X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    My też już po wizycie :) Nikoś zdrowy jak ryba, wszystko Pan doktor zbadał co można było. Plamek na serduszku już nie ma !!
    Jeszcze 5 tygodni temu były a dzisiaj ani śladu :)
    Leży już główką w dół i waży 1752 gramy :) lekarz mówi że jak na ten tydzień to idealnie zdrowy chłopak, Tylko się cieszyć :) :)
    Dziękuję za kciuki! :*
    Cudownie, cuuudownie!!!! :)

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

• .aś. Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cesarkę zniosłam źle. I wcale nie wspominam najgorzej tego pierwszego wstania, bo chciałam szybko dojść do siebie, męża wygoniłam do domu i brykałam po oddziale jak sarenka (na ile można po cc). Najgorzej wspominam jak 4 tyg po cc nadal odczuwałam ból i myślałam, że ten ból się już nigdy nie skończy. I nie to, że rozczulałam się nad sobą. Tydzień po porodzie podpisywałam w banku umowę kredytową, 2 tyg później pisałam egzaminy na uczelni, ale cały czas mnie bolało... nie wiem od czego to zależy.

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93🎉(29.05)
    92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 26 października 2017, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka nie mogłam się doczekać Twojego wpisu. Bardzo się cieszę że wszystko jest ok :)

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 04:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dziewczyny udanych wizyt.

Marzycielka bardzo się cieszę że serduszko zdrowe. <3

Andzia to u nas to samo, na ostatniej wizycie głową w dół a teraz pupą siedzi i waga też 1300g :)

Marzycielka111192, Andzia87 lubią tę wiadomość

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wizyt :).

My tez wczoraj byliśmy na wizycie. Wszystko gra, a Synek wazy równiutkim 1500 gramów :).

Szmaragdowa, Mama-Ali, BlackCatNorL, Marzycielka111192, emi2016, inessa, Polaj, Andzia87, helagazela, kate88:), Nadin, Krokodylica lubią tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny !
    Gratuluję udanych wizyt ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • katrina Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Prosimy o lajki dla Kubusia :)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1957842834231812&id=175483942467719

Polaj lubi tę wiadomość

relgx1hpnsuaq9hd.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam u diabetologa z tą moją krzywą cukrową 95-105-75, ten pierwszy wynik jest lekko za wysoki. Dostałam glukometr i muszę mierzyć poziom cukru kilka razy dziennie oraz jestem na diecie. Jeśli dieta nie wyreguluje mi porannego cukru (dalej mam 95-96), to będę musiała brać insulinę :( jestem tym załamana szczerze mówiąc. Od wczoraj zero cukru, pszennej mąki, itp... Ścisła dieta.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi_85 wrote:
    Ja w miarę dobrze wspominam pierwsze CC i dlatego jakos do SN mnie w ogole nic nie przekonuje. Najgorszy po CC jest moment jak trzeba sie podnieść i stanąć na wlasnych nogach, potem jest juz tylko lepiej
    Ja tez dobrze cesarke wsponinam natomiast wywolywanie przez 4 dni gdzie nie bylo zadnego postepu uwazam za niezbyt dobry pomysl. Teraz na oxy raczej sie nie zgodze bo pamietam ze bylam wykonczona samym brakiem jedzenia.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja byłam u diabetologa z tą moją krzywą cukrową 95-105-75, ten pierwszy wynik jest lekko za wysoki. Dostałam glukometr i muszę mierzyć poziom cukru kilka razy dziennie oraz jestem na diecie. Jeśli dieta nie wyreguluje mi porannego cukru (dalej mam 95-96), to będę musiała brać insulinę :( jestem tym załamana szczerze mówiąc. Od wczoraj zero cukru, pszennej mąki, itp... Ścisła dieta.
    Ja sie zastanawiam jak to bedzie ze mna bo cukier przez dzien jest ok natomiast rano miedzy 94 a 97. Diete mam od 3 tygodni. Wiec nie wiem co moj organizm kombinuje.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój diabetolog mówił, że najciężej jest z tymi porannymi cukrami. Z tymi późniejszymi problem robi się na przełomie 2-3 trymestru. Ważne jest aby jeść regularnie. Mało a często. No i ruch. Warto też zjeść niewielki posiłek na krótko przed snem aby nie było ketonów w porannym moczu.

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Ale juz duzy chlopak:) super ze wszystko w porzadku!
    Ostatnio jezdzac komunikacja miejska spotykam sie z duza zyczliwoscia, brzuch mi tak wysadzilo juz, ze widac w plaszczu, zem ciezarna. Ostatnio starsza kobieta (ok 60tki?) chciala mi ustapic miejsca w tramwaju, a znow inna po 70-tce chciala mi potrzymac torbe, bo stwierdzila ze pewnie mi ciezko! W sklepach tez mnie wolaja na poczatek i wszyscy sie usmiechaja, bez zadnych kasliwych uwag. Jak sie czlowiek nie spodziewa, to dostaje:D

oj to ja mam inne doświadczenia. Ludzie maja w dupie czy jesteś w ciąży. W sklepie nikt mnie nie przepuści, ludzie tylko odwracają wzrok. A ja nie mam jakoś smiałości żeby sie wepchnąc w kolejkę

• Didi_85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oublier wrote:
    Mój diabetolog mówił, że najciężej jest z tymi porannymi cukrami. Z tymi późniejszymi problem robi się na przełomie 2-3 trymestru. Ważne jest aby jeść regularnie. Mało a często. No i ruch. Warto też zjeść niewielki posiłek na krótko przed snem aby nie było ketonów w porannym moczu.
    Ja przy mojej cukrzycy typu 1 tez problem mam glownie rano i laduje w siebie morze insuliny po sniadaniu a i tak mam za duze poziomy Btw dzwonilam teraz do gina odnosnie poziomu wod plodowych I on powiedzial ze ta sume 26 cm dziele na 4 ize musi byc wynik wiekszy niz 5, a mniejsży od 7 Nie wiem co tń za przelicznik ale lekarz chyba wie co mowi

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak współczuję.
    Może dieta pomoże parametry jest sa jakies dramatyczne

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry jeszcze z rana:)

Sylwia no ja przed ciaza, bylam wielokrotnie swiadkiem gburowatosci:)
    Poki czuje sie dobrze nie bede wykorzystywac mojego stanu by cos szybciej zalatwic, jakos mi tak glupio...;/ No chyba ze pada propozycja:)

Polaj tyle czasu wywolywac porod, to nie ludzkie;/ W szpitalu w ktorym bede rodzic, jest bieda jezeli chodzi o anestezjologow i nie jest dostepne zzo, ale pozwalaja jesc rodzacym (te ktore rodza sn) wrecz zalecaja, poniewaz jest to ogromny wysilek i zapotrzebowanie na energie jest duze. A z punktu widzenia anestezjologicznego, jezeli doszloby do pilnego ciecia cesarskiego w trakcie sn, to i tak kazda ciezarna traktuje sie jako pacjentke wysokiego ryzyka z pelnym zoladkiem, czy mowi ze zjadla czy nie. Polaj jak Ty nie jadlas tyle godzin to Twoj zoladek na bank byl pusty, ale tyle czasu... Znam dziewczyne pierworodke (ktore rodzila w szpitalu w ktorym ja bede rodzic) ktora miala pretensje do lekarza o przyspieszenie porodu (jedna rodzila 16 godz) za sprawa podania oxy, bo odczuwala po niej straszny bol;) a byla przekonana ze jak sama bedzie rodzic, bez wspomagaczy przebiegnie to lagodniej...
    Nie dogodzisz kobietom:)
    Moj maz juz zapowiedzial, ze bedzie mnie raczyl weglowodanami z tubki dla sportowcow:D Przez szkole rodzenia jest juz w 80% przekonany ze chce byc przy porodzie:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    oj to ja mam inne doświadczenia. Ludzie maja w dupie czy jesteś w ciąży. W sklepie nikt mnie nie przepuści, ludzie tylko odwracają wzrok. A ja nie mam jakoś smiałości żeby sie wepchnąc w kolejkę

Mi jeszcze nikt miejsca nie ustąpił, ale ja więcej chodzę jak jeżdżę mpk :) w sklepach to każdy patrzy so przodu wiec nawet nie zauważa, ale np jak są kasy pierwszeństwa i mogę skorzystać to podchodzę do każdego z osobna i pytam 'Przepraszam, czy Pani w ciąży?' i od razu zmieszanie i mnie puszczają :D panów jeszcze nie spotkałam, a kobiety pytam bo wiadomo ze początkowej ciazy nie widać. Ciężarnej nie spotkałam w takiej kasie jeszcze.
    Ja w zimowych ciuchach nadal wyglądam jakbym się roztyła :(...

Jestem na kupnie zimowej kurtki, będę chyba zamawiać przez neta bo nie mam siły mierzyć czegoś co mi się w każdej formie nie podoba. Jakie modele sprawdzają się u was? Zakładane płaszcze odpadają , chce coś ciepłego co pozwoli mi na dłuży spacer przy ujemnej temp. (40 min do 2h). Jaki numer zamawialyscie, wg aktualnych wymiarów czy rozmiar przedciazowy?

relgi09kotjuarzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najczesciej kupuje w biedronce bo mam pod domem i tam kazdy ma w dupie. Tylko raz w auchanie mnie przepuscili bo była to kasa pierwszeństwa atak to wylane. Nawet w aptece nie przepiszczają....
    ja juz wygladam ciazowo nawet w kurtce bo mam wielki bebzon, ale ludzie staraja sie nie patrezć żeby przypadkiem nie spojrzec mi w oczy.
    Pamietam jak kiedys facet za mna wkolejce do kasy powiedział, na głos że jestemw ciązy i powinna pierwsza podejsć do kasy. Ludzie udawali że nie słusza albo wyciagali telefony - kasjerka tez "nie słyszała"..... ehhh porażka

ja kupiłak kurtke w stradivariusie - taka puchowa w fasonie parki.... kupiłam rozmiar normalny jaki nosze czyli M.
    Kurtka jest na tyle luźna że brzuch jeszcze chowam. Kupiłan na wyprzedazy w lipcu za 60zł. Typowej ciażowej nie kupuję bo uwazam że to wywalanie kasy. Jak w tą się nie zmieszczę , to pewnie będie czas kiedy i tak bede glownie siedzec w domu wiec jak bede wychodzic to jakis sweter pod spód i jakos to będzie

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello :)
    Jak tam samopoczucia ?;>
    Ja od miesiąca nie przespałam nocy, ale organizm już się chyba do tego przyzwyczaił :) może i dobrze, bo za ok. 2 mies. dopiero się zacznie :)
    co do chusty i chustonoszenia - wczoraj akurat ten temat poruszaliśmy w szkole rodzenia z laską, która prowadzi szkołę chustonoszenia. Generalnie ja chciałam kupić tulę i pewnie dla siebie kubię, ale mój chłopak zachwycony :)
    Generalnie nie jest to ciężkie - jednak 70% ludzi źle chustuje - warto się wybrać do jakiejś certyfikowanej osoby już z dzieckiem - w 1 h - 1,5 h podobno jesteśmy się w stanie nauczyć robić to poprawnie. Można nosić w chuście od 1 dnia - również w zimie pod kurtką. Generalnie chusta to nie wymysł i dodatkowy gadżet - nasze prababcie nie woziły dzieci w wózkach, tylko właśnie chustowały i szły na pole :P Podobno dziecko bardzo się uspokaja w chuście, jest spełniona potrzeba bliskości, a my mamy wolne ręce, co podobno jest nieocenione. Podobno chusta pomaga bardzo na jakiś większych spotkaniach rodzinnych, kiedy dziecko może być przestymulowane - dużo, osób, hałas, dużo dźwięków, no i dla mnie najważniejsze - jak będzie w chuście to nie będzie podawane z rąk do rąk, bo każdy chce potrzymać :P Ale żeby nie było - nie jestem narazie jakimś wielkim fanem tego chustonoszenia - nie po to kupilam wózek, żeby na spacery chodzić w chuście :P ale napewno spróbuję. Z technicznych rzeczy to wiem tylko, żeby wybierać chusty o splocie skośno-krzyżowym i o gramaturze 220.

A tak czytam te Wasze wyniki krzywej cukrowej i zastanawiam się, czy mój ginekolog nie zbagatelizował moich wyników i czy nie powinnam się jednak skonsultować z diabetologiem. Miałam wynik - 84,6, po 1h - 167,2, po 2,20 h - 133,4 .. Generalnie nie spodobał mu się wynik ten po godzinie, ale że po ponad 2 h spadł to dla mojego ginekologa oznaczało, że organizm radzi sobie z tym cukrem ... Tylko ja mam wrażenie, że to jednak bardzo wysokie wartości. No i ja nie trzymam żadnej diety, a słodkości występują w moim menu codziennie :P

WhyMe lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie poza rozowym trapezowym plaszczem wiosennym w nic juz sie nie mieszcze;/ W kurtke zimowa rowniez;/ Kurtki zimowe ciazowe sa drogie i swiadomosc tego ze ma ona sluzyc tylko kilka miesiecy, zniechecila mnie do zakupu nowej. Naleze do fanpage "szczecinska gielda mam" i tam dalam ogloszenie, ze kupie zimowa kurtke ciazowa. Dostalam z 10 ofert,wybralam jedna, pojechalam, przymierzylam i nabylam za 100zl w bardzo dobrym stanie, komfortowa, zimowa kurtke ciazowa warta kilka stowek:) Moze tez macie lokalne mamuskowe fanpage?:)

Krokodylica lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Hello :)
    Jak tam samopoczucia ?;>
    Ja od miesiąca nie przespałam nocy, ale organizm już się chyba do tego przyzwyczaił :) może i dobrze, bo za ok. 2 mies. dopiero się zacznie :)
    co do chusty i chustonoszenia - wczoraj akurat ten temat poruszaliśmy w szkole rodzenia z laską, która prowadzi szkołę chustonoszenia. Generalnie ja chciałam kupić tulę i pewnie dla siebie kubię, ale mój chłopak zachwycony :)
    Generalnie nie jest to ciężkie - jednak 70% ludzi źle chustuje - warto się wybrać do jakiejś certyfikowanej osoby już z dzieckiem - w 1 h - 1,5 h podobno jesteśmy się w stanie nauczyć robić to poprawnie. Można nosić w chuście od 1 dnia - również w zimie pod kurtką. Generalnie chusta to nie wymysł i dodatkowy gadżet - nasze prababcie nie woziły dzieci w wózkach, tylko właśnie chustowały i szły na pole :P Podobno dziecko bardzo się uspokaja w chuście, jest spełniona potrzeba bliskości, a my mamy wolne ręce, co podobno jest nieocenione. Podobno chusta pomaga bardzo na jakiś większych spotkaniach rodzinnych, kiedy dziecko może być przestymulowane - dużo, osób, hałas, dużo dźwięków, no i dla mnie najważniejsze - jak będzie w chuście to nie będzie podawane z rąk do rąk, bo każdy chce potrzymać :P Ale żeby nie było - nie jestem narazie jakimś wielkim fanem tego chustonoszenia - nie po to kupilam wózek, żeby na spacery chodzić w chuście :P ale napewno spróbuję. Z technicznych rzeczy to wiem tylko, żeby wybierać chusty o splocie skośno-krzyżowym i o gramaturze 220.

A tak czytam te Wasze wyniki krzywej cukrowej i zastanawiam się, czy mój ginekolog nie zbagatelizował moich wyników i czy nie powinnam się jednak skonsultować z diabetologiem. Miałam wynik - 84,6, po 1h - 167,2, po 2,20 h - 133,4 .. Generalnie nie spodobał mu się wynik ten po godzinie, ale że po ponad 2 h spadł to dla mojego ginekologa oznaczało, że organizm radzi sobie z tym cukrem ... Tylko ja mam wrażenie, że to jednak bardzo wysokie wartości. No i ja nie trzymam żadnej diety, a słodkości występują w moim menu codziennie :P

Nam babka mowila ze tez mozna oficjalnie od 1 dnia, ale ostroznosci nigdy za wiele i zalecala to robic po zbadaniu bioder. Poza tym wiekszosc kobiet po porodzie cierpi na bole kregoslupa, ktoremu spadlo z dnia na dzien ciezaru ladnych kilka kg, stad te dolegliwosci... po co go zaraz po porodzie obciazac? Tez wspominala, ze najlepszy splot skosno-krzyzowy, chusta tkana, elastyczne wspomniala ze dobre ale na krotki okres czasu dla najmlodszych. No i jak ktos jest sredniego wzrostu to optymalna bedzie 4,6m:) My z mezem bedziemy to robic, tylko zeby dziecko chcialo!:D tez na pewno spotkamy sie uprzednio z doradca, by na wejsciu zniwelowac bledy w oplataniu.

Kasha ja tez nie pamietam kiedy przespalam cala noc, zasypiam ok polnocy, budze sie ok 3ej i do 5-6tej nie spie;/
    Ja pomimo parcia na slodkie, krzywa wyszla mi spoko, juz poltora miesiaca nie widzialam mojego malenstwa nie wiem czy to ja rosne czy ono, bo waga pokazuje coraz wiecej i wiecej;p wizyta dopiero 20 listopada, na ostatniej lekarka stwierdzila ze nie ma potrzeby, bo wszystkie wyniki w porzo i w ogole w ogole..

l22nkrhm0evewuhw.png
‹‹ 777 778 779 780 781 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ