Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Natki, u mnie się skończyło na tym, że młoda nie miała NF mierzonego drugi raz, bo następnego dnia nie było technika, tylko był lekarz, który stwierdził, że po pierwsze to mało wiarygodny pomiar, a po drugie 5,1 jest w normie, bo norma jest do 6 i kropka. Tydzień później upolowałam technika, ale powiedział, że już nie zmierzy, bo było już 21+4, czyli jego zdaniem za późno (książkowo mierzy się do 20+6).
Doczytywałam sobie sama z różnych zagranicznych serwisów dla lekarzy, i tak:
nuchal fold thickness should not be measured after 20.6 weeks
NFT >6 mm: sensitivity 12%, specificity 99%, PPV 13%, NPV 99% for trisomy 21
powyższe by oznaczało, że z ogółu dzieci, które do 20+6 miały NF powyżej 6 mm 13% miało ZD, natomiast z ogółu dzieci, które do 20+6 miały poniżej 6mm 99% nie miało ZD.
A tutaj jest tabela jak to się rozkłada w poszczególnych tygodniach:
https://www.researchgate.net/publication/261034464_Impact_of_Gestational_Age_on_Nuchal_Fold_Thickness_in_the_Second_Trimester
-
Hej dziewczyny
Co do poczatkow przedszkola, siostrzeniec 3latka zaczal swoja przygode z przedszkolem , codzinnie placze , ale tylko przy rozstaniu
Jak juz siostra po niego jezdzi to juz sie ladnie bawi
Inessa nic sie nie martw , ze coreczka mlodsza , Napewno bedzie wszystko dobrze
Dziewczyny, czy po polowkowych zapisujecie sie na to 3 badanie ?
( nie wiem jak ono sie fachowo nazywa)
Czy tylko prenatalne i polowkowe ?inessa lubi tę wiadomość
-
Inessa, Kate dzięki za słowa otuchy
Vilu z tego wynika ze niby badanie nie jest adekwatne do wieku mojego dziecka, ale z drugiej strony po co lekarz to bada jak jest za późno
Też trochę poszperałam i są różne opinie. Część dziewczyn pisze ze z takim wynikiem były namawiane na amino albo dodatkowe badania. Fakt faktem mało która była na tym etapie ciąży co ja, bo im wychodziło między 6-7 w 20-21 tyg. Sama chyba siebie chce pocieszyć. Nie chcę się martwić na zapas jak lekarz mówi ze jest ok, ale daje mi to do myślenia.
Ps. WesZłam w link A tam nie ma żadnej tabelki
Mój Mąż też mówi ze nie ma powodu do zmartwień bo lekarz wie co mówi. Chyba trzeba przyjąć to do wiadomościkate88:) lubi tę wiadomość
-
Paula_29 wrote:Kasiarzyna to, że dziecko w tej chwili pomiarowo jest większe, nie znaczy że się wcześniej urodzi, tylko, że może mieć wyższą wagę. Na tym etapie Usg już się nie wylicza daty porodu więc nigdy nic nie wiadomo. Lepiej się nie nastawiaj bo potem będziesz jak na szpilkach siedzieć i czekać kiedy urodzisz
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
natki89 wrote:Inessa, Kate dzięki za słowa otuchy
Vilu z tego wynika ze niby badanie nie jest adekwatne do wieku mojego dziecka, ale z drugiej strony po co lekarz to bada jak jest za późno
Też trochę poszperałam i są różne opinie. Część dziewczyn pisze ze z takim wynikiem były namawiane na amino albo dodatkowe badania. Fakt faktem mało która była na tym etapie ciąży co ja, bo im wychodziło między 6-7 w 20-21 tyg. Sama chyba siebie chce pocieszyć. Nie chcę się martwić na zapas jak lekarz mówi ze jest ok, ale daje mi to do myślenia.
Ps. WesZłam w link A tam nie ma żadnej tabelki
Mój Mąż też mówi ze nie ma powodu do zmartwień bo lekarz wie co mówi. Chyba trzeba przyjąć to do wiadomości
W linku musisz zjechać na przedostatnią stronę artykułu.
A NT było u Was prawidłowe? Ponoć NT jest dużo bardziej miarodajne. U nas NT było 1,7 i wszystkie pozostałe pomiary są prawidłowe, kość nosowa w normie, kości długie w górnej granicy, serduszko prawidłowe, naczynia trzy etc. więc uznałam, że nie będę się denerwować. Z forami musisz też uważać, bo dużo osób, nawet lekarzy, nie rozróżnia między NT i NF. -
Vilu wrote:W linku musisz zjechać na przedostatnią stronę artykułu.
A NT było u Was prawidłowe? Ponoć NT jest dużo bardziej miarodajne. U nas NT było 1,7 i wszystkie pozostałe pomiary są prawidłowe, kość nosowa w normie, kości długie w górnej granicy, serduszko prawidłowe, naczynia trzy etc. więc uznałam, że nie będę się denerwować. Z forami musisz też uważać, bo dużo osób, nawet lekarzy, nie rozróżnia między NT i NF.
U nas NT 1.7 a test pappa wyszedł ok (ryzyko niskie- dla trisomi 21 wynosi 1:2700). Oboje jesteśmy młodzi (28), w rodzinie z obu stron nie było żadnych chorób. A we wczorajszych badaniach wszytsko ok. Przepływy, komory, aorta, 3 naczynia A kość udowa oceniona na 22+6 czyli 4 dni więcej. Kość nosowa, wargi itp wszytsko ok. Tylko to NF cholerne mi nie daje spokoju.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 10:43
-
Krokodylica wrote:Dzień dobry.
A po jakim czasie odpuściłaś?
Dziś Zuzię prowadzi do przedszkola tata więc zobaczymy jak będzie.1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
3 szczescie Wanessa 1 rok
odmawiajmy modlitwe do sw. Rity -
inessa wrote:KacperekiOliwka synek wazył 2040 i mierzył 46 cm !
Ja znowu spotkałam sie z sytuacja przed porodem gdzie jedna z lekarek dyzurujacych badajac mnie uznała,ze dziecko jest takie malusie bo widocznie jest chore ( nie chciała uznac,ze wszystkie badania były super) bo jestem po tylu stratach i po prostu wg niej jestem za stara na rodzenie dzieci
No ale cóz rozni ludzie na tym swiecie chodza.
Dla mnie tez najwazniejsze aby coreczka była zdrowa a na ten czas jest
A co do niektórych ludzi to brak słów mi było przykro jak urodziłam corcie bo jedną dziewczyną powiedziała mi no ty to masz małe dziecko a zaraz potem do swojego męża widzisz jakiego dużego syna ci urodziłam a myślałeś ze będzie vherlawe.. Ja tam bylam nie wiem jak tak można.. urodziłam cudowną zdrową córeczkę jak i synka tyle ze drobinki które potem fajnie zaczęły przybierać ale są osoby co czasem Unia sprawić przykrość..1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
Natki u nas w ogóle nie mierzył tego fałdu.
Oczywiście w pierwszym genetycznym przeziernosc a na połówkowych nic takiego.
Andzia niestety był ryk i nie chciała zostać.
Ale to taka skomplikowana historia - przez pierwszy tydzień w jej grupie była taka pani którą ona zna i bardzo lubi. Od poniedziałku ta pani jest w innej grupie no i od tego czasu córka płacze i nie chce zostać.
Mąż mówił że strasznie ryczała rano więc dyrektorka przedszkola powiedziała aby zaprowadzić ją do innej grupy do tamtej pani. No i u niej się uspokoiła i zrobiła papa i została.
Także będę prosić dziś panią dyrektor aby została w tej grupie, nie jestem zbyt zadowolona z tego bo to dwulatki, biegają w pieluszkach i ze smoczkami, a w trzylatkach mają inne zajęcia itd. Ale ma ryczeć mało nie pęknie to niech lepiej jeszcze w tym roku pobiega z maluszkami a ślaczków będzie się uczyć za rok. -
Krokodylica wrote:Inessa no właśnie wszyscy mówią o tym miesiącu czasu, że to taka granica po której powinno być lepiej.
Mąż poszedł z córką a ja chyba zaparzę sobie melisy...
Dziś odbiorę ją po 12, póki się nie przyzwyczai będę ją odbierać szybciej...
napewno my musimy też się uspokoić ją dalej się martwię jak synek w przedszkolu i czekam az go odbiore a przecież już ma 6 lat1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
natki89 wrote:U nas NT 1.7 a test pappa wyszedł ok (ryzyko niskie- dla trisomi 21 wynosi 1:2700). Oboje jesteśmy młodzi (28), w rodzinie z obu stron nie było żadnych chorób. A we wczorajszych badaniach wszytsko ok. Przepływy, komory, aorta, 3 naczynia A kość udowa oceniona na 22+6 czyli 4 dni więcej. Kość nosowa, wargi itp wszytsko ok. Tylko to NF cholerne mi nie daje spokoju.
No to bym się na Twoim (i swoim) miejscu nie przejmowała tym cholernym NFZwłaszcza, że jest w normie. Ale z drugiej strony też rozumiem, że Ci to chwilowo psuje humor. Ja potrzebowałam jakichś trzech dni po tym pomiarze, żeby się ze sobą dogadać, że po pierwsze jestem przewrażliwiona i się doszukuję, po drugie to jest statystyka, a dzieciaki się między sobą różnią, a po trzecie to nawet przy wszystkich książkowych wynikach tak naprawdę nie masz pewności i trzeba się z tym pogodzić.
Teraz już znowu się cieszę ciążąnatki89 lubi tę wiadomość
-
Ze mną na sali poporodowej leżała dziewczyna z synkiem 2 kilo z haczkiem, żaden wcześniak, zdrowy chłopak. Moja córka ważyła 3720g i nie przyszło mi do głowy żeby jakkolwiek to komentować.
jedyne co jej powiedziałam to że jest tak malutki że bała bym się go wziąć na ręce. Nie miałam nic złego na myśli.
-
nick nieaktualnyhej!
ja nie miała mierzonego fałdu karkowego na połówkowych......
Dzisiaj zle sie czuję...boli mnie głowa, cmi brzuch i ogolnie beznadziejnie.
Ze względu na infekcje raz w tygodniu musze zakładać 1 tabl gynofemidazolu. Juz drugi raz zauwazyłam, że po tym w nocy boli mnie brzuch. I nie wiem czy to zbieg okoliczności czy faktycznie przez ta tabl? To mozliwe?
Co do spania to ostatnio mam problemy straszne. Nie moge sie dobrze ułozyc mimo poduszki kojca. W ogole lepiej mi sie spi na prawym boku niz na lewym. Staram sie jak najwiecej na lewym ale jakos mi niewygodnie. Czesto sie budze tak ze spie lekko na brzuchu! nie wiem jak to robie w nocy bo staram sie pilnowac żeby tak nie spać.... ehhh -
Laski, NF to nie jedyny marker zespołu downa. Podejrzenia może wzbudzić kość nosowa, wielkość nerek (przy ZD sa powiększone), żołądek (u dzieci z ZD jest rozdęty) jest mnóstwo rzeczy, które dają sygnał o tej chorobie wiec jakby lekarz coś takiego u Was zauważył to na pewno by Wam powiedział. Moje dziecko pod względem ZD zostało przebadane wzdłuż i wszerz bo mam siostrę z zespołem downa
Vilu, natki89, moniczko., Krokodylica lubią tę wiadomość
Jagna24.01.2018
-
nick nieaktualny
-
No własnie kiedy umawiacie się na USG 3 trymestru? Mi już żadne USG nie pzysługuje, ogólnie byłam wczoraj po zwolnienie to lekarka mówiła, że już żadnych badań do końca nie robić tylko wizyta u położnej raz w miesiącu. Więc muszę sie umówić prywatnie, tym bardziej, że dziecko jak na razie w ułożeniu pośladkowym więc wolałabym to sprawdzić za jakiś czas tylko nie wiem w którym tygodniu najlepiej?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 12:14
-
Inez87 wrote:No własnie kiedy umawiacie się na USG 3 trymestru? Mi już żadne USG nie pzysługuje, ogólnie byłam wczoraj po zwolnienie to lekarza mówiła, że już żadnych badań do końca nie robić tylko wizyta u położnej raz w miesiącu. Więc muszę sie umówić prywatnie, tym bardziej, że dziecko jak na razie w ułożeniu pośladkowym więc wolałabym to sprawdzić za jakiś czas tylko nie wiem w którym tygodniu najlepiej?
Czemu już nic Ci nei przysługuje ? Mieszkasz za granicą ?