X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder wszystkie kupowałam przez internet. W zalando i c&a możesz zwrócić za darmo w razie czegoba w h&m jakieś grosze ale byłam wcześniej w sklepie zobaczyć jaki mniej więcej powinnam wziąć rozmiary

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    a od poczatku do dwoch chodzisz? ja dopiero teraz sie wybieram, zapisalam sie miesiac temu bo tak sie czeka . Zawsze moge zasciemniac chociaz to tez prawda ze mam dlugie 2 mies cykle i suma sumarum dowiedzialam sie dopiero w 2 miesiacu ciazy o niej i zapisalam ale pielegniarka mowila ze dopiero za miesiac mimo ze mowilam o ciazy...a obecnie jest juz 4ty, poczatek wiec nie wiem czy przejdzie :P. wiesz usg niby nie szkodzi dziecku a na nfz i tak robia tylko 3 na cala ciaze

od początku.
    Na nfz wazne żeby pierwsza wizyta była do 10tc wtedy mozna sie starac o ewentulane świadczenia.
    Mi sie pewnie nic nie nalwezy ale lepiej mieć :-)

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    od początku.
    Na nfz wazne żeby pierwsza wizyta była do 10tc wtedy mozna sie starac o ewentulane świadczenia.
    Mi sie pewnie nic nie nalwezy ale lepiej mieć :-)
    to chodzac prywatnie nie masz prawa do swiadczen? cos mi sie nie wydaje...

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Witam się w 12 tygodniu (według usg) ! Już nie mogę się odczekać aż zacznę drugi trymestr :) Jeszcze tylko 5 dni i badania prenatalne !

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    to chodzac prywatnie nie masz prawa do swiadczen? cos mi sie nie wydaje...

wg mnie nie

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale nie jestem pewna, ktos mi kiedys mówił, że na nfz musi być.
    Z reszta chodze na nfz żeby mieć badania bezpłatne bo lekarzowi specjalnie nie ufam :-)

co do pokazywania karty ciazy w szpitalu to raz pokazywałam jedną raz drugą - bez znaczenia bo wyniki badań takie same :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prawa do świadczeń w Polsce ma każda kobieta w ciąży, niezależnie od tego kiedy ten fakt zgłosiła.
    Ja pierwszą wizytę miałam prywatną, a zamierzam też zacząć chodzić na wizyty państwowe i jestem przekonana, że prawa do wszystkich świadczeń będę miała.
    Jeśli chodzi o becikowe to wydaje mi się, że wystarczy pierwsze zgłoszenie faktu ciąży do maksymalnie 10 tygodnia i nieważne czy prywatnie, czy na NFZ. Powinien liczyć się wpis do karty ciąży. Zaraz poczytam o tym

Dziś o godz 17 mam usg genetyczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 12:05

Girl25 lubi tę wiadomość

• elize Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie chodzi o to, że aby ubiegać się o "becikowe" trzeba mieć zaświadczenie od lekarza, że kobieta zgłosiła się do niego po raz pierwszy przed 10 tygodniem ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do wypłaty becikowego potrzebne jest "Zaświadczenie od lekarza lub położnej, że mama dziecka pozostawała pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży"

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam pytanie do tych, które robiły NIFTY. Czy dostałyście wynik na maila? Bo ja z tej kliniki gdzie robiłam dostałam dwie sprzeczne informacje i już sama nie wiem co i jak.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a propo zaparć: ja jem codziennie dużo owoców i warzyw i nie mam problemu z codzienną toaletą. Teraz sezon na owoce i warzywa w pełni. Korzystajcie, a problemów z zaparciami mieć nie będziecie :)

• Angela* Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżyna37 wrote:
    Dziewczyny, a propo zaparć: ja jem codziennie dużo owoców i warzyw i nie mam problemu z codzienną toaletą. Teraz sezon na owoce i warzywa w pełni. Korzystajcie, a problemów z zaparciami mieć nie będziecie :)

Ja potrafie czeresnie popic mlekiem i nie wyrobie sie ;) jem brzoskwinie, nektaryny , maliny , kiwi itd i nic mi nie pomaga :)
    Takze sa wyjatki.i ja niestety jestem takim wyjatkiem ;) ale jakoś przetrwam ;)

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżyna37 wrote:
    Do wypłaty becikowego potrzebne jest "Zaświadczenie od lekarza lub położnej, że mama dziecka pozostawała pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży"
    Dokładnie i to nie ma znaczenia czy to prywatny lekarz czy na NFZ inaczej nikt by prywatnie nie chodził :P

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapytam jeszcze nasze panie doktor jak to jest z kontaktem ciezarnej I dzieci zw osoba w trakcie chemioterapii?? Chodzi o codzienne mieszkanie z ta osoba

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    mam pytanie do dziewczyn ktore chodza na NFZ i prywatnie do gina, czy oboje wiedza ze chodzicie tu i tu? czy zakladacie druga karte ciazy? i czy po pesel moze drugi lekarz wykryc ze chodzicie do innego?

Ja mam dwie karty ciąży - jedną w Lux Medzie - żebym mogła badania robić za free, drugą założył mi mój lekarz prowadzący - tylko ja chodzę prywatnie. Możesz chodzić do tylu lekarzy ile chcesz - co to obchodzi drugiego lekarza?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do becikowego to zaswiadczenie od lekarza musi byc,, nie wazne czy prywatnego czy. NaI nfz

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Kochana trZymam kciiuki , napewno bedzie wszystko dobrze ;)

Dziękuję kochana tylko ja nigdy nie pilam kawy - nie lubie smaku kawy ...
    Od wczoraj pije syrop i kawe zbozowa i zobaczymy jak to będzie ;)
    Buziaki :-*

Na Zaparcia - Laximama ! super! Polecił mi ginekolog. Możesz sobie rozrobić proszek z wodą i powstaje kisiel - ale mało wody na jedna saszetkę lub wsypać do płatków. Mi trochę pomogło, bo od poczatku mam proble z zaparciami.

FreshMm lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl te rogale nie sa w ofercie, tylko na wyprzedazach

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie - czy któraś z Was odczuwa bóle brzucha ale nie podbrzusza tylko tak jakby na dole z prawej lub lewej strony brzucha ? Ja mam te bóle od kilku tyg. Na poczatku też miałam ale wyżej z lewej strony - to gin. powiedział, że to nie macica i bardziej chodzi tu o jelita. Ale teraz boli mnie jak pochodzę, albo jak wstaję z łóżka, raz złapało mnie jak kichnęłam - taki rwący kilkusekundowy ból. Martwi mnie to bardzo.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Mam pytanie - czy któraś z Was odczuwa bóle brzucha ale nie podbrzusza tylko tak jakby na dole z prawej lub lewej strony brzucha ? Ja mam te bóle od kilku tyg. Na poczatku też miałam ale wyżej z lewej strony - to gin. powiedział, że to nie macica i bardziej chodzi tu o jelita. Ale teraz boli mnie jak pochodzę, albo jak wstaję z łóżka, raz złapało mnie jak kichnęłam - taki rwący kilkusekundowy ból. Martwi mnie to bardzo.

Jasne i z tego, co wiem, wiele z nas tak ma. Macica rośnie, nie martw się :)

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

‹‹ 466 467 468 469 470 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ