X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Kasha, a pytalas o zwyrodnienia ktore sa juz w kregoslupie? jezeli ktos je ma w odcinku piersiowym i wyzszym i zaraz po porodzie zacznie dodatkowo obciazac ten odcinek, czy to bedzie zdrowe?:)

Prawda, ze prawidlowe wiazanie pomaga nawet w roznego rodzaju schorzeniach bioderek, ale skad doradca moze wiedziec czy nasze dziecko na nie cierpi? Owszem moze wybrac najbardziej bezpieczna forme wiazania, ale ja osobiscie bylabym spokojniejsza, wiedzac czy moje dziecko wymaga tego wiazania czy nie

Nie pytałam o to, bo to są skrajne przypadki, więc to mnie już nie interesowało. Poza tym ze mną na szkołe rodzenia chodzi dziewczyna z problemami kręgosłupa i nie mówiła, że nie będzie nosić w chuście, więc pewnie takie osoby to konsultują.
    Poza tym jeśli Ciebie coś uspokoi to wiadomo - czekaj. Ja napisałam tylko, że wg. osoby, która jest w tej dziedzinie ekspertem (ja nie jestem) można chustować od 1 dnia życia i nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Być może w chuście właśnie nawet problemy z bioderkami nie są przeciwwskazaniem (podobno zanim nawet założy się szyny dziecku, które ma problem z bioderkami najpierw zaleca się chustonoszenie). I z tego co widziałam sporo ludzi rzeczywiście chustuje od pierwszych dni życia, a ich dzieci mają się dobrze.
    Także tak jak pisałam od początku - dzielę się wiedzą, jaką otrzymałam wczoraj w szkole rodzenia od osoby kompetentnej. Ja sama nie znam odpowiedzi na każde pytanie :)

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaa, ale wiesci, az sie poplakalam, GRATULACJE!!!!

Agniechaaaa lubi tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na ktg tez nie czułam skurczow ponad 100. Dopiero połozna mi pwoiedziała ze duze skurcze bo ja nic nie czułam - troszke brzuch twardniał. ALe u mnie bez akcji moze dlatego nic nie czułam

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Nie pytałam o to, bo to są skrajne przypadki, więc to mnie już nie interesowało. Poza tym ze mną na szkołe rodzenia chodzi dziewczyna z problemami kręgosłupa i nie mówiła, że nie będzie nosić w chuście, więc pewnie takie osoby to konsultują.
    Poza tym jeśli Ciebie coś uspokoi to wiadomo - czekaj. Ja napisałam tylko, że wg. osoby, która jest w tej dziedzinie ekspertem (ja nie jestem) można chustować od 1 dnia życia i nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Być może w chuście właśnie nawet problemy z bioderkami nie są przeciwwskazaniem (podobno zanim nawet założy się szyny dziecku, które ma problem z bioderkami najpierw zaleca się chustonoszenie). I z tego co widziałam sporo ludzi rzeczywiście chustuje od pierwszych dni życia, a ich dzieci mają się dobrze.
    Także tak jak pisałam od początku - dzielę się wiedzą, jaką otrzymałam wczoraj w szkole rodzenia od osoby kompetentnej. Ja sama nie znam odpowiedzi na każde pytanie :)
    Oj bardzo duzo jest osob ze zwyrodnieniami kregoslupa, ja mam np. lewe skrzywienie piersiowego, u nas w szkole rodzenia padlo to pytanie, bo wlasnie sporo osob doswiadcza dolegliwosci ze strony kregoslupa i boryka sie z nimi od lat. Nie nazwalabym tego skrajnym przypadkiem:) Jestem jak najbardziej ZA chustonoszeniem, ale po przebadaniu dziecka:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabulka30 wrote:
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które są na diecie cukrzycowej: czy kazali Wam mierzyć cukier na czczo i po posiłkach? Tylko po dwóch godzinach czy po godzinie też?
    Na czczo i godzinę po każdym posiłku.

Żabulka30 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nosiłam córkę od 4-5 tygodnia, bo dopiero wtedy ogarnelsm się i umówiłam z doradcą, teraz będę nosić wcześniej. Mam kilka chust i już się nie mogę doczekać - bardzo to lubię, córkę nosiłam ponad rok a potem już nie chciała niestety :( wolała biegać na nóżkach. Zima można też nosić jak najbardziej. Córka była nieodkładalna, w wózku płakała, więc to było mega ułatwienie. Na drzemki w ciągu dnia i wieczorne usypianie - do chusty, 3 minuty i odplywała :) co do bioderek, to wiem, że jak dzieci mają coś nie tak, to wielu ortopedów (tych co się znają) zalecają noszenie w chuście jako formę rehabilitacji. Oczywiście osobiście nie ryzykowalabym uczenia się tylko z filmików, lepiej spotkać się z doradcą, który skoryguje ułożenie dziecka.

kasha86 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak zalecaja, ale odpowiednie wiazania, dlatego ja bym chciala to wiedziec czy cos z bioderkami jest nie tak, zanim zaczne wiazac;) No kazda robi po swojemu:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Gosiak zalecaja, ale odpowiednie wiazania, dlatego ja bym chciala to wiedziec czy cos z bioderkami jest nie tak, zanim zaczne wiazac;) No kazda robi po swojemu:)
    Jasne, kangura lub kieszonkę, inne wiązania nie nadają się na początek :) Oczywiście, każda z nas będzie robiła po swojemu, dla mnie to będzie mega wygoda, szczególnie, że mam starszą córę, która będzie wymagała uwagi, więc młodego w chustę i mogę bawić się że starsza ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak widze mezczyzne z dzieckiem w chuscie, to jestem MEGA rozczulona:D

Gosiak, natki89, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    ja na ktg tez nie czułam skurczow ponad 100. Dopiero połozna mi pwoiedziała ze duze skurcze bo ja nic nie czułam - troszke brzuch twardniał. ALe u mnie bez akcji moze dlatego nic nie czułam
    Dokladnie mialam to samo :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    A jak widze mezczyzne z dzieckiem w chuscie, to jestem MEGA rozczulona:D
    Mój niestety dopiero w nosidle zaczął nosić, ale po cichu liczę, że teraz się przekona, planuję kupić mu chustę kółkową we wzór Moro ;) Ale jak wychodził z córką w nosidle to prawie każda babka się za nim oglądała ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2017, 15:17

Krokodylica, Eklerka13579, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa ♡♡♡♡♡♡♡♡♡
    :D :D :D Bosko!

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Odwiedzam Was z kolejną dobrą nowiną :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/073f301ea685.jpg
    Moze Bóg wynagrodzi Nam wszystko, jak na ten moment ciaz bliźniacza :)!!! <3
    Niech nasze maluszki rosną :) kolejna wizyta 8.11

Wow super!

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już siedzę i czekam w córki przedszkolu bo wczoraj na wizycie dr powiedziała że już wszystko ok a dzisiaj mają pasowanie na przedszkolaka więc chciała iść.
    Tylko kazały panie przyprowadzic ją godzinę wcześniej żeby się z dziećmi przygotowala więc siedzę grzecznie i czekam.
    No i po tygodniu przerwy Bąk mały mi do sali z rykiem poszedł, szarpała się że nie chce. Nosz kuźwa a już tak ładnie chodziła.

• helagazela Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie moge pochwalic, ze bylam dzisiaj na wizycie u lekarza i wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
    Maly rosnie zgodnie z krzywa, wciaz jest na 50 centylu i dzis lekarz oszacowal Go na 1550g. No a najwazniejsze jest to, ze sie obrocil glowka w dol i statystycznie podobno ma duze szanse by juz tak zostac do konca, oby!
    Badania glukozy nic nie wykazaly, co na pewno uczcze jakims slodkim przysmakiem w ten weekend :-)
    Kurcze, jeszcze tylko ciut ponad dwa miesiace zostaly, juz nie moge sie doczekac!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2017, 15:57

Mama-Ali, WhyMe, Krokodylica, Eklerka13579, Angela*, Szmaragdowa, inessa, Andzia87, BlackCatNorL, ktosiowa, Morwa lubią tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helagazela wrote:
    Tez sie moge pochwalic, ze bylam dzisiaj na wizycie u lekarza i wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
    Maly rosnie zgodnie z krzywa, wciaz jest na 50 centylu i dzis lekarz oszacowal Go na 1550g. No a najwazniejsze jest to, ze sie obrocil glowka w dol i statystycznie podobno ma duze szanse by juz tak zostac do konca, oby!
    Badania glukozy nic nie wykazaly, co na pewno uczcze jakims slodkim przysmakiem w ten weekend :-)
    Kurcze, jeszcze tylko ciut ponad dwa miesiace zostaly, juz nie moge sie doczekac!

Helka, super wieści. Dwa miesiące z kawałkiem albo i mniej ;)

helagazela lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja już siedzę i czekam w córki przedszkolu bo wczoraj na wizycie dr powiedziała że już wszystko ok a dzisiaj mają pasowanie na przedszkolaka więc chciała iść.
    Tylko kazały panie przyprowadzic ją godzinę wcześniej żeby się z dziećmi przygotowala więc siedzę grzecznie i czekam.
    No i po tygodniu przerwy Bąk mały mi do sali z rykiem poszedł, szarpała się że nie chce. Nosz kuźwa a już tak ładnie chodziła.

Kurde, takie przerwy niestety dobrze nie robią :/, szczególnie jak dziecko wcześniej nie chodziło. Kuzynka Ali ma ten sam problem. Jest mega kontaktowym dzieckiem, ale każdego dnia po południu, w weekendy co minute pyta czy mama po nią przyjdzie...nie chce chodzić.
    A u mnie na odwrót, dziś już się wkurzyłam, bo specjalnie pojechałam po nia wczesniej po 14.30, zebyśmy sobie w domu posiedziały razem, taki początek weekendu, a ta mi podkowa w samochodzie że ona chce do koleżanki z przedszkola wrócić. Tłumaczę, ze zobaczy ja w poniedziałek, bo jutro przedszkola nie ma. I znów jęki, że ona chce jutro do przedszkola.
    W związku z tym, od przyszłego tygodnia będzie odbierał ją mój mąż w drodze z pracy koło 16. Nie będę jej na siłę uszczęśliwiać. Ona jakoś specjalnie nie chce stamtąd wychodzić.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali tylko że ona w domu mówi że chce iść, nawet w tym tygodniu mówiła że nie jest chora i idzie do przedszkola.
    Na pasowanie też chciała iść a na miejscu ryk.
    Coś czuję że w poniedziałek będzie znów ryk przy oddawaniu po tej przerwie.

• Aenu Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam dzisiaj na pobraniu krwi

• calza Autorytet

Wysłany: 27 października 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy, skuteczny sposób na biegunkę w ciąży....???!!!

mjvyi09k1yghelay.png
‹‹ 779 780 781 782 783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ