STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Już dziewczyna nie wie gdzie te nogi włożyć długa i szczupła po tacie na długość 6-9m a na szerokość 3-6 hehe
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6e1720d5244d.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 00:04
OlinkaO, Magdoczka, Martoszka, Elmuszka, Sewcia lubią tę wiadomość
11.2017 - aniołek 8tc
-
Dzień dobry.
Witam się na szybko bo stroimy się .Idziemy z Olim na zakończenie roku do siostry 😊
Lisa ,Spaceangel
Spokojnie i wasze córeczki będą zajadać stopki,jeszcze chwila. 😊
Emilka jak głowę podnosi.wszystko chce widzieć 😊
Dziewczyny na mm..jak jedzą wasze dzieci ? Ile porcji mleka i po ile ml?
My zmniejszyliśmy porcje ,bo trochę mi mały ulewal,180 to chyba dla niego za dużo,,i zobaczymy...uczymy się ..😏
A zastepujecie już mleczne posiłki obiadkiem np?
To zaczynamy dziś wakacje 🙌🙌🙌🙌to i wakacje dla mnie...nie będzie budzika ( poza Olim) szykowania do szkoły,lekcji odrabiania...ale chata pełna...więcej sprzątania...i więcej cierpliwości..😒😝.będzie mi potrzeba...i kreatywności...co tu dziecku wymyślić na wakacje..bilans na zero. Porywam dziś core i jej przyjaciółkę na lody 😁
Na obiad dziś szczawiowa z jajkiem mmmm
A jak tata z pracy wróci śmigamy nad jeziorko i na kiełbaskę z ogniska.
A wy jakie plany na dziś?
Miłego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 08:22
-
Dzień dobry Mamy 6 miesięcy! Pół roku! Kiedy to zleciało Będziemy dziś świętować, tatuś kupił piwo 0%, ma zrobić dziś sushi
Mój synek też już stopę do buzi wkłada i ssie. Śmiesznie to wygląda.
Kendy, ja podaję 120 ml wody i 4 miarki NAN. Czasem się zdarzy, że muszę jeszcze dorobić, ale przeważnie właśnie tyle zjada. A w upały je jeszcze mniej.
Ja jeszcze nie zastępuję. Chyba Po prostu między karmieniami podaję pół słoiczka i jal zaczyna kwękać, że jest głodny, to podaję mleko.
W ogóle to zauważyłam, że synek je rzadziej. Kiedyś co 2-3 godziny, a teraz co 4, czasem nawet 5.. Boję się, że to za rzadko, no ale niby przybiera na wadze. Jak u Was z karmieniami?
-
Magdoczka, najlepszego dla Szymusia! Pochwal się fotkami jakimiś? Pamiętasz jeszcze małego wrzaskula ze spacerów?
Kendy, przypomnij mi ile lat ma Twoje starsza córcia? 8, dobrze pamiętam? Miłych wakacji!
Lisa, ile waży teraz Haniutka?
Space, ale szlachetną urodę ma Emilka, śliczna jest ;)Gratulujemy ząbka!
Martoszka, będzie co bedzie, moze życie Was zaskoczy i będzie drugi dzieciorek, a jak nie to też dobrze i już
Rozwita, u nas też Zosia obraca się przez jedną stronę, martwiłam się bardzo, ale mimo ćwiczeń i zachęt woli tak. I pediatra i fizjo mówią że wyrośnie z tego, no to sobie odpuściłam.
Kendy, fajnie że znajdujesz pozytywy w MM, skoro musiałaś zrezygnować z piersi, to fajne masz podejście, strasznie mi się to podoba.
Sewcia, Tymek chyba długi jest? Tak przynajmniej wyszedł na zdjęciu.
Ciekawam co u Katepr, CzarnejIwi, Zośki...
A Seli? też zamilkła jakoś!Magdoczka, Kendy lubią tę wiadomość
-
Magdoczka, jeszcze chcialam napisać, że u nas Zosia też je od 3 dni tak rzadko, ja się bałam że może ona już piersi nie chce, ale to może przez pogodę tak? Skoro Szymon przybiera na wadze, to może po prostu wyrabia się inny rytm karmień?
Pisałyście wcześniej o tym że MM nie można zostawiać, że wylewacie. Jakiś czas temu na insta Olga Frycz pisała, że ona robi mega butlę na całą noc i podaje w miarę potrzeb dziecka także są takie matki co się nie przejmują, jej dziecku to nie przeszkadza taka ciekawostka
My na niedzielę planujemy ziemniaczka albo marchewkę, akurat bedzie równa 5 miesięcy.
Chciałam się Was zapytać jak szykowałyście ten pierwszy posiłek? zastanawiam się jak rozdrobnić 1 ziemniaka głupie pytanie, ale w blenderze to taka mała ilość owinie się wkoło noża i tyle z tego widelcem to chyba nie zmiksuję tak drobno.
I co, po prostu mam ugotować w wodzie, zblendować z małą ilością wody, dodam trochę oleju rzepakowego i już?
Niby proste a trudne, ratunku -
A nasza Zofia szaleje, ustawia się na czworaki i kiwa się przód tył. Opanowała przesuwanie się w taki sposób, że z czworaków pada do przodu na klatkę piersiową, podnosi się najpierw na głowie, potem dołącza ręce i leci dalej. Mata jest za mała!!!!
I mamy problem ze spacerami- w gondoli chce tylko na brzuchu no i staje na czworaki, więc mega to już niebezpieczne, mogłaby wypaść jakbym się zagapiła, bo dość płytko mamy. A w spacerówce nie da się przypiąc pasami, od razu przekręca się na brzuchu i te pasy ją gniotą w kolana, ręce itd.
Nie wiem już co robić
Nie mówiąc o tym że do siedzenia akurat jej daleko, więc powinna mieć rozłożoną spacerówę na płasko...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 09:56
-
Magdoczka
Najlepszego dla Szymusia.
Niech zdrowo rośnie !!!
To nie je zadużo ten twój brzdąc.
Ale skoro przybiera to chyba tak upały na niego działają.
Ja dopiero obczajam jaka porcja dla mojego jest odpowiednia. Że jadł na cycku co półtorej godziny a teraz co 3 to myślałam,że 180 ( jak zalecone na opakowaniu) będzie ok ale zeszlismy do 150 i zobaczymy.
My narazie jemy sprawdzone rzeczy bez nowości wiec porcje daje ciut większe i wtedy nie spieszę się z mlekiem.
A i nie chwaliłam się. Można powiedzieć ,że Oli przespał dziś cała noc. Wypil przed snem 90 tylko i wstał dopiero o 5 rano na kolejne jedzenie .Może będę robić mniejsze porcje ,głodny by tyle nie spał. No zobaczymy .
Elmuszka
Dzięki 😚
Uczę się nie przejmować i nie zadręczać rzeczami, na które nie mam wpływu z troski o swoje zdrowie i dla spokoju 😀 Nie zawsze wychodzi ale się staram zawsze szukać pozytywnych stron...😀
Tak moja córka ma 8 lat:)
Ciekawostka....zaskakująca 😏
Spijamy kawkę i śmigamy poplażowac. Lody i kawka z córkami zaliczona. 😀
Szczawiowa pycha,chciało mi się ...
A Oli dziś wcinał młode ziemniaczki z koperkiem i odrobiną masełka ...dobre 😀
Elmuszka
Ja zawsze robię trochę więcej i mam na dwa dni . Wlewam do garnka przefiltrowanej wody wrzucam warzywko,gotuje do miękkosci daje troszkę oleju/ oliwy/ czy masełka blenduje i jest .i jemy a drugą połowę do pojemniczka i do lodówki. Słoiczek gotowy jak daje to też na pół dziele.
A ktoś już dawał mięsko czy rybkę ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 16:28
Magdoczka lubi tę wiadomość
-
Ale Zosieńka szaleje. Skubana 😁😂
No to masz problem.
Ja ( odpukac) w spacerówce mam spacerki udane. Chyba że nie może zasnąć to marudzi ale zatrzymam się chwilę wezmę na ręce przytulę i uspie i do wózka i śpi a jak wyspany to już pięknie leży,siedzi rozgląda się ,bawi,zaciesza . Jeszcze jak wezmę jedzenie to możemy chodzić 😀
Pozdro z nad wody...🌅
Oli się zdrzemnął ,zjadł mleczko teraz się bawi a ja odpoczywam na leżaczku przy zimnym piwku zerowym ...
Magdoczka to zdrówko za tych 6 miesięczników naszych.
Ja w piątek robię obiecane pół torta...malinowo czekoladowy będzie 😀
Magdoczka lubi tę wiadomość
-
Kendy, mój niemal od początku jest na mm i zawsze jadł porcje mniejsze niż napisane na opakowaniu. Więc nie sugeruj się tym tak mocno Sama zobaczysz ile Oli jest w stanie zjeść.
Elmuszka, niezła jest Zosia Mój się tak przekręcał w gondoli, w spacerówce chętniej jedzie, bo więcej widzi. Ale też ma ochotę się obrócić. Pasy mu przeszkadzają
A Ty pasami nie przypinasz?
-
Magdoczka wszystkiego najlepszego dla synka!😚
Ja też zastanawiam się czy młoda nie je za mało. Dziś zjadła o 4.30 120ml potem o 9 kaszę z bananem i butle dopiero o 12.30. A potem już co 3h 120ml. Ale z drugiej strony u mnie znów upał i ja sama jem niewiele
I zaczynam się stresować. W sobotę ten chrzest A jak pomyślę ile rzeczy muszę przygotować to robi mi się słabo 😣Magdoczka lubi tę wiadomość
-
Cześć
Magdoczka najlepszego dla synka. Pół roku to już duży chłopczyk. Jak ten czas szybko leci.
Kendy ja karmię co 2-3 godziny po 90-120ml i zazwyczaj nie dojada wszystkiego. Taki niejadek z niego.
Elmuszka tydzień temu na szczepieniu było 68 cm i 6670. Może Zosia chciałaby jeździć odwrotnie w wózku żeby więcej widzieć.
Jak wasze zwierzęta domowe zachowują się w stosunku do dzieci? Mój czarnuch na początku nie zwracał na niego uwagi. A teraz jak mam go na rękach to podejdzie i poliże po stopkach. Dzisiaj go pilnował jak spał tylko tak głośno sapał że go budził co chwilę. Tymek się cieszy jak ten tylko do niego podejdzie lub przebiegnie obok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 12:52
Kendy, Magdoczka lubią tę wiadomość
-
Sewcia ja mam kota i dopiero od jakiegoś miesiąca mała zwraca na niego uwagę. Obserwuje go jak przechodzi obok maty na której leży albo jak macha ogonem gdy siedzi w oknie-oczywiście kot siedzi w oknie A nie mala. Kot ma znowu totalnie wywalone, chyba że mała płacze to ewakuuje się do innego pomieszczenia. Poza tym na razie nie ma jakiejś przyjaźni czy antypatii. Poza jednorazową akcja z memlaniem ogona żyją w zgodzie na odległość
A Twój futrzak jest przepiekny😍 tylko ja panicznie się boję psów więc zachwycam się zdjęciami albo okazami za płotami, gdzie mam gwarancję że żaden do mnie nie podejdzie😁 -
Magdoczka, zaczynamy spacer w pasach na pleckach, półleżąco (na płasko od razu się przekręcać chce), dziś udało się tak ze 15 minut w tej pozycji, potem już były nerwy, próby przekręcania, więc ją odpiełam.
Kendy, złoty ten Twój synuś! mam nadzieję że Zośka weźmie z niego przykład! Trzymam kcuki za tort!
Rozwita będzie dobrze z chrztem. Też panikowałam, a poszło gładko:)
Sewcia, przodem do kierunku jazdy jeszcze się boję, wolę mieć na nią oko. I przed słońcem łatwiej ją osłonić.
Co do zwierząt, to my przez tydzień opiekowaliśmy się psem u mojego wujka w domu, na początku pies nie rozumiał, że nie mogę się z nim bawić jak mam dziecko na rękach, a potem już załapał. I jak tylko mnie zobaczył bez Zośki to przynosił zabawki do rzucania
-
Fajne te wasze relacje dzieci ze zwierzakami😊. A będzie jeszcze weselej jak maluchy podrosna,zaczną chodzić 😀
Właśnie Elmuszka jak wasz urlop? Udany.? Miejscowość też dla Was nowa czy już znana ?
To prawda chyba nie mam co narzekać na mojego smyka😏Wszędzie można z nim się wybrać.Wiadomo nieraz są gorsze dni...ale ogólnie jak tylko jestem dla niego,blisko to jest ok😊
Kurcze to niewiele wasze dzieciaczki jedza..faktycznie nijak się to ma do tego co na opakowaniach..no zobaczymy na czym u nas stanie .
Rozwita
Chrzest w domku robisz?
Powodzenia w przygotowaniach.. i czekamy na fotki Laury 😊
U nas zaczęła się akcja ściągania skarpetek ..😀😀😀
Lisa
Co u Was ?
Mój brzdąc już śpi..wykapany padł przy mleczku ,zmęczony po całym dniu na powietrzu ..ale śpi u mnie na rękach przytulony narazie ..tak nam fajnie😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 21:59