X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę mnie tez tak mdli co jakiś czas. W ogóle wróciła mi choroba lokomocyjna, która miałam w dzieciństwie :o masakra. Jechaliśmy dzisiaj na szczepienie, jakieś 7 kilometry i myślałam, ze będziemy robić przystanek. Mam nadzieje, ze mi to szybko przejdzie..

Jesteśmy już po szczepieniu :) Hania nawet dzielna, prawie nie płakała, był wrzask przez 10 sekund i usneła. Obudziła się teraz na jedzenie i zobaczymy co będzie potem. Mam nadzieje, ze nic nas nie zaskoczy. Wzięliśmy 6w1 i rotawirusy

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy jutro wyjeżdżacie ?:) dodaj jakieś piekne zdjęcie morza <3 niech się zrobi na forum już trochę urlopowo :D

Kendy lubi tę wiadomość

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jutro :)
    Ok zapodam trochę morskiego klimatu. :)Mam nadzieję,że pogoda będzie względna by można było pospacerować fajnie.

Lisa
    Oby Hania dobrze zniosła szczepienie.Trzymam kciuki :)

Lisa24 lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Elmuszka czesto dziecko preferuje jakas strone, zazwyczaj tą w ktora bylo ulozone w brzuchu. Moj starszak tak mial i mała teraz tez ale on o wiele gorzej , w ogole nie chcial w 2 strone sie odwracac, splaszczyl sobie glowke, jak mial 4msc bylismy u neorologa bo noszony na rekach nawet patrzyl w jedna strone. To kazala nosic przodem.do swiata i tyle. I faktycznie mu mineło. Glowa tez sie wyprostowala calkiem niezle. Mała obraca trochę w drugą wiec sie ciesze ale jednak wiekszosc czasu na swojej ulubionej spędza, juz ma tez ciut widze glowke spłaszczoną. Takze uzywamy poduszeczki narazie takiej tylko z babymoove i bedzie dobrze mam nadzieje

Mamy 2 miesiące, jee
    No niby to wiem, ale ile to może trwać? BO na początku to nawet tak to sobie tłumaczyłam, że tak leżała w brzuchu, więc się przyzwyczaiła. Ale to już zaraz 2 miesiące i nadal trwa.
    a tak na marginesie to pediatra, który był u nas na wizycie domowej powiedział, że każde dziecko powinno pokazać się u neurologa, że to powinien być standard.

2 miesiące! gratulacje, piękny wiek :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:04

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Kurczę mnie tez tak mdli co jakiś czas. W ogóle wróciła mi choroba lokomocyjna, która miałam w dzieciństwie :o masakra. Jechaliśmy dzisiaj na szczepienie, jakieś 7 kilometry i myślałam, ze będziemy robić przystanek. Mam nadzieje, ze mi to szybko przejdzie..

Jesteśmy już po szczepieniu :) Hania nawet dzielna, prawie nie płakała, był wrzask przez 10 sekund i usneła. Obudziła się teraz na jedzenie i zobaczymy co będzie potem. Mam nadzieje, ze nic nas nie zaskoczy. Wzięliśmy 6w1 i rotawirusy
    Powiedz mi, czy druga szczepionka będzie też 6w1 czy już 5w1? Mi lekarz teraz chce wcisnąć 5w1.

M&M
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Dziewczyny, a Waszym dzieciaczkom robiono usg stawów biodrowych? Bo u nas było 2 razy badanie ręczne i pani doktor powiedziała, że wszystko ok, bez usg.

Mój też na początku przekręcał główkę w jedną stronę, ale wynikało to chyba z ustawienia łóżeczka- po prostu chciał się patrzeć na świat, a nie w ścianę. I troszkę mu się główka spłaszczyła z jednej strony. Pediatra kazała łóżeczko przestawić w drugą stronę i jak kładziemy małego na przewijaku, to żeby trzymał linię prostą nos, pępek, siusiak. I jest lepiej. Ale to też myślę zasługa samego młodego, bo teraz wierci głową w każdą możliwą stronę :-)

Kendy, mój się strasznie rozkopuje, nie może być niczym skrępowany, bo płacze. Układam go jeszcze w becik, ale nie przykrywam mu nóżek i wyciągam ręce. Tylko te dwa boczne płaty becika nakładam na siebie i tak śpi. Ale i z tego czasem się rozkopie :)
    U nas pediatra sprawdziła ręcznie i dała skierowanie na nFZ, twierdziła że rutynowo się robi. My robiliśmy w medicover, bo mamy pakiet, ze względu na ta niedojrzalosć mamy isć do ortopedy, a kontrolne USG za 4 tyg.

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Magdoczka by dostaliśmy w zaleceniach ze szpitala żeby zrobić o 4 tyg. Wyszło okej ale kazał przyjść jeszcze po 4 miesiącu na druga kontrole.

Tez się właśnie zastanawiam nad usg przez ciemiączko. W sumie badanie nieinwazyjne i szkoda byłoby nie skorzystać z tego „okienka” do główki i zobaczyć czy jesy wszystko okej.. bo potem to już zostaje tylko tomograf i rezonans a to już są badania bardziej obciążające
    PRzekonałaś mnie ostatecznie, zeby zrobić to USG przezciemiączkowe!

Jak tam na szczepieniu?
    doczytałam że już po. Oby było dobrze! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:08

Lisa24 lubi tę wiadomość

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Powiedz mi, czy druga szczepionka będzie też 6w1 czy już 5w1? Mi lekarz teraz chce wcisnąć 5w1.
    Czytałam że nnie powinno się zmieniać preparatów.
    Sporo wiedzy czerpałam stąd: http://mamapediatra.pl/2018/04/10/sciagawka-mamypediatry-o-szczepieniach/
    "Nie powinno się zmieniać preparatów 5w1 na inny 5w1 czy 6w1 na inny 6w1 CHYBA ŻE poprzedni preparat jest niedostępny (bo np są braki w hurtowni itp) lub nie możemy podać danego preparatu ze względu na jego rejestrację (kiedy są duże opóźnienia w realizacji szczepień)."

Martoszka lubi tę wiadomość

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fajny weekend Ci sie Kendy szykuje :)

Lisa dzielna Hania ;)

A ja ogarnelam dzis obiady dwa, kilka kilo miesa poporcjowalam, zmielilam, sprzatam cala chate i ludzie! Jaki luz! W domu dziecka nie mam :D karuzela, nowa przywieszka... dziecko szczesliwe lezy i se gada z panem liskiem i panem szopem :D

Kendy, Lisa24 lubią tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Seli juz będzie nam coraz łatwiej zająć dzieciaczki. Pamiętam jak córka już siedziała,scielilam jej kocyk na podłodze,obkładałam poduchami i zabawkami i ślicznie się bawiła.

A ja mówiłam dopiero,że mój nie chwyta jeszcze a tu przed chwila złapał grzechotkę ,machał ja i próbował włożyć do buźki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:29

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli, Kendy pochwalcie się swoimi nowymi nabytkami- zabawkami. Ja dostaje oczoplonsu od tych wszystkich zabawek i tak na prawdę nie wiem co jest warte uwagi i edukacyjne a co w ogóle nie sprawdza się. Myślałam o macie - puzzle. Ale czy to się przydaje?

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabawki to ciężki temat - tak myślę :P Każde dziecko zainteresuje co innego. Dobrze,że nie kupowałam zbyt dużo niczego tylko teraz bo dobieram pod niego.

Mam baby gym :

https://www.fabrykawafelkow.pl/maty-piankowe-materialowe-edukacyjne-dla-dzieci/28704-jabadabado-drewniany-stojak-edukacyjny-baby-gym.html?gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTQaqRVZKimDFHuHg-KgrIhNHWA5gGAhB9xBo6aJqd2AFE3wARiESWRoCpCYQAvD_BwE#FWPPqW81K6wj

a do tego matę zwykłą z lidla i tu dowieszam różne rzeczy, obrazki, można kombinować i on lubi na to patrzeć, dotykać przywieszek itp.

Karuzelę mam taką :
    https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/395376/s/babyfehn-maly-zamek-karuzela-z-pozytywka/

jest prześliczna dla mnie :P a mają różne :P

mam też takie zwykłe, plastikowe, cienkie i nieduże grzechotki by łapał w ręce.

a wcześniej kontrasty karty, książeczki i miękkie i te papierowe. On uwielbia.

PS. Szlak mnie zaraz trafi bo do mnie się już tak nie przytula, nie leży na mnie a tatuś przyszedł to radocha wszystko można i spokój, leży i tuli się... WRRRR :( Przecież synuś to miał być mamusi! No i ma 3,5 miesiąca więc powinien być maminy!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 17:16

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• spaceangel Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja to raczej mało rączkowa jest :D ona bardzo lubi towarzystwo ale generalnie najlepiej jak ktoś koło niej siedzi/ leży i gada, zabawia bo jak na rączki to już grymasi bo za mało widzi :D no chyba że ktoś ją nosi (mój mąż) za to by się pokroić dała hehe

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz na przykład najedzona wyspana to leży na macie i się sama zabawia wali łapkami w zabawki i piszczy :D

Kendy, katepr lubią tę wiadomość

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania jest bardzo marudna :( zaczęła co chwile popłakiwać

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli
    Zazdrosna??:):):) Też bym była.;) Będzie i faza na mamę napewno...z Tobą spedza najwięcej czasu więc spoko nie ma opcji,żeby nie ,cierpliwości:)póki co odpoczywaj,korzystaj :)

Ja mam karuzelke taką
    https://allegro.pl/oferta/b-kids-karuzela-do-lozeczka-3w1-projektor-lampka-5629126576?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare.Lubi ja. Po zgaszeniu światła ma suficie wyświetlają się kolorowe gwiazdki i księżyce i ma różne opcje głośności różne melodie nawet szum czy dzwiek wod płodowych czy bicie serca chodź my na melodyjkach lecimy :)

Leżaczek też mi się sprawdza ma melodyjki i wibracje i 2 słoniki na pałąku i dodatkowo wieszam tez inne zabawki dla urozmaicenia.

Lubi też mate taka kolorowa mamy gdzie wiszą grzechotki i dodatkowo kopiąc nóżkami uderza w klawisze pianinka i są dźwięki i melodie.

Lubi też grzechotki pluszowe kolorowe,ma swoją ulubioną taki uśmiechnięty lew do którego tez fajnie zaciesza i grzechotki plastikowe z gryzaczkami.

Zawieszki kolorowe pluszowe do wózka też są spoko.

Kupiłam też ostatnio miękka kostkę z obrazkami.
    I na zaś ta kierownice,zabawki do kąpieli,bączka,fontannę piłeczek, telefonik .Już nie mogę się doczekać kiedy będziemy się bawić:)
    Czaje się jeszcze na" garnuszek na klocuszek" córka miała ,fajne edukacyjne i kostkę lub stolik edukacyjny też polecam.

Olinka puzzle piankowe tez fajna sprawa myślałam o tym ale to już na starsze dziecko bardziej do nauki liczb, literek ale dla malucha może być jako mata. Myślę też o bezpiecznym kojcu do zabawy fajne dla takiego siedzącego czy raczkującego już dzieciaczka.

Fakt jest tego wszystkiego w pip i jak Seli mówi,każde dziecko może lubić co innego:)

Oooo kolorowe książeczki też są fajne i mojemu podobają się te szeleszczące zabawki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 18:58

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Hania jest bardzo marudna :( zaczęła co chwile popłakiwać
    Może jak dalej tak będzie rozwaz podanie czopka paracetamolu 50. Jeśli nie ma gorączki to przeciwbólowo .Ja podawałam profilaktycznie lekarz zalecił.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy wozku nie mam nic. Lezaczek znow jest w lasce ;p

Poczytaj sobie o kontrastach, najpierw dziecko widzi w czerni i bieli, na odleglosc ok 25 cm, nie wiecej. Potem wchodzi czerwony, zolty i niebieski. Wiec potem dzieci lubia skupiac na tym wzrok.
    Szelesciki mam 3 i nie interesuje sie... za to ogon szeleszczacy jest ok ;p

Kendy zazdrosna. A zarazem zalamana. Ja caly dzien staje na rzesach a on sie drze, nie da mi sie tak przytulic a u ojca tak... a brakuje mi przytulania...

dZhdp1.png

• spaceangel Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po prostu tatusiów nasze maluchy widzą rzadziej to jest dla nich coś świeżego inny głos zapach a jednak trochę znajomy więc są po prostu ciekawe :) Młoda zagaduje męża jak na nią nie zwraca uwagi mnie ma w nosie :D

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 marca 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj rano najje sie i go szuka :p odwraca sie. A jak uslyszy, ze on wstaje to ja moge probowac go przekrecac a on i tak bedzie patrzyl na wejscie do sypialni i czekal az on wroci.

dZhdp1.png

‹‹ 991 992 993 994 995 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ