X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko mój od tygodnia ma poranny kaszel. Dziś już idę z nim do lekarza bo ile to można kaszleć. Ciekawe co lekarz powie ale tego dowiem się dopiero koło 16.
    Najlepsze jest to, że nic go nie boli :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie nie wybieram się do lekarza z córką, nie wiem czy dobrze robię, ale w sumie nic poza tym jej nie jest a kaszle tylko rano.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze faktycznie suche powietrze. Masz nawilżacz?
    Jak nie to mozesz pranie w jej pokoju rozwieszac :-)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nawilżacz, pisałam tam wyżej że muszę go wyczyścić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaa ok :-)

• Polaj Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    No ja właśnie nie wybieram się do lekarza z córką, nie wiem czy dobrze robię, ale w sumie nic poza tym jej nie jest a kaszle tylko rano.
    Ja już idę bo tydzień to już długo. Weekend się zaczyna i ma pojechać do babci dlatego wolę go już osłuchać.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki morfo i moczu. Oczywiście pH wzrosło do 8 :O także staram się jeść więcej białka a mniej sałaty żeby zakwasić mocz... TSH nadal się ładnie trzyma i chyba nie będziemy zwiększać dawki :)

W międzyczasie znalazłam sposób na zgagę :( jak jem niesłodkie rzeczy typu chleb razowy kasze grillowane mięso sałatę i unikam cytrusów oraz wszelkich słodkich zachcianek jest dobrze i zgagi nie ma. Wczoraj pozwoliłam sobie na 1 muffina z jabłkiem na zajęciach językowych i zgaga wróciła. Jednym słowem zero cukru i przetworzonej żywności ;(

Jutro usuwam pieprzyk, bo ewidentne rośnie a w rodzinie oczywiście mieliśmy czerniaka (ale z happy endem, bo wykrytego wcześnie). Czuje niepokój, ale co zrobić wszyscy lekarze mówią ze nie zaszkodzi to dzidzi.
    W poniedziałek mam wizytę u gina wiec będę spokojniejsza ze nic się nie stało.

Myszka rozumiem Twój niepokój związany z dziedziczeniem endometriozy, jednak kluczowa jest wiedza... wiedząc ze można na coś zachorować łatwiej dobrać leczenie :) medycyna idzie mocno do przodu a to popularne schorzenie, poza tym córka może wdac się w rodzine ojca. Mam podobna sytuacje, ale teraz o tym nie myśle bo szkoda się stresować... wiem tylko ze musze się regularnie i dokładnie badać po 40tce, bo w mojej rodzinie popularny jest rak endometrium. Musze tez powiedzieć córce ze była u nas taka choroba. Niby cholerstwo nie dziedziczne, ale na to zmarła moja babcia i kuzynka mamy, moja mama na tyle często się badała ze usunęli jej macice i resztę w początkowym stadium raka także uniknęła chemii i innych przebojów. Uniknęła bo namówiłam ja na operacje chociaż badania wskazywały tylko jakieś atypowe komórki i niektórzy lekarze doradzali tylko obserwacje... dopiero po operacji wyszedł rak w początkowym stadium na histopatologii. Lekarz mówił ze tak wczesne stadium rzadko się usuwa, bo zwykle kobiety zgłaszają się z zaawansowanym rakiem.

Z przyjemnych tematów moja dzidzia stała się wyjątkowo ruchliwa :) czuje ja wyraźniej od 2 dni, chyba urosła :) co ciekawe nigdy te ruchy nie były dla mnie bolesne:)

relgi09kotjuarzp.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    I oprócz mnie :) też nie chodzimy do szkoły rodzenia

I mnie :)

A tak w ogóle to dzień dobry dziewczyny :)

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj się zważyłam i mam 12 kg na plusie więc jest ok :) W poprzedniej ciąży miałam 14 kg w tym czasie normalnie szok.
    A pomierzyłam się i śmieję się, że mam idealne wymiary modelki:
    biodra - 110, biust - 110 i wysokość pępka - 110 :) i jeszcze wcięcie w tali jest widoczne.

Muska lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Wczoraj się zważyłam i mam 12 kg na plusie więc jest ok :) W poprzedniej ciąży miałam 14 kg w tym czasie normalnie szok.
    A pomierzyłam się i śmieję się, że mam idealne wymiary modelki:
    biodra - 110, biust - 110 i wysokość pępka - 110 :) i jeszcze wcięcie w tali jest widoczne.

figura bąka :-)

też mam taka ale sie nie mierzyłam. W każdym razie talia osy to nie jest

Polaj lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech na jednej z grup na fb przeczytałam że jedna z dziewczyn wczoraj w 39tyg straciła swojego synka:(. Takie historie zawsze mnie dołują, niby wiem że ich nie uniknę ale wolałabym nie trafiać na takie mimo wszystko. Od razu chcę koniec grudnia co najmniej i datę cc....

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się śmieję, że wyglądam jak walec :)
    Przed ciążą mierzyłam się regularnie i w biuście np. mam 14 cm na plusie a w biodrach 10. Hitem jest jednak pępek prawie 30 hi, hi...
    :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    A ja dzis mialam straszna noc, blecy mnie zaczely strasznie bolec :( az sie wystraszylam, a dzis nogi dretwieja, kosc ogonowa boli jak cholera nawed posladki :O czy wy tez tak macie? ja jak rano mam isc do pracy to czuje kazda kosc :(

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Annaki to sa straszne historie..
    I dlatego np mojego rodzice jak usłyszeli ze kupiliśmy wózek to nawarczeli,ze nie kupuje sie przed porodem itp. Na poczatku ich wysmialam,ze ludzie wyksztalceni z tytulami naukowymi a tu takie bzdury opowiadaja..ale na spokojnie przemyslalam,ze przez nich przemawia strach.. Maja za soba smierc poerwszego wnuka,doba po porodzie,w styczniu ja poronilam...
    Ja nadal sie boje,ale rozne rzeczy moga sie wydarzyc i na roznych etapach.. Nawet po urodzeniu..
    Na to niestety nie mamy wplywu, a kupowanie rzeczy przed porodem w tych czasach jest normalne. Co ma byc to i tak bedzie. :)

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia - figura bąka - prawie padłam, bo ja już praktycznie tak wyglądam :D

Co do złych wiadomości to ja właśnie wczoraj już częściowo powyłączałam powiadomienia z różnych grup na fb bo po co się stresować. Niestety ale takie rzeczy się zdarzały i będą się zdarzać. Będę się przejmować kiedy taka lub podobna sytuacja dotknie którąś z bliskich mi osób, w innych przypadkach staram się mieć do tego dystans.
    A co do kupowania rzeczy przed porodem to my dopiero niedawno zaczęliśmy ale jak sobie myślę, że miałabym kupować wszystko w czasie przedświątecznej gorączki w grudniu i zastanawiać się, czy paczka dojdzie na czas to na pewno urodziłabym co najmniej miesiąc przed terminem z tego stresu ;)

I zawsze pocieszam się jeszcze jedną myślą: że tak na prawdę większość ciąż i porodów przebiega bezproblemowo, tylko wiadomo, o rzeczach dobrych i miłych pisze się w internecie rzadziej niż o tych przykrych.

Krokodylica, Maruder lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Zgadza sie, dlatego, dla świętego ich spokoju,nie mówimy o zakupach i robimy swoje..

Jestem na etapie wyboru materaca... Kiedys bylo prościej, bo mniejszy wybór.. :-/
    My też się zastanawiamy i najprawdopodobniej kupimy materac Hevea, tylko jeszcze nie ustaliliśmy jaki to będzie konkretnie model. Zastanawialiśmy się też nad materacem z Ikei ale na ich stronie nie znalazłam żadnej informacji odnośnie posiadanych certyfikatów.

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do dobrych wiadomości to wczoraj mieliśmy usg naszej córeczki :) (ostatnie mieliśmy w połowie sierpnia więc minęło strasznie dużo czasu).
    Mała waży 1400 g i Pani doktor nie miała się do czego przyczepić :) Ma trochę za duży brzuszek (ale odrobinę) co najprawdopodobniej jest spowodowane tym, że rozwija się u mnie cukrzyca (ostateczne potwierdzenie co do cukrzycy będę miała we wtorek).
    Ogólnie to na usg nóżki miała przy głowie i odpychała je sobie rączkami :) Cudowny widok :)

I zapomniałam napisać: moja szyjka z 35 mm wydłużyła się do 41 mm i podniosło mi się łożysko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 12:20

Szmaragdowa, Krokodylica, ana167, Myszk@, WhyMe, Maruder, Muska, kate88:), kasha86, Polaj lubią tę wiadomość

bl9czbmh9bslxcao.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    dziś na szczęście lepiej spałam :D

dołek trochę minął, nic nie poradzę na to jakie geny przekażemy dziecku, możemy tylko informować i uczulać że takie choroby w rodzinie są i musi uważać.

Kroko, może być wilgoć a może coś alergicznego, ja też tylko z rana potwornie kaszlę, ale czuję że po prostu po nocy spływa mi coś do gardła i odkrztuszam, potem cały dzień jest spokój.

Ana a dla mnie takie myślenie jest dziwne, w takim razie nigdy nie powinniśmy kupić wózka, bo zawsze może coś się wydarzyć i kilkumiesięcznemu dziecku. A jeszcze trzeba wziąć pod uwagę i taką rzecz że rodzimy w większości po świętach... Jeśli planujesz kupno nowego wózka, w kolorystyce której w sklepie akurat nie ma, to sklep musi go zamówić, fabryka wyprodukować, jeśli nie ma akurat na stanie (podejrzewam że nie ma tak że puszczją jeden kolor taki a drugi taki i owaki tylko idzie partia w jednym kolorze, więc możliwe że trzeba dodatkowo poczekać aż pójdzie Twój wybrany kolor), a na czas urlopowy i świąteczno-noworoczny, (w styczniu jeszcze po drodze inwentaryzacja) przeważnie produkcja staje, bo nie opłaca się włączać maszyn na kilka dni, a zamówienia ze sklepów spływają... więc siłą rzeczy warto się zainteresować tematem wózka trochę wcześniej, żeby nie zostać z ręką w nocniku albo być zmuszonym do kupna tego co akurat jest w sklepie a nie tego co się podoba. Rozumiem że strach strachem, ale słyszy się także że kilkumiesięczne dzieci umierają, bo zachorowały, bo coś się stało i co? Też ze strachu nie kupi się wózka dla np. 4 miesięcznego dziecka? Albo tak jak moja teściowa gada, że łóżeczka i wózka się nie kupuje przed porodem, ale fotelik, ciuszki, wanienkę i całe mnóstwo innych drobiazgów już można? A jak coś się stanie? Ostatnio mój mąż jej powiedział że oglądaliśmy wózki to oczywiście też się nasłuchał że nie wolno itd, a na koniec westchnęła żebyśmy chociaż do sypialni nie wkładali (WTF?)

Ech ale elaborat walnęłam :D dziś Wam daję spokój i pewnie przez cały weekend też. Miłego dnia! a jutro zapraszam do mnie na przeprosinową pizze za taki elaborat, i może jakieś ciacho popełnię skoro piekarnik będzie gorący

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 20 października 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 u mnie w rodzinie też jest psychoza, że za wcześnie kupujemy i moja mama, króra ma mnostwo rzeczy już dla wnusi nic nam nie wysyła, dostaniemy dopiero tuż przed porodem bo wszyscy mają w głowie historię mojej bliskiej kuzynki, ale nie będę Wam tu jej opowiadać :)
    Szkoła rodzenia jak Wam mówiłam jest bardziej dla mojego męża bo on jak się okazało na ostatnich zajęciach poznał dopiero słowo POŁÓG. No ja pierdl, nie wiem jakim cudem wcześniej o tym ode mnie nie słyszał, ale dobrze że babeczka nakładła im do głów, że to czas kiedy trzeba się mocno o mamę troszczyć bo inaczej ona nie zatroszczy się o dzidziutka, że to praktycznie 4 trymestr ciąży :)
    Wiedza mojego męża na temat kobiecej fizjologi jest w ogóle porażająca, chyba do 22 roku życia myślał, że dziurka do seksu i sikania to ta sama dziurka :D prawie skisłam jak objawił mi tą teorię xD

Jagna <3 24.01.2018
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :D Ja już po laryngologu. Jak cudownie jest oddychać :D Super pielęgniarka pomogła mi załatwić wszystko szybciutko bez kolejki, bo w poradni byli tacy narzekający pacjenci, że nie wiem czy dałabym radę długo wysłuchiwać ich jęków :P Wyobraźcie sobie, że jakiś facet zasłabł i zaczął się dusić. Pielęgniarka szybko pobiegła po lekarza. Ratują człowiekowi życie a tu jakaś babcia zawraca im cztery litery, bo ona nie wie czy ma czekać. I bulwers, że nie przerywają akcji ratunkowej aby udzielić jej odpowiedzi... Ech...

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
‹‹ 762 763 764 765 766 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ