X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kup 2 :-D

Gosiak, Krokodylica, Ruda_ann lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey :)

przykro mi z powodu s1985 :(

wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173 :)

USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?

Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    hey :)

przykro mi z powodu s1985 :(

wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173 :)

USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?

laboratorium laboratorium nie równe ;) a z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie ;)
    Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie ma ;) i czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
    Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalej ;) ale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować :P no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:06

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    A jak mocz i cyc na syna, a puls i cera na córę, to jaki wózek ja mam kupić? :D
    Moro , w odcieni różu i zieleni :D

Gosiak, Krokodylica, Vilu lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    laboratorium laboratorium nie równe ;) a z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie ;)
    Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie ma ;) i czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
    Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalej ;) ale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować :P no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje ;)

no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p

Dzięki za odpowiedź :)

a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch

201801181756.png

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p

Dzięki za odpowiedź :)

a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch

no teoretycznie każda.. bo nawet wśród 20% prawidłowych USG zdarzają się chore dzieci... ale wiedząc, jak często pappa zawyża ryzyko, to na starcie już nie chcę się stresować ;)

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie przy synku byl puls ok 150-160;no i synek sie urodxil ☺ a co do testu podwojnego podczas prenatalnych nam o tyle pomogl ze wyszlo nam b.duse prawdopodobienstwo zatrzymania sie wzrostu plodu przed 34 tc i dzieki temu ginekolog bardzo na to zwrocila uwage i dobrze bo niestety zatrzymal sie przyrost przed 34 tc ale za to mam synka zdrowego przy sobie. A od jutra pogoda ma byc piekna a juz po niedzieli upaly znowu wracaja ☺

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz tez zlecił test podwójny bo takie są obecnie wytyczne ze powinna zrobić każda kobieta w ciąży. No więc zrobię :)
    Pod tym linkiem w filmiku mamaginekolog pokazuje różnice pomiędzy wynikami z samego usg genetycznego a testu podwójnego :)
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Ale rozumiem ze ktoś może nie chcieć się dodatkowo stresować itd. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:28

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do USG przez brzuch ja teraz mam jeszcze dopochwowo a przy synku mialam badane za kazdym razem i tak i tak bo ginekolog badala mi szyjke czy nie skraca bo jestem po kilku zabiegach i woli dmuchac na zimne.

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostały 2 godziny do wizyty brrr.
    Czy Wy też tak się stresujecie przed każda wizyta?:D

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:

Taaaaak!!! ;)
    Będzie dobrze :) 3mam kciuki :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to mi dziewczyny jeszcze bardziej dałyście do myslenia :) a nie bedzie za pozno jesli np zrobie test z krwi po USG?

201801181756.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    a to mi dziewczyny jeszcze bardziej dałyście do myslenia :) a nie bedzie za pozno jesli np zrobie test z krwi po USG?
    Nie, ja w pierwszej ciąży robiłam badania w klinice invicta i tam pobierają krew w dniu USG. Teraz mam usg w invikcie a następnego dnia mam oddać krew w medicover.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:

tak... ale będzie dobrze! musi byc :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

201801181756.png

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powitać! Ale się uśmiałam z tych cyckowych zabobonów! :) To ja jakaś inna jestem bo mam idealnie równe cycki :) Aż poszłam do lustra polukać czy może który się nie wychyla mocniej haha, ale jakoś nie :D Ja też wyglądam potwornie i wszystkie znaki na niebie wskazują na dziewczę, tym bardziej, że mam porównanie i w ciąży z syniątkiem wyglądałam i czułam się zjawiskowo! No ale czy to faktycznie się sprawdza to się okaże :) Oooo losie daj mi więcej cierpliwości! :):)
    Abtymczasem w poniedziałek komplet genetycznych... Paraliżuje mnie strach na myśl o wynikach PAPPA grrr

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze! :)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Fajnie się czyta takie wiadomości :D niedługo wszystkie będziemy cieszyć się drugim trymestrem :D Ja już nie mogę się doczekać :)

Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....

Co się czepiacie pana szamana, cycki se chciał pooglądać i tyle. ;)

kate88:), BlackCatNorL, wronka, Vilu, Ruda_ann, Paula_29 lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....

:D:D:D

Krokodylica lubi tę wiadomość

201801181756.png

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

:D Hahaha na bank! :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wróciłam do żywych :) po wczorajszej rozmowie z ginką, która prowadziła ciążę z synkiem nabrałam nadzieji. Powiedziała że najważniejszym wyznacznikiem ZD jest powiększona przezierność karkowa. U nas jest ok. Pozostałe parametry też są dobre. Kość nosowa jest ale mniejsza niż powinna ale jest. Biorąc pod uwagę, że z synem było podobnie (nawet gorzej no syn miał większą przezierność) to mam się nie stresować. Zapytałam czy to jest możliwe, że moje dzieci mają taki urok i pow. że tak. Stwierdziłam, że ma rację. Czytałam też na forum, że dziewczyny w podobnej sytuacji miały zdrowe dzieci. Żadnej innej myśli nie biorę pod uwagę!
    Moje dziecko jest zdrowe i tego się trzymam.
    Dla pewności zrobię amnio, ale już się nie dołuje. Będzie dobrze. Musi.
    Dzisiaj z ciekawości uruchomiłam detektor i słyszałam tętno.
    Trochę się boję myśleć pozytywnie, ale muszę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 16:20

Krokodylica, BlackCatNorL, Mika77, Gosiak, Mama-Ali, inessa, FreshMm, Morwa, Nadin, Ruda_ann, Paula_29, emi2016, kate88:), Patrycja27, Raven, emerald_m lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ