X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daję 800 czasem i 1200 jak mi się wycisnie. Starsza dostaje zazwyczaj 2000

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makasa... no ja wlasnie tez podaje Devicap i pisza ze w kropli jest 500j i ja podaje jedna krople....
    Kroko.... z tego co wiem to mozna niby po 10 miesiacu ale ja tez juz dodawalam do plackow owsianych, co prawda moj niewiele zjadl, wlasciwie nic ale dodaje np do owsianki... dzisiaj zrobilam ja na wodzie z mango i jablkiem, ode mnie nie chcial zjesc ale od meza jadl... nie jakies super ilosci ale jednak... za to przynioslam z zakupow batonik Nakd ktore bardzo lubie i ktore zaspokajaja moja chcice na slodycze a do tego sa mega zdrowe... tym razem batonik z daktyli, rodzynek, kokosa, orzechow pecan i kakao... batonikiem zainteresowal sie Bruno a ze uznalam ze wsio co w nim jest moze me dziecko zjesc, to mu dalam kawaleczek i o dziwo zasmakowalo mu...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny proszę doradźcie coś, bo już mi ręce opadają. Kuba od poniedziałku ma coś nie tak z kupą. W poniedziałek zrobił 5 kup w tym 2 dość rzadkie, trochę wsiąkające. Wczoraj były 3 w tym 2 też takie luźniejsze (przepraszam za dosłowność - konsystencja musztardy). Dzisiaj jak do tej pory 1, taka luźniejsza papka. Nie ma ani gorączki, wymiotów też brak. Podaję mu Orsalit i wodę. Nie wiem co robić. Zdarzały mu się luźniejsze kupy, ale nie 3 dni pod rząd. Zachowuje się normalnie, rozrabia jak zwykle, cieszy się no tylko ta kupa... Wiem, że u dzieci karmionych piersią stolce mogą być luźne, a młody pije mm. Lecieć z nim do pediatry czy bez sensu sieję panikę?

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu, ja bym jeszcze nie panikowała, choć zawsze warto się skonsultować. A masz możliwość zadzwonić do pediatry i podpytać przez telefon?
    Luźne kupy mogą być przez zęby. Mój czasem też ma, chociaż nie tak często jak u Ciebie bo u nas zwykle 1, max 2 kupy dziennie są.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu... u nas kp wiec kupy rzadkie jak po kp...

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas ostatnio wręcz odwrotnie - zaparcia. Pokarało mnie, skusiłam się na kupienie zupki jarzynowej z królikiem w słoiczku, małej bardzo smakowała, a potem 3 dni bez kupy. Teraz robi ale bardzo gęste.
    W ogóle to jestem załamana, bo mała ma alergię, na ziemniaka, ryż, chyba też na pietruszkę i jabłko. Po marchewce znowu zaparcia... już nie wiem co jej dawać do jedzenia.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa, te wczesne alergie mogą przejść.
    Z tego co mi mówiła pediatra, to żeby nie rezygnowac w ogóle z podawania tych rzeczy, tylko w małych ilosciach ( no chyba że alergia jest bardzo mocna).
    U nas na szczescie Wojtek wszystkożerny ;). Po niczym nie ma problemów.

Asasa, Megiiii lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu jak nie będzie lepiej to ja bym się w piątek na wszelki wypadek wybrała do lekarza, bo przez weekend później może być kiszka

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • makasa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stere o widzisz to daje 500 j;)nawet nie czytałam tylko posluchalam pediatry.

Bubu i nas też właśnie kup dużo różni kolorowe i różne konsystencje.Ale u nas stawiam na zęby.Widać...I z jedzeniem słabo.Przezucilam się też na sloiki bo nie opłaca mi się gotować jak on zjada pół małego słoiczka a potrafił już naprawdę dużo zjeść.Pewnie jak już mu wyjdą te jedynki to i apetyt i kupy się poprawią.

ug37uay334snzwle.png

atdc9vvjfum5rj8f.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Następna kupa się nie pojawiła, więc chyba jest lepiej. Mam taką nadzieję. Jeśli jutro będzie podobnie to chyba w piątek wybiorę się z nim do pediatry.

Asasa, jedziemy na tym samym wózku. Mój jest uczulony na jabłko, marchew, ryż, buraki, fasolkę szparagową i pewnie na coś jeszcze. Ostatnio podałam mu trochę glutenu to też jakieś krostki wyskoczyły, więc wesoło. Pocieszam się tym, że tak jak napisała Mama Ali - to może minąć.

Makasa, o w takim razie chyba nie jestem sama z tym problemem :) No u Kuby też zęby mogą być, bo co prawda jeden już na wierzchu i pięknie pnie się w górę, ale druga jedynka właśnie robi sobie miejsce. No i też tak z tym jedzeniem ostatnio tyłka nie urywa, bo jak pochłaniał wszystko co podałam to teraz potrafi nawet połowy nie zjeść :/

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere nawet nie wiedzialam o tym cynamonie
    Ja z kolei uważała bym na orzechy bo lubią uczulać.

Współczuję tych uczuleń u dzieci.

Łucja coraz więcej siada bez podparcia i coraz dłużej siedzi, czasem też uda jej się ładnie podeprzeć ręką ale w większości wypadków po prostu leci na głowę, dzisiaj np. rąbnęła się o grzejnik.

Po przedszkolu poszłyśmy do Zuzi koleżanki i jej siostry, Łucja jak cały dzień jojczała i marudziła tak tam wśród dzieci wniebowzieta. :)

• ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    My po szczepieniu - waga 7100, 68 cm - waga 3 centylu, wzrost między 3 a 10 - więc mój to liliput :) to ja nie wiem dlaczego on całe noce wisi na cycku a na wadze ledwo ledwo przybiera
    U nas z jedzeniem też rewelacji nie ma - lubi kaszkę, zjada owocowe deserki, obiadów jeszcze nie podawałam poza kilkoma pierwszymi słoiczkami jak miał 5 miesięcy, ale odstawiłam bo przestał robić kupy

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rwie się do wszystkiego co my jemy więc chyba spróbuję też blv - dawałam mu już do ręki kawałki arbuza i miękkiej gruszki, jadł chleb z masłem a dziś brokuła i kalafiora, próbował też placka naleśnikowego - ale są to naprawdę małe ilosci

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica - mój też tak ma że w domu kończy, marudzi a w końcu ryczy, ale jak wychodzimy na zewnątrz to jest mega spokojne i wesołe dziecko, ja noszę go w nosidle bo wózek u nas się nie sprawdził, zaczęłam chwilę przed tym jak samodzielnie zaczął siadać, teraz siada już sam więc się nie boję, a jest mi wygodniej bo to szybki się zakłada - dwa kliknięcia i zapięte dziecko, na razie noszę tylko z przodu ale on zaczyna już się bardziej rozdlądać i wiercić, może jak będzie z tyłu będzie miał lepszy widok :)

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a z jakiej pozycji Wasze dzieci siadają? Mój dziś zaczął siadać z półleżenia trzymając się moich rąk. Na początku delikatnie mu pomogłam, tylko, żeby wiedział jak się podnosić.
    Z pozycji jak do raczkowania chyba nigdy nie wstanie. Nie nawiedzi być na brzuchu, więc się nie przewraca, nie pełza i nie raczkuje....
    Dziś nawet przedzwoniła do mnie teściowa, chyba mąż jej powiedział, że się nie interesuje, bo potem okazało się, że też z nim rozmawiała. I nagle nawet postanowiła nas odwiedzić, przywożąc mężowi torbę na wyjazd.
    Mały jak ją zobaczył, to tak ryknął, jakby diabła zobaczył :) Ale potem mu przeszło i zaczął się z nią bawić.
    Ona to podciągała go do siadu z leżenia za rączki i marudziła, że powinnam go sadzać, bo sam nigdy nie usiądzie, ale już nic nie chciałam gadać.
    Dziś mały na spacerze znowu dał mega czadu. Darł się jak zarzynany i kilka razy wyjmowałam go z wózka. Włożyłam go też w nosidło i za drugim razem podziałało. Za pierwszym uspokoił się trochę, za drugim całkiem wyciszył się i zasnął. Byłam w szoku :) Nawet udało mi się prowadzić mój ciężki wózek jedną ręką. Ludzie to się dziwnie na mnie gapili po drodze.

U nas też dziś brak apetytu, za to na cyca zawsze i to całymi nocami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 22:40

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu a moze jedzenie zaszkodzilo?? Ja podaje 800j wit d3. Pediatra kazala ze wzgledu na duze ciemiączko. Co prawda mowila zeby wrocic do 600j ale zapominam czasami wiec daje 800.
    Kuba zaczal siadac z pozycji raczkujacej

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świnka czekam z nosidłem aż stabilnie usiądzie. Wytrzymałam 8 miesięcy to i jeszcze te 2 tygodnie wytrzymam :)

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    U nas od wczoraj też bunt na jedzenie, wieczorem kaszka fruwala po kuchni, a zawsze aż się trzesla tak jadła, obiad pół sloiczka.. Wkłada wsio do buzi, nawet gryzie tacke przy krześle do karmienia..
    A ja nadal nic nie widzę..

No i nareszcie siada i siedzi stabilnie długi czas bawiąc się.. Raczowanie dwa kroki i pelza dalej, bo szybciej, najlepiej do drugiego pokoju gdzie jest duża piłka wali w nią łapa, aż się dziwię że jej się nie boi..

Ana, juz pisałam że u nas też tak było. Jakbym teraz miała jakoś się zachować, to nie panikowałabym i nie próbowała karmić uzywając różnych trików ;).
    Teraz wychodzę z założenia że skoro nie je, to nie jest głodny, albo ma inne problemy na głowie ;) ( zęby). Oczywiście gdyby to niejedzenie trwało długo to bym się zaniepokoiła, ale pominięcie jednego posiłku już nie robi na mnie wrazenia. Tym bardziej że Wojtuś lubi jeść.
    Trzymam kciuki żeby zębol już wylazł!

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiiii u nas z pozycji bocznej siadła, podpierała się ręką najpierw na przedramieniu, później na dłoni, aż w końcu tą jedną chciała chwycić zabawkę i oderwała rączkę, ale z półtora miesiąca to trwało. Z półleżenia raz usiadła, wczoraj, a siada non stop od 2 tygodni.

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba jakiegoś doła łapię, zastanawiam się czy ja dziecka nie popsułam, nie mam szans zrobić kompletnie nic, nawet jak zaśnie i wyjdę na minutę to jest płacz, tylko się położę obok i znowu śpi, a czekam aż zaśnie głęboko. Gotowanie odbywa się w wielu ratach, a sprzątanie to już w ogóle graniczy z cudem. 4 miesiące temu było z tym łatwiej, a ja jeszcze o kolejnym dziecku myślę, a tu się ogarnąć nie mogę :(

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
‹‹ 1392 1393 1394 1395 1396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ