X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kup 2 :-D

Gosiak, Krokodylica, Ruda_ann lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hey :)

przykro mi z powodu s1985 :(

wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173 :)

USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?

Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    hey :)

przykro mi z powodu s1985 :(

wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173 :)

USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?

laboratorium laboratorium nie równe ;) a z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie ;)
    Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie ma ;) i czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
    Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalej ;) ale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować :P no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:06

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    A jak mocz i cyc na syna, a puls i cera na córę, to jaki wózek ja mam kupić? :D
    Moro , w odcieni różu i zieleni :D

Gosiak, Krokodylica, Vilu lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    laboratorium laboratorium nie równe ;) a z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie ;)
    Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie ma ;) i czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
    Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalej ;) ale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować :P no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje ;)

no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p

Dzięki za odpowiedź :)

a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch

201801181756.png

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p

Dzięki za odpowiedź :)

a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch

no teoretycznie każda.. bo nawet wśród 20% prawidłowych USG zdarzają się chore dzieci... ale wiedząc, jak często pappa zawyża ryzyko, to na starcie już nie chcę się stresować ;)

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie przy synku byl puls ok 150-160;no i synek sie urodxil ☺ a co do testu podwojnego podczas prenatalnych nam o tyle pomogl ze wyszlo nam b.duse prawdopodobienstwo zatrzymania sie wzrostu plodu przed 34 tc i dzieki temu ginekolog bardzo na to zwrocila uwage i dobrze bo niestety zatrzymal sie przyrost przed 34 tc ale za to mam synka zdrowego przy sobie. A od jutra pogoda ma byc piekna a juz po niedzieli upaly znowu wracaja ☺

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz tez zlecił test podwójny bo takie są obecnie wytyczne ze powinna zrobić każda kobieta w ciąży. No więc zrobię :)
    Pod tym linkiem w filmiku mamaginekolog pokazuje różnice pomiędzy wynikami z samego usg genetycznego a testu podwójnego :)
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/

Ale rozumiem ze ktoś może nie chcieć się dodatkowo stresować itd. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:28

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do USG przez brzuch ja teraz mam jeszcze dopochwowo a przy synku mialam badane za kazdym razem i tak i tak bo ginekolog badala mi szyjke czy nie skraca bo jestem po kilku zabiegach i woli dmuchac na zimne.

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zostały 2 godziny do wizyty brrr.
    Czy Wy też tak się stresujecie przed każda wizyta?:D

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:

Taaaaak!!! ;)
    Będzie dobrze :) 3mam kciuki :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to mi dziewczyny jeszcze bardziej dałyście do myslenia :) a nie bedzie za pozno jesli np zrobie test z krwi po USG?

201801181756.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    a to mi dziewczyny jeszcze bardziej dałyście do myslenia :) a nie bedzie za pozno jesli np zrobie test z krwi po USG?
    Nie, ja w pierwszej ciąży robiłam badania w klinice invicta i tam pobierają krew w dniu USG. Teraz mam usg w invikcie a następnego dnia mam oddać krew w medicover.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:

tak... ale będzie dobrze! musi byc :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

201801181756.png

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powitać! Ale się uśmiałam z tych cyckowych zabobonów! :) To ja jakaś inna jestem bo mam idealnie równe cycki :) Aż poszłam do lustra polukać czy może który się nie wychyla mocniej haha, ale jakoś nie :D Ja też wyglądam potwornie i wszystkie znaki na niebie wskazują na dziewczę, tym bardziej, że mam porównanie i w ciąży z syniątkiem wyglądałam i czułam się zjawiskowo! No ale czy to faktycznie się sprawdza to się okaże :) Oooo losie daj mi więcej cierpliwości! :):)
    Abtymczasem w poniedziałek komplet genetycznych... Paraliżuje mnie strach na myśl o wynikach PAPPA grrr

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dzisiejsze! :)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Fajnie się czyta takie wiadomości :D niedługo wszystkie będziemy cieszyć się drugim trymestrem :D Ja już nie mogę się doczekać :)

Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....

Co się czepiacie pana szamana, cycki se chciał pooglądać i tyle. ;)

kate88:), BlackCatNorL, wronka, Vilu, Ruda_ann, Paula_29 lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....

:D:D:D

Krokodylica lubi tę wiadomość

201801181756.png

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

:D Hahaha na bank! :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wróciłam do żywych :) po wczorajszej rozmowie z ginką, która prowadziła ciążę z synkiem nabrałam nadzieji. Powiedziała że najważniejszym wyznacznikiem ZD jest powiększona przezierność karkowa. U nas jest ok. Pozostałe parametry też są dobre. Kość nosowa jest ale mniejsza niż powinna ale jest. Biorąc pod uwagę, że z synem było podobnie (nawet gorzej no syn miał większą przezierność) to mam się nie stresować. Zapytałam czy to jest możliwe, że moje dzieci mają taki urok i pow. że tak. Stwierdziłam, że ma rację. Czytałam też na forum, że dziewczyny w podobnej sytuacji miały zdrowe dzieci. Żadnej innej myśli nie biorę pod uwagę!
    Moje dziecko jest zdrowe i tego się trzymam.
    Dla pewności zrobię amnio, ale już się nie dołuje. Będzie dobrze. Musi.
    Dzisiaj z ciekawości uruchomiłam detektor i słyszałam tętno.
    Trochę się boję myśleć pozytywnie, ale muszę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 16:20

Krokodylica, BlackCatNorL, Mika77, Gosiak, Mama-Ali, inessa, FreshMm, Morwa, Nadin, Ruda_ann, Paula_29, emi2016, kate88:), Patrycja27, Raven, emerald_m lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ