X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • calza Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos figury - ja przytyłam raptem 5kg, mam szczuplejsze ręce i nogi niż przed ciążą i do tego piłeczkę na brzuchu :) Mój K. jak siedzę i coś robię (np spisuję listę zakupów) łapie mnie dla zabawy za kostki i podnosi, jak staram się walczyć z równowagą to wyglądam jak boja na wodzie :D

Mam wyniki glukozy! I innych badań :)
    GLUKOZA:
    Na czczo: 68,4
    Po godzinie: 136,3
    Po 2h godzinach: 96,6

Toxo IgG: 0,1
    Toxo IgM: 0,04

Mocz i morfologia - wszystko w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 14:08

Oublier, WhyMe, Szmaragdowa, kate88:), Karmelova, Polaj, BlackCatNorL lubią tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ouliber co za ludzie....

Ana ciesz się z tych przepustek z więzienia hehehe ja to nawet na to nie liczę. :P
    Dużo racji jest w tym co piszesz, można depresji dostać, jak Ci jeszcze ktoś nad głową truje że to źle robisz, tamto źle robisz to już w ogóle.
    Ja miałam przy Zuzi tyle szczęścia że teściowa była chora kiedy ją urodziłam i pierwszy raz przyszła kiedy Zuzka miała 3 tygodnie a wtedy już byłam na tyle ogarnięta żeby jej odpyskować. ;)

Szmaragdowa, ana167 lubią tę wiadomość

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile kupujecie pampersow jedynek ? Ja myślałam o paczce. I na początku chcieliśmy używać pampersow z pampersa i proszę powiedzcie mi mamusie które będą najlepsze? Bo w sklepie jest za dużo rodzajów :/

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie dzisiaj łapały w nocy skurcze łydek jednoczesnie 2 nogi! masakra.

ja kupie 1 paczke. NIe wiadomo czy dziecko nie bedzie uczulone. Nie ma sensu wiecej. W razie co maż dokupi

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oublier wrote:
    Hej dziewczyny :D Ja już po laryngologu. Jak cudownie jest oddychać :D Super pielęgniarka pomogła mi załatwić wszystko szybciutko bez kolejki, bo w poradni byli tacy narzekający pacjenci, że nie wiem czy dałabym radę długo wysłuchiwać ich jęków :P Wyobraźcie sobie, że jakiś facet zasłabł i zaczął się dusić. Pielęgniarka szybko pobiegła po lekarza. Ratują człowiekowi życie a tu jakaś babcia zawraca im cztery litery, bo ona nie wie czy ma czekać. I bulwers, że nie przerywają akcji ratunkowej aby udzielić jej odpowiedzi... Ech...

Ehhhh... to norma w szpitalu.... Nawet sobie nie wyobrażasz jak często zdarzają się takie sytuacje... U mnie na oddziale (zabiegowy) reanimacje są częste, pretensje jeszcze częstsze ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia piąteczka mnie też ostatnio skurcze łydek w nocy budzą :/ juz zaczęłam magnez łykać.

Ja zapisałam nas do szkoły rodzenia (pierwsze zajęcia w listopadzie) bo po pierwsze u nas do porodu rodzinnego jest wymagane zaświadczenie ze szkoły po drugie mój mąż też ma póki co tak rozległą wiedzę w tym temacie że czasami mnie załamuje :D

A pampersy 1 kupie jedna paczkę :) reszta 2 i juz nawet jeden karton dwojek mam ( była promo w kauflandzie ;) )

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka ja słyszałam od wielu osób, że pampersy z pampersa bardzo często uczulają i odparzają na samym początku. Podobno najmniej alergizujące są Dada (z Biedronki albo Rossmana - nie pamiętam). Wiadomo każda pupcia inna, ale te pierwsze pampersy chyba kupię własnie Dada. Potem jak pupcia jest już mniej wrażliwa na wszytsko to pampersy pampersa są lepsze :P

W ogóle mam teraz małą rozkminkę z wózkiem. Od siostry będę miała Maxi Cosi Mura 4 plus, ale mamy mały samochód a drugi kupimy dopiero przed wakacjami, i ten Maxi Cosi nie zmieści się nam do bagażnika :/ Trochę jestem zła, bo zależało mi głównie na gondoli i stelażu. Ma super koła i super się prowadzi. Spacerówkę chciałam kupić potem już jakąś nową i dobrą na dłuższy okres czasu. Macie do polecenia jakiś wózek, który zmieści się do małych bagażników? Ale jednocześnie ma wygodną gondolę i jest wysoki? :P Mam 185 cm wzrostu więc niskie wózki odpadają. Ja nic nie wymyślę to będziemy stelaż wozić w bagażniku a gondolę na siedzeniu.

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 20 października 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Podobno najmniej alergizujące są Dada (z Biedronki albo Rossmana - nie pamiętam).
    tak, nam na szkole rodzenia mówili, że Dada z biedronki mają obecnie najmniej chemii

natki89 lubi tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To córcia mojej szwagierki jakaś inna :D od urodzenia w pampersach i żadnych uczuleń a z miesiąc temu kupione Dady leżą bo od razu uczulily :D ale każde dziecko będzie uczulalo co innego :)

natki89 lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Zgadza sie, dlatego, dla świętego ich spokoju,nie mówimy o zakupach i robimy swoje..

Jestem na etapie wyboru materaca... Kiedys bylo prościej, bo mniejszy wybór.. :-/

Ja z polecenia wybrałam ten materac:
    https://www.panmaterac.pl/materac-kolysanka-344.html?gclid=CjwKEAjwh_bLBRDehaSMyJSCj1gSJAB-GWBDLXTwnYC5G0aFEW6lueAKAsLVDBaQFWd79u7GxvHXjhoC4b3w_wcB

natki89 - ja też mam 184 cm wzrostu i małą toyotę yaris - najważniejsze dla mnie w wózku była wysoka gondola, żebym nie musiała się schylać i to, żebym mogła wpakować ten wózek do samochodu i jeszcze sama z dzieckiem wnieść go na 2 piętro - jedyny wózek spełniający te kryteria to stokke xplory - wiem, jest drogi - ale mój wózek po prostu musiał być wysoki, bo mój kręgosłup tego nie wytrzyma - na olx ludzie też sprzedają - wtedy cena lepsza.

Mi szkoła rodzenia się podoba - mam fajną grupę i babeczkę, która prowadzi. Oczywiście część rzeczy wiedziałam, ale jest sporo nowych. Poza tym mój chłopak chłonie wiedzę i bardzo mu się to podoba. Z hitów ostatnio mi powiedział, że właśnie nie wiedział co jest po drugiej stronie pępowiny (facet 33 lata:P) - w sensie wiedział, że jeden koniec jest przytwierdzony do brzuszka dzidziutka, ale nad drugim końcem się nie zastanawiał (nie wpadł na to, że jeszcze może coś musi być przyczepione do łożyska) - chyba wyobrażał sobie, że gdzieś to jest do mnie w środku przyczepione i może po porodzie trzeba wyciąć, albo odpada samo :))

Ja wyprawkę kompletuje pełną parą - na wózek muszę czekać 2-3 tygodnie (mimo, że kolor, czy model jest popularny), na meble muszę czekać 7-8 tygodni, na śpiworek do wózka - 5 tyg. - bo wybrałam taki, gdzie szyją na zamówienie. Poza tym jakbym miała w jednym miesiącu wydać na to wszystko tyle pieniędzy to bym zbankrutowała, a tak to się rozkłada na kilka miesięcy :) poza tym listę zrobiłam sobie już dawno i teraz obserwuję te strony i sprawdzam, czy nie mają jakiś promocji - zawsze to pare zł zaoszczędzone :)

Dziś kupiliśmy farby i jutro będziemy malować sypialnię i pokój - szykuje się bałaganik :P - tzn. ja pewnie nie będę malować, bo mi mój chłopak nie pozwoli, ale efektem końcowym będę cieszyła oczy:)

Ja przytyłam już 10 kg i mam wrażenie, że z każdym dniem tyję bardziej :( boję się ważyć - ale nie oszukujmy się - codziennie jem coś słodkiego - i to nie jest tylko kosteczka czekolady - czasem nawet cała tabliczka (przed ciążą bym chyba zwymiotowała po takiej ilości słodyczy, a teraz - hulaj dusza - piekła nie ma :P )

Tu brzuchol w 12 tyg. i w 28 tyg. - na żywo wygląda ogromnie :P

34zg8qv.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 16:30

WhyMe, Szmaragdowa, Krokodylica, Nadin, Vilu, Polaj, Paula_29 lubią tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 a własnie, że sobie wyobrażam, bo sama pracuję szpitalu :P Myślałam, że na L4 i z pozycji pacjenta nie będą mnie irytować, ale jest gorzej, bo mam ochotę i w sumie mogłabym powiedzieć co myślę.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha to wyglądasz mega szczupło (jak można tak powiedzieć w ciąży :P ) i tych 10 kg nie widać :)

Z tymi pieluszkami to pewnie u każdej będzie inaczej :)

Ana a czemu jesteś głupia, że nie załatwiłaś cesarki? Trochę głupie podejście jest takie, że umawiasz się na cesarkę jeżeli nie masz w ogóle przeciwwskazań do normalnego porodu. Wiadomo różnie bywa i cesarką może skończyć się normalny poród. Nie słuchaj koleżanki! :)

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Kasha to wyglądasz mega szczupło (jak można tak powiedzieć w ciąży :P ) i tych 10 kg nie widać :)

Nie wyglądam szczupło - przed ciążą roz. 40 czasem był za mały - teraz w żadne przedciążowe ciuszki się nie mieszczę - spodnie ciążowe mam teraz rozm. 44 :P zdjęcie tego może nie oddaje ...

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana Cesarka to wbrew pozorom poważna operacja... jak będzie trzeba to Ci ją zrobią i pewnie będzie dobrze. Wiadomo ze poród boli i różne rzeczy mogą się stać, ale po to rodzi się w szpitalu żeby w razie czego lekarz pomógł. Żona kolegi po 3 cesarce zaraz po porodzie musiała mieć operacje ratująca życie bo miała jakieś komplikacje po poprzednich. Jak byłam młodsza byłam bardziej skora do cesarki, teraz poczytałam i to będzie opcja jak będę mieć jakieś wskazania typu ułożenie miednicowe czy inne bardziej hardcorowe. Jak będzie wszystko ok będę próbować rodzic normalnie.

Co do pieluch. Mi znajoma mówiła ze dada odparza i ich w końcu przestały odparzac pampersy premium ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2017, 17:19

relgi09kotjuarzp.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początek mam dwie paczki pampersów premium (tych białych) a potem zobaczymy, będę chciała spróbować dady, bo jednak różnica w cenie jest spora.

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pieluch 1 mam jedną paczkę happy z wycięciem na pępek. Córka urodziła się duża i zaraz przeszliśmy na 2. Teraz jeśli będzie trzeba to dokupimy 1.

Ja znowu nie słyszałam żeby pampersy kogoś uczuliły za to inne pieluszki tak.
    My używaliśmy wszystkich jak leci bo szczęśliwie córka nie miała z tym problemu. Pampersy kupowałam w Tesco w tych dużych boxach bo najbardziej się opłacało. Potem jak córka była większa to czasem dady a najczęściej teajoursy z Lidla a pempers tylko na noc bo inne nie wytrzywały naporu hehehe

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ;)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny co do pampersow ja polecam pampers premium care te białe. Są super chłonne i mają taki paseczek, ktory zabarwia się jak jest przesikana więc duży plus dla nowych mam. Na drugim miejscu dada i kolejne te nowe z Lidla. Happy, z rosmanna i inne bardzo nam nie podeszły. Szybko przesikiwane i wklad się zwijał w środku pieluszki. Nas uczulily kiedyś stare pieluszki z lidla więc nie ma reguły, dlatego lepiej nie kupować dużego zapasu bo potem trzeba wyrzucić, a szkoda. Promocje są non stop. W tej chwili najlepsza cena na pampersy białe 2 jest w rosmannie bo jakieś 0,45 za pieluszke. I co najlepsze małe opakowanie wychodzi taniej niż duże. Ja jedynki kupię tylko jedną paczkę u 3 kilowej Zuzi byly ok tylko trochę podwijalismy pod pepkiem.

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Marzycielka ja słyszałam od wielu osób, że pampersy z pampersa bardzo często uczulają i odparzają na samym początku. Podobno najmniej alergizujące są Dada (z Biedronki albo Rossmana - nie pamiętam). Wiadomo każda pupcia inna, ale te pierwsze pampersy chyba kupię własnie Dada. Potem jak pupcia jest już mniej wrażliwa na wszytsko to pampersy pampersa są lepsze :P

W ogóle mam teraz małą rozkminkę z wózkiem. Od siostry będę miała Maxi Cosi Mura 4 plus, ale mamy mały samochód a drugi kupimy dopiero przed wakacjami, i ten Maxi Cosi nie zmieści się nam do bagażnika :/ Trochę jestem zła, bo zależało mi głównie na gondoli i stelażu. Ma super koła i super się prowadzi. Spacerówkę chciałam kupić potem już jakąś nową i dobrą na dłuższy okres czasu. Macie do polecenia jakiś wózek, który zmieści się do małych bagażników? Ale jednocześnie ma wygodną gondolę i jest wysoki? :P Mam 185 cm wzrostu więc niskie wózki odpadają. Ja nic nie wymyślę to będziemy stelaż wozić w bagażniku a gondolę na siedzeniu.
    Bierz ten wózek :) Ogólnie niewiele jest wózków z gondola,które się wcisną do małego i średniego bagażnika razem.My mamy Seata Ibizę i woziliśmy gondole na przednim siedzeniu zapięta.Trzeba mieć kombi żeby i stelaż i gondola / siedzisko wlaLo razem do bagażnika.Smialo wozcie z przodu ;) Dobre kółka są ważniejsze niż kompaktowe składanie wózka.

natki89, Krokodylica lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 20 października 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampersów kupię 1 pakę tych małych 1.Ja ogólnie przy córce używałam potem wielorazowych i teraz też będę :) Mam ich ponad 20 więc problemu z ilością nie będzie,a są takie piękne wzorki że uzależniają ;) Pierze się je co 2 dni,schną szybko,nie przeciekają i nie odparzaja.Pediatra zawsze była zachwycona pupa córki na wizytach i popierała te wielorazowe.Takze tylko na pierwszy miesiąc planuje chemiczne pampersiochy.No i mam nadzieję że szybko kupimy ta suszarkę bębnowa,żeby chociaż wkłady do pieluch były suche w godzinkę ;)
    Inne pampersy też próbowaliśmy,żadne nie uczulily córki i ostatecznie kupowaliśmy Dada,bo najtaniej w promocjach wychodziły.Zakladalam je na noc,żeby wielo nie przeciekły,bo w nocy wiadomo,że najdłużej w pieluszce.A jak miała 2 lata to zaczęliśmy odpieluchowanie i szybko poszło.Na nocnik z kolei sadzalam jak tylko potrafiła siedzieć,więc było to dla niej normalne i mega szybko załapała przy braku pieluchy.Ach,oby teraz też tak szybko poszło.
    Ale faktycznie z tymi odparzeniami i alergiami na pieluchy różnie jest,więc lepiej kupić małe opakowanie jednej firmy i najpierw sprawdzić czy skóra będzie czysta.Dojuoic to nie problem,lampki są w kazdym sklepie.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
‹‹ 763 764 765 766 767 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ