X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do roweru nie przesadzam nie robię kilometrówek ale jeżdżę póki mogę, myślę że za miesiąc max 2 będę miała po prostu za duży brzuch na to :)

Ja dziś ogarnęłam pierdyliard rzeczy kończąc robotę nawrzeszczając na męża :P Idziemy z przyjaciółmi na kręgle a potem domówkę z planszówkami więc musiałam coś upichcić. Zrobiłam pizze z szynką i sałatkę z makaronem, kurczakiem, suszonymi pomidorami kukurydzą i orzechami włoskimi bo mamy swoje. Posprzątałam ogarnęłam obiad, psa i odpoczywam. Miłego weekendu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 14:44

Kendy lubi tę wiadomość

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Marin Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam sobotę ;) Były rożki, kawa, pranie i pomogłam M w porządkach. Teraz pora odpocząć chwilę i zebrać siły żeby siebie ogarnąć. U nas bez planów na wieczór.

Kendy lubi tę wiadomość

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zrobilam sobie babski wypad na miasto z przyjaciolka, poplotkowalysmy za wszystkie czasy. Dzis pobudka o 6 przez kopnoaczki- tak moge byc budzona codziennie <3. Pojechalam z mama na cmentarze, wymylysmy wszystkie nagrobki a w nagrode kupilam kubek lodow o smaku slonego karmelu. Zaraz mam zamiar sie za nie zabrac :)

Kendy lubi tę wiadomość

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja u teściów zaliczyłam ognisko:) Były kiełbaski i grzaniec bezalkoholowy. :)

Teraz jeszcze szwagier z żoną do nas przyszli. Będzie wieczór z Xboxem i grzane winko bezalkoholowe żona szwagra kupiła:) Ale się dziś opije:)

Miłych wieczorków :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 19:01

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    U mnie też jeszcze kawa przed :)
    U nas słoneczko za oknem .A córa fakt ,jest super powiem nieskromnie :)

Wszystkie jesteście na zwolnieniach,czy są jeszcze mamy pracujące?

Ja jestem jeszcze mamą pracującą ;)

A co do pogody, to niestety od wczoraj zaczęło się - szaro buro i ponuro...

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę... Bo miewam wyrzuty sumienia na temat tego, że coś tam w domu robię, chodzę i nasze rozmowy ostatnio na temat "zwolnienia" nieco.

https://mamaginekolog.pl/lezenie-odpoczywanie-oto-pytanie/

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Agnuka Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten moment, kiedy oglądasz się w lustrze przed wyjściem, przodem, bokiem i myślisz - okej trzymasz się, jest całkiem nieźle, nawet jeszcze bardzo nie widać... Po czym wykonujesz jeden ruch ręką i rzeczywistość nagle staje się tak totalnie inna... :D :D :D

tak sobie ładnie rośniemy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7a06fb53cca.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b9518f76cc8d.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc4b2d10e95e.jpg

OlinkaO, Seli, 8485, Marin, Zośkaaa lubią tę wiadomość

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnuka wrote:
    Ten moment, kiedy oglądasz się w lustrze przed wyjściem, przodem, bokiem i myślisz - okej trzymasz się, jest całkiem nieźle, nawet jeszcze bardzo nie widać... Po czym wykonujesz jeden ruch ręką i rzeczywistość nagle staje się tak totalnie inna... :D :D :D

tak sobie ładnie rośniemy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a7a06fb53cca.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b9518f76cc8d.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc4b2d10e95e.jpg

Pięknie wyglądasz ;) i trzymasz się, bzdura, że jest inaczej :)

Agnuka lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Kendy Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To imprezowy weekend u wszystkich widzę:)
    U nas skończył się na karaoke.

Rubi27
    Polecam ,nawet fajnie się je robi :)
    https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/ciasteczka-z-krowkami
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-z-czekolada

Agnuka
    Wyglądasz super.:)

Seli
    Czytałam artykuł . Może i coś w tym jest...A leżeć plackiem leżałam ,bo takie zalecenie dostałam i jeśli nie daj Boże coś by się stało mojemu dziecku a ja bym się do tego zalecenia nie stosowała obwiniałabym siebie do końca życia.A czy faktycznie to leżenie jest takie zbawiennie nie wiem ale nie zaryzykowała bym by to sprawdzać wbrew lekarzowi.

Ale oszczędzający tryb życia w ciąży to NAPEWNO. Widzę to też po dzisiejszym dniu. Dziś miałam trochę intensywniejszy dzień. i odczułam to . Wieczorem łapały mnie skurcze ,silniejsze i częstsze. Mimo ,że leżałam już później cały wieczór na sofce.
    Wystraszyłam się i mam nauczkę,i wyrzuty sumienia ,że za dużo dziś latania.Zwalniam. Organizm wyraźnie wysyła mi sygnały.Niedzielke spędzam w domku,w dresie ,bez makijażu na wygodnym wyrku.Taki plan.A każdy organizm jest inny i każda z nas wie najlepiej na ile może sobie pozwolić.
    Ja wiem ,że muszę wszystko robić z umiarem a nieraz się zapedzam.Musze już wynaleźć w ciagu dnia czas na solidny odpoczynek.Trzeba to wypośrodkować:)

A mamy pracujące podziwiam :):):) Brawo Wy. Ja nie dałabym już rady.

Spokojnej nocki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 00:17

Agnuka lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Kendy... Wiesz, on mi nie powiedział "ma pani nie wstawać z łóżka", mówił bym wychodziła tylko do laboratorium i do niego z domu... Ja się źle czuje jak leżę. Zaraz jest refluks, zgaga i ogólne zdołowanie. Lekkie spacerki, coś w domu lekkiego zamierzam robić. Nie jestem też w takiej mega złej sytuacji. Wiesz, zaraz skończę 30 tc i szyjka ma 3,5 cm, jestem obstawiona lekami, jestem pod kontrolą. Lekarz powiedział, że nie jest dobrze ale też, że nie ma ogromnej tragedii i najwyżej po prostu urodzę po skończonym 35 a przed terminem tzw. donoszenia ciąży 37 :P więc w sumie to możliwe a nie pewne i to "najgorsza" wersja.
    Musiałam sobie to w głowie ułożyć, nie panikować i chce ufać temu ginekologowi bo ma doświadczenie, nie naciąga mnie a naprawdę jestem zaopiekowana.

A też czuje się naprawdę dobrze ostatnie 3 dni, wiadomo zgaga, lekkie zatrzymanie wody i tyle. Dziś ze mnie zeszło, nawet waga jest mniejsza i w tym miesiącu się mocno zatrzymała :P skokowo pewnie wybije za jakiś czas. I pewnie za sprawką luteiny nie mam w ogóle skurczy ani kuć w szyjce. Nie czuje jej. Więc jestem dobrej myśli :P Wracam do wizji, że urodzę po 1.01 :P :D

dZhdp1.png

• Lisa24 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Hej :)

Kendy... Wiesz, on mi nie powiedział "ma pani nie wstawać z łóżka", mówił bym wychodziła tylko do laboratorium i do niego z domu... Ja się źle czuje jak leżę. Zaraz jest refluks, zgaga i ogólne zdołowanie. Lekkie spacerki, coś w domu lekkiego zamierzam robić. Nie jestem też w takiej mega złej sytuacji. Wiesz, zaraz skończę 30 tc i szyjka ma 3,5 cm, jestem obstawiona lekami, jestem pod kontrolą. Lekarz powiedział, że nie jest dobrze ale też, że nie ma ogromnej tragedii i najwyżej po prostu urodzę po skończonym 35 a przed terminem tzw. donoszenia ciąży 37 :P więc w sumie to możliwe a nie pewne i to "najgorsza" wersja.
    Musiałam sobie to w głowie ułożyć, nie panikować i chce ufać temu ginekologowi bo ma doświadczenie, nie naciąga mnie a naprawdę jestem zaopiekowana.

A też czuje się naprawdę dobrze ostatnie 3 dni, wiadomo zgaga, lekkie zatrzymanie wody i tyle. Dziś ze mnie zeszło, nawet waga jest mniejsza i w tym miesiącu się mocno zatrzymała :P skokowo pewnie wybije za jakiś czas. I pewnie za sprawką luteiny nie mam w ogóle skurczy ani kuć w szyjce. Nie czuje jej. Więc jestem dobrej myśli :P Wracam do wizji, że urodzę po 1.01 :P :D

Seli, myśle ze każda z nas jest inna i wie co jest najlepsze dla nas samych i dzidziusiow ;) wiec masz racje, słuchaj swojego organizmu :)) jeśli lekarz nie kazał całkowicie leżeć to pewnie nie ma takiej potrzeby i to faktycznie bez sensu :)
    Wydaje mi się, ze ciąża w pierwszym trymestrze jest dużo bardziej narażona.. i jeśli jest zagrożona to naprawdę trzeba bardzo uważać, żeby przeczekać ten najgorszy okres.. ale u Ciebie sytuacja wyglada kompletnie inaczej.

Miłej niedzieli kochane :)) odpoczywajmy bo pewnie szybko się skończy :D

klz99vvjhysycx8i.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa tak, to inna sytuacja zupelnie ;) nie ma nawet co porownywac. Inny etap ciazy, inne problemy. U mnie nie mowi sie o zagrozeniu zycia w ogole.

Ja cos tam ogarniam w domu, maz jak wroci to zrobi reszte ale chce lekko przygotowac to.

Wczoraj mielismy mily wieczor to od razu inny humor i nastawienie :D dzis mu zrobilam sniadanie na wypasie i poszedl na uczelnie. Na obiad w planach mam mielone ;)

dZhdp1.png

• Mega Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Moj Młody w piątek ważył 1150 gramów, odwrócił sie juz głowa w dol. Wszystko ok, 5.11 mamy 3 prenatalne, a 9.11 kolejna wizytę u gina. Zgaga nie odpuszcza, wczoraj zwróciłam cała kolacje :(
    No i mam inny problem - boli mnie ząb. Sama zawaliłam, bo cholernie boje sie dentysty, ale w piątek była i pani doktor inteligentnie mi powiedziała, ze niestety nie moze mi nic pomoc bez zgody mojego lekarza na leczenie w znieczuleniu. Moze mi rozwiercony ząb i zatruć, ale na żywca.... ósemkę .... juz bym chyba do konca zycia dentysty nie odwiedziła po takiej traumie. Wiec w piątek od dentysty spowrotem do mojego gina po zgodę, a on mi wypisał ze leczenie wg zaleceń dentysty.. Super. W piątek od 2 w nocy nie spałam, przekopałam Internety w poszukiwaniu chirurga i znalazłam nawet niedaleko siebie z bardzo dobrymi opiniami. W poniedziałek do niego uderzam.
    W sobotę sprzątałoby kuchnie po remoncie, zostało tylko skręcenie jednej szafki, a od jutra zaczynamy odświeżenie dużego pokoju. Na końcu pokoj starszej siostry i fajrant. Bedzie mozna kupic łóżeczko i komod no i poprac ciuszki. Akurat przyjdzie wyprawka od szwagierki :)

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega ja nie słyszałam o przeciwwskazaniach do znieczulenia u dentysty... Hmm... I zęby trzeba leczyć bo mogą wpływać na dzidzię. Nie jestem tylko pewna czy nie ma specjalnego znieczulenia dla kobiet w ciąży ;)

Sama muszę iść na kontrolę, niby nic się nie dzieje ale zobaczyć warto.

I muszę okulistę odwiedzić...

A jak Wam idzie kompletowanie wyprawki ale z takich drobiazgów? Mi jak krew z nosa... nie mogę się zabrać za to. Niby zamówiłam sobie koszule do szpitala ale ogólnie to co do szpitala, to co przyda się w domu... Totalnie nie wiem co mi trzeba :P Co powinnam jeszcze ogarnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2018, 10:37

Mega lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmiana kodu na 3 z przodu :) 30 tydzień skończony :)

Seli nie odbierz tego źle, ale skoro ufasz leksrzowi i on mówi że masz leżeć, to ja bym się do tego stosowala... Przecież nie musisz leżeć plackiem, możesz mieć pozycję półleżącą, tak żeby było Ci wygodnie. Po prostu chodzi mi o to, żebyś później jak coś nie daj Boże się wydarzy, nie wyrzucala sobie, "A mogłam leżeć". Może dzięki temu wytrwasz dłużej niż do 35 tygodnia, a każdy jest dla dziecka ważny.

Kendy lubi tę wiadomość

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Zmiana kodu na 3 z przodu :) 30 tydzień skończony :)

Seli nie odbierz tego źle, ale skoro ufasz leksrzowi i on mówi że masz leżeć, to ja bym się do tego stosowala... Przecież nie musisz leżeć plackiem, możesz mieć pozycję półleżącą, tak żeby było Ci wygodnie. Po prostu chodzi mi o to, żebyś później jak coś nie daj Boże się wydarzy, nie wyrzucala sobie, "A mogłam leżeć". Może dzięki temu wytrwasz dłużej niż do 35 tygodnia, a każdy jest dla dziecka ważny.

Ale on nie powiedział, że mam leżeć plackiem i nie wychodzić z łóżka ;P tylko, że mam nie robić sobie wielkich podróży poza domem i się oszczędzać.

dZhdp1.png

• Mega Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Mega ja nie słyszałam o przeciwwskazaniach do znieczulenia u dentysty... Hmm... I zęby trzeba leczyć bo mogą wpływać na dzidzię. Nie jestem tylko pewna czy nie ma specjalnego znieczulenia dla kobiet w ciąży ;)

Sama muszę iść na kontrolę, niby nic się nie dzieje ale zobaczyć warto.

I muszę okulistę odwiedzić...

A jak Wam idzie kompletowanie wyprawki ale z takich drobiazgów? Mi jak krew z nosa... nie mogę się zabrać za to. Niby zamówiłam sobie koszule do szpitala ale ogólnie to co do szpitala, to co przyda się w domu... Totalnie nie wiem co mi trzeba :P Co powinnam jeszcze ogarnąć.
    Przeciwwskazaniem jest znieczulenie z adrenalina czyli standardowe i o takim ta pinda mi mówiła, ze zeby je podać musi miec zgodę mojego gina. Ja byłam taka zakręcona przez bol ze dopiero wieczorem do mnie to dotarło. Jest znieczulenie specjalne dla kobiet w ciąży. Dlatego w poniedziałek chce isc do innego na konsultacje. No i na środę umówiłam sie na ściągnięcie kamienia, bo przez mdłości i zgagę i nie jestem w stanie porządnie wyszorować zębów.

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega wrote:
    Przeciwwskazaniem jest znieczulenie z adrenalina czyli standardowe i o takim ta pinda mi mówiła, ze zeby je podać musi miec zgodę mojego gina. Ja byłam taka zakręcona przez bol ze dopiero wieczorem do mnie to dotarło. Jest znieczulenie specjalne dla kobiet w ciąży. Dlatego w poniedziałek chce isc do innego na konsultacje. No i na środę umówiłam sie na ściągnięcie kamienia, bo przez mdłości i zgagę i nie jestem w stanie porządnie wyszorować zębów.

Tak mi się wydawało, że jest jakieś znieczulenie ;) Może inny dentysta będzie lepszy.

Mega lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• Mega Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Tak mi się wydawało, że jest jakieś znieczulenie ;) Może inny dentysta będzie lepszy.
    Oby...

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 października 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega wrote:
    Oby...

Ósemka to tragedia... Ja miałam kiedyś robioną to 2 tygodnie z życia nie moje ;/

dZhdp1.png

‹‹ 663 664 665 666 667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ