STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę mnie tez tak mdli co jakiś czas. W ogóle wróciła mi choroba lokomocyjna, która miałam w dzieciństwie :o masakra. Jechaliśmy dzisiaj na szczepienie, jakieś 7 kilometry i myślałam, ze będziemy robić przystanek. Mam nadzieje, ze mi to szybko przejdzie..
Jesteśmy już po szczepieniu Hania nawet dzielna, prawie nie płakała, był wrzask przez 10 sekund i usneła. Obudziła się teraz na jedzenie i zobaczymy co będzie potem. Mam nadzieje, ze nic nas nie zaskoczy. Wzięliśmy 6w1 i rotawirusy -
katepr wrote:Elmuszka czesto dziecko preferuje jakas strone, zazwyczaj tą w ktora bylo ulozone w brzuchu. Moj starszak tak mial i mała teraz tez ale on o wiele gorzej , w ogole nie chcial w 2 strone sie odwracac, splaszczyl sobie glowke, jak mial 4msc bylismy u neorologa bo noszony na rekach nawet patrzyl w jedna strone. To kazala nosic przodem.do swiata i tyle. I faktycznie mu mineło. Glowa tez sie wyprostowala calkiem niezle. Mała obraca trochę w drugą wiec sie ciesze ale jednak wiekszosc czasu na swojej ulubionej spędza, juz ma tez ciut widze glowke spłaszczoną. Takze uzywamy poduszeczki narazie takiej tylko z babymoove i bedzie dobrze mam nadzieje
Mamy 2 miesiące, jee
a tak na marginesie to pediatra, który był u nas na wizycie domowej powiedział, że każde dziecko powinno pokazać się u neurologa, że to powinien być standard.
2 miesiące! gratulacje, piękny wiekWiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:04
-
Lisa24 wrote:Kurczę mnie tez tak mdli co jakiś czas. W ogóle wróciła mi choroba lokomocyjna, która miałam w dzieciństwie :o masakra. Jechaliśmy dzisiaj na szczepienie, jakieś 7 kilometry i myślałam, ze będziemy robić przystanek. Mam nadzieje, ze mi to szybko przejdzie..
Jesteśmy już po szczepieniu Hania nawet dzielna, prawie nie płakała, był wrzask przez 10 sekund i usneła. Obudziła się teraz na jedzenie i zobaczymy co będzie potem. Mam nadzieje, ze nic nas nie zaskoczy. Wzięliśmy 6w1 i rotawirusyM&M -
Magdoczka wrote:Dziewczyny, a Waszym dzieciaczkom robiono usg stawów biodrowych? Bo u nas było 2 razy badanie ręczne i pani doktor powiedziała, że wszystko ok, bez usg.
Mój też na początku przekręcał główkę w jedną stronę, ale wynikało to chyba z ustawienia łóżeczka- po prostu chciał się patrzeć na świat, a nie w ścianę. I troszkę mu się główka spłaszczyła z jednej strony. Pediatra kazała łóżeczko przestawić w drugą stronę i jak kładziemy małego na przewijaku, to żeby trzymał linię prostą nos, pępek, siusiak. I jest lepiej. Ale to też myślę zasługa samego młodego, bo teraz wierci głową w każdą możliwą stronę
Kendy, mój się strasznie rozkopuje, nie może być niczym skrępowany, bo płacze. Układam go jeszcze w becik, ale nie przykrywam mu nóżek i wyciągam ręce. Tylko te dwa boczne płaty becika nakładam na siebie i tak śpi. Ale i z tego czasem się rozkopie
-
Lisa24 wrote:Magdoczka by dostaliśmy w zaleceniach ze szpitala żeby zrobić o 4 tyg. Wyszło okej ale kazał przyjść jeszcze po 4 miesiącu na druga kontrole.
Tez się właśnie zastanawiam nad usg przez ciemiączko. W sumie badanie nieinwazyjne i szkoda byłoby nie skorzystać z tego „okienka” do główki i zobaczyć czy jesy wszystko okej.. bo potem to już zostaje tylko tomograf i rezonans a to już są badania bardziej obciążające
Jak tam na szczepieniu?
doczytałam że już po. Oby było dobrze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:08
Lisa24 lubi tę wiadomość
-
Martoszka wrote:Powiedz mi, czy druga szczepionka będzie też 6w1 czy już 5w1? Mi lekarz teraz chce wcisnąć 5w1.
Sporo wiedzy czerpałam stąd: http://mamapediatra.pl/2018/04/10/sciagawka-mamypediatry-o-szczepieniach/
"Nie powinno się zmieniać preparatów 5w1 na inny 5w1 czy 6w1 na inny 6w1 CHYBA ŻE poprzedni preparat jest niedostępny (bo np są braki w hurtowni itp) lub nie możemy podać danego preparatu ze względu na jego rejestrację (kiedy są duże opóźnienia w realizacji szczepień)."Martoszka lubi tę wiadomość
-
To fajny weekend Ci sie Kendy szykuje
Lisa dzielna Hania
A ja ogarnelam dzis obiady dwa, kilka kilo miesa poporcjowalam, zmielilam, sprzatam cala chate i ludzie! Jaki luz! W domu dziecka nie mam karuzela, nowa przywieszka... dziecko szczesliwe lezy i se gada z panem liskiem i panem szopemKendy, Lisa24 lubią tę wiadomość
-
Super Seli juz będzie nam coraz łatwiej zająć dzieciaczki. Pamiętam jak córka już siedziała,scielilam jej kocyk na podłodze,obkładałam poduchami i zabawkami i ślicznie się bawiła.
A ja mówiłam dopiero,że mój nie chwyta jeszcze a tu przed chwila złapał grzechotkę ,machał ja i próbował włożyć do buźki:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 16:29
-
Seli, Kendy pochwalcie się swoimi nowymi nabytkami- zabawkami. Ja dostaje oczoplonsu od tych wszystkich zabawek i tak na prawdę nie wiem co jest warte uwagi i edukacyjne a co w ogóle nie sprawdza się. Myślałam o macie - puzzle. Ale czy to się przydaje?
2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
3 lata starań
2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud! -
Zabawki to ciężki temat - tak myślę Każde dziecko zainteresuje co innego. Dobrze,że nie kupowałam zbyt dużo niczego tylko teraz bo dobieram pod niego.
Mam baby gym :
https://www.fabrykawafelkow.pl/maty-piankowe-materialowe-edukacyjne-dla-dzieci/28704-jabadabado-drewniany-stojak-edukacyjny-baby-gym.html?gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTQaqRVZKimDFHuHg-KgrIhNHWA5gGAhB9xBo6aJqd2AFE3wARiESWRoCpCYQAvD_BwE#FWPPqW81K6wj
a do tego matę zwykłą z lidla i tu dowieszam różne rzeczy, obrazki, można kombinować i on lubi na to patrzeć, dotykać przywieszek itp.
Karuzelę mam taką :
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/395376/s/babyfehn-maly-zamek-karuzela-z-pozytywka/
jest prześliczna dla mnie a mają różne
mam też takie zwykłe, plastikowe, cienkie i nieduże grzechotki by łapał w ręce.
a wcześniej kontrasty karty, książeczki i miękkie i te papierowe. On uwielbia.
PS. Szlak mnie zaraz trafi bo do mnie się już tak nie przytula, nie leży na mnie a tatuś przyszedł to radocha wszystko można i spokój, leży i tuli się... WRRRR Przecież synuś to miał być mamusi! No i ma 3,5 miesiąca więc powinien być maminy!Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 17:16
-
A moja to raczej mało rączkowa jest ona bardzo lubi towarzystwo ale generalnie najlepiej jak ktoś koło niej siedzi/ leży i gada, zabawia bo jak na rączki to już grymasi bo za mało widzi no chyba że ktoś ją nosi (mój mąż) za to by się pokroić dała hehe
11.2017 - aniołek 8tc
-
Seli
Zazdrosna?? Też bym była. Będzie i faza na mamę napewno...z Tobą spedza najwięcej czasu więc spoko nie ma opcji,żeby nie ,cierpliwości:)póki co odpoczywaj,korzystaj
Ja mam karuzelke taką
https://allegro.pl/oferta/b-kids-karuzela-do-lozeczka-3w1-projektor-lampka-5629126576?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare.Lubi ja. Po zgaszeniu światła ma suficie wyświetlają się kolorowe gwiazdki i księżyce i ma różne opcje głośności różne melodie nawet szum czy dzwiek wod płodowych czy bicie serca chodź my na melodyjkach lecimy
Leżaczek też mi się sprawdza ma melodyjki i wibracje i 2 słoniki na pałąku i dodatkowo wieszam tez inne zabawki dla urozmaicenia.
Lubi też mate taka kolorowa mamy gdzie wiszą grzechotki i dodatkowo kopiąc nóżkami uderza w klawisze pianinka i są dźwięki i melodie.
Lubi też grzechotki pluszowe kolorowe,ma swoją ulubioną taki uśmiechnięty lew do którego tez fajnie zaciesza i grzechotki plastikowe z gryzaczkami.
Zawieszki kolorowe pluszowe do wózka też są spoko.
Kupiłam też ostatnio miękka kostkę z obrazkami.
I na zaś ta kierownice,zabawki do kąpieli,bączka,fontannę piłeczek, telefonik .Już nie mogę się doczekać kiedy będziemy się bawić
Czaje się jeszcze na" garnuszek na klocuszek" córka miała ,fajne edukacyjne i kostkę lub stolik edukacyjny też polecam.
Olinka puzzle piankowe tez fajna sprawa myślałam o tym ale to już na starsze dziecko bardziej do nauki liczb, literek ale dla malucha może być jako mata. Myślę też o bezpiecznym kojcu do zabawy fajne dla takiego siedzącego czy raczkującego już dzieciaczka.
Fakt jest tego wszystkiego w pip i jak Seli mówi,każde dziecko może lubić co innego:)
Oooo kolorowe książeczki też są fajne i mojemu podobają się te szeleszczące zabawki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2019, 18:58
-
Ja przy wozku nie mam nic. Lezaczek znow jest w lasce ;p
Poczytaj sobie o kontrastach, najpierw dziecko widzi w czerni i bieli, na odleglosc ok 25 cm, nie wiecej. Potem wchodzi czerwony, zolty i niebieski. Wiec potem dzieci lubia skupiac na tym wzrok.
Szelesciki mam 3 i nie interesuje sie... za to ogon szeleszczacy jest ok ;p
Kendy zazdrosna. A zarazem zalamana. Ja caly dzien staje na rzesach a on sie drze, nie da mi sie tak przytulic a u ojca tak... a brakuje mi przytulania... -
Moj rano najje sie i go szuka :p odwraca sie. A jak uslyszy, ze on wstaje to ja moge probowac go przekrecac a on i tak bedzie patrzyl na wejscie do sypialni i czekal az on wroci.