X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że poruszałyście temat Aliex. To i ja się pochwalę, kupiłam organizer na łóżeczko a teraz jeszcze zamówiłam do kompletu ochraniacze i przescieradełko

https://www.fotosik.pl/zdjecie/35f6bb487c502e32

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 13:55

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dodajecie zdjęcie a nie link??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 13:57

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz mieć link, który kończy się na .jpg i wrzucasz go między a
    np.
    [ img]zdjecie.jpg [/img]

tylko bez spacji wszystko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 14:02

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Kombinezon mam taki,gruby ,ciepły ,miły w dotyku. A Wy?
    Się zastanawiam czy wystarczy. Czy kupić jeszcze jakiś ...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/65df48397553.jpg

Ja kupiłam ten sam;) świetny jest, widzę że też masz 68.. Tak się zastanawiałam czy nie będzie za duży.. Ale przykladalam do 56 to nie wiele się różnił A 62 nie bylo.
    Mam też spiworek do wózka też dość gruby, ale będę chyba używała na zmianę. No chyba że mały będzie takim zmarzluchem jak tatuś to będzie trzeba razem:)
    9zrg2s.jpg

Kendy, olkakarolka lubią tę wiadomość

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam położną już w 20 tygodniu bo tak kazała moja ginka i diabetolog. No i dzieki temu miałam szkołę rodzenia na NFZ.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A położna wybiera się w przychodni do której się należy czy można w innej,?

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

35f6bb487c502e32med.jpg

Kendy lubi tę wiadomość

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się, dzięki Elmuszka

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kombinezon na 68 i jest bardzo duży więc postanowiłam kupić mniejszy, używany i wylicytowalam na Allegro rozm. 56, ale chyba takie spore to 56.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli
    Dobrze,że już Ci lepiej.

Katepr
    No istotny fakt. Ja o tym nie wiedziałam,że mogę skorzystać z jakiejś edukacji. Teraz już może niekoniecznie ale przy pierwszym dziecku bym skorzystała,chociaż też miałam już trochę wprawy po siostrze.Jakby nie było już dwójkę dzieci odchowałam:)
    Nieraz fajnie kamizelkę zarzucić tak optymalnie nie za zimno ,nie za gorąco .

Mammamia11
    No świetny jest. Ja zdecydowałam ,że lepiej większy niż za mały,lepiej by miał luz w rączkach i nóżkach i posłuży na dłużej. Pozatym jest gruby i w środku aż tak dużo miejsca nie ma a oprócz dziecka jeszcze jego warstwa ubranek albo dwie :)
    Ja będę miała kołderkę cieplejsza do okrycia i kocyk i będę dopierać w razie potrzeby ,do tego okrycie gondoli. Nie zmarznie napewno :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 14:33

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Mega Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Kombinezon mam taki,gruby ,ciepły ,miły w dotyku. A Wy?
    Się zastanawiam czy wystarczy. Czy kupić jeszcze jakiś ...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/65df48397553.jpg
    Taki sam mam :)

Kendy lubi tę wiadomość

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę każda kobieta powinna być cały czas zapisana u jakieś położnej bo jej się to należy z NFZ :) polozna (tak samo jak lekarza rodzinnego i pielęgniarkę środowiskowa) możemy zmieniać dwa razy w ciągu roku bezpłatnie każdy następny jest płatny 80 zł chyba,, do tego ostatnio słyszałam, ze kobieta w trakcie ciąży może położna zmienić 3 razy za darmo ale tego już nie jestem pewna na 100%., nie ma już rejonizacji wiec skąd tylko chcemy i która nam się podoba (Ewentualnie gdy wybrana ma do nas za daleko albo za dużo pacjentek to może dać odmowę ) :) ja tez narazie wzięłam ta do której chodziłam do szkoły rodzenia na NFZ i w sumie mi się spodobała wiec raczej zostaniemy :)

W końcu udało mi się załatwić immunoglobuline.. a taki problem z tego robią. Albo nie ma, albo zamawiają na bieżąco ale.. dla jednej kobiety im się nie opłaca zamówić (wtf?!) albo najpierw trzeba się zarejestrować u nich u gin a termin jest na nowy rok.. nawet mi się z panią nie chciało dyskutować ze kobieta w ciąży powinna być przyjęta w ciągu 5 dni roboczych.. w końcu znalazłam szpital w którym maja i bez problemu robią (do tego szpital w którym akurat planuje poród wiec to chyba znak, ze dobrze wybrałam :P).. Bardzo miła położna kazała mi dzwonić 27 tyg żeby się umówić na konkretny dzień i mam przyjść tylko ze skierowaniem od lekarza gin i z odczynem Coombsa (nie starszym niż 7 dni). I uwaga(!) skierowanie może być od ginekologa prywatnego a nie tylko z NFZ.. bo darmowy zastrzyk należy się każdej kobiecie w ciąży a nie tylko tym, które korzystają z ginekologa państwowego. I da się miło szybko i według prawa.. chociaż po przejściach Kendy i tak mam cały czas obawy jak to będzie i pewnie to potwierdzę już po zastrzyku:D ale to jest okropne, ze robią z ludzi idiotów, sama pracuje jako pielęgniarka i znam środowisko od drugiej strony i nie raz miałam tez piekielnych pacjentów ale to jest dramat jak traktują ludzi i jak są niedoinformowane osoby, które są odpowiedzialne za te świadczenia.. Jedna pielęgniarka się oburzyła wgl jak ja sobie to wyobrażam, ze nie chodzę do nich do poradni i co, zapisze się tylko po to żeby zastrzyk dostac :)) a jedna Pani w rejestracji wgl nie wiedziała co to jest i o co mi chodzi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 15:16

klz99vvjhysycx8i.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Położną środowiskową można wybrać przed lub po porodzie, jak kto woli. Dodatkowo wybierajac sobie przed może Ci poprowadzic edukacje przedporodową na nfz ja uwazam ze warto ;) mało kto jednak o tym wie :)
    Kate, ale położną wybiera się dla siebie, prawda? Mi się wydaje, że mnie w błąd wprowadzono, że dopiero jak się dziecko urodzi, to się zgłaszam...
    My w ramach jakiegoś tam programu chodzimy na szkołę rodzenia w Warszawie za darmo, z urzedu miasta to jest. A jeśli chodzi o edukację przedporodową to w obydwu placówkach kobitki były nieźle zdziwione jak o to zapytałam.

Paulina_2603 wrote:
    Ja wybrałam położną już w 20 tygodniu bo tak kazała moja ginka i diabetolog. No i dzieki temu miałam szkołę rodzenia na NFZ.
    Z tego by wynikało, że położną wybiera się dla siebie, a nie dla dziecka...

Lisa, moja koleżanka w Krakowie właśnie miała taką fajną położną, że mogła w każdej chwili w ciąży zadzwonić, zapytać. A tutaj mam raczej negatywne wrażenia- jedna mi powiedziała, że tylko raz przychodzi, jak zapytałam czy w razie potrzeby przyjdzie jeszcze raz, to powiedziała, że zawsze mogę zadzwonić do rejestracji... także dziwnie...

Marin- fajny ten organizer :)

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega
    Modne widać te kombinezony:)

Lisa24
    Szczęściara . Super,że udało ci się załatwić ale tak jak mówisz pochwal się jak już go dostaniesz:) ja też myślałam że temat mam ogarnięty: wizyta w poradni,odczyn coombsa,za tydzień wyniki i skierowanie na zastrzyk,skierowanie w ręku idę do szpitala...zastrzyków brak. Prawda to ,że personel medyczny jest niedoinformowany i tak odwracają kota ogonem ,że z pacjentów robią roszczeniowych debili. Strasznie nie lubię prosić się o coś co mi się należy ale chyba tak trzeba. Ale co ja mogłam...jak walka z wiatrakami...

Mega lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybierała położna jak zmieniłam przychodnie pod której opieką chcę być. Razem z rodzinnym wybrałam sobie położna. W przychodni byłam wczoraj i chciałam zapytać o tą edukację przedporodową to pani w rejestracji powiedziała że jesli nie prowadzę ciąży u lekarza w tej przychodni to nie mogę z tego skorzystać.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka masz racje, ze położną wybiera się dla siebie :) dzidziusiem opiekuje się do 6 tyg życia, chyba, ze dziewczynka to tez pozostaje pod opieką jako kobieta :) po 6 tyg opiekę przejmuje pielęgniarka środowiskowa.

Moja położna tez mówiła żeby dzwonić w razie pytań i niepokoju. Ma przenośne ktg i tez chętnie robiła np w trakcie przerwy w szkole rodzeni albo na wizycie domowej. Jak nas nie było na dwóch spotkaniach to dzwoniła na następny dzień zapytać czemu nie byliśmy i czy wszystko dobrze czy może do nas podjechać i żebyśmy przyszli odrobić zajęcia bo ciekawe i wgl. Wiem, ze dostaje za nas kasę z NFZ ale patrząc, ze to jest naprawdę pare złotych za osobę to i tak ją podziwiam za zaangażowanie :P

Elmuszka może próbuj szukać dalej bo jeśli ma takie podejście to... a wiesz może w którym szpitalu rodziła Twoja koleżanka? Bo zbieram jeszcze wywiad :D dobrze tez mieć wybrany szpital drugiego wyboru jakby na pierwszym nie przyjęli..

klz99vvjhysycx8i.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy, Mega słodki jest ten kombinezon. W zeszłą sobotę przy nim stałam i żałowałam że już mam dwa.

Kendy, Mega lubią tę wiadomość

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Lisa24 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Ja wybierała położna jak zmieniłam przychodnie pod której opieką chcę być. Razem z rodzinnym wybrałam sobie położna. W przychodni byłam wczoraj i chciałam zapytać o tą edukację przedporodową to pani w rejestracji powiedziała że jesli nie prowadzę ciąży u lekarza w tej przychodni to nie mogę z tego skorzystać.

No i to mi się wydaje jest to niedoinformowanie ze strony personelu.. bo edukacje przedporodowa prowadzi głównie położna a lekarza możesz mieć wybranego w jednej przychodni a położna w drugiej czy nienależącą do żadnej przychodni tylko prowadząca własna działalność i mająca kontrakt z NFZ, tak jak moja właśnie.

Zreszta nie mam lekarza ginekologa z NFZ tylko prywatnego a edukacje mam przeprowadzana w ramach NFZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2018, 15:45

klz99vvjhysycx8i.png
  • Reni Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnio na szkole rodzenia położna mówiła nam, żebyśmy już rozejrzały się za poradnią pediatryczną i to taką w której są też położne, bo jak położna na wizytach zauważy coś u malucha to może od razu skonsultować to z lekarzem.
    Spotkania z położnymi są już przed porodem. Od razu w poradni trzeba zapytać się czy są wizyty domowe i ile razy. Jesli nie ma lub są tylko raz to wybrać inną poradnię.
    4-5 razy po porodzie to jest norma.

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 16 października 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    No i to mi się wydaje jest to niedoinformowanie ze strony personelu.. bo edukacje przedporodowa prowadzi głównie położna a lekarza możesz mieć wybranego w jednej przychodni a położna w drugiej czy nienależącą do żadnej przychodni tylko prowadząca własna działalność i mająca kontrakt z NFZ, tak jak moja właśnie.

Zreszta nie mam lekarza ginekologa z NFZ tylko prywatnego a edukacje mam przeprowadzana w ramach NFZ
    Będę musiała pójść tam jeszcze raz albo zadzwonię na infolinie przychodni, może tam ktoś będzie bardziej zorientowany w temacie.

Lisa24 lubi tę wiadomość

qdkk20mmaxfz3x0q.png
‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ