Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
hey
przykro mi z powodu s1985
wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173
USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość
-
K01 wrote:hey
przykro mi z powodu s1985
wczoraj byłam na wizycie i Nasz Babel ma 3,28 cm więc praktycznie równo z terminem z OM. Puls 173
USG I trymestru umówione na 10.07. I ginka radzi mi zorbic PAPPe ale w sumie żadnych wskazań nie mam i się zastanawiam bo jednak 300 zł piechota nie chodzi;/ a zrobienie badań białka PAPPa i wolnej jednostki bHCG w labo prywatnie kosztuje nicałe 200 zł i tak myślę - czy wyniki tych dówch badań wystarczą czy jednak szumnie nazwany TEST PAPPA w klinice/przychodni gin jest bardziej skomplikowany i jest za co dopłacać minimum 100 zł?
laboratorium laboratorium nie równea z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie
Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie mai czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalejale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować
no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:06
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Helka891 wrote:laboratorium laboratorium nie równe
a z tymi prywatnymi labo i wynikami różnie bywa i z tego co wiem, to często ginekolodzy wolą pobierać u siebie
Druga kwestia, czy wgl są tak naprawdę wskazania, czy ich nie mai czy komuś statystyka jest bardzo potrzebna do szczęścia...
Ja póki co ide na samo USG, a potem będę myśleć, co dalejale wiadomo, jak to jest ze statystyką i nie wiem, czy chce się bardziej denerwować
no, ale to jeszcze się zobaczy, czy po USG nie spanikuje
no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p
Dzięki za odpowiedź
a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch -
K01 wrote:no właśnie mi gin powiedziała, ze każda kobieta bez wskazań typu wiek itp powinna PAPPe zrobić ale to się najwyżej wstrzymam, zawsze mogę się zdecydować już po USG - chyba ze przez te 2 tygdonie zmienię zdanie ;p
Dzięki za odpowiedź
a co do USG przez brzuch - ja miałam juz dwa tygodnie temu takie (8+1) i wczoraj też przez brzuch
no teoretycznie każda.. bo nawet wśród 20% prawidłowych USG zdarzają się chore dzieci... ale wiedząc, jak często pappa zawyża ryzyko, to na starcie już nie chcę się stresowaćWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
nick nieaktualnyA u mnie przy synku byl puls ok 150-160;no i synek sie urodxil ☺ a co do testu podwojnego podczas prenatalnych nam o tyle pomogl ze wyszlo nam b.duse prawdopodobienstwo zatrzymania sie wzrostu plodu przed 34 tc i dzieki temu ginekolog bardzo na to zwrocila uwage i dobrze bo niestety zatrzymal sie przyrost przed 34 tc ale za to mam synka zdrowego przy sobie. A od jutra pogoda ma byc piekna a juz po niedzieli upaly znowu wracaja ☺
-
Mi lekarz tez zlecił test podwójny bo takie są obecnie wytyczne ze powinna zrobić każda kobieta w ciąży. No więc zrobię
Pod tym linkiem w filmiku mamaginekolog pokazuje różnice pomiędzy wynikami z samego usg genetycznego a testu podwójnego
https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
Ale rozumiem ze ktoś może nie chcieć się dodatkowo stresować itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 15:28
-
nick nieaktualny
-
K01 wrote:a to mi dziewczyny jeszcze bardziej dałyście do myslenia
a nie bedzie za pozno jesli np zrobie test z krwi po USG?
-
Powitać! Ale się uśmiałam z tych cyckowych zabobonów!
To ja jakaś inna jestem bo mam idealnie równe cycki
Aż poszłam do lustra polukać czy może który się nie wychyla mocniej haha, ale jakoś nie
Ja też wyglądam potwornie i wszystkie znaki na niebie wskazują na dziewczę, tym bardziej, że mam porównanie i w ciąży z syniątkiem wyglądałam i czułam się zjawiskowo! No ale czy to faktycznie się sprawdza to się okaże
Oooo losie daj mi więcej cierpliwości!
Abtymczasem w poniedziałek komplet genetycznych... Paraliżuje mnie strach na myśl o wynikach PAPPA grrr -
Morwa wrote:Fajnie się czyta takie wiadomości
niedługo wszystkie będziemy cieszyć się drugim trymestrem
Ja już nie mogę się doczekać
Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....
Co się czepiacie pana szamana, cycki se chciał pooglądać i tyle.kate88:), BlackCatNorL, wronka, Vilu, Ruda_ann, Paula_29 lubią tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Ja też bo w pierwszej ciąży w drugim trymestrze rzygałam co drugi dzień zamiast codziennie....
Co się czepiacie pana szamana, cycki se chciał pooglądać i tyle.
:D:D
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Ja już wróciłam do żywych
po wczorajszej rozmowie z ginką, która prowadziła ciążę z synkiem nabrałam nadzieji. Powiedziała że najważniejszym wyznacznikiem ZD jest powiększona przezierność karkowa. U nas jest ok. Pozostałe parametry też są dobre. Kość nosowa jest ale mniejsza niż powinna ale jest. Biorąc pod uwagę, że z synem było podobnie (nawet gorzej no syn miał większą przezierność) to mam się nie stresować. Zapytałam czy to jest możliwe, że moje dzieci mają taki urok i pow. że tak. Stwierdziłam, że ma rację. Czytałam też na forum, że dziewczyny w podobnej sytuacji miały zdrowe dzieci. Żadnej innej myśli nie biorę pod uwagę!
Moje dziecko jest zdrowe i tego się trzymam.
Dla pewności zrobię amnio, ale już się nie dołuje. Będzie dobrze. Musi.
Dzisiaj z ciekawości uruchomiłam detektor i słyszałam tętno.
Trochę się boję myśleć pozytywnie, ale muszę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2017, 16:20
Krokodylica, BlackCatNorL, Mika77, Gosiak, Mama-Ali, inessa, FreshMm, Morwa, Nadin, Ruda_ann, Paula_29, emi2016, kate88:), Patrycja27, Raven, emerald_m lubią tę wiadomość