X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Elmuszka, tak, przyszła do nas do domu:) dobrze się znamy, jest sąsiadka domu rodzinnego mojego męża, ale z tego co wiem to chyba do wszystkich maluszków przychodzi na pierwsza wizytę, żeby mie trzeba było ich ciągnąć do ośrodka

My bierzemy chyba 5w1, podobna tą poleciła nam pediatra, jeśli mój mąż nic nie pomieszał
    Ale super! W krakowie takie cuda?!
    My mamy pierwsza wizyte za tydz8en dopiero, nie bylo terminow na szczepienia w 6 tyg, dopiero w 8...

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ja właśnie też nie wiem do końca, bo można prywatnie zamówić i jak coś to na pewno się skuszę. Dziś myślałam, że będę wzywać bo wydawało mi się, że mały ma katar ale nie, nie miał, tylko jeden większy glut był po nocy... :P
    Mały śpi już na noc, nie mam męża... Ehhh :P
    Prywatnie to na pewno, sprawdzam ze w Wawie to 200-250 zl kosztuje. Duzo. No ale jakby bylo trzeba to wiadomo.
    Ale jak moj maz mial pod koniec mojej ciazy ten atak bolu kregoslupa to zadzwonilam na pogotowie, odeslali mnie do nocnej opieki lekarskiej i przyszla w nocy pani doktor na NFZ, w sumie to nie wiem na jakich zasadach, ale nic nie placilismy

Kendy, w sensie z3 dodatkowa pielucha miedzy nogi? Jak nie ma po co to bez sensu...

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We Wrocku od 150 do 200 chyba, ze gdzies drozej i pominelam :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Byliśmy dzisiaj na wizycie u fizjoterapeutki. Malutka ma wzmożone napięcie mięśniowe :( Przez to właśnie mogą być te problemy z karmieniem. Dostalismy wiele wskazówek jak trzymać, nosić i odkładać dziecko. Mam nadzieję, że ćwiczenia przyniosą efekty... W przyszłym tygodniu idziemy też do neurologopedy. Jak widać próbuje już wszystkiego, ale wiem ze to dla jej dobra. A jutro jeszcze kontrolne usg brzuszka. Luty mamy bardzo intensywny, bo jeszcze 20 pierwsze szczepienie. No i 3 marca chrzciny :)

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Cześć dziewczyny. Byliśmy dzisiaj na wizycie u fizjoterapeutki. Malutka ma wzmożone napięcie mięśniowe :( Przez to właśnie mogą być te problemy z karmieniem. Dostalismy wiele wskazówek jak trzymać, nosić i odkładać dziecko. Mam nadzieję, że ćwiczenia przyniosą efekty... W przyszłym tygodniu idziemy też do neurologopedy. Jak widać próbuje już wszystkiego, ale wiem ze to dla jej dobra. A jutro jeszcze kontrolne usg brzuszka. Luty mamy bardzo intensywny, bo jeszcze 20 pierwsze szczepienie. No i 3 marca chrzciny :)
    jeżeli mogę zapytać czym to sie głownie objawia?

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka wrote:
    Ale super! W krakowie takie cuda?!
    My mamy pierwsza wizyte za tydz8en dopiero, nie bylo terminow na szczepienia w 6 tyg, dopiero w 8...

Zaraz pod Krakowem :)) wiec może tez inaczej niż w dużym mieście. Masakra, ze aż takie kolejki nawet na szczepienie :O

klz99vvjhysycx8i.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    jeżeli mogę zapytać czym to sie głownie objawia?
    Mała strasznie się pręży, wygina się w łuk, prostuje nóżki, że ciężko jest ją przewinąć i ubrać, odgina bardzo główkę do tyłu, zaciska piąstki. Wpływ na to może mieć to ułożenie twarzyczkowe i ciężki poród. Te 18 godzin skurczy i później cesarska pewnie zrobiły swoje. Przez to napięcie może mieć też problemy z ssaniem piersi.

17CDp1.png lcZRp1.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka
    Tak,dodatkowa tetrowa pielucha na pampersa i dopiero na to body.Zalozylam małemu na noc. Ale mam mieszane uczucia,jeszcze odparzeń się nabawi, bo nie dość że pampers to i tetra i bodziak..dużo tego. Gdyby były wskazania to rozumiem a profolaktycznie ...

Paulina
    W takim razie życzę ci aby ćwiczenia przyniosł efekty i by dolegliwości minely.
    Szybko się zorientiwałas,szybko reagujesz ,sprawnie działasz ,więc musi być dobrze :)
    My Chrzciny w pierwszy dzień świąt planujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2019, 23:21

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, a gdzie byłaś to sprawdzić? Gdzieś w Poznaniu?
    Mój młody ma podobnie, bardzo się pręży, nawet potrafi oprzeć się na głowie i piętach a resztę ciała wyginać jak łuk do góry ... i główkę wykręca

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Paulina .
    Ty dalej ściągasz laktatorem i karmisz butelka?
    Ile Ada zjada jednorazowo ?
    .a inne mamy dzieci w podobnym wieku do mojego ?

Muszę sprawdzić czy mój syn się najada i zagoić konkretnie sutki,bo już nie daje rady.Co prawda śpi ładnie,,ale kupy nadal nie ma i w nocy nie było nawet siku a to się jeszcze u nas nie zdarzylo. Także ruszyłam z laktatorem. Będę ściągac i podawać z butelki.Zobacze jak leci i ile leci i ile je.Prawy jest ok mały jak je to solidnie przełyka słychać ale znowu z prawego karmiłam rzadziej bo sutek jest w gorszym stanie. A w lewym już teraz przez to że karmiłam częściej też jest kiepsko i nie mam pewności czy się nim najada i czy zastój mi się nie zrobił. Bo po karmieniu pozostaje twardy . Zrobie cięły okład i będę ściągać zobaczymy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 08:25

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, a jak u Ady z kupką? Robi regularnie?
    Mój też się pręży i masakrycznie wygina do tyłu, ale dwie lekarki powiedziały, że nie wyczuwają tu wzmożonego napięcia. I że to od problemów z brzuszkiem. A te problemy ciągle mamy - kupki znów brak już czwartu dzień, no i te gazy..

Mój synek zjada ok. 100 ml mm, przeważnie 6 razy na dobę. Waży 4,5 kg, urodzony 3 kg.

Kurcze, chrzciny trzeba ogarnąć :-P Zupełnie nie mam do tego głowy..

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka byłam w dwóch miejscach. Raz bezpłatnie w Poznaniu - wizyta porażka. A wczoraj prywatnie z polecenia położnej w Suchym Lesie. Bardzo fajna babka www.fizjodladzieci.pl

Kendy nadal walczę z laktatorem. Czasami muszę jeszcze podać mm, bo mojego nie wystarcza. Wypija różnie... W dzień koło 130 ml, a w nocy jest mniej chętna do jedzenia.

Magdoczka, Ada kupy robi regularnie, nawet kilka w ciągu dnia. Też męczą ją gazy, ale fizjo pokazała nam jak ją można odgazować. Może też powinnaś się skonsultować z fizjoterapeutą, na pewno nie zaszkodzi. U nas pediatra nie zwróciła uwagi na to prężenie...

17CDp1.png lcZRp1.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka dobrze, ze pogłębialiście temat i udało się zdiagnozować. Trzymam kciuki za rehabilitacje

A co do odciągania laktatorem, sama nie wiem co zrobić.. w niedziele mamy iść na chrzciny do siostrzeńca męża a moja mama ma zostać z małą na te ok 3h. Chciałabym zostawić jej pokarm ale nie wiem jak to zrobić.. boje się ze jak odciagne to dla małej nic nie zostanie i na to samo wyjdzie ;P i nie wiem kiedy to odciągać żeby było dobrze, zaraz po karmieniu i tyle ile się uda, czy po jakims czasie? Bo w sumie mogłabym już zacząć zbierać i trzymać do niedzieli w lodowce

Kendy trzymam kciuki żeby piersi szybko wróciły do formy. Macierzyństwo to jednak tez sporo bólu dla matki, nie da się ukryć
    Co do karmienia to położna mówiła mi, ze po 10 dniu życia dzieci jedzą ok 90-120ml w zależności od preferencji

My planujemy chrzciny na 10 marca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 10:42

klz99vvjhysycx8i.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie mamy "starszaków", a kiedy zmieniałyście pampersy na rozmiar 2?
    Wydaje mi się, że mój już wyrósł z jedynek, zdaża się, że poleci mu bokiem, albo po plecach się posika, a czasem nawet przemoczy sie pampers... Chyba, że te nowe pampersy niebieskie są takie do kitu... ?

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm u nas 2 weszly jak mlody mial ok 3.5kg... a teraz mamy premium care i one sa spoko ale 2 z new baby dry przesikuje... normalnie przeciekaja...a

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile to pierdzielenia. Ściągnę ,nakarmie,wymyje ,wyparzam butelki ,coś na szybko ogarnę i zaraz na nowo trzeba karmić i od nowa ruszam .. Jednak karmienie bezpośrednio z piersi to bajka ..już tęsknię.Oby szybko sutki się zagoiły i by mały chciał potem z nich ssać.

Nakarmilam i zbieramy się na spacer.

W nocy z jednej ściągnęłam 125 ml, teraz też coś ok 100 ściągam .A na mleku modyfikowanym widzę że porcja dla dziecka w tym wieku to ok 120 więc chyba jest ok.Najada się . I z tego co piszecie wasze dzieciaczki jedzą podobnie więc ok. Dziękuję za odpowiedzi :)

Lisa
    Też maialam takie same obawy co do odciągania jak Ty . Też dopiero się tego uczę to dla mnie nowosc. U mnie dobry czas na odciąganie to noc ,bo mały je rzadko a cycki produkują jak za dnia. Więc z bólu piersi ja się budzę,śpioch śpi i z jednej ściągam na zapas zanim go obudzę a druga karmie.Bo mam dużo karmien w dzień a w nocy jedno lub dwa.

Olinka
    My jesteśmy na dwójkach jakoś od 3/4 tygodnia.A to że się posikuje to norma u chłopców. Nie wiem jak oni to robią. Pilnuje by miał odpowiedni rozmiar pampersa,by falbanki były poodwijane i siusiak w dół a i tak zdarza się że się posika.

Używałam i pampersów i dady i nadal wolę dade co prawda są trochę sztywniejsze ale w pampersach zauważyłam też że ta siateczka przykleja się mojemu do jajeczek...nie fajne to ...z dadą takich akcji nie ma .

A jak wasze wózki się sprawują?

Ja jestem mega zadowolona z naszego:) świetnie się spisuje na różnych powierzchniach,testowalam też na śniegu, i jest mega cieplutki,zabudowany,super ma zimę.Ekstra zakup , mam nadzieję,że u was też:)

Lecimy na spacer kilka dni nie byliśmy przez te moje przeziębienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2019, 11:23

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka my mamy 4350 obecnie i zmieniamy właśnie rozmiar bo mamy wrażenie że jedynki ją obciskają. Używamy rossmanowych babydream mój mąż uważa że nawet lepsze niż pampery.
    Paulina u mnie od czasu do czasu też tak Emila robi ale to głownie jak ma wzdęcia i próbuje się wysrajdać konsultowałam to z położną i potwierdziła że to brzuszkowe problemy, wydaje mi się że przy napięciu to się zdarza o wiele częściej prawda?

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkaO wrote:
    Drogie mamy "starszaków", a kiedy zmieniałyście pampersy na rozmiar 2?
    Wydaje mi się, że mój już wyrósł z jedynek, zdaża się, że poleci mu bokiem, albo po plecach się posika, a czasem nawet przemoczy sie pampers... Chyba, że te nowe pampersy niebieskie są takie do kitu... ?

My zmieniliśmy na dwójki z tydzień temu, jak mały miał jakoś ok 4300g. Jedynki też już przeciekały, chociaż nie wszystkie. Pampers Premium Care się dobrze trzymały, BabyDream Fit&coś tam też ok, Dada były za słabe i te bambusowe z Rossmanna też za słabe.
    Generalnie wypróbowaliśmy różne pieluchy i chyba najlepiej podeszły Pampers Premium Care, chociaż chyba najbardziej śmierdzą ;-)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy, a dla mnie karmienie butlą to sama wygoda :-) Nie muszę wstawać na każde zawołanie, w nocy mąż może nakarmić, w dzień mogę wyjść bez obaw :) Ale każdy ma swoje preferencje i trzymam kciuki, żeby sutki się szybciutko wygoiły :*

Kendy lubi tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, a sama zdecydowałaś o wizycie u fizjoterapeuty czy jakiś lekarz Ci zasugerował?

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
‹‹ 950 951 952 953 954 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ