X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Właśnie nad tym myślę. A jakie masz butelki ? Do canpola zapewne będzie pasował a tomme tippe i avent masz może w swojej dziesuęciobutelkowej kolekcji 😊?
    mam 10 timee tipee i koło 3 aventa ale ich nie używam bo mi nie podeszły. Obydwie firmy wchodzą z łatwością nawet szersze by weszły

Kendy lubi tę wiadomość

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Ja mam hippa bez glutenu jaglana .

I chyba jednak większość z nas zaczęła rozszerzać dietę przed skończeniem 6 mca.😉tak patrzę...
    Ponoć zalecają że przy karmieniu piersią zaczynać rozszerzać po 6 miesiącu przy butelce po 4 miesiącu ale to raczej ze względu na to że mleko matki zawiera najwięcej przeciwciał i w ogóle najwięcej wartości odżywczych i witamin do 6 miesiąca później ponoć te wartości zaczynają spadać. Ale piszę "ponoć" bo teorii jest tyle ile amerykańskich naukowców :D

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również na tapecie Hipp jaglana bezglutenowa. Na razie kaszka idzie słabiej niż jabłko pomieszamy zobaczymy i na razie nic więcej nie wprowadzam bo i tak mi się wydaję że za szybko jabłko wprowadziłam może trzeba było poczekać jeszcze tydzień dwa. Kupa normalna była po kaszce.. no zobaczymy

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarowno przy kp jak i mm powinno sie po 6msc. I to nie ze wzgledu na zmniejszenie ilosci wartosci mleka! Nie wiem skad taka teoria :p po prostu organizm dziecka wiecej potrzebuje witamin i roznorodnosci. A wczesniej nie powinno sie ze wzgledu na pozniejsze problemy jelitowe, mozliwe czestrze wystapienie alergii.

U mnie w miescie preznie dziala grupa wspierajaca mamy kp. I sa babki co badaja swoje mleko przy karmieniu 2 latkow ;p i nie, nie maja "wody" 😋 mleko jest tak samo wartosciowe jak na poczatku.

Kurde teraz pomyslalam! Lisa moglas dac swoje mleko do badan ;) moze by to cos powiedzialo. Ja swoje dawalam jako mama wczesniaka bo prowadza badania, ze wczesniacze jest niby inne z poczatku 😏 czekam na wyniki ogolnego badania bo mnie to ciekawi.

U nas kupa co drugi dzień jest. Taka gestrza papka ale czesto nie wiem nawet kiedy ja robi bo nawet nie westchnie 😂 tylko czuc smrodek nagle 😖
    U nas te rozszerzanie to dramat. Ok je ladnie... ale jak jest atak dziasel to jest prawie caly dzien placzu i szukanie ulgi. O jedzeniu nie ma mowy... juz raz odpuscilam na 2 tygodnie i nie chcialabym znow... bo nigdy nie rozszerzymy tej diety...

A i witam sie w 1 dniu cyklu. O dziwo nie jest zle.

mamajana lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka

Rozwita
    A przypomniało mi się...bałagan to ja miałam po blendowaniu marchewki 😂😂
    Dlatego na wyjazdy lepiej słoiczki. Noi bezsensu brać cały ten sprzęt ..blender,pojemniki,produkty itp.

Seli
    Czyli dobrze czułaś że okres się zbliża.
    A jak Gabryś po szczepieniu ? Nocka spoko?

Magdoczka a u was?

Mój dziś ładnie spał. Jedna pobudka koło 5 na karmienie ale później już ciumkanie i o 7 pobudka.

Z tym rozszerzaniem jest mnóstwo teorii jak i ze wszystkim .Czytałam i o tym że i na kp i mm po 6 mcu ale widziałam też teorie o której pisze Spaceangel ,że na mm po 4 m-cu.
    Ostatecznie niech każdy robi jak uważa😉

Seli
    Tak sobie pomyślałam ,to może ( taka luźna sugestia) warto by było pomyśleć nad wstrzymaniem się z blw na jakiś czas póki z dziąsłami się nie uspokoi a póki co lepsze będą jednak papki. Przy kawałkach to jednak dziąsełka muszą pracować a jak bolą...
    Może nauka nauką i nowoczesne metody sobie a natura sobie. Może jednak lepiej zaczynac od papek skoro rozszerzanie diety często zbiega się w czasie z trudnymi początkami ząbkowania..może kiedyś ktoś to mądrze wymyślił,żeby mielic pokarmy .Raz ,że układ pokarmowy uczy się dopiero pracować i trawić pokarmy a dwa oszczędzając dziaselka bolesne. ..Teraz świat pędzi i się scigaja wszyscy w teoriach,pomysłach i nowościach .Nie koniecznie co nowe znaczy lepsze...
    Ja nie mam nic przeciwko blw to fajna zabawa i nauka ale u mnie będzie trochę później ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 09:20

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka
    Zmacałam ten podkład...i faktycznie zimny ..nie będzie przyjemny na gołe ciałko. Będę ścielić pieluszkę na niego. ..ot wymyśliłam,to polepszyłam nie ma co 😂😂😂👌
    A taka byłam dumna ze swojego pomysłu 😂😂😂no nic będzie taki turystyczny przewijak😝

Elmuszka lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy... Ale papka tu nic nie zmieni... To nie jest tak, że on zaczyna jeść i płacze... On płacze całodniowo prawie. Czasem gryzak da ulgę (no bo przecież gryzie i daje mu to ulgę to dlaczego jedzenie miałoby być tak bolesne?), albo gryzie moje palce, mnie ogólnie, ja nie wyobrażam sobie sadzania go w krzesełku czy gdziekolwiek rozwrzeszczaego. A jak go boli to on tylko leży i się szarpie z czymś albo na rękach, na ramieniu i gryzie tak samo. Czasem smarne dentinoxem, a ostatecznie dostaje paracetamol... 3 dni pomaga gryzak i zimne rzeczy, a 4 dni jedziemy na paracetamolu :( Jedzenie też ma kojarzyć się dobrze a nie z wpychaniem pokarmu - bez względu na konsystencje...

Obserwuje swój cykl, 10 dni temu miałam owulację. Powoli się reguluje. O dziwo nie tonę i nie boli mnie, może się rozkręci bardziej ale przeczuwam, że trochę się unormowało.

A Gabryś noc miał w miarę, musiał się poprzytulać, na wieczór gorączka ale jest ok. Teraz mu zmierzę jak z drzemki wstanie. Ogólnie chyba mu dam coś metalowego do gryzienia... może szpatułkę od tortów :P będzie twarde, zimne... może przebije ten cholerny ząb i będzie lżej? Bo gryzie naprawdę mocno, boleśnie...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak mnie naszło na jeszcze jedną refleksje ...czemu rozszerzanie zaczynać od warzyw...że podobno lepiej ,bo jak najpierw owoce to dziecko się przyzwyczaić do słodkiego smaku. I sama staram się też dawać więcej warzyw...ale..przeciez...jakie jest mleko matki...słodkie .mm w sumie tez. Więc wychodzi na to ,że nasze dzieci już znają słodki smak ...czy źle myślę😏

Lisa
    Gdzie się podziewasz.?

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    A tak mnie naszło na jeszcze jedną refleksje ...czemu rozszerzanie zaczynać od warzyw...że podobno lepiej ,bo jak najpierw owoce to dziecko się przyzwyczaić do słodkiego smaku. I sama staram się też dawać więcej warzyw...ale..przeciez...jakie jest mleko matki...słodkie .mm w sumie tez. Więc wychodzi na to ,że nasze dzieci już znają słodki smak ...czy źle myślę😏

Lisa
    Gdzie się podziewasz.?

Hmm czy ja wiem, marchewka i batat są słodkie :P a mój nie lubi słodkiego... No i już widzę,że warzywa i owoce pójdą w odstawkę a najważniejsze będzie mięso...

Kendy lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli
    To racja. Też staram się " przygotować " małego odpowiednio do posiłku. Dobry humor to podstawa 😊 Czekamy na dobry moment.
    U nas ząbkowanie też daje w kość ale to są takie " ataki" częste ale z przerwami. Jeszcze nie dawałam mu na to leków przeciwbólowych .
    Wystarcza narazie masowanie,gryzak ,żel i owoc w siateczce ...chociaż tu nie wiem czy pisałam. Muszę bardzo czuwac. Ostatnio gryzł i rozpracował ta siateczkę na części pierwsze ...jak??😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 09:44

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Seli
    To racja. Też staram się " przygotować " małego odpowiednio do posiłku. Dobry humor to podstawa 😊 Czekamy na dobry moment.
    U nas ząbkowanie też daje w kość ale to są takie " ataki" częste ale z przerwami. Jeszcze nie dawałam mu na to leków przeciwbólowych .

U nas 3 miesiace ataków silnych... I nic ;/ Bywało 3 dni na tydzień, dwa a teaz co 3 dni...

Obudził się i leży na mnie <3

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój zasnął przy cycku. Muszę go odłożyć i brać się za szykowanie nas..pakujemy auto i spadamy odpoczywać ..😁a cieszę się jak dziecko 😋uwielbiam takie rodzinne wyjazdy😍a w weekend dołączają znajomi z dziećmi...nasze dzieci się uwielbiają jak i my .także będzie wesoło. 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2019, 09:49

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy to miłego odpoczynku ;) a co do przygotowania na wyjeżdzie posiłków... To też bez sensu. Jak dla nas gotuje to staram się tak by coś było też i dla małego. Np w naszej zupie gotowałam mu miąsko :D ale tak by oddzielnie na wyjeżdize... To szkoda kasy i czasu. A do tego "oprzyrządowanie"... Nie ma co wariowaać ;)

dZhdp1.png

• Sewcia Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Kendy udanego wypoczynku ale super że sie zrelaksujesz z rodziną i znajomymi. My jeszcze miesiąc i jedziemy do Chorwacji też że znajomymi. Nie mogę się doczekać ale jednocześnie się obawiam jak to będzie. Pierwszy wyjazd i długą trasa przed nami.
    U nas ząbki ostatnio dokuczają i Tymek nie rozstaje się z gryzakami.

Muszę się zaopatrzyć w coś na ząbki. Co polecacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2019, 10:17

Martoszka lubi tę wiadomość

zem3px9i8rzosrkl.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boszze, ja już wymiękam :( mały nadal kiepsko je, nie chce ssać, mi już piersi prawie zwiotczałe się zrobiły, czyli ilość mleka idzie w dół na łeb i szyje. Pewnie złożyło się na to kilka czynników : najpierw uciążliwy katar i zatkany nos, później moja miesiączka i te bolące dziąsła. Zauważyłam ze jak ściągnę pokarm to z butelki z miękkim smoczkiem i szybko lecącym wypije, tzn. on po prostu nie chce ssać! Czy go tak boli? Czy to możliwe? Przecież może się zagłodzić. Ściągam na zmianę i podaje mm. Ale nie zawsze chce mm. Właściwie to większość tego mleka wylewam w kanał.... no i takie chłodniejsze (19-20st) chętniej pije niż ciepłe (36- 40 st). Ale sika za dwóch. Boje się ze się odwodni. I jeszcze w niedziele wyjazd, a tu takie akcje... mąż będzie mieć całodobowy dyżur z butelka, bo od niego wypije - a ode mnie gardzi...

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 30 maja 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy nie każde mm jest słodkie. To które ja podaje nie jest i do tego ma taki dziwny posmak😝... wcale się małej nie dziwię że nie chce jeść kaszki która tak naprawdę jest bez smaku. Wszędzie piszą żeby dawać najpierw warzywa i ja tak będę robić. Mam w rodzinie chłopczyka który w wieku 2lat, ma nadwagę i jest uzależniony od cukru i nie je żadnych warzyw ani owocow🤤 może to chamsko zabrzmi ale jest moim motywatorem i przestroga czego nie mam nie robić z corka

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka a może przejdź się do pediatry? Mogą to też być zęby... Dzieci mniej chcą jeść.

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

No wczoraj robiłam 3 obiady: dla nas,dla małego i rosół dla ojca.a i jeszcze racuchy dla dziadka .niezłe wyzwanie da sie tylko palników na kuchence za mało 😁
    Na wyjeździe nie ma gotowania,odpoczywamy ..chyba że grill.

No to karmimy i lecimy ...😚😚😚

Seli lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Olinka a może przejdź się do pediatry? Mogą to też być zęby... Dzieci mniej chcą jeść.
    Ostatnio pediatra powiedziała żeby nie podawać żadnych żeli/maści na dziąsła, lepiej tym tantum verde ale nie często 1-2 razy dziennie, ze teraz się tych żeli nie zaleca itp itd i grneralnie trzeba to przetrwać, chyba ze byłaby wysoka gorączka to wtedy do lekarza... znając życie pójdę do niej znowu i to samo będzie pier****. Pewnie Mały musiałby na wadze zjechać lub mieć tą gorączkę by się lekarze przejęli. Tak to ich rady można o kant D rozbić. ;( a mamy musza kombinować, metoda prób i błędów dojść do jakiegoś rezultatu z nadzieja ze nie robią dziecku krzywdy...

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkaO wrote:
    Ostatnio pediatra powiedziała żeby nie podawać żadnych żeli/maści na dziąsła, lepiej tym tantum verde ale nie często 1-2 razy dziennie, ze teraz się tych żeli nie zaleca itp itd i grneralnie trzeba to przetrwać, chyba ze byłaby wysoka gorączka to wtedy do lekarza... znając życie pójdę do niej znowu i to samo będzie pier****. Pewnie Mały musiałby na wadze zjechać lub mieć tą gorączkę by się lekarze przejęli. Tak to ich rady można o kant D rozbić. ;( a mamy musza kombinować, metoda prób i błędów dojść do jakiegoś rezultatu z nadzieja ze nie robią dziecku krzywdy...

Ale wiesz, ze to zeby? To nie przejmuj sie tak kp... moj albo je ciagle i wisi na mnie, albo 4h przerwy robi bo go juz tak boli... a czasem wydaje mi sie, ze mam flaka a on i tak sciaga tyle co potrzebuje.

I u nas przy rozszerzaniu kp jest tyle samo... myslalam, ze bedzie odrobine mniej. W ogole na noc tyle zjada, ze boje sie go bez kaszki juz klasc... ;p

dZhdp1.png

‹‹ 1085 1086 1087 1088 1089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ