*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMelua nie pytaj tylko pisz, jak już pisałam JA nie chodzę do SR i bardzo czekam na streszczenia od Was:)
Karola witaj w klubie - moja Kośka też uwielbia nocne harce hehehWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 10:06
jonka91 lubi tę wiadomość
-
Kawa wrote:Nie wstałam po wyniki badań, bo nie specjalnie się dziś czuję. Od kilku dni cholernie boli mnie prawa noga/pachwina.. No nie jestem w stanie podnieść jej żeby włożyć buta czy położyć na kanapie. Coś czuję że od grudnia przeleżę okres aż do rozwiązania..
Kawa, mam to samo od dwóch tygodni. Pytałam wczoraj o to ginkę, mówi że to normalne (choć najpierw sprawdziła, czy to nie wyrostek robaczkowy). Rozciągają się więzadła, rozchodzi miednica, ogólnie wszystko przygotowuje na przyjście malucha.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Info od ginekolożki:
1. Ból i ciągnięcie w pachwinach: to normalne, rozciągają się więzadła, miednica rozchodzi, mięśnie się napinają - wszystko to szykuje się na przyjście naszego dziecka.
2. Ból żeber - może być spowodowany kopniakami naszego malucha lub próbami wzięcia głębszych oddechów, ze względu na ucisk na przeponę.
3. Ból w podbrzuszu - jeśli jest silny, świdrujący i nie ustępujący, trzeba się zgłosić do lekarza, na IP. Jeśli pulsujący, ale nie przenikliwy - może to być skutek szaleństw naszego malucha, bóle związanych z zaparciami lub wzdęciami (u mnie tak było).
4. Szalejące dziecko - nie jest to objaw niepokojący (chyba, że nie ustaje przez kilka godzin, wtedy dla bezpieczeństwa trzeba skonsultować to z lekarzem lub jest to ruch nagły, a po nim następuje brak ruchów przez długi czas - wtedy konsultacja lekarska). Dziecko wciąż rośnie, a miejsca ma coraz mniej. Teraz każdy ruch dziecka jest przez nas odczuwalny, dziecko jest silniejsze niż wcześniej, więc racjonalne jest, że jego ruchy są przez nas odczuwalne, czasami bolesne - podobno będzie lepiej tylko pod koniec ciąży, kiedy dziecko nie będzie miało już możliwości wykonywania zdecydowanych zamachów.
5. Obrzęki rąk, nóg, palców - to objaw normalny, pod warunkiem, że przechodzi po dłuższym leżeniu z nogami i rękoma do góry i o ile nie mamy problemów z ciśnieniem lub sercem. Pojawiają się przy gromadzeniu się wody w organizmie.
6. Drętwienie rąk, nóg - może go powodować ucisk dziecka na nerwy. Należy zmienić pozycję.
7. Zaparcia i wzdęcia - mogą powodować bóle brzucha, a także powstanie hemoroidów lub bólu odbytu po wysiłku wydalania (przepraszam za dosłowność).
A nasza relacja:
Mała ułożona nadal poprzecznie, stąd też gdy się wyciąga może powodować "gule" po obu stronach naszego ciała na raz, powodując ból. Nie jest niepokojące.
Tętno małej: 142 ud/min
Szyjka: 4cm, zamknięta, twarda.
Waga: 89kg (przyrost 3kg)
Obrzęki rąk i nóg - zalecone leżenie w różnych pozycjach.
Dieta: nadal niskowęglowodowanowa, więcej białka, zalecane picie płynów - pow. 2l na dobę.
szpilka, rastafanka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonika Twój awatarek zawsze powoduje mój uśmiech, bo z monitorka patrzą na mnie oczka mojego Ringa - pół labradorka jak był młody....teraz to już staruszek, ale spojrzenie pozostało....
ja KTG jeszcze nie miałam....
co do zgagi - mam codziennie, szczególnie przed snem....
-
Witam sie z rana;) od wczoraj jesteśmy z moim M. W Warszawie . 5h podróż minęła dobrze, były tylko dwie przerwy na siku
Dzisiaj mamy w planach odwiedzić kilka sklepów z wózkami i moze cos nam wpadnie w oko. Wyjaśniła sie sprawa z wózkiem, ktory mieliśmy dostać! Sprawa wygladała tak, ze 3,5 miesiąca temu ciotka pytała cos o ciąże i zeszło na temat wózka, ze akurat w ten dzien oglądałam x landery i wpadły mi w oko. Wtedy usłyszeliśmy, ze po co będziemy wydawać pieniądze, ze teraz mamy ślub na głowie, a oni maja wózek, ktory nie używają i jak tylko chcemy to nam podarują. Potem niby wózek był na gwarancji dwa miesiące i w dalszym ciagu podtrzymywali wersje, ze jak tylko wózek dostaną, to dadzą znać, żeby go odebrać. W miedzy czasie kupili sobie inny, lżejszy. Wczoraj ciotka dzwoniła do mojej mamy, ze maja juz wózek z serwisu i jeśli go chcemy to za 700zl, ani mniej ani więcej... To ja jednak podziękuje, mogli od razu tak przedstawić sytuacje to bym nawet nie czekała na ten wózek, tym bardziej ze nie byl to wożek, ktory nam sie podoba i ktory kupilibysmy sami, ale jak to mówią "darowanemu... " chciałam z niego używać tylko gondolę bo jest duża 85cm, a pózniej kupić sobie fajna , zgrabna spacerówke, ale w takiej sytuacji postanowiliśmy, ze kupimy nowy 3in 1 bo bez sensu wydawać 700 zł na wózek, z którego bede używać tylko gondolki..
Od 2 miesięcy moje noce sa okropne. Zazwyczaj 4 razy budzi mnie kurcz łydki, uda, boleśnie drętwienie mi cała noga, która staje sie jak kloca i nie sposób jej rozmasowac. Muszę wtedy szybko sie zrywać i spacerować 5 minut po pokoju, aż przejdzie i idę dalej spać na godzinę i budzi mńie powtórka z rozrywki... W międzyczasie ze 2-3 razy na siku i jestem niewyspana..
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyMell mnie koleżanka nastraszyła że może mi się spojenie łonowe rozchodzić
Monia wiem co czujesz przez tą szafę, my tak mieliśmy z tym nieszczęsnym fotelikiem który miał być jutro->w czwartek->za tydz we wtorek->niestety w piątek i tak przez 3 czy 4tygodnie nawijali makarony na uszy! Wkurzyłam się, zażądałam zwrotu kasy i zrezygnowałam. Niestety Tobie nie mogę nic doradzić oprócz cierpliwości bo przecież nie będziesz mieć mebli z dwóch różnych kompletów..
p.s ale emocje skrajne mną miotały-byłam wściekła i chciało mi się płakać- więc Cię rozumię..Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 10:35
-
nick nieaktualny
-
Witam przy porannej kawie ince
U mnie dziś noc spokojna, jeden dziwny sen i to wszystko, dipherganik działa
A rankiem obudził mnie mega skurcz łydki, nie wiedziałam co się dzieje, ktoś mnie zaatakowałno i młoda kopsała materac
A we wtorek rankiem wizyta! Jupi! Czekałam na to prswie 3 tygodnie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 10:37
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Notatka z wczorajszych zajęć SR - temat: KARMIENIE PIERSIĄ:
1. Dlaczego pierś:
a. Odżywczy pokarm, dostarczenie dziecku przeciwciał, ochrona dziecka przed infekcjami, czynnikami zewnętrznymi, zakażeniami
b. Kontakt matka - dziecko. Przedłużenie stanu ciąży i więzi.
c. Bezkosztowo, gotowość do karmienia - w każdym miejscu i czasie.
d. Spadek masy ciała matki.
2. Korzyści dla dziecka:
a. zdrowe
b. prawidłowy rozwój zdrowego dziecka, ma ogromne znaczenie przy wcześniactwie
c. obniżenie ryzyka otyłości, cukrzycy, nowotworów jelita, trzustki, przełyku
d. mniej intensywne powikłania poszczepienne
3. Korzyści dla mamy:
a. intensywniejsze obkurczanie macicy
b. mniejsze ryzyko krwotoków
c. mniejsze ryzyko anemii z niedoboru żelaza
d. szybsza utrata masy ciała
e. mniejsze ryzyko otyłości
f. mniejsze ryzyko raka piersi, jajników i szyjki
g. mniejsze ryzyko chorób szyjki kości udowej, osteoporozy w starszym wieku
h. zmniejsza się ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów
i. mniejsze ryzyko chorób cywilizacyjnych
Dane z badań.Kawa, lwuska55592, Anutka, jonka91, kasiakra, zielarka, renia83, Becia81, szpilka, Bounia, rastafanka, Maud11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny