X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    co za skurcze?
    Takie silne bole miesiaczkowe co 15 minut

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia108 wrote:
    Najbardziej zastanawia mnie fakt że się zrzekam praw, czyli jeśli moje dziecko zachoruje i będzie potrzebować tej krwi to może być tak, że ta krew została już dana komuś innemu?

Tez się nad tym zastanawiam. Pewnie jest tam jakiś haczyk.

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Takie silne bole miesiaczkowe co 15 minut
    Jak bardzo silne to jedz na IP. Próbowałaś magnez i nospe?

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Jak bardzo silne to jedz na IP. Próbowałaś magnez i nospe?
    Na razie bylo 2 razy, a teraz przerwa 20 minut... Brzuch jest twardy, ale chyba sie uspokaja...

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To poloz sie anutka, magnez i duzo wody. Jak nie przejdzie to IP

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:36

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uspokoilo sie chyba... Czuje sie obolala, ale akurczy juz nie ma... Cos tam kreci w podbrzuszu ale to nie skurcze

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene dzis wlasnie rozmawialam o tym z mezem przy sniadaniu- bo czytalismy nowy tydzien na parentingu a tam wlasnie o nasilających sie skurczach bylo no i mowie ze skoro wczoraj mialam co 2/3 min twardnienia to juz bym normalnie pewnie byla na IP a ze juz wiem mniej wiecej z dosw to olałam.
    Hicksy hicksami bo je rozpoznaje ale kurcze jak ja poznam ze to porodowe juz są:/

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia108 wrote:
    Najbardziej zastanawia mnie fakt że się zrzekam praw, czyli jeśli moje dziecko zachoruje i będzie potrzebować tej krwi to może być tak, że ta krew została już dana komuś innemu?

Pinia, dokladnie tak, zrzekasz sie praw czyli jak sama bedziesz jej za X lat potrzebowac to jej juz dawno moze w banku nie byc bo zostala wykorzystana dla kogos innego.
    To jest podobna zasada jak w bankach krwi "zwyklej" czy przy transplantacji narzadow.
    Dlatego ja pobieraja za darmo no bo przeciez takiej rodzacej to wszystko jedno czy cos pobiora czy wyrzuca a komus innemu to moze uratowac zycie.

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • A.loth Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, to jest tak, że darmowe przechowywanie krwi pępowinowej wiąże się z tym, że właśnie zrzekacie się praw do niej i nie możecie o niej decydować. Jest ona do użytku publicznego i każdy potrzebujący może z niej skorzystać. Jeśli płacicie, to Wy zawsze decydujecie, kto może jej użyć. Poza tym trzeba pamiętać, że ilość pobranej przy porodzie krwi starcza na terapię tylko do iluś tam kg masy ciała pacjenta. Oczywiście pojawiają się już techniki namnażania komórek macierzystych, ale w Polsce nie są one jeszcze dostępne. Może za jakiś czas będą, ale podejrzewam, że to jeszcze lata badań.

Ja też mam okresowo twardnienia co kilka minut (np. wczoraj), a skurcz potrafi trzymać mnie dłużej niż minutę i już nie przejmuję się tym aż tak bardzo, bo po prostu się przyzwyczaiłam. Jakbym za każdym razem miała jechać na izbę, to siedziałabym tam cały czas.
    W przyszłym tygodniu idę na kontrolne ktg i sprawdzenie szyjki i ustalenie, czy będzie potrzeba podania czegoś dożylnie (pewnie fenoterolu).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 11:05

o14815nmahj2bgg1.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    n

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• Ag... Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.loth są pakiety ze mozesz pobrac jeszcze krew z łozyska ( to ok 30% komorek wiecej)

ja bym z tymi latami badan nie przesadzala- czytam o tym caly ostatni tydzien i idzie to jak burza wzystko

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa dodzwoniłam się Publicznego Banku Komórek Macierzystych!!!
    Przed porodem trzeba wypełnić dokumenty m.in. zrzeczenie się praw do tej krwi. Dokumenty pod koniec miesiąca mają być dostępne na stronie, będzie więc można się z nimi zapoznać wcześniej. Krew pępowinowa jest pobierana po odpępnieniu dziecka i pobierana jest też krew od matki. Krew można pobrać i przy porodzie siłami natury i przy cesarce. Pytałam o choroby matki, czy są jakieś przeciwwskazania, to tylko wspominała Pani o chorobach nowotworowych, HIV i HCV. Zestawy do pobrania mają być w szpitalu dostępne. Krew idzie do banku i trafia do światowej bazy dawców. Jeśli w przyszłości zaszłaby potrzeba skorzystania z tej krwi przez np. moje dziecko, to jeśli nikt wcześniej jej nie wykorzystał to tak, ale "kto pierwszy ten lepszy". Tej próbki nie da się podzielić, że część jest zarezerwowana dla mnie/mojego dziecka. Jeśli nie wyrażę chęci oddania krwi pępowinowej to idzie ona do utylizacji wraz z resztą łożyska itp. Cała procedura jest bezpłatna, coś jak oddanie krwi do krwiodawstwa.

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • A.loth Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zanim trafi to do powszechnego użytku w Polsce, to trochę może jednak potrwać moim zdaniem. Ale oczywiście akurat my możemy się doczekać przechowując tą krew. W końcu trzyma się ją właśnie przez lata :)

A jeszcze mam pytanie. Czy ktoś wie, czy krew pępowinową pobiera się natychmiast po urodzeniu się dziecka, czy można poczekać te 2-3 minuty korzystnego dla dziecka przepływu krwi z łożyska?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 11:15

o14815nmahj2bgg1.png
  • agnesik Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chcące rodzić w Chorzowie skąd jesteście? :)
    Też chcę tam rodzić :) Jestem z Piekar Śląskich.
    W najbliższy czwartek mam zamiar się wybrać tam na porodówkę, bo już raz byłam, ale niestety były jakieś tam przeziębienia i nie wpuszczali z zewnątrz.

http://www.facebook.pl/thehandmadepassion/
    d69ck6nlq9narfhe.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymi współczuje takie podejścia lekarza ;-( strasznie to nie profesjonalne i przykre. Nie wiem czemu gdy ciężarna ma jakieś wątpliwości skurcze czy coś lekarze z zasady robią z niej wariatkę przecież to ich praca zbadać, uspokoić i pomóc a nie dopierdalać jakimiś głupimi tekstami. To nie pomoże a może tylko zaszkodzić no ale cóż to - POLSKA.

U mnie dziś butelkowa pogoda, szaro buro i ponuro.. ostatnio mam jakieś wahania hormonów jest mi smutno problemy, się mnożą, ale takie złe dni ma chyba każda z nas tak się pocieszam :-)

ex2bo7ess0m327wq.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymi :-) poczkaj, poczkaj, juz niedlugo. Jeszcze jestesmy zdani tylko na lekarzy. Nie wk........aj sie tylko spierd........l ja w myslach jak tylko potrafisz a widze ze potrafisz :-)
    Niestety my Mamy po przejsciach jestesmy dla nich wariatkami.

Ja jak chodze do swojego lekarza to nieraz pytam o jakies glupoty i odrazu mu mowie ze ja to jestem w tej ciazy psychiczna, podoba mi sie to ze zawsze mi mowi ze mam prawo.
    Tak TYMI MASZ PRAWO BYC PSYCHICZNA!

Ja w nocy o maly wlos a bym sie utopila w lozku, tak napilam sie wody nosem i buzia :-) a za chwile dostalam boli kluc brzucha znowu posrana ze strachu akcja czyli nospa, chodzenie i melisa i kibelek uf......przeszlo spqlwm do 10 :-) Nigdy nie wiem jak ten bol sie skonczy czy kiblem czy IP

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 11:17

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Cookie Przyjaciółka

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnesik wrote:
    Dziewczyny chcące rodzić w Chorzowie skąd jesteście? :)
    Też chcę tam rodzić :) Jestem z Piekar Śląskich.
    W najbliższy czwartek mam zamiar się wybrać tam na porodówkę, bo już raz byłam, ale niestety były jakieś tam przeziębienia i nie wpuszczali z zewnątrz.

Ja chce rodzic w Chorzowie , w SIMIN bylam na dniu otwartym jestem oczarowana podejsciem poloznych i sprzetem , ogolnie same dobre sposrzezenia a jestem z Siemianowic Slaskich :) daleko nie bede miala .
    No i tak wogole to dzien dobry bo wlasnie wstalam , zajadam platki i dalej jestem zmeczona ...
    Dzis mam wielki plan spakowac torbe do szpitala ale jak ostatnio caly czas przekladam to z dnia na dzien .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 11:30

agnesik lubi tę wiadomość

relgh371f0w1gfqs.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    n

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy już torby pakujecie a ja dalej nie mam co do niej włożyć.. Jakoś ciężko mi się ogarnąć w tym temacie..

‹‹ 1165 1166 1167 1168 1169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ