X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • blador Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakiś duplikat od gina? może zadzwoń do przychodni

relgh3718o9n8rtv.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Ja myśle że powinno wkonywać się takie badanie, zresztą według polskiego towarzystwa ginekologicznego jest to badanie obowiązkowe . to na nim ocenia się rozwój mózgu , przepływy i stopień dojrzałości łożyska oraz to czy dziecko nie cierpi np. Na hipotrofie.
    Może na wcześniejszym badaniu sprawdzili na usg i dlatego już nie widzi lekarz potrzeby robienia? Ale na pewno musi być opis takiego badania.

Ag... Lepiej zrobić to badanie, wiesz jak to jest... Jeden lekarz powie że nie widzi potrzeby np. Założenia pessara a drugi widzi...co może okazać się zbawienne.
    Są 3 obowiązkowe usg, 1,2 i 3 trymestru i masz prawo je zrobić BA a lekarz obowiązek.

Dokładnie chciałam napisać to samo Gwiazdeczka. Badanie USG III trymestru należy do jednego z trzech obowiązkowych badań i nie chodzi tu przecież o żadne kosztowne dodatkowe badania genetyczne (jak to było mylone często przy okazji badania USG I trymestru). Badanie USG III trymestru jest normalnie refundowane z NFZ, ja mam je w ramach pakietu Medicover jako jedno z trzech obowiązkowych badań USG w ciąży. Nie widzę powodu, żeby z tego badania rezygnować.

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula zadzwoń do gina i poproś w recepcji o skan, jeśli chodzisz prywatnie to powinni bez problemu podesłać Ci i byś przesłała tylko do kadr. Gorzej jeśli na nfz bo tam "łaski nie robią"

• Chanela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:16

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Mówimy o tym szczegółowym badaniu USG, a nie tym zwykłym które mamy co wizytę.

Nie których dziewczyn ginekolodzy na zwykłych wizytach nie wykonują pomiarów przepływów itp

No tak,tak o tym szczegółowym :-)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabel Napewno te badanie III trymestru jest bezpłatne? bo dotychczas za te badania sama musiałam płacić I-280zł II-280zł na którym kazano mi iść do Echokardiologa-300zł a ostatnie jest za darmo?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na zwykłej wizycie nie mam usg....więc tym bardziej czekam na 17.11 :)

• Ag... Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi nie o koszty chodzi- tylko o to ze malza musze namowic zeby mnie z domu wypuscił na nie, ale wyslalam mu link z PTG.
    załatwione;)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a co powinno być teraz mierzone? Bo z tego co ja znalazłam to przede wszystkim:
    wymiary główki, wymiary brzuszka, waga (i na tej podstawie oceniane, czy dziecko odpowiednio rośnie), przepływy (na co mój lekarz też na ostatniej wizycie patrzył przez chwilkę)i ocena łożyska. Na to jest potrzebna półgodzinna, specjalna wizyta? U mnie USG trwa dosłownie chwilkę...
    USG I trymestru też nie miałam robionego w specjalnym gabinecie, ale przezierność i obecność kości nosowej została sprawdzona....

Malenq, zielarka lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • isabelle Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Isabel Napewno te badanie III trymestru jest bezpłatne? bo dotychczas za te badania sama musiałam płacić I-280zł II-280zł na którym kazano mi iść do Echokardiologa-300zł a ostatnie jest za darmo?

A prowadzisz ciążę w normalnej przychodni NFZ czy prywatnym gabinecie?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • lwuska55592 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Iwuska, chyba mowimy o roznych USG:)[/QUOT]

Chodzi mi o USG 3 trymestru, gdzie lekarz sprawdza wielkość dzieciątka parametry i te sprawy. Mój ginekolog wychodzi z założenia że więcej usg nie musi być, nie mam Usg co wizytę, Ważne żeby było po jednym w każdym z trzech trymestrów ciąży, i to on nalega na wizytę. zdarzyło mi się podczas badania I i II trymestru że nie dalo się czegoś zmierzyć więc po prostu musiałam przyjść drugi raz.
    ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 16:11

Malenq lubi tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    mi nie o koszty chodzi- tylko o to ze malza musze namowic zeby mnie z domu wypuscił na nie, ale wyslalam mu link z PTG.
    załatwione;)

Mi też nie o koszty chodzi bo na mojej Delci nie oszczędzam :) tylko dotychczas wszystko z nią w porządku jest. A na zwykłej wizycie mam usg i podaje mi wagę i pomiary główki, brzuszka więc hipotrofię płodu może wykluczyć :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    A prowadzisz ciążę w normalnej przychodni NFZ czy prywatnym gabinecie?

Prywatnie

• Ag... Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie pomiary Kawcia tez mam, ale chce te wszystkie przeplywy zmierzyc. Tzn cos tam w rudzie przebąkiwali ze przeplywy Ok, ale wiecie ostatni raz malucha widzialam na pocz wrzesnia bo oni w szpitalu to mierzą, komentują ale nie pokazą.
    pozatym tokoliza, cukrzyca- obciazająca lozysko. dla sw wlasnego spokoju.
    a znajomą wlasnie po tym badaniu dr wloch skierowala do urodzenia w rudzie bo maluszkowi wada wyszla. Nie zakladam oczywiscie nic takiego ale tak jak mowie dla sw mojego spokoju chce je miec zrobione.

Delcia- hehe fajnie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 16:12

Kawa lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    Prywatnie

Ja prywatnie tak jak za wizyty, tak za badania USG też płaciłam, ale normalnie jak prowadzi się ciążę w przychodni czy u lekarza, który ma kontrakt z NFZ to dostaje się skierowania na te trzy badania USG (w I, II i III trymestrze) i NFZ to powinien refundować, bo to należy do podstawowego pakietu badań w ciąży.

Gwiazdeczka27, lwuska55592, Malenq lubią tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dziewczyny chodzicie prywatnie i macie na kazdej wizycie usg to moze mozna sobie darowac to III trymestru. Ja chodze normalnie do szpitala panstwowego i ostatnie USG mialam we wrzesniu w II trymestrze a wczesniej w czerwcu w I trym. Na zwyklych wizytach sprawdza tylko czy Malej bije serduszko wiec ja juz nie moge sie doczekac tego USG III trymestru bo jest obowiazkowe i bezplatne (ale ja nie mieszkam w Polsce wiec moze u Was jest inaczej).

isabelle lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • renia83 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    Heeeej. :)
    U mnie dziś piękna pogoda. :)
    Energia mnie rozpiera i umyłam okna o których była tutaj dzisiaj mowa. :D zmieniłam firanki, umyłam podłogi. :D
    Byłam w lumpku. Potem pochwalę się zdobyczami. :)
    Zrobiłam zakupy i umyłam auto. :D
    Teraz obiad szykuje. :)
    Wieczorem gramy z Mężem w monopol. :)

zamdlałabym po 3 linijce :D

Agus89, jonka91 lubią tę wiadomość

km5sh371hvmbjx86.png
    ug37io4p8tsos5yn.png
  • blador Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mojej karcie ciąży napisali:

USG 28-32 tydzień
    Teraz kontrolujemy tempo wzrastania dziecka, pamiętając o możliwości wystąpienia zahamowania wzrostu, oceniamy zagrożenie porodem przedwczesnym. Pamiętamy, że niektóre z wad rozwojowych manifestują się dopiero na tym etapie ciąży. Badanie jest niezwykle ważne w zaburzonym przebiegu obecnej ciąży lub poprzednich o powikłanym przebiegu (np. stanem przedrzucawkowym, IUGR-em, nadciśnieniem ciążowym)

Już kiedyś na początku była wymiana zdań dotycząca tego samego czy genetyczne to odpowiednik I usg które przysługują na nfz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 16:18

Malenq, lwuska55592 lubią tę wiadomość

relgh3718o9n8rtv.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak Isabelle mówi.
    W necie wystarczy też wpisać np. "Rekomendacje polskiego towarzystwa ginekologicznego usg" i tam wszystko dokładnie jest opisane co dokładnie się bada.
    I tak jak też Ag powiedziała, w tym np.33 tygodniu mogą dopiero wyjść jakieś nieprawidłowości, których nie da się wykryć we wcześniejszych usg na wcześniejszym etapie ciąży.

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agg ja ufam Dr Włoch i po ostatnim echu u niej powiedziała że mam się już nic nie martwić i jeśli teraz nic nie wyszło to będzie okey :)

Jeśli waga małej będzie odpowiednio rosła to chyba odpuszczę te badanie IIItrymestru. bo na zwykłej wizycie tak jak pisałam wcześniej wage, wymiary, podaje, przygląda się przepływom (tzn chyba-zwykle migocze na czerwono i niebiesko coś) :)

Ag..., lwuska55592 lubią tę wiadomość

‹‹ 1055 1056 1057 1058 1059 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ