STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
natalaa_aa wrote:No ja mam właśnie samo Hcg zrobione, dlatego pytam no faktycznie dziwne, że normy dla mężczyzn też podane.. No nic trzeba czekać do poniedziałku
A jakie to labo? Bo samo hcg to wlasnie marker a beta hcg to ta ciazowa (odwrotnie jest w diagnostyce, mozesz obczaic na ich stronie opis badan), ja bym powtorzyla badanie i podpytala w labie. Bo mnie pytaly czy ciazowe i ja zawsze sie tam powtarzalam co chce bo maja pokrecone ale normalnie w labie nie robi sie hcg a beta hcg mi sie wydaje, ze pomylilas cos. A testy? Rozne sa. Mam na roczniku kobietke co w 18dpo dopiero jej cos wyszlo a w 12 dpo beta byla 300 -
Seli wrote:A jakie to labo? Bo samo hcg to wlasnie marker a beta hcg to ta ciazowa (odwrotnie jest w diagnostyce, mozesz obczaic na ich stronie opis badan), ja bym powtorzyla badanie i podpytala w labie. Bo mnie pytaly czy ciazowe i ja zawsze sie tam powtarzalam co chce bo maja pokrecone ale normalnie w labie nie robi sie hcg a beta hcg mi sie wydaje, ze pomylilas cos. A testy? Rozne sa. Mam na roczniku kobietke co w 18dpo dopiero jej cos wyszlo a w 12 dpo beta byla 300
-
natalaa_aa wrote:Laboratorium w szpitalu, pierwszy raz tam robiłam, zawsze wyniki w innym...no kurcze dziwne... Ale ta babka mówiła, że robię to dzidziusiowe czy jakoś tak to powiedziała... Ja jej powiedziałam, że chce beta-hcg.. Już terwz to nie wiem czy nie zrobić w poniedziałek w innym laboratorium? Ale podobno powinno się przyrost sprawdzać w tym samym?
Ale masz nawet normy nie takie... no gdzie mezczyzni? I gdzie kobiety w cyklu? 10? Jak sie nie jest w ciazy to jest ponizej 0.100 ;p i zaczyna sie od 5 to wtedy 3 tydzien i jest rozpisane na kilkanascie tygodni wartosci. Wiec moim zdaniem masz nie ta bete ;p ja bym poszla do innego laboratorium. -
natalaa_aa wrote:Seli kurcze dzięki! Bo powiem Ci szczerze, że ta babka jakaś roztrzepana była... Uważasz, żeby zrobić w innym jeszcze raz czy sprawdzić przyrost w tym samym? Masakra... Aż zła jestem teraz...
W innym, bo bedziesz miec jasniejsza sytuacje jaka beta itp. U mnie na wyniku bylo, ze 3 tydzien konczyl sie na 70 z groszami a czwarty wtedy zaczelam i sie zgadzalo jak wyjdzie Ci kolejna beta - ta co trzeba to ja wtedy bym powtorzyla przyrost. -
Seli wrote:W innym, bo bedziesz miec jasniejsza sytuacje jaka beta itp. U mnie na wyniku bylo, ze 3 tydzien konczyl sie na 70 z groszami a czwarty wtedy zaczelam i sie zgadzalo jak wyjdzie Ci kolejna beta - ta co trzeba to ja wtedy bym powtorzyla przyrost.
-
natalaa_aa wrote:Dzięki! A tak jestem zła, bo prawie 2 godziny czekałam na pobranie krwi.. Masakra..
Nie dziwie sie ;p ale spokojnie... Dlatego ta beta denerwujaca jest. Czlowiek sie stresuje czekajac, potem jak ma wynik itp ;p no ale czasem warto zrobic. Rozumiem, ze wedlug OM masz suwaczek? Ja mam niby 5+3 ale wydaje mi sie, ze jest 5+1 ;p i beta na to wskazuje a owu mialam w 17-18dc i wiem tyle, a u Ciebie jak nie wiesz jak bylo i ilu dniowa masz faze no to tez nie ma co oczekiwac ogromnej bety. Nie musisz miec tysiecy jak inne. Takze naprawde spokojnie. -
Tak Suwaczek według OM. No nic trzeba czekać, w pierwszej ciąży betę zrobiłam raz, bo nie wiedziałam że się powtarza, jakoś tak się nie stresowalam tak jak teraz... A tak na prawdę co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu. Jestem dobrej myśli
-
Seli wrote:Ale masz nawet normy nie takie... no gdzie mezczyzni? I gdzie kobiety w cyklu? 10? Jak sie nie jest w ciazy to jest ponizej 0.100 ;p i zaczyna sie od 5 to wtedy 3 tydzien i jest rozpisane na kilkanascie tygodni wartosci. Wiec moim zdaniem masz nie ta bete ;p ja bym poszla do innego laboratorium.
Tak, zrobili nie to HCG. Powinni zrobić beta-HCG Zwykłe HCG wykrywa ciążę, ale nie daje szczegółowych informacji. Ale że w laboratorium nie wiedzieli, jakie badanie zdobić?
-
natalaa_aa wrote:Tak Suwaczek według OM. No nic trzeba czekać, w pierwszej ciąży betę zrobiłam raz, bo nie wiedziałam że się powtarza, jakoś tak się nie stresowalam tak jak teraz... A tak na prawdę co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu. Jestem dobrej myśli
Nie ma plamien? To jest dobrze i tego sie trzymajmy Ja leze bo mnie dzis meczy brzuch co jakis czas, ale nie okresowo, nie wiem jak to nazwac, cos tam sie rozpycha ;p -
Magdoczka wrote:Tak, zrobili nie to HCG. Powinni zrobić beta-HCG Zwykłe HCG wykrywa ciążę, ale nie daje szczegółowych informacji. Ale że w laboratorium nie wiedzieli, jakie badanie zdobić?
Bywaja rozne pomylki ;p -
nick nieaktualnySeli, za przeproszeniem - co ty pierdzielisz?
Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu beta HCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy beta HCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie
-
Magdoczka wrote:Ja właśnie robiłam w Diagnostyce i dwa razy powiedziałam, że chcę beta-HCG na ciążę i zrobili mi prawidłowo
Ja w diagnostyce mam zawsze wpisane hcg calkowite bo tutaj odwrotnie ale mam zakres norm itp. Jest w opisie ciazowe po prostu. -
Minie Black wrote:Seli, za przeproszeniem - co ty pierdzielisz?
Oznaczenie HCG jest oznaczeniem całościowym, co oznacza, że otrzymany wynik jest składową poziomu dwóch podjednostek tego hormonu (alfa i beta). Oznaczenie poziomu beta HCG jest badaniem czulszym – dotyczy tylko jednej podjednostki hormonu. Dla stwierdzenia ciąży nie ma znaczenia czy robi się badanie HCG czy beta HCG , ale żeby wyniki były porównywalne należy konsekwentnie robić to samo oznaczenie
No jak widac jest skoro ma inne normy i np. w diagnostyce jest. Mozesz sprawdzic na stronie ich. Nie wymyslilam sobie tego... No ale coz.Minie Black lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySeli wrote:No jak widac jest skoro ma inne normy i np. w diagnostyce jest. Mozesz sprawdzic na stronie ich. Nie wymyslilam sobie tego... No ale coz.
Idąc Twoim takie myślenia, skoro Natalia ma taki "dziwnie niski" wynik HCG, to beta HCG będzie "jeszcze dziwniej niższe" jeśli to tylko składowaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:18
-
Minie Black wrote:Zakres norm zależy tylko i wyłącznie od laboratorium i czułości sprzętu.
Idąc Twoim takie myślenia, skoro Natalia ma taki "dziwnie niski" wynik HCG, to beta HCG będzie "jeszcze dziwniej niższe" jeśli to tylko składowa
Nie, nie powiedzialam "dziwnie niski", nie nadintepretuj mnie. Napisalam, ze inna beta ma inny zakres norm i wiecej rozjasni! W koncu po cos jest rozgraniczenie na bete i calkowite...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:25
-
nick nieaktualnyNatalia masz zasadniczo 2 opcje
1. W poniedziałek powtórzyć to samo badanie w tym samym laboratorium i sprawdzić przyrost %
2. W poniedziałek na nowo oznaczyć beta hcg lub hcg w innym labo, powtórzyć w środę i porównać przyrost %
Przyrost sprawdza się identycznie, jeśli chodzi o hcg Total i beta hcg. Diagnostyka od conajmniej 3 lat nie wykonuje beta hcg, można u nich zrobić hcg Total lub wolna podjednostke beta hcg za 160 zł, która jest badania m in w podejrzenie nowotworuWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2018, 21:28