X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh jest groźne w ciąży bo może powodować poronienia. Ja miałam wczoraj wizytę u endokrynologa. Przy tsh 1.17 biorę Euthyrox 75. No i wizyta co miesiąc, bo tsh lubi szaleć w ciąży.
    Byłam dzisiaj na szkoleniu z diety cukrzycowej. W końcu wiem co i ile mogę jeść. Mam nadzieję, że ogarnę temat. Najgorzej będzie z obiadami. Dam radę ;) Wszystko dla Maluszka <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 14:50

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam koło 2,2 tsh a mam witaminy z jodem i euthyrox 25 mg...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Małe ma 2,2 cm czyli idealnie odpowiada 8t6d. Wszystko jest ok. Mam malutkiego kilku mm krwiaczka i stad te plamienia, ale nie zagraża ciazy. Dalej mam brać luteinę ale teraz dopochwowa. Na następnej wizycie posłuchamy bicia serca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 15:04

MonaLiza, anika82, Agnuka, Paulcia28, Solane, Mila83, cotton lubią tę wiadomość

• MonaLiza Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH w ciąży powinno wynosić 1. Dziwię się jak można się zastanawiać czy brać leki. Przecież lekarze chyba wiedzą co robią. Ja biorę dawkę i to 125 tego euthyroxu i jak będzie trzeba to i całe życie będę brała no bo co innego mam zrobić. Może kiedyś tarczyca się unormuje ale póki co biorę bo musze.

Tosia super wieści :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2018, 15:02

Agnuka lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Tsh jest groźne w ciąży bo może powodować poronienia. Ja miałam wczoraj wizytę u endokrynologa. Przy tsh 1.17 biorę Euthyrox 75. No i wizyta co miesiąc, bo tsh lubi szaleć w ciąży.
    Byłam dzisiaj na szkoleniu z diety cukrzycowej. W końcu wiem co i ile mogę jeść. Mam nadzieję, że ogarnę temat. Najgorzej będzie z obiadami. Dam radę ;) Wszystko dla Maluszka <3
    jak bedziesz miała pytania dawaj znać, ja w pierwszej to miłam i teraz też. dzięki diecie udało mie sie dużo nie przytyći napweno nauczłam się zdrowych nawyków. dostałaś glukometr ??

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    TSH w ciąży powinno wynosić 1. Dziwię się jak można się zastanawiać czy brać leki. Przecież lekarze chyba wiedzą co robią. Ja biorę dawkę i to 125 tego euthyroxu i jak będzie trzeba to i całe życie będę brała no bo co innego mam zrobić. Może kiedyś tarczyca się unormuje ale póki co biorę bo musze.

Mi lekarz powiedzial, że wystarczy koło 2...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez słyszałam ze tsh powinno być do 2,5

Paulcia28 lubi tę wiadomość

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nigdy wcześniej nie miałam problemu z tarczycą, aż do czasu ciąży. W pierwszym badaniu wyszło mi 3,15 dostałam wtedy szybko od ginekologa euthyrox 50 i zalecenie kontroli u endokrynologa... ostatnio znów robiłam badanie i wyszło mi 0,8, także fajnie zareagowałam na leki i już nie muszę się martwić :) teraz wiadomo, że trzeba być w stałym kontakcie z lekarzem, kontrolować itp, ale wiem, że będzie dobrze :)

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia2323 wrote:
    Ja tez słyszałam ze tsh powinno być do 2,5

tak, ogólnie norma w ciąży jest +/- 2,5 w zależności od trymestru :) ale lekarz powiedział mi, że to jest taki max, natomiast dobrze jeżeli oscyluje w granicach 1

Paulcia28 lubi tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnuka wrote:
    tak, ogólnie norma w ciąży jest +/- 2,5 w zależności od trymestru :) ale lekarz powiedział mi, że to jest taki max, natomiast dobrze jeżeli oscyluje w granicach 1
    Dokładnie. Też taka opinie znam. Teraz miewam TSH poniżej 1 i moja Endo mówi że tak lepiej niż mialoby być za dużo.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem tak - ja się cieszę, że z leków to tylko euthyrox i luteina/duphaston,a nie więcej... Jak trzeba by było więcej to wiadomo - brałabym. Narzekać nie będę bo widzę, że wiele z Was ma gorzej, zastrzyki, masa leków... Zdecydowałyśmy się na dziecko to trzeba dbać od samego groszka ;) leki, witaminy, kontrole, badania... Kolorowo i przyjemnie nie jest do końca, ale co? Takie życie :) Ja bym się bała "olać" leki, czy zalecenia lekarza.

isto, Agnuka, Paulcia28, MaryAnn lubią tę wiadomość

dZhdp1.png

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia2323 wrote:
    Ja już po wizycie. Małe ma 2,2 cm czyli idealnie odpowiada 8t6d. Wszystko jest ok. Mam malutkiego kilku mm krwiaczka i stad te plamienia, ale nie zagraża ciazy. Dalej mam brać luteinę ale teraz dopochwowa. Na następnej wizycie posłuchamy bicia serca

Tosia super! Swoją drogą widzę, że idziemy cały czas bardzo podobnie ;) ja w poniedziałek byłam na wizycie, było to 8+3 i Kropek miał wtedy 2 cm ;)

Tosia2323 lubi tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • wisienka94 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) dawno nie pisałam
    Przykro mi z powodu strat, mam nadzieję, że nikogo więcej to nie spotka :(
    Ja miałam w międzyczasie pogrzeb taty :( kolokwium i projekt do zrobienia i dopiero dzisiaj nadrobiłam wszystkie posty.
    Straszne to jest, że tyle z nas doświadcza poronienia. Ja jestem emocjonalną osobą i nie wiem jakbym sobie poradziła.
    Witam również nowe mamusie. Trzymam kciuki za was i za wasze maluszki :)

ex2be6ydx4ywz9g3.png
    gg64qtkf6j6uj0vc.png
  • Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie po pierwsze byłam w szpitalu,pod opieką podobno wielu lekarzy,a nikt nic nie wspomniał o tym wyniku,który tam miałam robiony,nikt nie powiedział mi nic na ten temat,dopiero wczoraj ginka zwróciła na to uwagę. Nigdy nie chorowałam,a słyszałam,że hormony mogą szaleć w ciąży,więc zastanawiałam się czy zaczekać do badania,które mam w pon z tym lekiem,bo wczoraj wiele sie nasłuchałam osoby,który choruje na tarczyce od 18 roku życia,a ma 33,nt euthyroxu,że jak się go juz zaczyna brać to raczej tarczyca sama juz nie wróci do normy,bo zastepuje jej pracę ten lek,a więc bierze się ja juz zawsze... po drugie napisałam też do Was,które również mogą mieć jakąś wiedze,bądź doświadczenie w temacie...myślę,że nie wygląda to raczej na działania olewające sprawę...

82o5ppm.png
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:

Mój wynik tsh sprzed 2 tyg 1,95 i lekarz był zadowolony, nie muszę brać tabletek

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A orientujecie się czy przyrost 1mm to jest tak na stałe? czy od któregoś tygodnia jest więcej?

Tak się zastanawiam, skończyłam 10 i dzidzia ma 3cm pewnie już, w poniedziałek było 2,7 i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że 22 na prenatalnych miałoby już 6 cm... :P albo 6,5 jak podaje belly :p

dZhdp1.png

• olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak poszalałyśmy z endo z dawkami, że 3 tygodnie temu tsh miałam 0.056, ale teraz zmniejszyłyśmy do 137 i mam 0.7 więc super ;)

Kupiłam kilogram czereśni <3 aż mi lepiej ;D

Coś mi chyba wlazło w krzyże bo ledwo mogę się schylić..

Seli, zjadłabym jeszcze gołąbki :P U mnie teściowa od niedawna już nie pracuje, więc gotuje na pełen etat, ale nie ukrywam, że czasem wolę sama ;)

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • olkakarolka Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcale nie jest tak, że leki z tarczycy bierze się już zawsze. Teściowa bardzo długo zażywała, aż w końcu tak się jej unormowała, że nie bierze już w ogóle tabletek. Wszystko zależy od organizmu.

qb3c2n0afku740kd.png

mhsvj44j7zycx2gc.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    jak bedziesz miała pytania dawaj znać, ja w pierwszej to miłam i teraz też. dzięki diecie udało mie sie dużo nie przytyći napweno nauczłam się zdrowych nawyków. dostałaś glukometr ??
    Tak, mam glukometr. Mierzę cukier od tygodnia.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    A orientujecie się czy przyrost 1mm to jest tak na stałe? czy od któregoś tygodnia jest więcej?

Tak się zastanawiam, skończyłam 10 i dzidzia ma 3cm pewnie już, w poniedziałek było 2,7 i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że 22 na prenatalnych miałoby już 6 cm... :P albo 6,5 jak podaje belly :p

Myślę, że to mógł być taki jednorazowy wyskok tych mm, u mnie też raz wyrwał jak wariat do przodu, a teraz rośnie już jak przystało na tydzień ciąży.

‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ