X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    No ja mam właśnie samo Hcg zrobione, dlatego pytam :) no faktycznie dziwne, że normy dla mężczyzn też podane.. No nic trzeba czekać do poniedziałku :)

A jakie to labo? Bo samo hcg to wlasnie marker a beta hcg to ta ciazowa (odwrotnie jest w diagnostyce, mozesz obczaic na ich stronie opis badan), ja bym powtorzyla badanie i podpytala w labie. Bo mnie pytaly czy ciazowe i ja zawsze sie tam powtarzalam co chce bo maja pokrecone ;) ale normalnie w labie nie robi sie hcg a beta hcg ;) mi sie wydaje, ze pomylilas cos. A testy? Rozne sa. Mam na roczniku kobietke co w 18dpo dopiero jej cos wyszlo a w 12 dpo beta byla 300

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    A jakie to labo? Bo samo hcg to wlasnie marker a beta hcg to ta ciazowa (odwrotnie jest w diagnostyce, mozesz obczaic na ich stronie opis badan), ja bym powtorzyla badanie i podpytala w labie. Bo mnie pytaly czy ciazowe i ja zawsze sie tam powtarzalam co chce bo maja pokrecone ;) ale normalnie w labie nie robi sie hcg a beta hcg ;) mi sie wydaje, ze pomylilas cos. A testy? Rozne sa. Mam na roczniku kobietke co w 18dpo dopiero jej cos wyszlo a w 12 dpo beta byla 300
    Laboratorium w szpitalu, pierwszy raz tam robiłam, zawsze wyniki w innym...no kurcze dziwne... Ale ta babka mówiła, że robię to dzidziusiowe czy jakoś tak to powiedziała... Ja jej powiedziałam, że chce beta-hcg.. Już terwz to nie wiem czy nie zrobić w poniedziałek w innym laboratorium? Ale podobno powinno się przyrost sprawdzać w tym samym?

natala :)thgf3e3ky5kkrrvd.png
    dxomdf9h9r427akt.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    Laboratorium w szpitalu, pierwszy raz tam robiłam, zawsze wyniki w innym...no kurcze dziwne... Ale ta babka mówiła, że robię to dzidziusiowe czy jakoś tak to powiedziała... Ja jej powiedziałam, że chce beta-hcg.. Już terwz to nie wiem czy nie zrobić w poniedziałek w innym laboratorium? Ale podobno powinno się przyrost sprawdzać w tym samym?

Ale masz nawet normy nie takie... no gdzie mezczyzni? I gdzie kobiety w cyklu? 10? Jak sie nie jest w ciazy to jest ponizej 0.100 ;p i zaczyna sie od 5 to wtedy 3 tydzien i jest rozpisane na kilkanascie tygodni wartosci. Wiec moim zdaniem masz nie ta bete ;p ja bym poszla do innego laboratorium.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli kurcze dzięki! Bo powiem Ci szczerze, że ta babka jakaś roztrzepana była... Uważasz, żeby zrobić w innym jeszcze raz czy sprawdzić przyrost w tym samym? Masakra... Aż zła jestem teraz...

dxomdf9h9r427akt.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    Seli kurcze dzięki! Bo powiem Ci szczerze, że ta babka jakaś roztrzepana była... Uważasz, żeby zrobić w innym jeszcze raz czy sprawdzić przyrost w tym samym? Masakra... Aż zła jestem teraz...

W innym, bo bedziesz miec jasniejsza sytuacje jaka beta itp. U mnie na wyniku bylo, ze 3 tydzien konczyl sie na 70 z groszami a czwarty wtedy zaczelam i sie zgadzalo ;) jak wyjdzie Ci kolejna beta - ta co trzeba to ja wtedy bym powtorzyla przyrost.

dZhdp1.png

• natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    W innym, bo bedziesz miec jasniejsza sytuacje jaka beta itp. U mnie na wyniku bylo, ze 3 tydzien konczyl sie na 70 z groszami a czwarty wtedy zaczelam i sie zgadzalo ;) jak wyjdzie Ci kolejna beta - ta co trzeba to ja wtedy bym powtorzyla przyrost.
    Dzięki! A tak jestem zła, bo prawie 2 godziny czekałam na pobranie krwi.. Masakra..

dxomdf9h9r427akt.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    Dzięki! A tak jestem zła, bo prawie 2 godziny czekałam na pobranie krwi.. Masakra..

Nie dziwie sie ;p ale spokojnie... Dlatego ta beta denerwujaca jest. Czlowiek sie stresuje czekajac, potem jak ma wynik itp ;p no ale czasem warto zrobic. Rozumiem, ze wedlug OM masz suwaczek? Ja mam niby 5+3 ale wydaje mi sie, ze jest 5+1 ;p i beta na to wskazuje ;) a owu mialam w 17-18dc i wiem tyle, a u Ciebie jak nie wiesz jak bylo i ilu dniowa masz faze no to tez nie ma co oczekiwac ogromnej bety. Nie musisz miec tysiecy jak inne. Takze naprawde spokojnie.

dZhdp1.png

• natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Suwaczek według OM. No nic trzeba czekać, w pierwszej ciąży betę zrobiłam raz, bo nie wiedziałam że się powtarza, jakoś tak się nie stresowalam tak jak teraz... A tak na prawdę co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu. Jestem dobrej myśli :)

dxomdf9h9r427akt.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ale masz nawet normy nie takie... no gdzie mezczyzni? I gdzie kobiety w cyklu? 10? Jak sie nie jest w ciazy to jest ponizej 0.100 ;p i zaczyna sie od 5 to wtedy 3 tydzien i jest rozpisane na kilkanascie tygodni wartosci. Wiec moim zdaniem masz nie ta bete ;p ja bym poszla do innego laboratorium.

Tak, zrobili nie to HCG. Powinni zrobić beta-HCG :-) Zwykłe HCG wykrywa ciążę, ale nie daje szczegółowych informacji. Ale że w laboratorium nie wiedzieli, jakie badanie zdobić? :-)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    Tak Suwaczek według OM. No nic trzeba czekać, w pierwszej ciąży betę zrobiłam raz, bo nie wiedziałam że się powtarza, jakoś tak się nie stresowalam tak jak teraz... A tak na prawdę co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu. Jestem dobrej myśli :)

Nie ma plamien? To jest dobrze i tego sie trzymajmy ;) Ja leze bo mnie dzis meczy brzuch co jakis czas, ale nie okresowo, nie wiem jak to nazwac, cos tam sie rozpycha ;p

dZhdp1.png

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie robiłam w Diagnostyce i dwa razy powiedziałam, że chcę beta-HCG na ciążę i zrobili mi prawidłowo :-)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Tak, zrobili nie to HCG. Powinni zrobić beta-HCG :-) Zwykłe HCG wykrywa ciążę, ale nie daje szczegółowych informacji. Ale że w laboratorium nie wiedzieli, jakie badanie zdobić? :-)

Bywaja rozne pomylki ;p

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli, za przeproszeniem - co ty pierdzielisz?
    Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu beta HCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy beta HCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie

• Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Ja właśnie robiłam w Diagnostyce i dwa razy powiedziałam, że chcę beta-HCG na ciążę i zrobili mi prawidłowo :-)

Ja w diagnostyce mam zawsze wpisane hcg calkowite bo tutaj odwrotnie ;) ale mam zakres norm itp. Jest w opisie ciazowe po prostu.

dZhdp1.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Seli, za przeproszeniem - co ty pierdzielisz?
    Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu beta HCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy beta HCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie

No jak widac jest skoro ma inne normy i np. w diagnostyce jest. Mozesz sprawdzic na stronie ich. Nie wymyslilam sobie tego... No ale coz.

Minie Black lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    No jak widac jest skoro ma inne normy i np. w diagnostyce jest. Mozesz sprawdzic na stronie ich. Nie wymyslilam sobie tego... No ale coz.
    Zakres norm zależy tylko i wyłącznie od laboratorium i czułości sprzętu.

Idąc Twoim takie myślenia, skoro Natalia ma taki "dziwnie niski" wynik HCG, to beta HCG będzie "jeszcze dziwniej niższe" jeśli to tylko składowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:18

• natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nie wiem, ale czekam spokojnie do poniedziałku :)

dxomdf9h9r427akt.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 maja 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Zakres norm zależy tylko i wyłącznie od laboratorium i czułości sprzętu.

Idąc Twoim takie myślenia, skoro Natalia ma taki "dziwnie niski" wynik HCG, to beta HCG będzie "jeszcze dziwniej niższe" jeśli to tylko składowa

Nie, nie powiedzialam "dziwnie niski", nie nadintepretuj mnie. Napisalam, ze inna beta ma inny zakres norm i wiecej rozjasni! W koncu po cos jest rozgraniczenie na bete i calkowite...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:25

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia masz zasadniczo 2 opcje
    1. W poniedziałek powtórzyć to samo badanie w tym samym laboratorium i sprawdzić przyrost %
    2. W poniedziałek na nowo oznaczyć beta hcg lub hcg w innym labo, powtórzyć w środę i porównać przyrost %

Przyrost sprawdza się identycznie, jeśli chodzi o hcg Total i beta hcg. Diagnostyka od conajmniej 3 lat nie wykonuje beta hcg, można u nich zrobić hcg Total lub wolna podjednostke beta hcg za 160 zł, która jest badania m in w podejrzenie nowotworu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:28

• natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co ma być to będzie a wierzę, że będzie dobrze ;)

dxomdf9h9r427akt.png
‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ