X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Jak Wam minęł ten cieplutki weekend?

Spaceangel
    To nieźle ,to już musisz być bardzo czujna jak Ci się tak dzieciaczek przemieszcza.

Mój jeszcze az tak nie zmienia pozycji. :)
    Za to rozgadał się ostatnio.:)

I ciężko nam się wybrać na spacer..ostatnio ..dwa podejścia robię..zawsze zaraz dał sie uspać na spacerze bardzo szybko. Teraz niestety krzyczy więc wracamy daje cyca,zasypia i dopiero do wózka ...ehhh

A teraz pozdrawiamy ze spacerku...wygrzewam się na słońcu z szalem i kubkiem gorącej herbaty...a ze od jutra ochłodzenie ... korzystamy .

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również pozdrawiamy ze spacerku młoda padła po wyjściu

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel, no ładnie, ale ta Emilka jest silna :-) to teraz musisz mieć ją na oku ;-)

Kendy, mój też się drze na spacerach, więc zbyt daleko się nie wypuszczam, żeby w razie czego szybko wrócić :-) Ale on nie lubi czapki i w ogóle ubierać się na spacer.

Wczoraj oficjalnie pożegnaliśmy rozmiar 68 :-) Bez pampersa byłoby jeszcze ok, ale z pampersem musi być już 74 :-)

I kupiłam ubranko na chrzest 74. Jasnoszary garniturek :-D

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Chwile mnie nie bylo, zycie mnie wciagnelo :p

Wczoraj mielismy chrzciny, Julka grzeczna w kosciele, w lokalu tez wszystko ok.
    Dzisiaj bylam w pracy z tortem i ciastami, stesknilam się, wysciskalam wszystkich, pytaja kiedy wracam :P powiem,ze czasami mi brakuje tej pracy...

A ja znowu z dwojka dzieci sama zostałam do srody, jeszcze przedszkole strajkuje i szukam atrakcji dla obu dzieciakow :)

Z mniej przyjemnych, okradli mi wozek z poduszeczki i wkładki do gondoli, szyte na zamowienie wiec poznam w razie co.

Martoszka, Lisa24 lubią tę wiadomość

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaiwi
    Fajnie że się odezwałaś,zastanawiałyśmy się co u Ciebie.
    Ty to masz coś pecha z tymi kradzieżami .
    Fajne,że po Chrzcinach i że wszystko się udało. :) My się szykujemy,na święta chrzcimy..
    Ja też z dziećmi w domu ale fajnie weselej i mam pomoc. Ale fajnie ,bo jestem w domu . Wspołczuje tym rodzicom co muszą organizować opiekę do dzieci na niewiadomo jaki czas.
    Za pracą nie tęsknię,za koleżankami owszem ale mam kontakt,więc luz .

Magdoczka.
    Więc jednak zakupiłaś strój na 74. Pokaż;)Ja jeszcze w przyszłym tygodniu zrobię ostatnia przymiarkę i wtedy zdecyduje. Ale te nasze 68 takie wieksze. Nogawki i rękawy nawet lekko dłuższe. Jedyne co to body na długośc mnie trochę martwią bo są teraz na styk.
    Mój syn na spacerkach ogólnie zawsze ładnie śpi tylko ostatnio zaliczamy jakieś fallstarty😂

Wróciłam z zakupów ochłodziło się..jutro siedzimy w domku muszę się wykurować bo jednak jeszcze kiepsko ze mną..

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei dziś pożegnałam 62 bo już za krótkie zwłaszcza śpiochy ma dziewczyna długie nogi :D Teraz ją zostawiam już tylko na podłodze albo pośrodku naszego wielkiego łóżka hehe

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • katepr Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a po chrzcie na "imprezie" co robilyscie z maluchami?? Bo idziemy do lokalu a moja mala srednio lubi byc na rekach i sie zastanawiam co ja bede z nia robic, gondole biore ale glownie na drzemke bo tak to watpie ze bedzie grzecznie w niej lezec nie widzac nic :/ ze starszakiem chrzcilismy jak mial 5 msc wiec juz na kolanach u nas siedzial, jakos latwiej bylo eh. Teraz jeszcze ze starszakiem trzeba bedzie pewnie z kosciola wychodzic bo on non stop gada watpie ze wysiedzi, mała w foteliku tez pewnie sie bedzie denerwowac. Bedzie ciekawie :p
    U nas choróbska dlatego nie pisałam, ja juz tydzien zdycham z goraczka od zatok :( mała chyba wychodzi z kataru juz. A starszak jak zwykle najszybciej przeszedł.

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas miała dopiero niecałe 7 tygodni wiec leżała w gondoli większość czasu. Trochę ponosiliśmy na ramieniu a karmiłam w pokoju bo dostaliśmy w gratisie i tam przebierałam i tez chwile mogła odpocząć od całego szumu;p w kościele tez była w gondoli bo fotelik dla niej niewygodny na tyle czasu

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakich używacie teraz pampersow?? My musimy zmienić bo babydream fun&fit 2 są już małe a jeszcze 3 za duże..:/

klz99vvjhysycx8i.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Dziewczyny a jakich używacie teraz pampersow?? My musimy zmienić bo babydream fun&fit 2 są już małe a jeszcze 3 za duże..:/
    używamy tych samych i na 3 zmieniliśmy jakieś 2-3 tygodnie temu. były trochę za duże ale teraz jest w miarę ok. na noc używamy pampers premium care i 2 są dopasowane a 3 trochę za duże. Swoją drogę trochę to irytujące że z fun&fit 3 zniknęły te paski wilgotności. To przydatna rzecz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 08:10

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wy też zauważyłycie u swoich maluchów lekkie spłaszczenie główki z tyłu? Emilka jest bardzo ruchliwa i kręci główka ale jak śpi to zazwyczaj na płasko i tak delikatnie się główka spłaszczyła. Zastanawiam się czy już czas na poduszke czy jakoś samo się ureguluje

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Zosia ma spłaszczoną główkę bo ma ciąglę tę asymetrię, podobno urodzeniową. Ja postępuję zgodnie z wytycznymi fizjoterapeutki, ale nocą ona dalej przekręca się na preferowaną stronę... A że ma spłaszczoną (lekko mimo wszystko), to wygodniej jej tak leżeć na tym płaskim, więc problem może się pogłębiać.
    Wg tej fizjo poduszka to nie jest rozwiązanie, bo leżenie na miękkim jest dla dziecka niedobre, trudniej mu wykonywać ruchy głową.

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez ma lekko splaszczoną, ale to sie wyrowna :) moj starszak mial o wiele bardziej a teraz prawie nie widac.wiec nie swiruje :p rusza ogolnie na wszystkie steony ale spi zawsze na tej ulubionej wiec sila rzeczy sie splaszcza

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    używamy tych samych i na 3 zmieniliśmy jakieś 2-3 tygodnie temu. były trochę za duże ale teraz jest w miarę ok. na noc używamy pampers premium care i 2 są dopasowane a 3 trochę za duże. Swoją drogę trochę to irytujące że z fun&fit 3 zniknęły te paski wilgotności. To przydatna rzecz

O dokładnie, to tez drugi powód dlaczego szukam jakiś innych. Nie wiem dlaczego zrezygnowali z paska :( pewnie w następnych tez już nie ma.. ja wczoraj kupiłam pampersa niebieskie i zobaczymy. 2 są teraz idealne rozmiarowo, narazie nie odparzaja ani nie uczuliły, wiec jest dobrze

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mało się odzywam bo Hania tak daje czadu.. nie da się odłożyć z rąk na więcej niż kilka minut w ciągu dnia. Nawet podczas karmienia jak do niej nie mówię cZy nie śpiewam to się złości. Ma problemy brzuszkowe.. robi kupke ale bardziej się meczy niż jak nie robiła przez 6dni.. i nie wiem czy do tego skok się nałożył.. ogólnie narazie masakra, mam nadzieje, ze przejdzie szybko i wróci do mnie moja grzeczna Hania :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2019, 21:35

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloooo

U nas czas tak zasuwa..mam teraz wszystkie dzieciaki w domu więc fajnie spędzamy czas .Rano wspólna kawka,pogaduchy a potem jakieś obowiązki. Mam pomocników ale i roboty wiecej. :)Moja córa ciągle coś rozlewa, tłucze...wczoraj zgniotła szklanke w ręku. Całe szczęście nic jej się nie stało ale drobinki szkła były wszędzie. Jeszcze trochę nauczyciele postrajkują i nie będę miała naczyń w domu hehe 😂

Przygotowania do chrzcin pełną parą:)Dopinam wszystko na " ostatni guzik" by nie zostawiać na ostatnią chwile.Nawet nie mogę się doczekać,fajnie będzie :)Lubię takie organizacje.

Mały dalej cycoch:) ciągle lubi być blisko...smoczki dalej nie,za to cycek częściej ostatnio .Więc większość dnia i nocy jestem " uziemiona" ale dla tego uśmiechu cudnego warto ..jest przewspaniały ❤

Dziś synek po dwóch dniach zrobił taka kupkę,że właśnie leżaczek pierze sie w pralce :)

Choróbsko odpuszcza a dla " rozrywki " dziś dentysta.

Mój synek główki spłaszczonej z tyłu nie ma, wręcz odwrotnie. Dlatego staram się go w miarę możliwości kłaść na płasko,bo on zdecydowanie woli głowę na bokach trzymać co widać tez po kształcie główki.Chociaz w szpitalu od pediatry usłyszałam,że dziecko powinno bezwzględnie zawsze na boku leżeć w razie ulewania a główki się nie da wyprofilowac. Ale mimo to kłade na wznak gdy jestem blisko. Np w wózku zawsze na wznak,bo z kolei w nocy na boku śpi.

Pampersy mamy rozmiar 3. Zmieniliśmy jak dwójki były za małe a trójki przyduże ale teraz są już ok. My wierni Dada jesteśmy. I wolimy fioletowe, bardziej chłonne po zielonych np było maleńkie odparzenie tak punktowo. Ale szybka reakcja i jest ok.

Lisa
    Jak tam Hania ? Przeszło jej trochę. ? Ja też mam takiego malucha tulaśnego więc wiem o czym mówisz.
    Moj to w dzień jak nie idziemy na spacer to krótko drzemie na rękach jak go odkładam zaraz się budzi. Rzadko daje się odłożyć i pośpi dłużej. Za to świetnie się bawi ostatnio. Dość długo posiedzi w leżaczku,chwyta zabaweczki,gada do nich :)
    Nie wiem jak bez leżaczka zrobię dziś obiad :)
    Mata jest jeszcze ok za to nasze śliczne łóżeczko i karuzelka..nuda.
    A może Hanię bączki męczą. ..odbija po jedzeniu?

Katepr
    Zdrówka !

Seli
    Co u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 12:57

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łoooo się rozpisałam..nadrobiłam za wszystkie dni...i za wszystkich bo coś tu cicho ostatnio :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2019, 12:53

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak opowiadam o moim dziecku jakie jest ciagle słyszę " rozpiesciliscie go"...wkurza mnie to .
    Ja myślę że są dzieci które potrzebują bardzo bliskości a są takie którym lepiej gdy maja więcej przestrzeni . Jeśli spełnianie potrzeb mojego dziecka i dawanie mu ogromu miłości to rozpieszczanie...no to tak rozpieściłam go..ale nie wyobrażam sobie postępować innaczej. Położyc 3 miesięczne dziecko do łóżeczka na noc i kazac tam spać i nie reagować gdy płacze? Taka konsekwencja i dyscyplina?? To nie dla mnie! Nie umiem pozwalać mu płakac..skoro płacze to coś mu dolega,coś jest nie tak,czegoś potrzebuje. Próbuje ale powoli i delikatnie. Co jakiś czas go kładę do łóżeczka ...włączam karuzelke czy szum czy melodie ,gaszę światła...i czekam próbuje czy zaśnie. Próbuje w różnych okolicznosciach...w ciszy czy przy telewizorze gdy jeszcze słychać nasze glosy.Leży grzecznie to leży czekam,nie ruszam ale jak płacze biorę ,nic na siłę. Tak samo ze smoczkiem. Bardzo chce go do niego przyzwyczaić..ale ja tego chce on nie..Ale co jakiś czas wyciągam kolekcje naszych smoczków ( pokaźną już;) i próbuje...wypluwa...nie pcham na siłę.
    A jak jest u Was?
    Jak uczycie swoje dzieci pewnych rzeczy? Przyzwyczajen?

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do główki to u nas tak samo jak u Kendy, bardziej ma taka podłużna niż spłaszczona ale śpi teraz różnie, zawsze leży na wznak a główka sama sobie kieruje raz na prawo, raz na lewo raz na wprost, ja ją mogę układać a ona swoje.. na boczki tez się sama obraca, no i mamy problem z leżeniem na brzuszku bo ja ją na brzuszek a ona jak najszybciej przekręca się na plecki i tak dopóki się nie zdenerwuje. Nie wiem dlaczego tak nie lubi leżeć na brzuszku.

Kendy troszke może lepiej.. ale dalej ciagle popłakuje. Temperatura jest okej. Ma katarek ale nie da się odciągnąć i czasami tak chrapie a czasami jakby miała czysto wiec nie wiem sama czy to katar czy nie. Do tego pokaszlujeale to raczej jej ślina zalatuje bo na teraz zwiekszona produkcje. Raczki pcha do buzi. Jedyne co mnie narazie troszke zamartwia to nie wyciąga w ogóle raczej do zabawek tylko je ogląda z daleka i do nich gada. Nie chce ich łapać jeszcze, ale może ma czas? Za to lubi łapać miękkie rzeczy, które ma pod ręka, np moją bluzkę, włosy, uszy ze swojego kombinezonu bo ma taki w kształcie krolika. Lubi tez miziac się po główce i łapać za ucho jak jesy zmęczona i zaczyna zasypiać. Śmiesznie to wyglada :) ale jak chciałam ją posmyrac po uszka, żeby było jej przyjemnie to się złościła, wiec sama sobie musi :) kupki narazie robi codziennie ale te gazy męczą ją czasami, kropelki dają słaby efekt ale masaż z oliwka+suszarka dobrze działają. Dzisiaj dałam ją na matę, była zachwycona ale na jakieś 15 min;P huśtawka dalej w łasce ale nie już na tak dłużej jak kiedyś, tylko tez maks 10 min i już w niej nie usypia.

Co do przyzwyczajeń.. Hania jest chyba tylko nauczona noszenia.. chociaż z nią to jest różnie. Codziennie usypianie wyglada inaczej bo raz chce pieluchę przy buzi a raz się złości i ją wyrzuca, raz chce smoczka raz nie, raz muzyczkę a na następny dzień jak tylka włączę to płacz, to samo z szumimisiem.. raz muszę ją nosić przytulona do piersi a raz drze się w niebogłosy i tylko na ramieniu.. i weź tu nie zwariuj, człowiek chce dogodzić a tu prawdziwa księżniczka się nam trafiła;P
    Kendy, gadaniem o rozpieszczaniu się nie przejmuj.. każdy tak gada s ciekawe co by robił jakby miał swoje dziecko i by płakało. Dla mnie takiego maluszka nie można jeszcze rozmieścić. Są dzieci, które lubią sobie same leżeć i nie przepadają za ciągłym przytulaniem i to znaczy, ze nie są poprostu rozpieszczone? A drugie dziecko ma się zapłakać bo chce być przytulany a przecież nie będzie guwniarza nikt rozpieszczał, wiec niech ryczy. Mnie tez wkurza takie gadanie. Napewno 3 miesięczne dziecko tylko układa w główce plan jak tu najbardziej wykorzystac rodziców i ich słabe punkty.. taaaa. Rozpieścic to można ale roczne dziecko, gdy już zaczyna powoli rozumieć co jest dobre a co złe a nie wyznacza mu się żadnych granic.. albo kupuje wszystko jak leci bo płacze. A nie 3 miesięcznego niemowlaka dla którego prawie całym światem jest mama i mleko bo to zna najlepiej.

Co do nauki przyzwyczajeń to narazie wychodzi nam tylko kąpiel/mycie ok 19 i potem leżenie na golaska na brzuszku i na koniec piers..’potem zaczyna się akcja „usypianiem” i wtedy się cuda dzieją :)

A co do smoczka to popatrz na to z drugiej strony.. za jakiś czas my będziemy wymyślać cuda, żeby dzieci oduczyć a Ty będziesz mieć bajlando i problem z głowy ;)

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do pampersow 3 z babydream to może na szerokość jeszvze ujdzie ale wkurza mnie, ze jej wiszą do kolan.. teraz mamy te niebieskie pampersy 2 i są fajne i z happy 3 i tez spoko ale nie mają paska.. już sama nie rozumekm, wszystkie pampersy od 3 wzwyż nie maja pasków czy to mi się tak trafia ?:D

klz99vvjhysycx8i.png
‹‹ 1026 1027 1028 1029 1030 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ