*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny piszę z takim zapytaniem. Chodzicie do lekarza na NFZ ? jesli tak czy robili wam KTG? Ja jestem w 30 tygodniu i nie miałam robionego ani razu , mam koleżankę w Nimeczech i juz jej robią od 20 tyg. ciąży. Jak jest u Was z KTG jak chdzicie prywatnie?
-
Hej dziewczynki!
Nie nadrobię Was, przepraszam...
W poniedziałkową noc dostałam częstych twardnień brzuszka - co 3-5 minut.. Próbowałam przeczekać, rozluźnić się - bez skutku. W końcu po prawie 3 godzinach obudziłam męża i pojechaliśmy do szpitala. Jak już się zjawiłam, tak zostałam przyjęta na oddział. Nie ma u mnie opcji zbadania pacjentki i wypuszczenia do domu.
Szyjka twarda, zamknięta, długa na 43mm, na ktg bez skurczów. Niunia z pomiarów - 1948g - klocuszekZostałam podłączona pod magnez i tak przesiedziałam do dzisiejszego poranku.
Napinania są dalej, ale na szczęście nie tak częste. Są, będą i nie są powodem do obaw. Bóle miesiączkowe które tam zgłaszałam też o niczym niepokojącym nie świadczą. Zalecenia - zwolnić tempoTak więc odpuszczam i luzuję, żeby kolejnym razem przyjechać już z donoszoną ciążą i ze skurczami porodowymi...
Cofnęłam się tylko kilka zakładek wstecz i powiem zbiorowo, że pięknie wyglądacie
Temat wagi się przewija? U mnie 1,5kg do przodu od ostatniego miesiąca. Licząc że Natalka prawie 1kg przybrała, to chyba nieźleŻałuję że przez tą akcję szpitalną jej nie widziałam. Przyjmował mnie chyba największy buc wśród tamtejszych lekarzy. Nic nie powiedział a tym bardziej nie pokazał. Dopiero z wypisu wiem ile mała ma i że leży cyt. "dowolnie"
Oby się skubanica obróciła...
kasiakra, Gwiazdeczka27, zielarka, Paula44, Wiki81 lubią tę wiadomość
-
looliii wrote:Hej dziewczyny piszę z takim zapytaniem. Chodzicie do lekarza na NFZ ? jesli tak czy robili wam KTG? Ja jestem w 30 tygodniu i nie miałam robionego ani razu , mam koleżankę w Nimeczech i juz jej robią od 20 tyg. ciąży. Jak jest u Was z KTG jak chdzicie prywatnie?
Nawet w szpitalach na patologii ciazy nie robią KTG w 20 tc, a w 30 tc jest jedno dziennie. Nie wiem, jake sa zasady w prywatnych gabinetach albo przychodniach NFZ, ale wydaje mi sie, ze jak nie ma takiej potrzeby - KTG nie robi sie rutynowo. To długie badanie. Ale zawsze jesli ma sie obawy, mozna zrobic w przychodni albo odpłatnie w szpitalu. -
Jonka głowa do góry, mi też zdarzają się takie historie, też się denerwowałam, ale pocieszam się, bo koleżanka opowiadała, że jak była pod koniec ciąży to już się niczym nie przejmowała, jak jej coś spadło to nawet nie próbowała z tym walczyć- leżało cały dzień, za to trochę pracy w mieszkaniu miał jej mąż jak wracał z pracy, do tej pory wspominają, że pół godziny poświęcał na sprzątanie, dopiero potem mył ręce i szukał obiadu, na szczęście jak Zuzia się urodziła wszystko wróciło do normy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 20:01
jonka91 lubi tę wiadomość
-
Ania_29 przykro mi powitac cie w gronie szpitalnych mamusiek z twardneniami ale jak juz dołaczylas do naszego " zacnego grona" to teraz odpoczywaj jak ci zalecono i trzymaj sie! bedzie dobrze!
szyje masz długą jak zyrafa za to;)
a malutka juz niezla kluseczka:) ja tez mialam napisane polozenie dowolne na jednym z wypisow- kręci sie jeszcze poprostuWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 20:02
-
Już po wizycie, pessar ładnie siedzi i trzyma, serduszko synka jak to określił ginekolog "bije wybornie"
usg 3 trym mam 24.11 już nie mogę się doczekać tak dawno nie podglądałam małego, oby wszystko było z nim i u niego ok.
Oczywiście coś palnęłam, mówiąc że czasami mam takie kłucia , nie wiedziałam dokładnie jak lekarzowi wytłumaczyć gdzie, co i jak... A on tak się intensywnie na mnie patrzył i czekał.. To mu w końcu powiedziałam
"No kłuje mnie tam w cipce no..." potem przeprosiłam i palnęłam, że jestem przez ciąże odmużdżona ale podobno to normalne. Zaczął się śmiać.
Kłucia przy przedsionku pochwy są normalne w tak zaawansowanej ciążyania_29, Ag..., isabelle, Becia81, lwuska55592, Agus89, Maud11, jonka91, zielarka, Paula44, szpilka, olka25, Wiki81, Bounia, Fedra, nix, MartaKD, rastafanka, agnesik, Ewelina88 lubią tę wiadomość
-
Gwiazdeczka popłakalam się...autentycznie placze nad kompem:)
kij tam ze sie poplakałam, przeczytalam jeszcze raz i ide zmienic wkładke:D
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 20:07
Agus89, Maud11, Gwiazdeczka27, jonka91, zielarka, Paula44, olka25, Bounia, Fedra, Ewelina88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnylooliii wrote:Hej dziewczyny piszę z takim zapytaniem. Chodzicie do lekarza na NFZ ? jesli tak czy robili wam KTG? Ja jestem w 30 tygodniu i nie miałam robionego ani razu , mam koleżankę w Nimeczech i juz jej robią od 20 tyg. ciąży. Jak jest u Was z KTG jak chdzicie prywatnie?
Ktg nie jest wykonywane rutynowo, większość z nas będzie je miała po raz pierwszy gdy wybije godzina 0 w szpitalu.
Niewiem czy w gabinetach sa apararty ktg, u nas chyba nie ma. -
u mnie też nie ma jak się coś dzieje to też zaraz na oddział i nie ma możliwości przebadania. A jeszcze taka sytuacja mi się przypomniała jak w nocy trafiłam na IP to dyspozytor juz mi wypisywał skierowanie na oddział ja się go pytam czy mają lekarza bo jednak wolałabym żeby mnie zbadał uspokoił i wypuścił no to wezwał młodego łepka bo akurat miał dyżur i wziął mnie to gabinetu. i się pyta co mi dolega to mu mówię ze brzuch mi twardnieje i strasznie boli a on siedząc wyciągną rękę i przez biurko dotkną mojego brzucha i mówi NO RZECZYWIŚCIE TWARDY a ja do niego poważnie? speszył się jak wyszłam to skierowanie miałam już wypisane i położna za mną czekała. Skąd się tacy młodzi biorą to ja nie wiem
-
Jeśli to na NFZ to chyba ostatnie, bo refundują im 3 badania w całej ciąży, chyba, że dziecko jeszcze nie przybrało pozycji główkowej, to mogą zrobić jeszcze dodatkowe usg kontrolne. zapewne na porodówce też mogą zrobić tzn. powinni... chyba....
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
gwiazdeczko, cipka wymiata!
Udało mi się wczoraj wstąpić na zajęcia SR o laktacjiTo, co najważniejsze dla mnie, to że dziecko jest najlepszym laktatorem
Wszystko brzmiało sensownie, ciekawe tylko czy będę potrafiła sprostać zadaniu, zwłaszcza w tych kryzysowych sytuacjach
Gwiazdeczka27, Paula44 lubią tę wiadomość