WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    Byłam dzisiaj na wizycie u bardzo fajnej pani diabetolog i dowiedziałam się, że:
    - normy dla krzywej cukrowej w ciąży są trochę inne niż dla reszty populacji i wynoszą: do 92 na czczo (czyli bardziej restrykcyjnie), 180 po godzinie i 153 po dwóch godzinach (czyli mniej restrykcyjnie);
    - jeśli wartość po godzinie lub po dwóch godzinach jest blisko limitu, to nie jest podstawa do wdrażania diety cukrzycowej a już na pewno nie leczenia, ale trzeba się przerzucić na zdrowszy tryb życia i rozbić sobie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na 6-7 małych posiłków;
    - ponoć część lekarzy już przy przekroczeniu 140 po 2h każe brać insulinę, ale to przynosi więcej szkód niż pożytków, bo można zaburzyć normalną pracę trzustki.
    Ja mam jesc 6 posilkow dziennie ostatni pol godziny przed pojsciem spac. Wykluczyc slodycze. Pieczywo tylko zytnie, warzywa do kazdego posilku i owoce prawie wszystkie moge jesc. Nie jest zle no moze ten pomiar bedzie uciazliwy. Mi lekarka powiedziala, ze dzidzius musi miec energie i dostawe dobrych skladnikow. A i jeszcze wazny jest ruch :)

kate88:) lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Hej Kochane ❤ nie bylo mnie jakis czas ale ciezkie dni a zwlaszcza nocki za nami bo synek mial angine a do tego 4 zeby naraz Mu ida a maz wiecej teraz ma pracy. No ale wracamy w miare do zycia.
    Sylwia wspolczuje smierci dziadka ❤❤❤ pytasz o chorobe to najwyzej nie witaj sie z ciocia przez usciski a nawet u siebie w domu mozesz zachorowac bo niestety taki czas jest no ale to moja opinia tylko.
    Co do gotowania i pieczenia ja tez uwielbiam kuchnie ☺ i czesto cos wymyslam hyhyhy ale 2 dan na obiad nie robie ☺
    A wczoraj bylam u ginekolog i u nas jest srednio tzn Malutka jest zdrowa ale malo przybiera na wadze i wzroscie :( czyli mamy jednak powtorke co u synka. Od teraz wizyty co 2 tygodnie i sprawdzanie przeplywow i wagi. Ginekolog musi pulnowac czy nie zatrzymala sie we wzroscie jak tak to wywolujemy porod( synek zatrzymal sie w przyroscie w 35 tc tyle wytrwalismy na szczescie i rozwiazana ciaze mialam w 36tc) Janeczka wazy 710 gram najwazniejsze,ze przybiera ☺ a cale cialko jest o 2 tyg.do tylu wzgledem OM mam zwiekszone dawki lekow oraz mam brac dalej Medargin i czekamy.
    Pamietam o Was i Maluszkach ❤❤❤❤

Inessko , najważniejsze że malutka rośnie <3 trzymam mocno za Was kciuki !!! <3
    Żebyście dotrwaly jak z Synkiem <3

Sylwia - kiepsko , ale nie musisz sie z Ciocia przytulac i przebywac w jej otoczeniu :)
    Ja siedze caly czas w domu nie mam stycznosci z zarazkami a i tak mnie jatar dopadl więc wiesz , mozesz pojechać i przy cioci nie złapać a zostac w fomu i sie cos przypląta...

A co do Spania - ja nie spie w dzien bo nie umiem a w nocy chodz z 3 raxy siku i wstaje niewyspana ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie sen ogarnia tak koło godz 18-19 i zazwyczaj zasypiam przed tv na 2-3h. Oczy sie kleją jakbym tydzień nie spała :-)

• natki89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello Dziewczyny :)

Sylwia współczuję śmierci dziadka :(

Ja miałam wczoraj wizytę i na chwilę obecną lekarz nie ma się do czego przyczepić. :) Nie podawał mi żadnych wymiarów i wagi (trochę jestem zła), bo mówił, że ciąża rozwija się prawidłowo i nie widzi nic niepokojącego. Szczegółowe badania zrobimy w badaniu III trymestru 8 listopada. :)

Za 2 tyg mam zrobić przeciwciała RHD i jak wynik wyjdzie ujemny to dostanę receptę na szczepionkę z immunoglobuliną, zrobią mi ją na miejscu. Któraś z Was też robi? :)

Swoją drogą ostatnio do lekarza wolę jeździć pociągiem, bo jest zdecydowanie szybciej - w Trójmieście korki o 8 rano są tragiczne. Autem bym jechała 50 minut a pociągiem jadę 30 i nie muzę czaić się na miejsce parkingowe. Pierwszy raz ktoś mi ustąpił miejsca w pociągu i to młoda dziewczyna. Pozostali "mężczyźni" siedzieli zapatrzeni w oko, tablety i telefony. No cóż...

Vilu i może mam trochę pokrzepiajęce info dla Ciebie (pamiętam, że też miałaś dośc wysokie NF. Pytałam o to lekarza i on mi powiedział, że NF mierzy się tylko do 20+0 (ja miałam robione w 22+2 i było w normie tylko w górnej granicy) i wtedy powinno mieścić się w zakresie do 6. Po 20 tygodniu jest to nieadekwatny pomiar do oceniania ewentualnych wad genetycznych. Mówił, że jeżeli przeziernośc w badaniu I trymestru wyszła ok to nie ma powodu do niepokoju i że gdyby tak szczegółowo na to patrzeć to lekarze musieliby wysyłać ponad połowę pacjentek do genetyka. Mnie tym bardzo mocno uspokoił i wiem już, że będzie ok :)

Vilu lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki a mąż ma inną grupę krwi?
    Bo jesli tą sama i przeciwciała będa ujemne to po co brac immunoglobuline?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja 3 trym zaczynam dopiero w przyszłym tygodniu :-) jeszcze trochę

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie. Oczywiście stwierdzona cukrzyca i skierowanie do diabetologa :/ infekcja cały czas choć niewielka także macmiror, medivag i tantum rosa zostaną juz pewnie ze mną do porodu :/
    Na szczęście szyjka długa (4,2cm).
    Z mala tez wszystko ok chociaż wg pomiarów ponad tydzień młodsza-waży 620g.
    Jakaś przez to wszystko jestem zdolowana :( no nic może jutro mi przejdzie.

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie mialas wyniki?

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia no stety niestety mamy konflikt, stąd decyzja o immuno, inaczej nie ma sensu jej robić :) Zatem dotyczy to niewielkiej ilości kobiet, bo podobno tylko 20% kobiet ma ujemną grupę krwi, a jeszcze mniej par ma konflikt. A że nie mamy większych konfliktów w życiu codziennych to gdzies musieliśmy sobie odbić :D

Kate, miałaś takie kiepskie wyniki że cukrzyce stweirdzono? Może trochę Ciebie pocieszę, to nie jest nic strasznego :) Będziesz trzymała się diety to na pewno będzie dobrze a po ciązy wszytsko się ustabilizuje :) A zdrowa dieta wyjdzie maluszkowi na dobre :) No i moja Malutka też jest drobna, ale to nie powód do zmartwień! :) Głowa do góry! :*

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natki - ja mam grupę krwi arh- , mój mąż ma 0Rh+ , mamy konflikt ale co miesiąc robię przeciwciała i na szczescie nje wychodzą: ) poki nie ma nic mi moj ginek nie mowi o podaniu immunoglobiny :)
    Czy Wy sami chcecie, czy macie przeciwciała?

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    A jakie mialas wyniki?

90-136-189 :/

To ze musze mieć dietę mnie nie przeraża i juz wcielam w życie :) Wg gina może nie obyc się bez insuliny no ale to ustali diabetolog. Bardziej martwię się o małą i różnych powikłań :/ moja babcia miała cukrzycę, moja mama ma cukrzycę i miała już będąc ze mną w ciąży łącznie ze stanem przedrzucawkowym przez co wywoływali mnie w 37 tygodniu z masą 4550 :/ takze wiem ,, z czym to się je,,..
    No ale trzeba myslec pozytywnie i robić wszystko by tak bylo :) jutro pewnie mi przejdzie ale dzisiaj jestem wkur... na maksa..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2017, 20:16

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate, też miałam doła przez cukrzycę, ale wystarczyła dieta, obyło się bez insuliny do tej pory i cukry są dobre na glukometrze. Będzie dobrze, trzymam kciuki :-*

kate88:), Polaj lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Polaj Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate będzie dobrze

FreshMn mam nadzieję, że dieta pomoże. Przynajmniej słodyczy nie będę jadła a je bardzo lubię a wiadomo jakie są tego konsekwencje.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie martwcie sie, jesteście zdiagnozowane, wprowadzicie dietę i bedzie dobrze i z Wami i z Maluszkami. Na pocieszenie powiem Wam, że ja już grubo ponad 20 lat walczę z cukrzycą, a mimo wszystko jestem dobrej myśli ze dzidziuś bedzie zdrów jak ryba:)

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 12 października 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamiast słodyczy wciągam owoce, szczególnie jabłka i mniej dojrzałe banany i jakoś daję radę... rodzina ma zakaz kupowania i pokazywania mi słodyczy, chociaż niektórzy nie traktują tego serio, czasami mnie skusiło i troszkę zgrzeszyłam. Czasami po tym cukier podskoczył i dostałam nauczkę, a czasami nie.
    U mnie teraz cukier najwyższy na czczo (ok.85-92) i po pierwszym śniadaniu (ok.137), więc na te szczególnie uważam, a po południu jest luzik: między 100 a 120.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Synek w nocy zasadxil mi kopa w brzuch prxez sen mniej eiecej 5 palcow po lewym cyckiem. Zabolało ale teraz nie boli jakos szczegolnie. Ale sie wystrazylam. Nie wiem czy podjechac na ip kontrolnie? Czy nie? Mam nadxieje ze takie cos ni nie spowoduje. Boje sie ze moze takie cos spowodowac pekniecie pecherza. Nie wiem czy to mozliwe w ogole...

• natki89 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Natki - ja mam grupę krwi arh- , mój mąż ma 0Rh+ , mamy konflikt ale co miesiąc robię przeciwciała i na szczescie nje wychodzą: ) poki nie ma nic mi moj ginek nie mowi o podaniu immunoglobiny :)
    Czy Wy sami chcecie, czy macie przeciwciała?

Angela u nas ostatnio przeciwciała też nie wyszły, ale różnie może być:) mój lekarz powiedział że bardzo rzadko zdarza sie w pierwszej ciąży jakieś powikłanie związane z konfliktem ale jak się pojawi to skutki niestety mogą być fatalne dla maluszka. Wybór należał do nas i my wolimy dmuchać na zimne :) tak jak pisałam przeciwciała pojawiają się rzadko ale od tego roku lekarze sugerują taka profilaktykę :)

Mało osób sie na nią decyduje, ale ja będę przynajmniej spokojna gdyby doszło do jakiegoś przecieku krwi.

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Hej. Synek w nocy zasadxil mi kopa w brzuch prxez sen mniej eiecej 5 palcow po lewym cyckiem. Zabolało ale teraz nie boli jakos szczegolnie. Ale sie wystrazylam. Nie wiem czy podjechac na ip kontrolnie? Czy nie? Mam nadxieje ze takie cos ni nie spowoduje. Boje sie ze moze takie cos spowodowac pekniecie pecherza. Nie wiem czy to mozliwe w ogole...

Jak pęknie pęcherz to teoretycznie powinny zacząć sączyć się wody... może to tylko dziecko kopie?

relgi09kotjuarzp.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Raczej przyzwyczajaj się do takich kopniakow ;) teraz będą coraz mocniejsze i bardziej bolesne. Nie masz powodów do paniki

Paula_29 lubi tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki glukozy.chyba jakaś pomyłka w laboratorium :/
    Wyniki:
    73,4- 73,4 - 73,4
    Chyba że to cholerstwo mi się nie rozkładało? Taki miałam ból głowy przeraźliwy że aż się bałam.Jakby mi czaszka miała pęknąć.W sumie do wieczora głowa mnie bolała ale już po południu trochę mniej...

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
‹‹ 738 739 740 741 742 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ