STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Agnuka wrote:Dziewczyny, a ja z pytaniem trochę z innej beczki
Temat moim zdaniem bardzo ważny w ciąży na tym etapie, a jeszcze go nie poruszałyśmy - macie i korzystacie z adaptera do pasów? -
Agnuka wrote:Dziewczyny, a ja z pytaniem trochę z innej beczki
Temat moim zdaniem bardzo ważny w ciąży na tym etapie, a jeszcze go nie poruszałyśmy - macie i korzystacie z adaptera do pasów?
Ja się naczytałam i naoglądałam i wydaje mi się, że to sprzęt warty każdej złotówki. Znajomy pracuje w firmie z fotelikami i polecil mi BeSafe - podobno najlepszy na rynku.Także u mnie kupiony i dziś będzie montowany
A ja zastanawiam się nad zakupem kolejnego gadgetu - poduszki do spania. Jak Wam się śpi? Macie taką?Agnuka lubi tę wiadomość
-
Ally McBeal wrote:Ja się naczytałam i naogładałam i wydaje mi się, że to sprzęt warty każdej złotówki. Znajomy pracuje w firmie z fotelikami i polecil mi BeSafe - podobno najlepszy na rynku.
Także u mnie kupiony i dziś będzie montowany
A ja zastanawiam się nad zakupem kolejnego gadgetu - poduszki do spania. Jak Wam się śpi? Macie taką?
Super, cieszę się, że masz adapter!Moim zdaniem bardzo przykładamy wagę do tego, żeby było bezpiecznie dla Dziecka po porodzie itp, a jeszcze za mało mówi się o zapewnieniu bezpieczeństwa podczas ciąży...
Ja właśnie mam adapter już od półtora miesiąca i serdecznie polecam! Były rozmowy na forum o meblach, ubrankach, nawet wózkach, a cisza o adapterach, dlatego postanowiłam ruszyć ten wątek
Ja kupiłam bardzo wcześnie, ponieważ wiedziałam, że i tak prędzej czy później to nastąpi, bo nie wyobrażam sobie jeżdżenia samochodem np bez zapiętych pasów...! a na samym początku często bolał mnie brzuch i jazda samochodem była dla mnie katorgą właśnie przez pas, który przechodził przez brzuch.
Jeżeli chodzi o firmy, to właśnie tak jak piszesz, bardzo popularną jest BeSafe, jednak moim zdaniem ich adaptery są drogie... Kiedyś mieli na adaptery monopol, wyrobili sobie markę i teraz ceny wywindowali w górę, bo średnio cena waha się między 150 a 200 zł. Moja siostra i bratowa kupowały 2 i 3 lata temu adaptery ich firmy (bo nie było wtedy jeszcze zbytnio wyboru), także dokładnie wiem jak wyglądają. Ja w tym roku kupiłam adapter polskiej firmy, która dopiero rusza z adapterami i ceny mają naprawdę świetne, a jakość moim zdaniem identyczna jak BeSafe, a 100 zł w kieszeniZapłaciłam 75 zł + przesyłka i jestem baaaardzo zadowolona. Bardzo wygodny i do tego idealnie dopasowuje się do aktualnego rozmiaru ciągle rosnącego brzuszka, bo już miałam możliwość przetestowania go przez te półtora miesiąca. Ostatnio siostra pożyczyła ode mnie samochód (też jest w ciąży, teraz 23 tc) i po powrocie powiedziała, że mój adapter jest dla niej sto razy wygodniejszy od jej BeSafe, ponieważ jej zdaniem pas krokowy lepiej odprowadza pasy pod brzuszkiem nie uciskając go...
Także Dziewczyny jeszcze raz serdecznie polecam, myślę, że jest to istotna rzecz w naszej "wyprawce" -
ja w pierwszej ciąży kupiłam taki https://allegro.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-clippasafe-24h-i6833405796.html
jestem z niego bardzo zadowolona a z poduszek do spania mam motherhood i jest extra. nie polecam tanich z allegro-kupiłam i okazało się, że wypełnienie to styropianowe kulki, które przy każdym ruchu słuchać.
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
Nie. Nie mam jeszcze brzucha ktory by przeszkadzał. W poprzedniej nie używałam i w tej raczej też nie zamierzam. Niestety w zaawansowanej ciąży jesli zdarzy sie wypadek taki prawdziwy to nic nie uratuje nas, tak nam lekarz jeden tłumaczył macica pęka i ani mama ani dziecko nie mają za wielkich szans. Pasy ofkors zapinam tak czy siak ale glownie chodzilo mu o to ze w zaawansowanje ciazy szanse w pasach a bez pasow przy wypadku(takim powaznym) są nikłe.
Tylko mi wcale te pasy nie przeszkadzały całą ciążę, wręcz dziwnie się czuje bez pasów jak zapinam po chwili czasem :p
Podsumowując uważam że nie jest to niezbędny wydatekale to moje zdanie :p
Poduszke do spania mam, nie uzywalam.w 1 ciazy i teraz tez nie uzywam. Ustrojstwo wielkie. Pod koniec sama ledwo sie obracalam a co dopiero z tym dodatkiem hehe.
Wcinam ananasaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2018, 12:59
Zośkaaa lubi tę wiadomość
-
Ja adapterow nie ma,ale o nich powaznie myślę. Choc czesto nie jeżdżę. Yetaz najczeaciej na miejscu pasazera i zawsze te pasy pod brzuchem trzymam ręką: P
Agnuka jaki masz ten adapter?
Poduszki uzywam caaaly czas, przekrecanie sie na drugo bok juz opanowalam;) Jak dla mnie super.
Dzisiaj wizyta o 15.20,trzymajcie kciuki!Natalka 09.12.'15 ♥️
Klaudusia 20 tc, (*) 08.01.'18
Michaś 18 tc, (*) 09.08.'18
Kornelka i Emilka ~1k2o~ 💕 02.12.'19
..............................................
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
Witam się po weekendzie, nad morzem było super. Teraz czekam na wizytę w środę bardzo niecierpliwie. CO do ruchów niby to moja 3 ciąża a dalej nie jestem pewna od czasu do czasu czuję jakby mi się flaki wywracały w podbrzuszu pod pępkiem lekko z prawej strony, i nie wiem czy to to czy to nie to, bardzo nieregularnie. Więc denerwuję się wizytą czy wszystko jest ok. A jak jest ok to czy maluszek pokaże kim jest. Jeżeli chodzi o pasy ja też zapinam bezwzględnie, lekko poluźniam pas, nad adapterem się zastanawiam ale na razie jest mi zbędny.
-
Oczywiście, zgadzam się. Przy faktycznie poważnym wypadku szanse są nikłe i to tak naprawdę nie ma wielkiego znaczenia czy jesteśmy akurat w ciąży czy nie... ale jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia aż takiego wypadku akurat podczas trwania ciąży?
I niby nic nam przy poważnym wypadku nie pomoże, jednak przy kupnie samochodu zwracamy uwagę na to, żeby miał np minimum poduszki powietrzne, mimo, że w 100% niczego nam to nie gwarantuje... a jednak chcemy, żeby były.
Podobnie jest z adapterem, nie gwarantuje nam 100% pewności, jednak przy normalnej jeździe po mieście zdarzają się sytuacje kiedy musimy gwałtowniej przyhamować, albo, że ktoś nam najedzie na tzw. tyłek. Zwyczajna codzienność. W takiej sytuacji adapter zminimalizuje ryzyko ucisku brzucha, przez który w normalnym przypadku przechodzi pas...szarpnięcie jest odbierane przez adapter i rozkładane po pasach i bardziej ewentualnie uciśnie nam nogę, a nie brzuch.
Jak dla mnie jest to istotna różnica i wystarczający argument... Nie ma sensu rozważać skrajnych i rzadkich przypadków, z którymi tak naprawdę nie mamy do czynienia na co dzieńBo ile z nas miało w swoim życiu poważny wypadek, a ile małą stłuczkę lub konieczność nagłego hamowania?
Decyzja oczywiście pozostaje po stronie każdej z nas, nikt do niczego nie zmusza itp. Uważam jednak, że jest to jeszcze temat za mało poruszany i panuje za mała świadomość w tym zakresie
Ja jeżdżę samochodem dosyć sporo i widzę znaczną różnicę w komforcie podróżowania w adapterze, niż bez niegoPaulina_2603, Reni lubią tę wiadomość
-
Sylwunis wrote:Witam się po weekendzie, nad morzem było super. Teraz czekam na wizytę w środę bardzo niecierpliwie. CO do ruchów niby to moja 3 ciąża a dalej nie jestem pewna od czasu do czasu czuję jakby mi się flaki wywracały w podbrzuszu pod pępkiem lekko z prawej strony, i nie wiem czy to to czy to nie to, bardzo nieregularnie. Więc denerwuję się wizytą czy wszystko jest ok. A jak jest ok to czy maluszek pokaże kim jest. Jeżeli chodzi o pasy ja też zapinam bezwzględnie, lekko poluźniam pas, nad adapterem się zastanawiam ale na razie jest mi zbędny.
11.2017 - aniołek 8tc
-
cotton wrote:Ja adapterow nie ma,ale o nich powaznie myślę. Choc czesto nie jeżdżę. Yetaz najczeaciej na miejscu pasazera i zawsze te pasy pod brzuchem trzymam ręką: P
Agnuka jaki masz ten adapter?
Poduszki uzywam caaaly czas, przekrecanie sie na drugo bok juz opanowalam;) Jak dla mnie super.
Dzisiaj wizyta o 15.20,trzymajcie kciuki!
polecam ten https://allegro.pl/adapter-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-c29-i6740595061.html sama go kupiłam w połowie czerwca i jest naprawdę ok. Do tego sprawdzony sprzedawca, przesyłka szybka. Chociaż widzę, że teraz cena też już powoli idzie w górę, muszą mieć w takim razie zbyt - teraz 85 złale to i tak stanowczo taniej niż BeSafe, który moim zdaniem jest przereklamowany ze względu na wygórowaną cenę
aaa z uwagi na prosty montaż (pasek zapinany na klamrę o oparcie siedzenia) adapter pasuje do każdego samochodu
Cotton, Sylwunis, Spaceangel kciuki za wizyty!!
Poduszki wprawdzie nie mam, ale ostatnio bratowa mówiła, że może oddać mi swoją, bo jej jest już teraz niepotrzebna, także myślę, że chętnie przyjmę i wypróbuję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2018, 13:46
cotton, wisienka94 lubią tę wiadomość
-
Ja o adapterach sie nie wypowiem bo nie mam samochodu :p
Co do poduszki mam taka C i trzymam ja pod lozkiem. Lubie sie wiercic a z nia jest ciezko. -
spaceangel wrote:Ja jutro idę do gina bez wizyty bo mam dopiero na 16 sierpnia. Trochę panikuje bo miałam twardnienia ponoć przez pęcherz, nadal się zdarzają do tego kłucie w jajnikach od czasu do czasu a poza tym zero ruchów i zero objawów ciąży. USG miałam miesiąc temu i bardzo się martwię co z dzieckiem. Trzymam za Was kciuki. oby było zdrowe
Ja też miałam 3 tyg temu USG dlatego się denerwuję i czekam na środową wizytę jak na zbawienie.
Agnuka dziękuję. -
Ja od miesiąca też mam adapter do pasów BeSafe. Nie kupowałam a wypożyczyłam sobie w sklepie z dzieciowymi sprzetami. Uważam, że skoro można zwiększyć swoje bezpieczeństwo, to czemu nie. Mnie jeden miesiąc wypożyczenia kosztuje 15 zł, więc nie są to jakieś gigantyczne koszty. Lepiej wydać na to niż na jakieś niepotrzebne duperele dla dziecka, które tylko pociesza oko mamy. Ale każdy robi jak uważa.
-
Paulina_2603 wrote:Ja od miesiąca też mam adapter do pasów BeSafe. Nie kupowałam a wypożyczyłam sobie w sklepie z dzieciowymi sprzetami. Uważam, że skoro można zwiększyć swoje bezpieczeństwo, to czemu nie. Mnie jeden miesiąc wypożyczenia kosztuje 15 zł, więc nie są to jakieś gigantyczne koszty. Lepiej wydać na to niż na jakieś niepotrzebne duperele dla dziecka, które tylko pociesza oko mamy. Ale każdy robi jak uważa.
Paulinko, o której wizyta w czwartek? Czujesz coś wiecej w brzuszku?
Ja nie mam adaptera i chyba nie kupie. Poduszki też nie mam, świetnie śpię bez niej, więc nie widzę potrzeby
A ja zjadłam obiad, Czarek się wierci, idę umyć ostatnie okno, póki JEDYNE 28°C na dworze, bo od jutra żar się z nieba znów poleje i kapałoby ze mnie przy takim myciu okien
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Ja używam adaptera BeSafe przez przypadek
Dała mi go kuzynka, jak jej powiedziałam o ciąży. Sama go używała, jak była w ciąży. Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje i jak to działa
A teraz cały czas w nim jeżdżę. Fajna rzecz. Wcześniej odciągałam pas od brzucha, a teraz adapter sam ładnie ściąga w dół.
-
Zośkaaa wrote:Paulinko, o której wizyta w czwartek? Czujesz coś wiecej w brzuszku?
Będę dzwonić przed, czy mamy się spieszyć. A co do ruchów, to coś tam czuję, ale nie wiem jeszcze w 100%, że to akurat to. Głównie wieczorem się to uaktywnia.
Zosiu a z tymi oknami to tak nie szalej -
Paulina_2603 wrote:Wizyta o 19:40 dopiero... Pewnie będzie opóźnienie
Będę dzwonić przed, czy mamy się spieszyć. A co do ruchów, to coś tam czuję, ale nie wiem jeszcze w 100%, że to akurat to. Głównie wieczorem się to uaktywnia.
Zosiu a z tymi oknami to tak nie szalej
Już nie mogłam na nie patrzećNie sa zbyt duże i nie muszę się wspinac wysoko, więc sobie pozwolilam
My też mamy dopiero o 19:20 wizytę w środę, też chyba zadzwonie żeby nie siedziec nie wiadomo ile.
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019