WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z informatora:

Najpóźniej w 14. dniu po porodzie, należy zgłosić narodzenie dziecka w
    urzędzie stanu cywilnego, znajdującym się w miejscowości, w której maluch
    przyszedł na świat. Jeżeli jesteście z partnerem zameldowani gdzie indziej,
    możecie zarejestrować go w urzędzie stanu cywilnego w Waszym miejscu
    zamieszkania.
    Kto może zgłosić w urzędzie narodzenie dziecka?
    ● Ty lub partner, jeżeli jesteście małżeństwem,
    ● Jeżeli nie jesteście małżeństwem i:
    - Twój partner nie uznaje dziecka, to tylko Ty musisz stawić się
    - ojciec uznał dziecko, to razem musicie stawić się w urzędzie.
    ● Osoba obecna przy porodzie, po przedstawieniu zaświadczenia z danej placówki medycznej
    o narodzinach dziecka – może to być lekarz, położna, przedstawiciel zakładu opieki zdrowotnej,
    w której urodziło się dziecko lub pełnomocnik, którego upoważnisz pisemnie.
    Dokumenty niezbędne przy rejestracji dziecka:
    ● Pisemne zgłoszenie urodzenia dziecka wystawione przez lekarza, położną lub zakład opieki
    zdrowotnej,
    ● Skrócony odpis aktu małżeństwa, jeżeli rodzice dziecka pozostają w związku małżeńskim,
    ● Skrócony odpis aktu urodzenia, jeżeli jesteś panną, skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją
    o rozwodzie, jeżeli jesteś rozwódką, skrócony odpis aktu zgonu współmałżonka jeżeli jesteś
    wdową

• kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba zgłosić w urzędzie stanu cywilnego tam gdzie się dziecko urodzi. Potrzebne są:
    - dowody osobiste rodziców,
    - odpis skrócony aktu małżeństwa,
    - zaświadczenie za szpitala o urodzeniu dziecka.

relg8iikn5mn7s8i.png
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becia czyli nie muszę drałować do miejsowości gdzie urodzę, tylko tam gdzie maż jest zameldowany - to dobrze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tu piszą, to chyba można im wierzyć:)
    ja rodziłam w miejscu zamieszkania i zameldowania, więc nie musiałam sie przemieszczać.

• kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie macie tam meldunku, to możecie również w "waszym" USC

relg8iikn5mn7s8i.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam meldunek w miejscu zamieszkania, maz tam gdzie się kostek urodzi. Gdzieś wiec pewnie się uda:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja od 11 lat mam dosc swiat wszelkiej masci, mieszkamy niestety za blisko choc jednoczesniej na tyle daleko, ze to jezdzenie jest wkurzajace 40 km od mamy do tesciowej, wiecznie ktos jest obrazony, ze jestesmy na wigilie po wigilii bo jak sie jest u jednych nawet na 17/18 to zanim zyczenia cos zjesc i dojazd w warunkach zimowych (rejon podgorski) to sie robi 20/21 czyli po wigilii potem jeden dzien tu drugi tam i sriliard ustalen u kogo pierwszy u kogo drugi (jeszcze dodatkowo kiedy moja babcia bedzie u mojej mamy tudziez zrobi ktorys dzien u siebie) a jeszcze jak moja mama pracowała to dodatkowo jej grafik i ewentualnie przywiez odwiez do pracy bo autobusow brak

w tym roku jedyne co wiem na pewno to, ze w 1dzień meża brat robi chrzciny i mamy tam jechac jak bedzie to sie okaze, bo to 35 tc

a jedzeniowo to w wigilie pozywiam sie glownie karpiem i barszczem u tesciowej a u mamy jeszcze jest ryba po grecku i sałatka z tunczyka z rzeczy ktore jem zawsze duzo jedzenia a dla mnie bieda :)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Selene Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:43

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene ja oddawalam w środę wieczorem do lab, mówili ze za jakieś 3 dni mogę zwonic i pytać o wynik. Ja mam wszystko w karcie, ale pozatym mam wszystko chronologicznie od bety w teczce, wypisy osobno, usg osobno. Wezmę caly pakiet.

szpilka lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene wrote:
    Ja mam GBS zaplanawany na 8 grudnia i liczę że do tego czasu będę jeszcze w dwupaku. Nie wiem ile czeka się na wynik, ale gdbym nawet nie zdążyła to najwyżej tak jak któraś z was pisała, potraktują mnie antybiotykiem. Szczerze, to jest to moje najmniejsze zmartwienie, pewnie nie raz w szpitalu mieli takie ciężarówki.

Dziewczyny jakie badania bieżecie ze sobą do szpitala? Bo skoro większość zapisywana jest w karcie ciąży, to nie ma chyba sensu brać wszystkich morfoligii z 9 miesięcy, nie? wystarczy chyba tylko te najbardziej aktualne + grupa krwi.
    zobacz na stronie szpitala czy maja podane u nas chca ostatni mocz morfologie, grupe krwi(oryginał, wynik hbs lub zaswiadczenie o szczepieniu wzwb, gbs, wszystkie wyniki usg w trakcie ciazy, inne istotne wyniki niezwiazane z ciaza lub konsultacje (okulista kardiolog itp)karty informacyjne z wczesniejszych pobytow w szpitalu

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Selene ja oddawalam w środę wieczorem do lab, mówili ze za jakieś 3 dni mogę zwonic i pytać o wynik. Ja mam wszystko w karcie, ale pozatym mam wszystko chronologicznie od bety w teczce, wypisy osobno, usg osobno. Wezmę caly pakiet.
    najwyzej mezu zabierze do domu jak zajrza i stwierdza ze cos niepotrzebne

Ag... lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:40

szpilka lubi tę wiadomość

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • aswariatka Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) Postanowiłam się trochę poudzielać, bo z nudów w domu już nie mogę... Jak tak piszecie o wagach swoich maluszków, to sobie myślę, że moja Hania będzie raczej mała. Wczoraj na USG wyszło 1800 g. Miałam to KTG i zastanawiam się, co te dzieci czują, że się tak wiercą podczas tego badania... Po za tym wszystko ok, ja mam tylko Hemoglobinę i wyniki moczu poniżej normy, ale lekarz mówił, że jeszcze mieszczę się w bezpiecznej granicy, ale zapisał leki.

Co do wigilii, to u mnie będzie nieciekawie w tym roku... Mam 3 braci, jeden z nich będzie na święta w Anglii i moja mama też wyjeżdża akurat na święta do pracy do Niemiec, bo nie daje rady finansowo (jest nauczycielką). Do teściowej idziemy w pierwsze święto. Myślę, że zaproszę do siebie ciocię z kuzynką i babcię (przynajmniej każda coś przygotuje i przyniesie). Ale mimo to niesamowicie cieszę się na święta, oby były białe :)

2fwas65gx6qqidvv.png
    Hanka 6,5 l
    Emilka 3 l
  • Selene Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:43

• szpilka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    szpilka u mojej babci/mamy są zawsze gołąbki z kaszą i sosem grzybowym -mmmm uwielbiam i w tym roku się napcham :) w zeszłym roku babci zostały bo niewiele osób to lubi i jadłam jeszcze przez 4 dni, ale byłam przeszczęśliwa :)
    i u mojej mamy i tesciowej jest zawsze duzo jedzenia, ale akurat full rzeczy ktorych moj zoladek nie trawi i ich po prostu nie jem, swego czasu moje kuzynki mialy taka zabawe wigilia na 40 osob a one sie o wszystko pytaly a tego tez nie jesz, a tego tez nie jesz i w wigilie wychodzi, ze z tradycyjnych potraw bez zmian jem tylko oplatek, karpia smazonego i barszcz bez uszek, bo pierogi ruskie chyba nie sa tradycyjne :)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene wrote:
    Dzięki :)

Nigdy nie dostałam od lekarza żadnego wyniku USG, choć wiem, że zapisywał wyniki na komputerze, będę musiała poprosić aby mi wszystko wydrukował, albo chociaż ten ostatni najbardziej aktualny.

Chciałabym wziąć do szpitala tylko minimum tego co potrzebuje, badań mam cały stos ale nie sądzę, że lekarza zainteresuje moja powtarzana co 48 godzin beta w 6 tygodniu :)
    W przyszłym tygodniu zrobię powtórkę WR i hbs (gbs u gina).

Zastanawiam się co wziąć do szpitala dla maluszka. Na stronie szpitala pisze tylko że 10 pieluszek i chusteczki. Ale coś mało dla mnie tego :) przecież pewnie sprzydadzą się i pieluszki tetrowe i jakiś otulacz. Czasem minimalizm nie jest dobry, bo muszę się sama domyślić co bym potrzebowała (tak jak wspomniałam szpital wymaga prawie nic)
    z jednej strony fajnie ze wszystko maja, bo my sobie nawet podklady na łóżko musimy wziac
    moge Ci napisac co jest na mojej liscie dla dzidzi na 3 dniowy pobyt
    najmniejszy rozmiar pampersów (1) 15 sztuk
    3 pieluchy tetrowe 2 flanelowe(rowniez do osuszania dziecka)
    ubranka:3 koszulki lub body, 3 kaftaniki i spiochy lub 3 pajace, 2 czapeczki cienka i grubsza, skarpetki i niedrapki
    krem do pupci, mokre chusteczki, płyn zmiekczajacy wode do kapieli (emolienty)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tak jak wcześniej pisałam też wymagają tylko pampersów 15 20 szt. i chusteczki.
    Jeżeli chcemy swoje ubranka to 4-5 szt (body + pajac, lub body +śpiochy+pajac) no i skarpetki 2 pary i czapeczka Pieluch 2-3 sztuki flanelowe lub tetrowe i kocyk bądź rożek.
    Mi odpowiada taki minimalizm ;)

ex2bo7ess0m327wq.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:44

• gonek Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula i Anutka dziekuje za odpowiedz w sprawie zusu.
    Fajnie,ze planujecie swieta...prezenty i wspolne koledowanie przy stole...jak Wy bedziecie siedziec z rodzina to ja juz bede tulila swojego Michalka,bo na 23ciego mam cesarke takze swieta w szpitalu ale z najpiekniejszym prezentem :)

Becia81, Ag..., Ewelina88, jonka91, Chanela, szpilka, Bounia, Kawa, Paula44, olka25, renia83, agnesik lubią tę wiadomość

f2w3rjjguyawgot1.png
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bell, może Ci się przyda http://www.babyboom.pl/ciaza/porod/porod_naturalny_czy_ciecie_cesarskie.html

l22ndf9hcnybk1rg.png
‹‹ 1373 1374 1375 1376 1377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ