X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też ma różne dni, raz czuje więcej i mocnej a raz tylko wiercenie. Na usg widziałam, że część ruchów nie odczuwam, bo amortyzuje je wody płodowe / łożysko.

WhyMe lubi tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Tez sobie tak to teraz tlumacze, choc nie powiem ,ze jak kopie jestem bardziej spokojna w sumie jak my wszystkie... :) naczytalam sie w necie ze dziecko powinno kopowac przynajmniej 6 raz w ciagu godz i spanikowalam ;/

10 razy w ciagu godziny ale to sie liczy po 30tc

• Aenu Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak usiądę to cały czas mała kopie ;P

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez sa momenty ciszy, a czasami czuje ale bardzo delikatnie i nie zawsze wiem czy to nie jelita.
    W ciągu dnia generalnie mniej czuję,a wszczególności w pozycji stojącej lub siedzącej. jak sie położe to czuc więcej :-)

• WhyMe Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to jest z tymi naszymi maluchami.
    A ja czytam na necie zle intermpretuje a potem sie nakrecam..

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się witam w 3 trymestrze :)

Sama nie wiem kiedy to zleciało. Marzycielka co do wyprawki to my mamy: (Uwaga robię listę!):
    - łapki - niedrapki (dostałam jako gratis z Supermami przy zakupie poduszki do spania)
    - malutką maskotkę - Misia
    - ręcznik kąpielowy (który leży u teściowej)
    Koniec listy :D
    Tak więc wiesz, nie przejmuj się że jesteś do tyłu :)
    O przepraszam, jeszcze mi się przypomniało, że kupiliśmy farbę do pomalowania pokoju małej :)

Lagostina, Krokodylica, kate88:), ana167, kasha86, Marzycielka111192, Nadin, Muska, helagazela, Szmaragdowa, Aenu lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Lagostina Ekspertka

Wysłany: 6 października 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Tak to jest z tymi naszymi maluchami.
    A ja czytam na necie zle intermpretuje a potem sie nakrecam..

Z internetami tak już jest - można tam znaleźć sporo informacji, porady od ręki itd., ale równie dobrze potrafią nakręcić w trzy sekundy. Sama też to często przerabiam, bo co tu dużo mówić - to silniejsze ode mnie i nie da się wyłączyć mózgu, by nie przyswajal glupot. ;p

Mnie do trzeciego trymestru zostały dwa tygodnie - już nie mogę się doczekać.;]

WhyMe, Nadin, helagazela lubią tę wiadomość

XyZ
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe co do ruchów to we wtorek rozmawiałam o tym z moją dr prowadzącą, tylko że mnie zaniepokoiło to, jak jednego dnia mała się ruszała non-stop, ale tak serio, bez chwili przerwy. Powiedziała, że czasami są takie okresy aktywności, zależy to od ułożenia dziecka, temperamentu itd. W ogóle to powiedziała, że połowy ruchów na ogół i tak nie czujemy. Ale zawsze mogę podjechać na IP gdyby mnie coś niepokoiło.
    W ogóle to zauważyłam, że mała mniej się rusza jak są jakieś załamania pogody (burze, silne wiatry itp.). Rośnie mi córka meteopatka :D

WhyMe, Nadin, Muska, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova haha szalejesz :)

Karmelova lubi tę wiadomość

• WhyMe Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie obawiam ze jeszcze sporo takich dni przedemna... Takiego niepokoju.. wiec niech juz bedzie styczen! :D

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też napiszę co już mam:
    - 4 bodziaki niestety na krótki rękaw :P rozmiar 62 więc marne szanse że założę, chyba że pod spód
    - śpiworek do fotelika
    - poduszka antywstrząsowa bo była do mojej poduszki ciążowej i "materacyk" do kompletu
    - ponoć małż dostał wanienkę do kąpieli od kolegi z pracy ale nie wiem w jakim jest stanie i czy w ogóle będziemy jej używać czy jednak kupimy nową

też koniec listy, na razie w pokoju dziecięcym jest tylko zrobiony parapet, ściany jeszcze nie do końca zagipsowane, więc i do malowania daleka droga ;) cóż damy radę

EDIT: a dziś mi się śniło że urodziłam w listopadzie i nic nie mieliśmy dla dziecka, nawet ubranka trzeba było kupić mniejsze bo 56 były za duże...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 14:04

ana167, Nadin lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova to faktycznie już jestem spokojna :D :D

Karmelova lubi tę wiadomość

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej Dziewczyny, czy któraś z Was używała może chlorku magnezu szesciowodnego do kąpieli ? Koleżanka na szkole rodzenia poleciła i podobno to lepiej się wchłania niż magnez z tabletek :)w internecie są dobre opinie na wiele dolegliwości - ciekawa jestem, czy któraś z Was o tym słyszała / stosowała. Bo ja wczoraj usłyszałam o tym pierwszy raz.

A no i co do moich bóli brzucha w sumie przez większość czasu. Radziłyście tez jechać na IP - ale we Wrocławiu teraz na IP czeka się po 6-8h i nie wiadomo, czy w ogóle Cię przyjmą, wiec zadzwoniłam do swojego lekarza , bo jeszcze miałam dodatkowo przypuszczenia, że rozwija mi się albo infekcja albo zapalenie pęcherza powróciło. Wprawdzie byłam u tego lekarza tydzień wcześniej i wtedy zalecił brak aktywności i duuuzo odpoczynku, bo szyjka zaczela być miękka i ten duphaston, który miał pomoc na te skurcze - no ale jakby nie pomógł i do tego doszło parcie na odbyt w nocy. Więc zadzwoniłam do gina - powiedziałam jakie objawy, kazał zrobić badanie moczu i przyjechać. Generalnie w moczu okazało się, że ten ból czasami podczas oddawania moczu to piasek w nerkach- brzmi hardcorowo ale powiedział, że organizm to co teraz zebrał oczyszcza i wydala i żeby pic dużo wody i wypłukiwać. Szyjka dalej miękka ale wciąż w dalekiej odległości i te skurcze jej nie skracają, a to najważniejsze. I na koniec powiedział, że musi mnie zmartwić, ale taka moja uroda i do końca ciąży będę odczuwała te bóle i twardnienia. Zalecił zwiększenie dawki magnezu - mam brać 3 razy dziennie po 1 tabletce Magne B6 i Asparginu - w sumie 6 tabletek po jedzeniu. I powiem Wam , że nie wiem czy ten magnez działa w takiej ilości (wcześniej brałam dwie tabletki Magne B6 plus w witaminach dla kobiet w ciąży) , ale już wczoraj o wiele mniej bolał mnie brzuch. Możliwe tez, ze trochę się uspokoiłam i zadziałała tez psychika.
    Ginekolog poradził tez, żebym mniej myślała o tym, że jestem w ciąży - to podobno pomaga :)

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie zapraszam na pierożki serowe z jabłkami :) PRZEPYSZNE!! :D
    8d3cc7a509dda17emed.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 14:52

Nadin, Karmelova, kasha86, kate88:), Polaj, helagazela, WhyMe, Szmaragdowa, Aenu, Krokodylica lubią tę wiadomość

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka wyglądają extra, mniam.

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Mamusie zapraszam na rogaliki serowe z jabłkami :) PRZEPYSZNE!! :D
    8d3cc7a509dda17emed.jpg
    Marzycielka ale sobie grabisz ;)
    Wysyłaj je do mnie szybko.Slinka mi leci.

Krokodylica lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc widzicie, co do wyprawki to nie ma co się przerażać - inni mają gorzej :D
    Ale w weekend mamy plan żeby pojechać po fotelik i może do ikei więc jest szansa, że kupimy coś więcej :)

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Hej hej Dziewczyny, czy któraś z Was używała może chlorku magnezu szesciowodnego do kąpieli ? Koleżanka na szkole rodzenia poleciła i podobno to lepiej się wchłania niż magnez z tabletek :)w internecie są dobre opinie na wiele dolegliwości - ciekawa jestem, czy któraś z Was o tym słyszała / stosowała. Bo ja wczoraj usłyszałam o tym pierwszy raz.

A no i co do moich bóli brzucha w sumie przez większość czasu. Radziłyście tez jechać na IP - ale we Wrocławiu teraz na IP czeka się po 6-8h i nie wiadomo, czy w ogóle Cię przyjmą, wiec zadzwoniłam do swojego lekarza , bo jeszcze miałam dodatkowo przypuszczenia, że rozwija mi się albo infekcja albo zapalenie pęcherza powróciło. Wprawdzie byłam u tego lekarza tydzień wcześniej i wtedy zalecił brak aktywności i duuuzo odpoczynku, bo szyjka zaczela być miękka i ten duphaston, który miał pomoc na te skurcze - no ale jakby nie pomógł i do tego doszło parcie na odbyt w nocy. Więc zadzwoniłam do gina - powiedziałam jakie objawy, kazał zrobić badanie moczu i przyjechać. Generalnie w moczu okazało się, że ten ból czasami podczas oddawania moczu to piasek w nerkach- brzmi hardcorowo ale powiedział, że organizm to co teraz zebrał oczyszcza i wydala i żeby pic dużo wody i wypłukiwać. Szyjka dalej miękka ale wciąż w dalekiej odległości i te skurcze jej nie skracają, a to najważniejsze. I na koniec powiedział, że musi mnie zmartwić, ale taka moja uroda i do końca ciąży będę odczuwała te bóle i twardnienia. Zalecił zwiększenie dawki magnezu - mam brać 3 razy dziennie po 1 tabletce Magne B6 i Asparginu - w sumie 6 tabletek po jedzeniu. I powiem Wam , że nie wiem czy ten magnez działa w takiej ilości (wcześniej brałam dwie tabletki Magne B6 plus w witaminach dla kobiet w ciąży) , ale już wczoraj o wiele mniej bolał mnie brzuch. Możliwe tez, ze trochę się uspokoiłam i zadziałała tez psychika.
    Ginekolog poradził tez, żebym mniej myślała o tym, że jestem w ciąży - to podobno pomaga :)
    No Kasha to chyba mam podobnie.Od jakiegoś tygodnia mi ją nie biorę tego asparginu i twardnienia wróciły :( Muszę to kupić w aptece szybko.Na IP też się nie wybieram bo też jestem z Wro. Dziewczyny spoza- mamy tu taki hardcore na patologiach i porodówkach że głowa mała.Wszystko obłożone do granic mozliwosci,większość kobiet bez akcji jest odsyłane do domów albo kaza jechać do powroclawskich szpitali.Modle się żeby się to rozładowało do stycznia.

kasha86 lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 października 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno najwięcej dzieci rodzi się lipiec-sierpień-wrzesień ale w sumie o październik też mogło zahaczyć :)
    No chyba, że jest to efekt 500+ to wtedy marnie z nami :/

bl9czbmh9bslxcao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli wiekszość dzieci rodzi sie od lipca do września to zobacznie na jakie miesiące przypada poczęcie:
    - andrzejki
    - helloween
    - świeta
    - sylwester

:-)

a u nas? wielkanoc (jak wypadnie akyrat)i ewentyalnie weekend majowy :-) będzie mniej na porodówkach ;-D

‹‹ 717 718 719 720 721 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ