X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel - u nas z bąkami to samo, wypycha jakby miał zatwardzenie, stęka po kilka minut, odgłosy z pupy jakby nie wiadomo co zrobił a w pampersie lekko nabrudzone. Czasem tez się zdarza śluzowata kupa, ale myśle ze to przez tą produkcje śliny się rozrzedza.

Kendy - Oli dzisiaj taki extra modniś przystojniak :)

Kendy lubi tę wiadomość

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dziś olśniło,że czas rozglądać się powoli za nowym fotelikiem . Ten mamy do 11 kg.
    Polecacie cos?

Udało się wcisnąć w dzisiejszy grafik spacer i to nawet dluuuugi i wyciągnęłam dziewczyny...ale padam nogi bolą ,szybki obiad sklece i na wywiadówkę ...Oli za to fajnie pospal wiec liczę ,że będzie grzeczniutki.
    A w poczekalni u ortodonty rano czekaliśmy godzinę ale mały zabawiał całe towarzystwo nachwalić się ludzie nie mogli jaki on słodki..miło😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 14:31

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie przeraża to rozszerzanie diety :-( Czy taki słoiczek np.marchewki ma po 6 miesiącu zastąpić jedno karmienie mlekiem?
    Ja zupełnie nie wiem, co dać takiemu maluchowi zamiast mleka.. :(

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka
    Jak pewnie zauważyłaś są różne sposoby i teorie. Sama sobie wypracujesz swój system .Dopasujesz pod was.Ja jeśli chcesz mogę Ci napisać jak ja robię . 😊

A propo
    Mój syn już chce jeść sam 😂😂😂

Wyrywa mi już łyżeczkę i chce sam się karmić :)
    A łyżeczkę mamy fajna. Kupiłam taka silikonowa,polecam. Bardzo wygodna i fajnie można ją "pogryźć" dziasełkami:)przy okazji 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 22:17

Seli, Magdoczka lubią tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No proszę, jaki samodzielny chłopak :) Super!
    A siedzi w jakimś krzesełku czy bujaczku?

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 8 maja 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W leżaczku. Nie sadzam go jeszcze pionowo.

Magdoczka lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobryyyyy!!!!😊

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem dlaczego mi te zdjęcia zawsze obraca

klz99vvjhysycx8i.png
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pewnie jeszcze długo poczekamy z jedzeniem. Zaraz kończymy 4 miesiąc a młodego nie interesuje jedzenie, ostatnio z ciekawości dałam mu polizać ogórka to wypychał go językiem.
    Kendy ale ja też chętnie przeczytam jak to jest u was z jedzeniem :)

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Seli Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Rubi27 nie namawiam do rozszerzania diety wcześniej - ale prawidłowo robi ;)

Lisa ale ona śliczna!! a jeszcze z tą czapusią, słodycz :D

Ja zamówiłam krzesełko ;) Safety 1st - to taka podróba stokke (na stokke mnie nie stać :P). Nie chce karmić w leżaczku ( bo nie powinno się i dziecko może się zadławić, powinno być pionowo), a na kolanach nie jest wygodnie. Jak tylko przyjdzie krzesełko to zaczniemy rozszerzanie, za 16 dni on pół roku kończy :O

A widzę z dnia na dzień postępy. Pięknie pełza, siedzi stabilnie na kolanach, interesuje go wszystko, dosłownie wszystko. Wyciąga rączki, a ostatnio dużo zabaw jest z kotem. Bo kot przy nim ciągle ostatnio prawie jest i daje się dotykać, sam też się przytula. Fajnie tak.

Co do rozszerzania to bazuje na tym blogu :
    https://alaantkoweblw.pl/blw-krok-po-kroku-tydzien-1/
    tu jest fajnie opisane wszystko, ze zdjęciami, tydzień po tygodniu, można się inspirować, wiedzieć czego się spodziewać. Mam też ich książkę oraz książkę "bobas lubi wybór", fajnie opisane co można podawać a co nie, co warto powoli, co można od razu.

Nie mogę się doczekać na schłodzone owoce na jego dziąsła bo dość mocno ostatnio dają się nam we znaki ale jest lepiej niż bywało :P

A jeśli o mnie chodzi to pochłania mnie młody, robię też ciasta na te zamówienie w końcu bo rozeszło się po znajomych i miałam zamówienia, trochę kasy wpadło. Będzie na spacerówkę :D choć Gabryś nadal ładnie jeździ w gondoli, jeszcze jest na mocny styk ale daje radę.

Lisa24 lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa
    Hania jest przesłodka😍
    Kiedy macie kontrolę u pediatry w sprawie wagi?
    Na zdjęciach wygląda akurat ani za mała ani za duża:)
    Śliczne widoki w Szklarskiej :)

Rubi
    Ja rozszerzam dietę powoli. Zaczęłam od marchewki. Podałam pierwszego dnia 3 łyżeczki ( na czubeczku trochę). Odczekałam i obserwowałam małego. Oczywiście kp jak zwykle na żadanie.
    Na drugi dzień podałam trochę więcej marchewki. Odczekałam dzień,nie podawałam nic nowego. Było wszystko ok,żadnych dziwnych reakcji alergicznych. Kupka jak zwykle . Więc przeszłam do jabłuszka i zrobiłam to samo, potem dynia...itd
    Narazie sprawdzamy i smakujemy.Jeszcze te dodatkowe produkty nie zastępują nam posiłku mlecznego. Podaje po jednym produkcie : samo jabłuszko,sama marchewka.Dopiero jak np sprawdzę marchew i jabłko będę mogła podać np marchewkę z jabłkiem .Jednak narazie pilnuje produktów przeznaczonych dla dzieci od 4 m.z( może staroświecko ale tak osobiście wolę😋)
    Także narazie smakujemy i sprawdzamy co nam pasuje bym miała, jak przestanę karmić piersią ,jakieś alternatywy oprócz mm.
    Powoli będę wprowadzała też trochę kaszki, potem stopniowo obiadki kilkuskładnikowe.
    Jeśli chodzi o produkty w całości.Ja kupiłam siateczkę do podawania takich pokarmów . Jest to moim zdaniem bezpieczne i może w taki sposób dam małemu coś do pociumkania w kawałku. Bez takich gadżetów będzie jadł jak już będzie miał czym gryźć.😊Do picia chce podawać wodę. Od czasu do czasu sok 100%. Kupny bobofrut jest 100%albo będę sama wyciskała. Albo sok rozrobiony z wodą.
    Robimy to bardzo powoli małymi kroczkami dlatego zaczęliśmy już:)
    Uznałam że moje dziecko jest gotowe. Stabilnie siedzi z podparciem i ładnie je z łyżeczki baaa nawet sam trafia sobie łyżeczka do buzi i zjada jej zawartość 😊
    Karmie go narazie w leżaczku nie leży na płasko. Nie krztusi się i nie dławi.
    Zresztą przeciez mleko dziecko je czy z piersi czy z butli na leżąco i to z różnym przepływem,ciśnieniem. I mleko jest rzadkie. Więc chyba szybciej o zakrztuszenie się mlekiem(,płynna substancja) niż gęstym przecierem warzywnym na czubeczku łyżeczki. I jestem obok,czuwam:)
    Będę dążyła z tym rozszerzeniem diety do tego by dojść do 5 posiłków dziennie. Powoli zastępując posiłki mleczne w ciągu dnia. Takze myślę że ok 8 mca dojdziemy do takiego schematu.Np. rano: butla mleczka, drugie śniadanie: kaszka, obiadek : mięsko/ ryba i warzywka lub zupka ,deserek / podwieczorek : owoc, kolacja : butla mleka. Oczywiście wszystko zależy od upodobań maluszka. Zarówno posiłki, porcje jak i smaki :) Także plan jest w teorii a praktyka zweryfikuje :):):)
    Rozszerzanie diety to temat rzeka. Dużo jest sposobów,rad,zaleceń.Niby WHO twierdzi ,że rozszerzenie należy zacząć po 6 mcu ,z kolei drugiej strony zalecenia ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) mówią, iż pokarmy uzupełniające należy wprowadzać do menu niemowlaka nie wcześniej niż po skończonym 17. tygodniu życia i nie później niż do końca 26 tż. Także myślę że decyzje należy pozostawić rodzicom . Każdy rodzic zna swoje dziecko najlepiej i zakładam,że każdy chce dla dziecka najlepiej.
    Myślę że najlepiej kwestie rozszerzania diety rozpatrywać indywidualnie.

A dziąsełka ostatnio masowałam synkowi kawałkiem zimnego arbuza:).

A jest ktoś już na spacerówce ???

Kurcze zaległam a wypadałoby chatkę ogarnąć zaraz przyjaciółka z dziećmi na kawkę wpada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 10:53

Magdoczka, Lisa24, Elmuszka lubią tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My lozko bo pada, glowa mi peka dzis.

Posilki to co innego niz mleko. Poza tym lezaczek taki na polsiedzaco?/lezaco tez jest dla malego nie zdrowy. Dlatego jak cos to przejde do krzeselka.
    Co innego papka a co innego mleko...

Ja mam taka siateczke ale to jako gryzak a nie podwanie pokarmu. Duzo czytalam i mysle, ze poradzi sobie z tymi kawalkami.

A soku czy robionego samodzielnie czy nie to nie bede podawac. Sa takie wytyczne to i je przyjme - czemus trzeba zawierzyc. U nas tylko woda i piers.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy, podajesz ze słoiczków, tak? A jakie kaszki planujesz podawać?

I powiedzcie mi, co to znaczy siedzenie z podparciem? Że na kolanach? Czy na łóżku obłożony czymś?
    Mój chyba jeszcze nie potrafi, bo nawet na rękach w pozycji pionowej chwieje mu się kręgosłup.

Do tego my ósmy dzień bez kupy.. Po 6 dniach podałam pół czopka, ale kupa nie poszła.. Jeszcze się nie naprodukowało czy co? :-/ Mały niby normalnie się zachowuje..

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli, jakie krzesełko kupiłaś? Daj linka :)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Kendy, podajesz ze słoiczków, tak? A jakie kaszki planujesz podawać?

I powiedzcie mi, co to znaczy siedzenie z podparciem? Że na kolanach? Czy na łóżku obłożony czymś?
    Mój chyba jeszcze nie potrafi, bo nawet na rękach w pozycji pionowej chwieje mu się kręgosłup.

Do tego my ósmy dzień bez kupy.. Po 6 dniach podałam pół czopka, ale kupa nie poszła.. Jeszcze się nie naprodukowało czy co? :-/ Mały niby normalnie się zachowuje..

Nie na lozku ale na kolanach lub w krzeselku ;) ja mam dodatkowa wkladke do krzeselka bo moj drobny, ale na kolanach ladnie siedzi.

dZhdp1.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Seli, jakie krzesełko kupiłaś? Daj linka :)
    https://allegro.pl/oferta/safety-1st-timba-krzeselko-do-karmienia-drewniane-7695389234?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DCK_pla_dziecko_karmienie&ev_adgr=krzese%C5%82ka+do+karmienia&gclid=Cj0KCQjwn8_mBRCLARIsAKxi0GKqOHNVskDflEP8azOhEoxOk9Mp6sWH8eczHY-IKPiDq-E_yjFPl8UaAn7zEALw_wcB

dZhdp1.png

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie wygląda to krzesełko :) Ciekawe, jak będzie się użytkowało.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem ciekawa, ale mozna wykorzystac je i dla starszaka. Na fb mi polecono, podobno fajne. No i podbne do tego stokke trip trapp a mi sie ono podobalo ;)

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka
    Narazie podaje słoiczki. Nie mam póki co dostępu do sprawdzonych warzyw i owoców ( ale pracuje nad tym ;)/więc zakładam że w tej sytuacji lepsze słoiczki.
    Kaszkę kupiłam Hippa bez glutenu i cukru ale jeszcze nie podawałam. A może zwykła manna z musem jabłkowym ?zobaczę
    No mój siedzi stabilnie trzymany na kolanach. Jak nosze go na rękach kręgosłup też trzyma sztywno.i panuje nad główka pięknie sztywno trzyna
    Oczywiście twoja decyzja ale na kupkę u nas super sprawdziło się jabłko i wczorajsza gruszka :) kupka po takim owocku jest codzienne a robił co dwa dni normalnie .
    Jak czopek nie daje rady..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2019, 11:27

Magdoczka lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No stokke to ma ceny nie do przejścia ;-) Ale moim zdaniem jest trochę przereklamowane.
    My dostaliśmy używany ten bujaczek bouncer i synek go nie lubi :-p A ja nie zauważyłam, żeby miał coś extra lepszego niż tańsze bujaczki.
    Do tego bujaczka można dokupić nogi za 1500 zł i będzie krzesełko :-D

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
‹‹ 1053 1054 1055 1056 1057 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ