X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Kupiłam wózek - TAKO Acoustic 3 w 1 w kolorze popielatym.
    o kurde ale on nie ma skrętnych kółek, nie będzie Ci to przeszkadzało? Mi się mega ciężko operowało takim wózkiem

Jagna <3 24.01.2018
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:
    o kurde ale on nie ma skrętnych kółek, nie będzie Ci to przeszkadzało? Mi się mega ciężko operowało takim wózkiem
    Też się tego obawiałam ale jak poprowadziłam Tako A.to ten dylemat przestał istnieć :)

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu hehe to koleżance to chyba niewygodnie w kapciach 2 rozmiary za małych. :P

A mi ostatnie dni, najbardziej wieczory, wróciły silne mdłości. :( buuu

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Większych głupot to ja nie czytałam. Nospa osłabia szyjke ? A to ciekawe.
    Biorę nospe 2x1 i moja szyjka jest twarda.
    Zresztą takie są zalecenia lekarza

Przekazuję jedynie stanowisko lekarzy z Centrum Zdrowia Matki Polki, 3 stopień referencyjnosci i ooddział ciąży powikłanej, więc myślę, że wiedzą co mówią. Kazdej dziewczynie która trafia na oddział z podejrzeniem niewydolności szyjki każą w pierwszej kolejności odstawić nospę.

Paula_29 lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mnie zastrzeliłyście tą nospą.
    Bo mi gin kazał brać kiedy brzuch boli.

U nas dzisiaj dużo lepsza nocka, córka mogła jako tako oddychać, oby już było coraz lepiej.
    I chyba Łucja mi się w końcu przekręciła hmmmm i nie wali głową w szyjkę... bo rano ją tak czułam po bokach jak zawsze Zuzię. Było by fajnie.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te mdłości doprowadzą mnie do wariactwa...

• MagO31 Ekspertka

Wysłany: 29 września 2017, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Nic nir pomaha? Migdaly, imbir? Mam kolezanke, ktora miala mdlosci cala ciaze..

Wczoraj bylam na wizycie, maluch wazy 1100g :) tylko wrocilam mega zmevzona, bo musze dojezdzac do lekarza do Krk, mam 30km i akurat byly mega korki..

emi2016, Krokodylica lubią tę wiadomość

Karol 1.09.2010
    Gosia 21.11.2012
    Wojtek 21.12.2017
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagO31 wrote:
    Nic nir pomaha? Migdaly, imbir? Mam kolezanke, ktora miala mdlosci cala ciaze..

Wczoraj bylam na wizycie, maluch wazy 1100g :) tylko wrocilam mega zmevzona, bo musze dojezdzac do lekarza do Krk, mam 30km i akurat byly mega korki..

Wow,to już kawał dzieciaka :), mam nadzieje że po dwóch tygodniach mój z 800g też dobije do kilograma :)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

Jezu, współczuje...ale powiem Ci że ja od czasu do czasu też mam mdłości. Dzis rano np. Ale to chyba z głodu, nie miałam jeszcze czasu nic zjeść.

Krokodylica lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko współczuję. Mi też wróciły mdłości ale pojawiają się rzadko, na ogół jak córka kopie w okolicach żołądka albo jak leżę na prawym boku.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Aenu hehe to koleżance to chyba niewygodnie w kapciach 2 rozmiary za małych. :P

A mi ostatnie dni, najbardziej wieczory, wróciły silne mdłości. :( buuu
    Oj bidulo... Współczuję.Ja się z nimi zmagałam do 18tc.tez najgorsze były wieczory.Caly dzień jak grypa zoladkowa,a wieczorem aż ma wymioty.Strach było gwałtowniej się ruszyć nie mówiąc o jedzeniu.Ciesze się że teraz to bardzo sporadycznie wracają.
    Oby szybko ci minęły.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Przekazuję jedynie stanowisko lekarzy z Centrum Zdrowia Matki Polki, 3 stopień referencyjnosci i ooddział ciąży powikłanej, więc myślę, że wiedzą co mówią. Kazdej dziewczynie która trafia na oddział z podejrzeniem niewydolności szyjki każą w pierwszej kolejności odstawić nospę.
    Nie wiem jak z tą nospa w końcu jest,ale jak po 15tc poszłam z bólami brzucha do gina i powiedziałam że wzięłam magnez i nospe,to powiedział że magnez i potas jak najbardziej (aspargin mi doradził 2x dziennie) ale żeby nospy nie brać,tylko w przypadku jak już nie będę mogła wytrzymać ale raczej jednorazowo.Nawet nie pytałam czemu,ograniczyłam się do asparginu i duphastonu i bóle przeszły po 2 dniach.jak nie zapomnę to zapytam jakie ma zdanie o tej nospie na następnej wizycie.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2017, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to z nospą chyb aróżnie. Bo ja na patologii ciąży w poprzedniej ciąży brałam nospe 3x1. A to było tez cos koło 20 tc.
    To ja juz nie wiem....... zapytam przy okazji gina na wizycie. MOze faktycznie warto miec dupka. Ja na razie faszeruje się magnezem z potasem. Mam chela mag b6.

Kurcze w nocy tak mnie brzuch bolał, ale byłam taka spiąca że słabo czaiłam. Pózniej dostała jeszcze porządne 2 kopniaki takie że mi az brzuch podskoczył i bolał jeszcze bardziej.... przeszło dopiero teraz jak zjadłam sniadanie.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaaaa i zaczęłam dzisiaj 25tc :-)

ana167, helagazela lubią tę wiadomość

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Nie wiem jak z tą nospa w końcu jest,ale jak po 15tc poszłam z bólami brzucha do gina i powiedziałam że wzięłam magnez i nospe,to powiedział że magnez i potas jak najbardziej (aspargin mi doradził 2x dziennie) ale żeby nospy nie brać,tylko w przypadku jak już nie będę mogła wytrzymać ale raczej jednorazowo.Nawet nie pytałam czemu,ograniczyłam się do asparginu i duphastonu i bóle przeszły po 2 dniach.jak nie zapomnę to zapytam jakie ma zdanie o tej nospie na następnej wizycie.

Hej! Mnie dalej boli bardzo brzuch, nospy nie biorę, dziś drugi dzień dupka - mam nadzieje, że zadziała. No i biorę magneB6, myślicie, że aspargin lepszy ? Ma więcej magnezu, ale nie ma potasu.. ja biorę jeszcze witaminy DHA MAMA premium-tam też jest magnez w składzie .
    Lekarz dawno temu polecił mi ten magneB6 to biorę, nie zastanawiałam się nad zmianą, ale te bóle mnie wykończą

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 09:19

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • (sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha trzymam kciuki za Was :) i mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze. Jak lezalam w szpitalu to lezala ze mna dziewczyna ze skaracajaca sie szyjka, podawali jej magnez i luteine dopochwowo i pomoglo i wszytsko sie unormowalo, a duphaston to chyba to samo?

kasha86 lubi tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Hej! Mnie dalej boli bardzo brzuch, nospy nie biorę, dziś drugi dzień dupka - mam nadzieje, że zadziała. No i biorę magneB6, myślicie, że aspargin lepszy ? Ma więcej magnezu, ale nie ma potasu.. ja biorę jeszcze witaminy DHA MAMA premium-tam też jest magnez w składzie .
    Lekarz dawno temu polecił mi ten magneB6 to biorę, nie zastanawiałam się nad zmianą, ale te bóle mnie wykończą
    Ja przy bolach i twardnienia brzucha brałam i ten chela magb6 i aspargin i duphastonu i luteinę.2 pierwsze po 1 tabletce rano i wieczorem,luteinę też 2 razy dziennie po 1 mi i duphastonu 1 raz wieczorem.
    Magnez i aspargin na pewno mozesz parę dni wziąć razemi tak właśnie lekarz zalecił.Teraz skończył mi się już aspargin to biorę tylko sam magnez.Ale jak dokupie aspargin to będę znowu go brala,może rzadziej po prostu.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (sunshine89 wrote:
    Kasha trzymam kciuki za Was :) i mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze. Jak lezalam w szpitalu to lezala ze mna dziewczyna ze skaracajaca sie szyjka, podawali jej magnez i luteine dopochwowo i pomoglo i wszytsko sie unormowalo, a duphaston to chyba to samo?
    Duphaston to sztuczny progesteron.Badania wykazały że większy poziom progesteronu podawany dopochwowo m.in. wspomaga szyjkę i sprzyja prawidłowemu rozwojowi ciąży.warto oznaczac sobie ten hormon co jakis czas oj suplementowac zeby miec dobry poziom.Chociaz przy prawidłowych ciążach mało który lekarz to zleci.Mi endokrynolog zleca to badanie co wizytę i dobiera odpowiednią dawkę progesteronu.Jednak Endo jest specjalistą od hormonów ;)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 29 września 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (sunshine89, Muska - to ja juz nie wiem - powinnam dokupić ten aspargin? Ja do tej pory nie miałam problemu i nic nie brałam dodatkowo - aż mnie to dziwiło, bo z 70% koleżanek od początku ciąży właśnie brało albo luteinę, albo duphaston i nawet się zastanawiałam, dlaczego lekarz nie włączy mi tego profilaktycznie ..
    Nie wiem dlaczego teraz kazał brać dupka doustnie a nie luteinę dopochwowo - no ale ufam mu , że wie co robi, może jak to nie pomoże to włączy luteinę .. może po luteinie nie przestałby boleć brzuch ?
    ale chyba rzeczywiście zrobię sobie badanie tego progesteronu - w sumie to powinnam to zrobić przed stosowaniem duphastonu i po 2 tyg. - zeb zobaczyc jak sie wchlania ? czy to nie ma sensu ?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • (sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z luteina i duphastonem tez nie mam doswiadczenia, tylko tyle co widzialam i slyszalam w szpitalu. Ja natomiast na skurcze lydek doatalam magneb6 i kalipoz i od kiedy to biore to skurcze minely, podobno magnez i potas zapobiegaja rowniez przedwczesnym skurczom macicy. Mysle, ze najlepiej jak bedziesz stosowala sie do zalecen lekarza, na pewno wie co robi i chce dla Was dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2017, 10:49

‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ