie powinnam się denerwować? Pierwszy raz plamię/krwawię w ciąży i nie chciałabym, żeby wydarzyło się coś złego. Dziękuje za słowa otuchy!!'Porażki to szczeble sukcesu'
-
nick nieaktualnyjagodowa91 wrote:Czyli nie powinnam się denerwować? Pierwszy raz plamię/krwawię w ciąży i nie chciałabym, żeby wydarzyło się coś złego. Dziękuje za słowa otuchy!!
Nerwy w niczym nie pomogą a często w pierwszym trymestrze dziewczyny mają plamienia tak sie zdarza -
w takim razie odrzucam stres na bok. Dziękuje dziewczyny. spadam leżeć i odpoczywać. Miłego popołudnia dla wszystkich!! :*
Anuśka, be_aduska lubią tę wiadomość
'Porażki to szczeble sukcesu'
-
Właśnie zgotowałam gar ogórkowej, ciekawe czy starczy do jutra.
Roztargnienie ojjj tak, budyń zamiast mózgu... a na co dzień jestem zorganizowana!
Współczuję plamień, ha dotąd nie miałam więc pewnie w panice leciała bym do gina.be_aduska lubi tę wiadomość