X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny nie wiem, może się mylę, ale mam wrażenie, że trochę mylicie skurcze z twardnieniem i napinaniem macicy, a takie twardnienia mogą być coraz częstsze. Skurcze najczęściej są trochę lub bardzo bolesne. To jest coś takiego jakby nagle przyszedł ból miesiączkowy, spinał mięśnie a potem się wycisza. Ewentualnie obejmować to może jeszcze cały kręgosłup. Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam, ale to nie to samo co twardnienie i napinanie macicy.
    Dobrym sposobem na sprawdzenie czy te skurcze to coś poważnego to ciepła kąpiel, jeśli się wyciszy, to nie to. Jeśli się rozkręci to trzeba jechać
    Wiem, że ciężko to stwierdzić przez neta dlatego tylko podpowiadam, a same stwierdzicie co i jak

Paula, tylko że u mnie było czuć tylko ucisk (jakby się obręcz zaciskała), a na KTG się pisały skurcze na 60-80% co kilka minut. Miałyśmy też na sali dziewczynę, która do szóstego centymetra rozwarcia czuła tylko napinanie, zero bólu. Lekarz przyszedł ją kontrolnie zbadać i od razu zawieźli ją na trakt.

Nie mówię, żeby panikować przy każdym twardnieniu, wiadomo że macica musi sobie poćwiczyć (BH), ale to niestety nie jest tak, że jak nie ma bólu to wszystko jest ok, więc moim zdaniem lepiej podejść do tego ostrożnie, zwłaszcza na tym etapie ciąży, na którym jeszcze bardzo byśmy nie chciały urodzić.

natki89 lubi tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślałam, że twardnienie i napinanie brzucha to są właśnie skurcze. Przynajmniej tak mi mój lekarz tłumaczył, że jak macica się kurczy to brzuch robi się twardy. Chyba, że ja coś pomyliłam. To jak to w końcu jest?

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu wrote:
    Paula, tylko że u mnie było czuć tylko ucisk (jakby się obręcz zaciskała), a na KTG się pisały skurcze na 60-80% co kilka minut. Miałyśmy też na sali dziewczynę, która do szóstego centymetra rozwarcia czuła tylko napinanie, zero bólu. Lekarz przyszedł ją kontrolnie zbadać i od razu zawieźli ją na trakt.

Nie mówię, żeby panikować przy każdym twardnieniu, wiadomo że macica musi sobie poćwiczyć (BH), ale to niestety nie jest tak, że jak nie ma bólu to wszystko jest ok, więc moim zdaniem lepiej podejść do tego ostrożnie, zwłaszcza na tym etapie ciąży, na którym jeszcze bardzo byśmy nie chciały urodzić.
    Och,szczęściara :) Też bym tak chciała.

Paula_29 lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu może i tak być, każdy poród przeżywa inaczej, ale z opowieści koleżanek to jest naprawdę baardzo mało takich osób które skurczy porodowych nie czują. Pewnie, że są ale myślę, że np warto spytać mam. Porody często są podobne, a i raczej częściej zdarzają się odwrotne sytuację, że są skurcze mocne i bolesne, a nie piszą się na ktg, ja np tak miałam. Tak jest przy bólach krzyżowych. Ja rodziłam już którąś godzinę po odejściu wód a na ktg się skurcze w ogóle nie pisały.
    Nie bez powodu mówi się o skurczach BH że są to skurcze przepowiadające, a nie te właściwe. Te czujemy całą ciąże, raz mocniej raz słabiej, a najczęściej jak przychodzą te właściwe to się od razu orientujemy że to te
    natomiast nie mówię, by tego nie sprawdzać, jeśli ktoś czuje że coś jest nie tak. Chodzi mi o to by teraz każda która ma napinanie brzucha nie myślała co godzinę, że rodzi

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wronka śliczny Antoś! :)

Ja mam twardnienia co jakiś czas.Soina mi się cały brzuch i jest jak kamyk w dotyku.Mialam też mocne kłucia w pochwie,ale lekarz dzień później zbadał szyjkę na USG i dalej ma ponad 4 cm więc raczej się nie skraca.

Co do skurczy to w pierwszej ciąży pojawiły się dopiero przy wywoływaniu porodu oksytocyna.To juz nie było spinanie brzucha,tylko masakryczne bóle...Zaczęło się może takimi jakby miesiączkowymi,ale zaczęło szybko rozkręcać w takie bolesne miesiączkowe i wtedy też brzuch od razu się cały napinał (ta obręcz to dobre zobrazowanie tego),a potem to już jazda na całego bo zaczął też boleć od tego kręgosłup i miałam wrażenie że całe plecy mi odpadna,łącznie z brzuchem i macica z tego bólu...
    Marzę sobie żeby teraz rozkręciło się samo i szło szybciej no i nie było aż tak bolesne.

Dzisiaj się za to przeforsowałam bo sprzątałam gruntownie łazienkę.Tak się prysznic zakamienil że chyba trzeba podregulowac zmiękczacz wody,bo ewidentnie coś jest nie tak.Potem musiałam poleżeć bo brzuch bolał i plecy w krzyżu.Wtedy psioczylam na siebie ale naprawdę dostaje już białej gorączki bo mam wrażenie że wszystko nie zrobione jeszcze.

Muszę kupić jeszcze monitor oddechu.Sa jakieś fajne promocje na to?
    Przy córce nie miałam ale teraz b.sie boje i jak nie kupię to chyba spać nie będę tylko pilnować małego.Jakos jak tamta ciąża była taka książkowa to byłam spokojna,a teraz od początku są problemy i naprawdę już mi na mózg wali i się tak stresuje jak nigdy.

kasha86, wronka lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam kontrolnie do mojego ginka, napisał mi żebym wzięła no-spę i jeśli do jutra rana nie rpzejdzie to pokazac się na IP, takie odczucia mogą świadczyć o skracaniu szyjki.

mjvyi09k1yghelay.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj posprzątalam całą piwnicę, wyniosłam graty, przestawilam jakieś rowery słoiki itp. Odkopalam gondolę i od razu jest tam lepiej. Co prawda mąż jak.sie dowiedział to mnie opierdzielil ale co tam, ważne że mam to ż głowy.
    Ja kupiłam monitor babysense 5 Ale używany na Ebay za całe 25e,.okazało się że ma rok nawet babka rachunek wyrzuciła a na nim cena 90e. W super stanie więc jestem zadowolona

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z tym mailem z rosmanna, zarejestrowałam się na drugim telefonie bo z racji Zuzi nie mogę dopisać drugiego dziecka, ale żadnego maila nie otrzymałam. Któraś z Was kiedyś pisała, że się ileś czeka na tego maila. Jak to jest. bo promocja jest do końca grudnia, tak?

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny a jak to jest z tym mailem z rosmanna, zarejestrowałam się na drugim telefonie bo z racji Zuzi nie mogę dopisać drugiego dziecka, ale żadnego maila nie otrzymałam. Któraś z Was kiedyś pisała, że się ileś czeka na tego maila. Jak to jest. bo promocja jest do końca grudnia, tak?

Do mnie też mail nie doszedł, ale wczoraj poprosiłam ekspedientkę przy kasie, by sprawdziła, czy ta promocja mi się wczytuje i zadziałało, mam pieluchy za 1 grosz

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny nie wiem, może się mylę, ale mam wrażenie, że trochę mylicie skurcze z twardnieniem i napinaniem macicy, a takie twardnienia mogą być coraz częstsze. Skurcze najczęściej są trochę lub bardzo bolesne. To jest coś takiego jakby nagle przyszedł ból miesiączkowy, spinał mięśnie a potem się wycisza. Ewentualnie obejmować to może jeszcze cały kręgosłup. Nie wiem czy to dobrze wytłumaczyłam, ale to nie to samo co twardnienie i napinanie macicy.
    Dobrym sposobem na sprawdzenie czy te skurcze to coś poważnego to ciepła kąpiel, jeśli się wyciszy, to nie to. Jeśli się rozkręci to trzeba jechać
    Wiem, że ciężko to stwierdzić przez neta dlatego tylko podpowiadam, a same stwierdzicie co i jak

Dobrze napisane. Przy napinaniu i twardnieniu brzucha jest on cały jak kamień i może nawet boleć, ale to jest inny ból w porównaniu do skurczu, który tak skręca w dole brzucha, jakby nagle przyszedł silny ból miesiączkowy i po chwili zniknął. Też tak to czułam przy poprzednim porodzie.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej a ten program w Rossmanie to jest Program Rossnę? Jak tam się zarejestrować?

mjvyi09k1yghelay.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Dobrze napisane. Przy napinaniu i twardnieniu brzucha jest on cały jak kamień i może nawet boleć, ale to jest inny ból w porównaniu do skurczu, który tak skręca w dole brzucha, jakby nagle przyszedł silny ból miesiączkowy i po chwili zniknął. Też tak to czułam przy poprzednim porodzie.

Rozumiem o co chodzi. Ale dlaczego skurcze Braxtona Hicksa nazywają się skurczami skoro są to twardnienia brzucha zaczynające się od gory i schodzące coraz niżej? Mi o to chodzi, ja wiem ze to nie są skurcze które zwiastują poród, bo do tego jeszcze kolo dwóch miesięcy. Ja miałam te b-h co 3-4 minuty niebolace lecz mocno spinal się brzuch i dziwilo mnie ze tak często, bo takich skurczów może być do 10 na dobę czy cos takiego. A zacząć się one mogą od 20 tygodnia ciąży, bo to one przygotowują macicę do porodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 23:09

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Z tego co pamietam to w regulamine jest napisane ze pieluszki sa od 34 tyg do skonczenia 1 miesiaca. Moze roznie wysylaja te informacje.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Ej a ten program w Rossmanie to jest Program Rossnę? Jak tam się zarejestrować?
    Dokladnie to jest ten program :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam w skurczach nie pomoge bo na Ktg
    mialam skurcze ponad 100 a ja ich nie czulam. Polozna mi powiedziala ze przy takich skurczach to powinnam juz miec ostatnia faze porodu a u mnie rozwarcie na 2 i brak postepu porodu.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Dokladnie to jest ten program :)

A co trzeba zrobić żeby dostać pieluszki? Chętnie bym skorzystała, K. też może się zarejestrować, a to spora oszczędność.

mjvyi09k1yghelay.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Ja wam w skurczach nie pomoge bo na Ktg
    mialam skurcze ponad 100 a ja ich nie czulam. Polozna mi powiedziala ze przy takich skurczach to powinnam juz miec ostatnia faze porodu a u mnie rozwarcie na 2 i brak postepu porodu.
    Dlatego ja w to KTG średnio wierzę, znaczy w sensie porodu.

Dzięki Fresh podejdę się zapytać

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • elize Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy zakończyłam negocjacje i uznałam, że nie jestem w stanie nakłonić mojego maleństwa do aktywności, zaczęłam pakować torbę. Czułam, że dzisiaj z IP do domu już nie wrócę. I wtedy zaczęła się ruszać. Ufffffff Nie żeby od razu jakieś szaleństwo, ale nawet czkawka była, więc się uspokoiłam i nie pojechałam.
    Ruchy są subtelne, ale teraz rusza się cały czas. Myślę, że to wszystko przez ten obniżony brzuch. Czuję ją w innym miejscu, muszę się tego nauczyć po prostu.

Lagostina, Angela*, Aenu, Nadin, kate88:), emi2016, Krokodylica, WhyMe, Paula_29 lubią tę wiadomość

• wronka Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka Antoś ma założone ubranka 50 a i tak w pajacykach nóżki mu uciekaja, rekawki ma podwiniete, ale chociaż pod szyją mu nic nie odstaje, 56 to duzo za duży na niego rozmiar

Myszk@ lubi tę wiadomość

mhsvh371ki524rx2.png
    f2wli09kcn87qqra.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wronka śliczny synek <3

Ja też mam twardnienie brzucha co jakiś czas, a wieczorami się nasila...

No i witamy się w 36 tygodniu ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 07:07

wronka, kasha86, ktosiowa lubią tę wiadomość

‹‹ 891 892 893 894 895 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ