*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Melula wrote:"Wszczęto postępowanie wyjaśniające w celu zbadania prawidłowości objęcia ubezpieczeniami społecznymi oraz podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne u płatnika"
język urzędowy jest taki cudowny- brzmi to jakby cie mieli zamknąć za przestępstwo gospodarcze:/ masakra.
-
to zapewne prawda,że wazny jest materiał,ale czytałam właśnie opinie,że nie jest tak źle z tą co kupiłam.Nie będe zwracać,tak jak mówiłam, na początek mi taka starczy. Nie będe zimą nosić Małej w chuście na zewnatrz, troche dla wprawy po domu,a na wiosę kupię już taka lepsza chustę,taką jak trzeba:)
Ag..., lwuska55592, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
MartaKD wrote:Kurcze, nie czaje o co chodzi i Was dziewczyny z zusem? to trzeba tam scoś składac? ja mam wypłacane normalnie, jestem obecnie na L4 aż do porodu,a później macierzyński.to jakos inaczej jest? nie rozumiem szczerze powiem.
-
dziewczyny serio nie zazdroszcze wam tych doswiadczen z ZUS-em. Ja wiem, ze na mnie by to dzialalo mega stresująco- nie znosze urzędowych pism, z zadnej instytucji.
Pozatym to smieszne jest ze takie przeboje robią kobietom w ciązy, a wlasciwie smutne raczej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:19
-
Z tego samego powodu nie opłacało mi się po stażu szukać pracy bo
po pierwsze nikomu by się to nie opłacało, a po drugie nawet gdyby udało by mi się uczciwie pracować padło by podejrzenie że zatrudniłam się tylko i ze względu na świadczenie więc tak jak np Melula wszczęli by postępowanie o wyłudzenie.
Znalazłam nawet jedną kobietkę która była gotowa zatrudnić mnie jako pomoc w kwiaciarni ale księgowa jej odradziła. Zus męczył by tą kobietę że fikcyjnie mnie zatrudniła a ja bym musiała udowadniać że pracowałam a to wbrew pozorom nie jest takie łatwe. Więc zrezygnowałam. ZUS to złodzieje, i taka jest u nas polityka prorodzinna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:24
-
mnie śmieszy, bo jak czytam na forach o tych postępowaniach to się okazuje, że niektóre postępowania mają na celu weryfikację płacenia świadczeń na poziomie 3-5 tys, a u mnie mowa o najniższej krajowej. Mój brat powiedział, że trzeba było poprosić szefa o wyższą pensję to przynajmniej byłoby o co powalczyć...
Ja składałam wyjaśnienia, musiałam znaleźć co najmniej dwóch świadków mojej pracy, dostarczyć dowody pracy - wszystko przekazałam, ale to mało podobno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:23
-
Moj kolega tak zatrudnil swoją zone w swojej firmie- ona pracuje na umowe zlecenie narazie a jednoczesnie jest zatrudniona u niego i zaraz idzie na L4 ciazowe po 3 mcach oplacania skladek.
Ciekawe czy tez sie do niej doczepią. Kurde co za roznica czy fikcyjne zatrudnienie czy nie- placiles 3 mce? placiles.
wiec zasilek sie nalezy. Nie rozumiem tego:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:23
-
Tak- juz lepiej. Widac go otrzeźwiło:)
ale poradzilam mu technike stosowaną w jezyku niemowląt- niech wyjdzie na 3 min i zastanowi sie co chce powiedziec bo to ze przeprosil po wszystkim i wyjasnil co mial na mysli jakos cudownie jak za dotknieciem rozdzki skurczow i napinek brzucha nie cofnęło.
focha mam dalej.
co do ZUSU- wlasnie ciekawe co jesli to twoj jedyny dochod? co masz jesc? a jak masz dodatkowo dziecko sama na urzymaniu? to jest paranoja jakas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:29
Chanela lubi tę wiadomość
-
Melula wrote:Ag, aby dostać macierzyński pracodawca musi płacić składki 3 miesiące? Czy dotyczy tylko osób prowadzących działalność?
melula ja tego kolege tak zrozumialam, ale głowy nie dam. Nie dotyczy mnie to wiec sie nie zagłębiam w temat. nie chce wprowadzac w błąd. mozliwe ze nie musi az 3 mce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 10:31
-
Melula,Anutka to powiedzcie od kiedy jestescie zatrudnione?...ja akurat od 1.kwietnia a w maju dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy i w lipcu poszlam na zwolnienie ale na mlodszego syna bo mial ospe,a pozniej to mnie chwilowo zmoglo na tydzien i tez zwolnienie,a nastepnie od ginekologa i tak do dzis...takze od 3.lipca mam juz ciaglosc...mam nadzieje,ze jak do tej pory nie wszczeli zadnego postepowania w obec mnie to chyba miesiac przed porodem nie beda mnie ciagac...