X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska nie przejmuj się , facet pewnie nie wie jak to będzie przy małym dziecku i jest z tych co uważa ze nic się nie zmieni :) instynkt tacierzyński włącza się u mężczyzny dopiero po porodzie ;) u kobiet chyba tez, bo ja choć czuje ze moje dziecko jest najwspanialsze na świecie, to jeszcze jakoś tego instynktu nie czuje....

Mój za to jest pesymista i uważa ze to koniec życia... niejako tak, dopiero niedawno sama się przeraziłam ze koniec z wspólnymi wyjściami na miasto wieczorem :( ehhh... przywykłam do wygodnego życia osoby bezdzietnej... co ciekawe myśli o wakacjach z niemowlakiem za granica, ja nie jestem przekonana, bo nie mam pojęcia jak dam sobie rady z obsługa małej... niemowlę miałam w rękach 2x w życiu i tyle. Będzie kosmos.

relgi09kotjuarzp.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny. Wierzę, że będzie ok.
    Mama-Ali no właśnie są skurcze, ból brzucha taki, że nie śpię w nocy i szyjka jest krótsza teraz niż była 6 tyg. temu. Samym skracaniem się nie martwię narazie, bo rozumiem, że im dziecko większe, macica większa, tym szyjka się trochę skraca.

Muska, a dlaczego do tego kombo luteina+dupek bierzesz jeszcze zastrzyki ?
    I nie przejmuj się gadaniem męża. Mój też kończy 33 niedługo i tez zawsze na tapecie były imprezy, znajomi itd. Ja mu gadałam o dziecku, a on nie chciał słyszeć o tym nawet, bo nie był gotowy. Teraz widzę jaki jest zakochany w brzuszku i wiem, że da radę jako tata. Ja wiem, że nie będę go jakoś bardzo ograniczać i jak będzie chciał wyjść z kolegami na imprezę - droga wolna. Niech się wychilluje. W domu bez mojej zgody imprezy nie zrobi, myśle, że Twój tez dojdzie do takiego wniosku jak mu każesz wstać o 7 rano do dziecka po imprezie ;p

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha - spokojnie , napewno przeraizly Cie slowa lekarza , ale napewno bedzie wszystko dobrze :) ja od poczatku ciazy biorę duphaston 3x1 , bralam jeszcze luteine , ale udalo mi sie odstawic :)
    Ale z duphastonem nie rozstane sie az do porodu :) - sam lekarz mowil mi to we wtorek :D bierz duphaston , duzo lez , a napewno bedzie wszystko dobrze :)

Dziewczyny co do wyprawki ja juz sie rozgladam , w sumie wozek i lozeczka wybrane , czekaja na zamowienie :) pod koniec pazdziernika bede kompletowac wszystko: )

Milego dnia , u nas mglisto i jesiennie :)

kasha86 lubi tę wiadomość

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder wrote:
    Muska nie przejmuj się , facet pewnie nie wie jak to będzie przy małym dziecku i jest z tych co uważa ze nic się nie zmieni :) instynkt tacierzyński włącza się u mężczyzny dopiero po porodzie ;) u kobiet chyba tez, bo ja choć czuje ze moje dziecko jest najwspanialsze na świecie, to jeszcze jakoś tego instynktu nie czuje....

Mój za to jest pesymista i uważa ze to koniec życia... niejako tak, dopiero niedawno sama się przeraziłam ze koniec z wspólnymi wyjściami na miasto wieczorem :( ehhh... przywykłam do wygodnego życia osoby bezdzietnej... co ciekawe myśli o wakacjach z niemowlakiem za granica, ja nie jestem przekonana, bo nie mam pojęcia jak dam sobie rady z obsługa małej... niemowlę miałam w rękach 2x w życiu i tyle. Będzie kosmos.

Dasz sobie radę !! Pierwsze tyg. będą trudne, ale potem to się unormuje. Ja w to wierzę - ja nigdy nie miałam niemowlaka na rękach, u mnie w rodzinie tez jakoś mało małych dzieci. W szkole rodzenia pokazują jak ubrać, wymyć- wiem, ze na sucho - lalka się nie wierci - ale jakoś mnie to uspokaja:) no i wakacje podobno są super z niemowlakiem (w sensie lepsze na początek niż już z takim większym biegającym brzdącem) - najlepiej jak niemowlę jest na cycu, bo nie zastanawiasz się nad jedzeniem dla dziecka. Ja już planuje wakacje w maju ! Nie mogę się doczekać. Zawsze jeździliśmy 2 razy w roku, a w tym nie zdążyliśmy , bo zaszłam w ciąże - w I trym. nie chciałam nigdzie jechać, w drugim się nie złożyło, no i teraz już na bank nie pojedziemy, także czekam z utęsknieniem na wakacje 2018 we trójkę <3

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Muska,a ile lat ma mąż,bo faktycznie jak malolat gada ?
    Wiara katolicka i zabobony,nie mozna byc matka chrzestna w ciazy,bo odbiera sie zdrowie dziecka,tylko nie wiem, kto komu.....dla mnie hit."
    Moja teściowa właśnie nie chciała, żebym została chrzestną w ciąży, bo wierzy w te zabobony ;p haha a miałam być...a zresztą dla mnie lepiej, przynajmniej nie mam dużego wydatku jako chrzestna ;) Moja teściowa jest dziwna i nawiedzona na punkcie kościoła.

• Muska Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Muska jak nie przespi pare nocy,to imprezy mu przejda..a jak będą znajomi, to sam zacznie ich uciszac..;-)
    Moja mama stwierdzila, ze skończą nam sie wypady weekendowe,
    Potrafiliśmy wstac w sobote,stwierdzic,ze gdzieś sie ruszymy,spakowac pare rzeczy i ruszyc w Polske..:-)
    Moj stwierdzil, ze z maluchem tak bedziemy robic,jak bedzie lubił jeździć..
    Oj kochane baby,ale my już mamy dziecko więc wiemy co to nocne wstawanie ;)
    To bardziej mnie rozwala jak mówi że imprezy chciałby robić.No ale jak jak córka śpi u góry a w wstaje o 6 rano? Przecież żona w ciąży i to zagrożonej więc sam wie że mi nie wolno jej podnosić nawet a czasem trzeba ją na ręce wziac,zwłaszcza jak ma koszmar,albo się zerzyga (nikomu nie życzę takich nocnych atrakcji).Wiadoma sprawa że normalnie spokojne i śpiące całe noce dziecko akurat wybierze ta noc kiedy rodzice mają swoje plany ;)
    My już od 3 lat żyjemy życiem innym niż nasi znajomi single którzy potrafią balowa całą noc a potem odsypiać do południa.Dla mnie najważniejsza jest córką i jej potrzeby i stały rynku dnia,bo wiem że to gwarantuje jej spokojna noc i następnego dnia mam pogodne i kochane dziecko.Poza tym sama tez musE się wysypiac i każda godzina snu jest na wagę złota ;)
    Co do wyjazdów to też skończyły się takie spontaniczne wypady bo teraz to podróżujemy jak cyganie,czyli z masą szpargałów dla dziecka :P Wypad w góry kiedyś z małym prowiant teraz wygląda tak: mały prowiant dla nas,żarcie dla dziecka,picie,kiedyś pieluchy jeszcze,dodatkowe ubranka na zmianę (i to nie 1 komplet a więcej,bo zawsze siku,picie albo żarcie poleci i wszystko mokre).Nosidło/wózek.i nagle robi się wyprawa z ogromnym plecakiem i dzieckiem na plecach i nie da się już cały dzień łazić bo padamy po południu i chcemy wracać ;)
    Ale plany ambitne były :P

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale chyba muski mąż wie jak to jest z dzieckiem bo z jej suwaczkow wynika ze maja 3 letnia córeczkę ;) wiec tu raczej instynkt i doświadczenie nie pomagają :/

Gosiak, Muska, Krokodylica, Paula_29 lubią tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam post i dopiero wskoczył mi twój muska :) a mężem się nie przejmuj mój też ma czasami wizję z kosmosu :D

Muska lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Pooziomka Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:
    z dziwnych dziwności, które dziś znalazłam w necie... :D Wiedziałam, że jest coś takiego jak kapturki laktacyjne które ułatwiają karmienie piersią jak mama ma np. wklęsłe brodawki. Ale dziś znalazłam coś takiego jak muszle laktacyjne ze zbiorniczkiem :D zakłada się je jak brodawka jest poraniona i boli już sam dotyk stanika, a w zbiorniczku zbiera się mleko, które może kapać i nic się kurde nie marnuje haha. Mojej matce to oczy z orbit wychodzą jak jej pokazuje jakie cuda wianki teraz można kupić :D
    Te muszle laktacyjne uratoealy moje karmienie 7 lat temu. W 1 dzien brodawki sie zagoily a juz wylam z bolu normalnie. Ja zdecydowanie polecam!

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

<3 <3 <3
    atdctv73md9vqpcz.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabobony :D uwielbiam to... moja teściowa już mi oświadczyła że nie powinnam kupować wózka i łóżeczka przed porodem, bo tak się nie robi, bo nieszczęście itp. W rodzinie był przypadek że dziecko zmarło bo się pępowiną udusiło (niby, a tak naprawdę lekarz nie wyłapał cholestazy i zwalili winę na pępowinę), to wg mojej teściowej przez to że rodzice już wszystko mieli i łóżeczko i wózek, ba nawet pościel w łóżeczku już czekała na dzieciątko, a moja mama, po której bym się tego kompletnie nie spodziewała zapytała czy mama dziecka nosiła korale w ciąży, bo wtedy się dzieci owijają pępowiną...
    Oczywiście usłyszałam jeszcze że chyba nie będę mieć dziewczynki bo "ładnie" wyglądam, teściowa jeszcze próbowała wypytywać jakie mam smaki, powiedziałam że na słone, nie zadowoliła się tą odpowiedzią, bo miałam wybrać czy słodkie, czy kwaśne :D powtórzyłam że słone więc fochem zarzuciła, bo przeze mnie nie wie czy chłopak czy dziewczyna będzie. Jak na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy, bo staram się takie rewelacje zaraz wyrzucać z pamięci

Kasha trzymaj się dzielnie

Lagostina, widzę że na Kamieńskiego to stały zestaw, nospa i magnez, ja jeszcze dodatkowo dostałam luteine dowcipną i też mi mój gin na kontroli mówił żeby nospę odstawić i brać w ostateczności jak brzuch boli, a nie tak doraźnie

BlackCatNorL chwal się co okazyjnie upolowałaś :D jakbym trafiła na taką okazję to też bym brała, na razie wizualnie wiem co mi się podoba, ale jeszcze nic nie macałam, muszę nadrobić i powoli się rozglądać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 11:17

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    A teraz się muszę pożalić.Synek nie dość że siedzi miednicowo to jeszcze się wypial plecami i nogami tak mnie po pęcherzu i jelitach kopie teraz, że nie wiem co robic :(
    Zamiast czuć fajne kopniaczki pod ręką to ja podskakuje przez te ciosy w jelita... Jakby mi ktoś kolanami tlukl brzuch (takie porównanie bo kiedyś ćwiczyłam sztuki walki).Jak go zmusić do odwrócenia?
    Muska, to możemy sobie przybić piątkę bo mój synuś tak samo ułozony...do tego upodobał sobie okolice...odbytu :/. Wali na oślep, tam, badzie najmniej przyjemnie. Ja już używałam takiego myku- świeciłam na sam doł brzucha jasną latarką :D. Może świecę zrobię to się odwróci :D

Muska lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • MagO31 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :)
    Moge dolaczyc? Termin mam na 30.12, ale dwojke dzieci rodzilam po terminie, wiec podejrzewam, ze zachacze o styczen :)

Aenu, Szmaragdowa, helagazela, kate88:), Żabulka30, Muska, Morwa, Krokodylica lubią tę wiadomość

Karol 1.09.2010
    Gosia 21.11.2012
    Wojtek 21.12.2017
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Muska,a ile lat ma mąż,bo faktycznie jak malolat gada ?
    Wiara katolicka i zabobony,nie mozna byc matka chrzestna w ciazy,bo odbiera sie zdrowie dziecka,tylko nie wiem, kto komu.....dla mnie hit.
    ana167 wrote:
    Muska,a ile lat ma mąż,bo faktycznie jak malolat gada ?
    Wiara katolicka i zabobony,nie mozna byc matka chrzestna w ciazy,bo odbiera sie zdrowie dziecka,tylko nie wiem, kto komu.....dla mnie hit.

Ooo tak u mnie teściowa jest mocna w takich zabobonach hehe
    Szwagier z żoną musieli wybrać inną chrzestną dla dziecka, bo chrzestna nie może być w ciąży. ;)
    No i krzyżyka złotego nie można dziecku dac na chrzciny bo to krzyż na życie. :d

Już kiedyś teściową ochrzaniłam że jak może osoba wierząca i chodząca do kościoła takie rzeczy wygadywać.

Aenu, helagazela, ana167, Muska lubią tę wiadomość

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Karmelova a podeślesz linka do tej kamerki?
    On kupił dokładnie taką: https://www.morele.net/kamera-ip-tp-link-tl-sc3230n-548198/
    tylko oczywiście farciarz wylicytował ją na allegro za 60 zł i to podobno nieużywaną. A jak się sprawdzi to się okaże.

Dziewczyny a ja mam pytanie co do ruchów dzieci. Do tej pory było tak, że mała się ruszała ale raczej w taki hmmm "normalny" sposób. Częściej wieczorem lub jak odpoczywałam. W ciągu dnia to były raczej jakieś pojedyncze puknięcia ew. krótkie serie po max 10 minut. Za to to co odstawiła wczoraj to była niekończąca się balanga, dosłownie od samego rana do północy! Czy Wasze dzieci też tak mają? Czytałam, że od ok 28 ruchy dziecka stają się częstsze i silniejsze ale żeby aż tak?

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska no to ma Twój facet problemy życiowe... serio... wyśmiałabym go na maksa.

Polaj dzięki za polecenie maści na hemoroidy, serio działa.

Ja dzisiaj idę z córką do dr do kontroli, bo dalej kaszle i charczy.

Polaj lubi tę wiadomość

• Aenu Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagO31 wrote:
    Czesc dziewczyny :)
    Moge dolaczyc? Termin mam na 30.12, ale dwojke dzieci rodzilam po terminie, wiec podejrzewam, ze zachacze o styczen :)
    Witaj ;) i już za chwilkę dopiszę do naszej listy.

• Aenu Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AKTUALIZACJA - MagO31

❄27.12.2017❄
    Nadin <3 CHŁOPIEC
    Mama-Ali <3 JULIAN

❄28.12.2017❄
    Angela* <3 <3 MICHALINKA & FRANUŚ
    Gosiak <3 STAŚ

❄29.12.2017❄
    zapachmalin <3 CHŁOPIEC

❄30.12.2017❄
    Morwa <3 ANASTAZJA
    MagO31 <3

❄31.12.2017❄

❄01.01.2018❄
    Raven <3 DZIEWCZYNKA
    Marzycielka111192 <3 NIKODEM
    Emotka29 <3
    Lovilovi <3 IGA
    Inez87 <3 ALEXANDER

❄02.01.2018❄
    Mika77 <3 CHŁOPIEC
    helagazela <3 FELIKS

❄03.01.2018❄
    Żabulka30 <3 CHŁOPIEC

❄04.01.2018❄
    pietruszkanatki <3 CHŁOPIEC
    Oktawka
    Karmelova <3 DZIEWCZYNKA
    Jova <3
    moniczko. <3 HANIA

❄05.01.2018❄

❄06.01.2018❄
    FreshMm <3 MALWINA

❄07.01.2018❄
    BlackCatNorL <3 DZIEWCZYNKA
    Ikarzyca <3
    Ruda_ann <3 CHŁOPIEC
    alexast <3
    michalina92 <3 PAWEŁEK
    Polaj <3 DZIEWCZYNKA
    inessa <3 JANKA
    elize <3 DZIEWCZYNKA

❄08.01.2018❄
    madzia8lenka <3
    Tusia_87 <3
    Anna 1985 <3
    ana167 <3 DZIEWCZYNKA
    Dorka87 <3
    Helka891 <3 JULECZKA

❄09.01.2018❄
    emerald_m <3 CHŁOPIEC

❄10.01.2018❄
    Krokodylica <3 ŁUCJA
    wronka <3 CHŁOPIEC
    piri piri <3
    Aenu <3 OLIWCIA
    kasha86 <3 DZIEWCZYNKA

❄11.01.2018❄
    Andzia87 <3 LIDIA
    KaroP <3
    Maruder <3 DZIEWCZYNKA
    moniiikaaa <3
    basiek86
    makasa <3 ADAŚ

❄12.01.2018❄
    anula1990 <3 DZIEWCZYNKA
    Vilu <3 DARIA
    olaola_back <3 DZIEWCZYNKA

❄13.01.2018❄
    Ariess
    Kopciuszek <3 DZIEWCZYNKA

❄14.01.2018❄
    be_aduska <3
    MoniaP <3 DZIEWCZYNKA
    Staramsie

❄15.01.2018❄
    natki89 <3 SARA
    Girl25 <3 CHŁOPIEC
    Myszka@ <3
    Halinova
    netka90 <3 DZIEWCZYNKA

❄16.01.2018❄
    ☆gwiazdka
    Didi_85 <3 MIKOŁAJ
    ktosiowa <3 CHŁOPIEC
    Żabcia Real one <3 CHŁOPIEC

❄17.01.2018❄
    Melevis90 <3 LENA

❄18.01.2018❄
    Koniczynka <3 CHŁOPIEC
    darin
    Monikamonia

❄19.01.2018❄
    summersun <3
    *Sylwia <3

❄20.01.2018❄
    Pooziomka <3 ZOSIA
    annaki <3 DZIEWCZYNKA

❄21.01.2018❄
    sudari
    .aś. DZIEWCZYNKA

❄22.01.2018❄
    K01 <3
    nandelle <3

❄23.01.2018❄
    aria40
    Szmaragdowa <3 JAGIENKA

❄24.01.2018❄
    _analiza
    kate88:) <3 NATALKA
    (sunshine89 <3 HANIA

❄25.01.2018❄
    Magdalenna <3
    ŚwinkaMinka <3 CHŁOPIEC
    K..a..s..i..a
    KacperekiOliwka <3 VANESSA
    P. <3 CHŁOPIEC

❄26.01.2018❄
    Paula_29 <3 CHŁOPIEC
    Meridess <3
    Katiś <3 HANIA

kasiarzyna <3 MATEUSZEK

❄27.01.2018❄
    Agness12
    Patrycja27 <3
    zimowa_mama <3
    dada1415 <3

❄28.01.2018❄
    WhyMe <3 NOEMI
    Muska <3 CHŁOPIEC

❄29.01.2018❄
    Ellasi <3 CHŁOPIEC
    justysia 90
    Eklerka13579 <3 GABRIELKA

❄30.01.2018❄
    Rybaaaa <3

❄31.01.2018❄
    Iwona80 <3

❄02.02.2018❄
    emi2016 <3 DZIEWCZYNKA

❄05.02.2018❄
    jomi81 <3 <3 DZIEWCZYNKA & CHŁOPIEC

Termin?
    LASKA
    nieznajoma123 <3
    chabrowa
    Lagostina
    Mona_Lisa
    Marzenka123
    aiwlys
    calza <3
    vongondor
    minimoni
    carroty

Do tej pory ujawniło się:
    dziecko-ruchomy-obrazek-0036.gif38 dziewczynek
    dziecko-ruchomy-obrazek-0037.gif28 chłopców
    dziecko-ruchomy-obrazek-0040.gif

Aniołkowe mamusie
    Ania123488
    Agusia_pia
    Paula95
    jachcedociebie
    vixia
    LidziA89
    Agniechaaaa
    paola87
    jagodowa91
    Sansivieria
    malka
    chanka
    Izalika
    s1985
    Anuśka
    Mikuśka
    Suzana
    [*]

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Aenu Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ooo tak u mnie teściowa jest mocna w takich zabobonach hehe
    Szwagier z żoną musieli wybrać inną chrzestną dla dziecka, bo chrzestna nie może być w ciąży. ;)
    No i krzyżyka złotego nie można dziecku dac na chrzciny bo to krzyż na życie. :d

Już kiedyś teściową ochrzaniłam że jak może osoba wierząca i chodząca do kościoła takie rzeczy wygadywać.
    Moja teściowa jest identyko ;D dogadałyby się :D
    a wieczorem punkt 9.00 na cały głos słucha różańca ;P hehe
    A najlepiej to by chciała o wszystkich wszystko wiedzieć... i "niby" wielce wierząca ;) aa i ciągle "schorowana".

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Właśnie wróciłam do lekarza - dostałam hormon na podtrzymanie ciąży - jestem załamana - w ogóle się tego nie spodziewałam - mam za miękką szyjkę :( narazie mam się oszczędzać (ja i tak prawie w ogóle się nie ruszam) i ograniczyć aktywność :/
    Zapytałam co dalej, jak hormon nie pomoże - to wtedy zostaje już nakaz leżenia ..
    mam brać narazie 3 razy dziennie duphaston doustnie (czy któraś z Was to brała i pomoglo?) i to ma chyba pomoc też na moje bóle brzucha. Bo powiedziałam, że biorę nospe ale nie pomaga - powiedzial, że to zbyt zaawansowana ciąża już jak na nospę. Za dwa tygodnie kontrola.
    Bardzo się boję :( Ja od dziś to chyba nie wstaje z łóżka. Trzymajcie kciuki!

Kasha, miękką szyjkę, do tego z rozwarciem na opuszek, mam od 18tc. W poprzedniej ciąży też miałam miękką, koło 27tc zaczęła się skracać i rozwierać, a córkę urodziłam pod koniec 37tc. Teraz leżę, ale dlatego, że to ciąża bliźniacza, więc dodatkowe utrudnienie. Duphaston w ciąży bierze obecnie co trzecia dziewczyna. Pewnie jak nie pomoże to dostaniesz proga dopochwowo, bo przy miękkiej szyjce działa lepiej niż doustny. Nospy w żadnym wypadku nie bierz. Na tym etapie ciąży nospa może tylko zaszkodzić, bo właśnie osłabia szyjkę. Dlatego od drugiego trymestru, nawet przy skurczach, nie można brać nospy.

kasha86 lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii zabobonow, to ja przyjelam jeden od mojej babci, bo mi odpowiadal ;-):
    koniecznie kupic cos dziecku przed polowka ciazy, zeby mu sie dobrze w zyciu wiodlo!

Mama-Ali, ana167, emi2016, Muska, kasha86, Myszk@ lubią tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
‹‹ 696 697 698 699 700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ