STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Seli wrote:Kendy moze zajadac bo tak poznaje swiat zel bym stosowala jakby mu puchly dziasla albo sie denerwowal. A pozniej i tak przy mocniejszych akcjach te zele o kant tylka... u nas problem pojawil sie ok 2 miesiace temu. Co kilka dni, ostatnio coraz czesciej i na dluzej. Ale glownie wieczorami (ostatnio i w ciagu dnia). Mlody niby pcha rece, wszystko, ciora po dziaslach na boki, denerwuje sie, placze, krzyczy. I dotyka tylko dziasel. A jak to nie zeby to tylko pchanie do samej buzi i slinienie. Ma tez spuchniete te dziasla ale do samego zeba daleko....
Wiem ,że z żelem nie ma co przesadzać lepiej radzić sobie innaczej.Ale uważam ,że warto mieć. Szukam jednak takiego na bazie ziół, bez lidokainy i benzokainy,które mogą być niebezpieczne dla dziecka . -
Nie chodzi mi o przesadzanie... tylko, ze nie daja nic. U mnie ostatecznie ibum dziala... Nie chce go faszarowac ale jak placze z bolu to tez bez sensu patrzec i sie wzbraniac.
-
Nie przesadzałabym z tym ibum .To jednak lek.Lepiej pomasowac dziąsełka palcem,gazikiem czy pieluchą, dać schłodzony gryzak.Jak dziecko ząbkuje parę ładnych miesięcy..nawet.parenascie i tak jakby ciągle na lekach. Czytałam tez ,że paracetamol jest bezpieczniejszy jednak niż ibuprofen.
-
I w ogóle dzień dobry...oby był bo nocka kiepska ...mały słabo spał. Ciągle chciał spac z cyckiem ale jak już mi zaczal ulewac to nosiłam go by zasnął aż w końcu dałam mu palca w pieluszce do gryzienia,uspokajał się i zaciskał dziąsłami aż w końcu zasnął...na chwilę 😊
Pogoda chyba ładna słońce się wciska do domuElmuszka lubi tę wiadomość
-
Kendy pomasowac? U nas sie nie da, jest ryk, boli go to. Nie da sie dotknac do buzi a co dopiero dziasel. Dla mnie cala reszta w tym momencie o kant tylka jest...a i ibuprofen dziala na stany zapalne a paracetamol nie, dlatego przy zabkach lepiej ibum.
A jak chcesz probowac... to camilla, osanti takie kulki, vibruscol, colgel, dentinox jest z lidokaina.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2019, 07:16
-
Wiem właśnie,że większość tych żeli ma w składzie lidokaine ale znalazłam też parę na bazie samych ziół...działanie pewnie bardziej chłodzace dla uczucia ulgi niż przeciwbólowe ale napewno bezpieczniejsze.np.Dentibaby,Kin- Baby. Takie przetestuje.
Córka w miarę łagodnie przechodziła ząbkowanie ,mam nadzieję,ze z Olim będzie podobnie.
A Gabryś jakoś częściej do piersi chce czy nie zauważyłaś różnicy ? -
Przy ząbkach rzadziej... Jak go boli to nie chce, potrafi mi 4h przerwy zrobic w ciagu dnia.
-
Bo ssaniem piersi dziecko też sobie delikatnie rozmasowuje dziąsełka to podobno też przynosi trochę ulgi.No ale u Gabrysia chyba widać ma to odwrotny skutek
Może pieluszka namoczona w chłodnej wodzie. Taki zimny okład. Sam sobie ja delikatnie pociumka z wyczuciem... -
Nie... Jak go boli to lezy tylko na plecach by niczym nie dotknac policzkow. U nas jest dramat...
-
Seli wrote:Kendy pomasowac? U nas sie nie da, jest ryk, boli go to. Nie da sie dotknac do buzi a co dopiero dziasel. Dla mnie cala reszta w tym momencie o kant tylka jest...a i ibuprofen dziala na stany zapalne a paracetamol nie, dlatego przy zabkach lepiej ibum.
A jak chcesz probowac... to camilla, osanti takie kulki, vibruscol, colgel, dentinox jest z lidokaina. -
Kendy wrote:Policzków? To mu zeby z tyłu najpierw idą?
Nie, ale boli calosc... Taki trudny przypadek chyba... W ramach braku kolek ;p -
Ja mam kawke zaparzona z pianka i podana dzis przez moje love
-
Ja już też mam kawkę z pianką ale dziś ja podawałam nam kawkę
Mały ładnie się bawi. Zaraz go uśpie na drzemkę i ogarnę siebie i chatkę i polecimy na spacerek 😊a wygadany dziś 😍krzyczy,zaciesza w głos..i jak się nachylam,oprócz tego że wytarga mnie za włosy ,to jeszcze tak fajnie dotyka twarzy już tak całą dłonią,paluszkami...i tak przytula mnie do siebie...ahhhh😍😍😍😍 -
To najlepszego dla Gabrysia !Cudny😍,ale urósł.Łoooo zaraz pół roczku.
Córce na pół roczku robiłam pół tortu:)
Synkowi też zrobię i zaprosimy dziadków:)
Ale rosną dzieciaczki.
U nas pokazuje że dzisiaj będą 24 stopnie. Więc w samym dresiku śmigniemy. Lepiej trochę chłodniej niż przegrzać. :)Narazie śpi u mnie na brzuchu.Seli lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny, przepraszam, że tak się wbijam w wątek, ale na bolesne ząbkowanie ulgę może przynieść aerozol typu tantum verde, hascosept, uniben. Wszystkie zawierają ten sam składnik aktywny - chlorowodorek benzydaminy. Oczywiście nie namawiam do stosowania na własną ręke, można to skonsultować z pediatrą.