X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy większy fotelik starszej córce a Łucja przejęła fotelik po Zuzi, montowany tyłem i przodem do kierunku jazdy ale właśnie kilka dni temu odwrocilismy go przodem bo tyłem nóżki miała podkurczone i nie bylo jej zbyt wygodnie. Nie wiem czy nie będzie miała choroby lokomocyjnej jak Zuzia bo jest to samo co bylo z nią, czyli wrzask przy wsiadaniu do auta, ewidentnie nie lubi jeździć.

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze się nie zastanawialiśmy nad fotelikiem, ja chcę RWF, ale chyba jeszcze chwilkę mamy, bo i wagowo młoda nie przekracza no i główka ma jeszcze miejsce do krawędzi. Aż się boję patrzeć jak stoją cenowo

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie sporo :/ ale mam kasę z chrzcin odlożoną, właśnie na fotelik, może coś wybierzemy

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my dostalismy od moich rodziców na chrzciny kase z przeznaczeniem na fotelik, kupilam za 800 zl przodem i tyłem ale isofix na którym jest montowany kupilismy razem z pierwszym fotelikiem, zreszta tez po okazyjnej cenie.
    Myszk@ jak fajnie zobaczyc nowy suwaczek na forum :D

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana, młoda dostała tyle kasy, że stwierdziłam że grzechem byłoby to wydać na głupoty, naprawdę nie spodziewałam się ale uzbierała ok 1500... też myślałam żeby się wybrać do 8gwiazdek, nie wiem jeszcze jak małż zareaguje na takie ceny fotelików... :D jego siostra kupiła od razu przodem i obawiam się że będzie próbował też mówić że po co tyłem

Małżowinka, podejrzewam że za chwilę sie pojawią i inne :D

Ana, dzięki że pytasz, na wizycie spoko, chodzę do innego lekarza niż z młodą, to nie było na moje nerwy że nie było terminów i musiałam doslownie polować na wizyty z dnia na dzień. Wolę mniej obleganego lekarza, ale i jego podejście jest takie że "no jest serduszko, dziecko urosło, wszystko w porządku". Drugi pęcherzyk pozostał pusty, z jednej strony ulga, bo nie wiem czy bym podołała z bliźniakami przy takim maluchu a z drugiej jakaś nutka żalu, ech, kobiecie się nie dogodzi :D
    A, no i maluch ma około 1,2 cm, piszę około bo to nie jest mega dokladny pomiar jak u mojego poprzedniego lekarza

Polaj, Asasa, Vilu lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka cudownie że wszystko dobrze z maluszkiem. :)
    Ech wzruszyłam się. :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka super że wszystko ok i że dzieć rośnie :). My na chrzciny zebraliśmy ładną sumke bo 4500zl ale szczerze teraz myślę że fakrycznie można bylo przeznaczyć na fotelik...na razie wplacilismy na polskie konto z przeznaczeniem na urlop no zobaczymy. Mloda ma fotelik po siostrze ale przodem i mysle że trzeba powoli wyciągać bo juz ma te 13kg a nosidlo jest jakos tak. Byc może do wakacji zmienimy auto to jak będą isofixy to wtedy kupi się coś juz pod nowe auto.
    Tak czytam o tych waszych spaniach i no jest to straszne...nie wiem czy bym dała radę jak wy. Żeby nie załamywac powiem tyle ze moja wczoraj padła o 19 i właśnie wstajemy...w nocy nawet nie wstaje. No wstaje ja zeby ją okryc bo wedruje po łóżeczku i jest wiecznie bez okrycia. A wogole wrocilismy wczoraj do domu w końcu, wreszcie swoje kąty. Jechalismy 9godz bo taka zima w pl no i od granicy de tez ale dziewczyny spaly śpiewały więc bylo ok.

Krokodylica, małżowinka, Asasa lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka aż zachciało mi się trzeciego maluszka:)
    Trzymam kciuki za maluszka.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • małżowinka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elizka od rana dzisiaj ćwiczyła stawianie kroczków, na razie najwięcej udało się chyba 6, a radochę mamy z tego taką, że hej :)

Lilly123, Polaj, Krokodylica, Megiiii, ana167, Myszk@, Asasa lubią tę wiadomość

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małżowinka super :-)

Łucja od skończonego roczku ćwiczy chodzenie ale robi 2 - 3 kroczki po czym spada i się mocno irytuje bo widać że chce a nie może.
    Jak jej się uda pójść więcej, jak np. wczoraj gdzie przeszła całą długość łazienki to się śmieje i pęka z dumy. :)

małżowinka, ana167, Polaj, Myszk@, Asasa lubią tę wiadomość

• Megiiii Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka, super, że wszystko o.k. Dwie dzidzie to pewnie byłoby urwanie głowy, ale wiadomo, jakby się urodziły, to mama by się cieszyła.
    Myślę, że to taki matczyny instynkt cieszyć się z każdego dzieciątka. Pomimo, że rozum podpowiada inaczej.

A my mieliśmy nareszcie udany weekend jeśli chodzi o pozbycie się z domu graciarni po synku. Wczoraj sprzedałam łóżeczko turystyczne, dziś o dziwo wózek. Do tego wzięli też wyprawkę ubrankową, więc super. I tak mam w domu pełno ubranek po Dawidku. Już straciłam nadzieję, że czegoś się pozbędę, bo ludzie zadawali tysiące bzdurnych pytań, zamiast obejrzeć. Nareszcie trafili się konkretni.
    Szkoda, że nie planujemy drugiego bobasa, ale ci ludzi dziś nas zaskoczyli, bo przyszedł starszy sporo od nas pan z mlodziutką dziewczyną i okazało się, że to córka, a jemu na starsze lata przytrafiło się maleństwo. Też się śmiał, że plany planami...a teraz trzeba wszystko kupić, a oni jeszcze nic nie mają w 8 miesiącu. Musiała ich bardzo zaskoczyć ta ciąża i późno się kapnęli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 00:35

Krokodylica lubi tę wiadomość

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana... nic a nic nie mowi po swojemu? Dobrze slyszy?
    Megi... u nas roznica miedzy dziecmi to 11 lat takze wszystko jeszcze moze sie odmienic

My po wizycie u pediatry... mlody rozwija sie prawidlowo... i tylko uwiezyc nie moge ze nie przelroczyl jeszcze wagi 10 kg

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana... moj mowi mama i da (daj), nie - i nic wiecej, reszta po swojemu

• małżowinka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana no to moja tez nie gada po ludzku mowi hu hu na sowe i muu na krowe ;) sylabuje roznie ale nawet nie wiem czy jak mowi mama to czy jej o mnie chodzi ;) pytana wie gdzie mama ale nie wiem czy wiaze jedno z drugim

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka cieszę się, że wszystko w porządku z kropkiem i rozumiem ten żal, że drugi pozostał pusty, chociaż z drugiej strony jest to ulga.

Fajnie się czyta jak wasze dzieciaczki się rozwijają i jakie robią postępy. :-)
    Moja dalej nie raczkuje, do chodzenia też się jeszcze nia garnie. Od jakiegoś czasu zakumała co to mama i teraz woła mnie jak jest głodna to mama mama. Mówi też baba na babcię, ba (bach) jak coś zrzuci, tata też czasami powie, ko na kota, iśt (jest), no i pa pa robiąc papa. Także jakieś sukcesy ma, tylko ruchowo dalej powoli. Śmieje się, że skupiła się na tym, żeby włosy jej rosły a nie żeby się przemieszczać - dzisiaj już jej warkocza zapletłam ;-)

Krokodylica, ana167, Megiiii, małżowinka, Myszk@ lubią tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocieszne te nasze dzieciaki.
    Łucja zawzięcie ćwiczy chodzenie, różnie jej wychodzi ale nie daje za wygraną. :)

Megiiii, Asasa, Myszk@ lubią tę wiadomość

• stere Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana... zdrowiej

Moj jest bardzo kochany ale taki meczacy, ciagle chce na raczki albo siedz przy nim i sie baw

• małżowinka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wow! to moja może dlatego ciągle taki łysol :D
    Ana, zdrówka, jak ostatnio młodej sprzedałam katar to 4 tygodnie z gilami chodziła, ale przynajmniej nauczyła się smarkać ;)

6ce5d64554.png
    6a2c04a9b6.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana współczuję, zdrówka.
    Ja co miałam taki zatkany nos na Wigilie że nie mogłam oddychać to dziewczyny o dziwo nie złapały ode mnie.
    Na czwartek są obie zapisane do szczepienia, ciekawa jestem czy nam się uda zaszczepic bo z tego co widzę prawie wszyscy naokoło chorzy. :/

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za dobre słowa :) no głupie to jest, że z jednej strony żal a z drugiej ulga, jak mówiłam nie dogodzisz :D

Kroko, na co szczepisz?

Zabawne nasze dzieciaczki :D moja zaczęła wstawać przy czym się da, ale boi się usiąść, więc stoi i jak już nie ma siły to piszczy żeby ją posadzić.
    Asasa, widzisz to Twoja na mowie się skupiła, warkocz? WOW, ja nadal czeszę z przyzwoitości

A jak często myjecie ząbki dzieciaczkom? na paście mam napisane żeby w drugim roku życia myć 2 razy dziennie, to chyba już od teraz

Asasa lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
‹‹ 1468 1469 1470 1471 1472 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ