*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Zielarko chciałabym się odnieść do Twoich wczorajszych postów dotyczących 6 latków w szkole. Sama jestem mamą 5 latka, który najprawdopodobniej od września pomaszeruje do szkoły. Podobnie jak Ty jestem zdruzgotana tym faktem, uważam że szkoły kompletnie nie są przygotowane do przyjęcia 6 latków, a zabawa na dywanie to fikcja. Kiedyś szkoły miały ograniczenia w przyjmowaniu dzieci do klas. W klasie mogła być ograniczona liczba dzieci. Od tego roku (wiem to od koleżanki nauczycielko, która dostała w tym roku szkolnym 1 klasę, pomieszanych 6 i 7 latków) że już tak nie jest w klasie ma 27 osób... Możesz sobie to wyobrazić???? Masakra! Rozmawiałam z dyrektorką przedszkola do którego uczęszcza moje dziecko i jest jeszcze malutka szansa, że będziemy miały prawo wyboru jak jeszcze było w ubiegłym roku... Ponoć rodzice podpisywali petycję i w grudniu mają to złożyć w sejmie... Nie liczyłabym na to, ale może.
Pozdrawiam serdecznie!
zielarka lubi tę wiadomość
-
Doczytałam Was.
Renia gratulacje!!!
Isabell - Alicja śliczna
Mała Królewna!
Ja ledwo żyję... Mały się wierci prawie całymi dniami, kopie w pęcherz aż boli, nie śpię bo bolą biodra a na plecach to już w ogóle masakra.
A dziś na 13 fryzjer. Więc nie będzie drzemki buuuu
Może się po południu ogarnę i zaszaleję w kuchni z jakimiś wypiekami.
Trzymajcie się Mamuśki!!!
renia83, isabelle lubią tę wiadomość
-
Renia:) gratulacje!
Ja zaczynam kolejny tydzien z jakims dziwnym nastawieniem...całą noc brzuch twardnial, rano znów- plan na dzis lezakowanie i NIC NIEROBIENIE. do tego tak mnie cycek swędzi ze zaraz zwariuje a nie bede sutków drapać
Czuje tez bolesne ruchy- kazde przeciąganie to jakby mi brzuch rozsadzał od środka- czy to mozliwe ze mi tak podraznil od srodka wszystko, ze tak to odczuwwam??
MAcie tak?
Milego dnia:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 09:30
renia83 lubi tę wiadomość
-
Fucina, sama brałam udział w zbieraniu podpisów, tli się we mnie nadzieja, że może usłyszą głos rodziców, nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, a jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...
strasznie to przykre, że nasze dzieci musza za to płacić ze swojego dzieciństwa.
Najbardziej wkurza mnie to, że już teraz pani pedagog z ośrodka pedagogicznego przychodzi do nas rodziców i mówi nam, że mamy już teraz musztrować swoje dzieci bo pani w klasie 6 latków nie radzi sobie z utrzymaniem ich w ławkach przez 45 min. Nosz kuźwa! Gdzie ta reforma, jeśli nauczycielka niezreformowana?
Moja mama była nauczycielką przez wiele lat, powiedziała mi, że jedynym sposobem by chronić swoje dzieci w szkole, jako rodzic, jest głośne mówienie o oczekiwaniach i zawsze stawanie po stronie dziecka, bo nauczyciel zawsze chce zwalić winę na rodziców i dziecko, ponieważ sam ma dużo na głowie. Na szczęście mam gadane i nikt mnie nie przegada. -
I spraw nr 2: jeśli nauczyciele sobie nie radzą z reformą, w większości są jej przeciwnie, to niech Związek Zawodowy wystąpi razem z rodzicami o wycofanie reformy lub przynajmniej danie wyboru rodzicom. Dlaczego tego nie robią, jeśli tak sobie nie radzą?
-
Dzien dobry:)

Reniu gratulacje,pokazna waga i długosc jak na ten tydzien
na pewno sobie poradzicie
takie procedury ze musi byc obserwowany w inkubatorze:)
Isabelle wczesniaki sa wyjatkowe,mają taka nadzieje i walke w tych duzych oczkach i bystrym spojrzeniu:)
tak pozatym-dobrze jest wyjsc na swieze powietrze i spacer ,krótki bo krótki ale zawsze to normalny swiat a nie przykuta do łózka ..
A propo 6 latków mój Tymi poszedł zgodnie z reformą,no i sprawa ma sie nastepujaco.
Miał byc dywan i nauka przez zabawe a zapierda**** z materiałem ze ja nie ogarniam,mają duzo zadawane pisania i czytania,dywan jest a i owszem ale mały i ciezko zmiescic tam 25 dzieciaków, ale powiem Wam ze ja nie wymagam by moje dziecko było prymusem,radzi sobie to najwazniejsze i zawsze bede stała po jego stronie,nie toleruje wychowania pod linijke,wszyscy musza byc swietni ze wszystkiego ,idealnie sie zachowywac, to sa jeszcze dzieciaki które musza sie wybiegac,ciezko jest im usiedziec 45 minut na lekcji,na pewno wiele zalezy do pracy rodzica z dzieckiem w domu,bo u Tymiego w klasie są 6 latki które lepiej radza sobie od 7 latków wiec nie ma reguły...jedno jest pewne NIE JEST TAK jak mydlono oczy rodzicom..
Ag ja tez mam bolesne ruchy małej,to juz ten etap gdzie ruchy nie sa zbyt przyjemne,mnie najbardziej irytuje jak moja mi majstruje cos w dole albo jezdzi po szyjce,masakra...nie mówiac i stopach albo kolanach jezdzacych w ta i wewtą
Miłego dnia dziewczynki
renia83, isabelle lubią tę wiadomość
-
może boją się kąsć ręki która ich karmi...hehehezielarka wrote:I spraw nr 2: jeśli nauczyciele sobie nie radzą z reformą, w większości są jej przeciwnie, to niech Związek Zawodowy wystąpi razem z rodzicami o wycofanie reformy lub przynajmniej danie wyboru rodzicom. Dlaczego tego nie robią, jeśli tak sobie nie radzą?
Też tego nie rozumiem, studiowałam pedagogikę i mi samej nigdy nie podobała się ta reforma. Myślę, że gdyby zmiany w szkołach tj. dostosowanie sal, kardy, mniejsze klasy, byłyby wprowadzane jak obiecano wszystko wyglądałby by inaczej a tak... szkoda słówWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 10:00
-
nick nieaktualny
-
W środę wieczorem gadałam z moją koleżanką na facebooku, mówi,że chciałaby już urodzić,chociaż termin ma na 12 grudnia,no i dzis mi napisała,że wczoraj o 13.20 urodziła Boryska, w moje urodziny:) W ogóle sporo kolezanke urodziło w tym roku i sporo urodzi w 2015.Dobrze,dobrze, idzie wyż
Ag..., renia83, Fedra lubią tę wiadomość
-
Wiadomości ze szkoły rodzenia:) Tak jak tutaj już pisałyście wczesniej emolienty położne polecają,gdy jest jakiś problem ze skórą,a tak to zwykły płyn do kąpieli, ewentualnie 3 kropelki oliwki do wanienki wlać.Przed kapielą oczyścić przegotowana woda oczka, uszka i nosek, można też od czasu do czasu użyć do tego przeznaczonych specyfików. Po kąpeli ciutkę kremiku na pupkę i w pachwinki, czesanko główki i pępuszek octeniseptem i osuszyć. Nic nie mówiła o pudrach na pupę,więc chyba niepotrzebny. Oliwkę poleca używac do masażu dzieciaczka, ale nie nalezy męczyć malucha masażem, gdy nie chce, traktowac to jako zabawę. I kazała żeby maluch dotykał rożnych powierzchni, no tak od skończenia miesiąca,żeby ćwiczyć swoje zmysły dotyku. Fajnie,że nie namawia nas na jakies drogie kosmetyki, zaleca próbowanie różnych, w małych opakowaniach.
No i nie poleca codziennej kąpieli, zwracac uwage tylko na to,żeby pupka była czysta.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 10:33
Ag..., Wiki81, Kawa, Gwiazdeczka27, szpilka, Fedra lubią tę wiadomość
-
Z tymi wytycznymi odnosnie czestotliwosci kąpieli to są niezle jaja.
Znajomi szwajcarzy wg zalecen pani dr kąpali dziecko 2x w tyg ( bo takie obecnie byly wytyczne jakiejs tam organizacji). przy kolejnej wizycie u tej samej pediatry na pytanie jak czesto kapią dziecko i odpowiedzi ze 2x w tyg- pani dr powiedzialała:
nie nie, wlasnie zmieniły się wytyczne trzeba kąpac dziennie . zgłupieli bo miedzy wizytami nie mineło 3 tyg:D
I ot takie to to doradzanie co ile i jak kąpac dziecko:) -
Ja kolejny dzień na zakupach. Maz ostatnio nie ma czasu to sobie na raty różne rzeczy kupuje bo pod nosem mam różne sklepy. A boję się w tesco online kupować np mięso. Śnieg od samego rana pada. Mało go ale powietrze już inne, takie świeże.
Moja Milcia też bardzo boleśnie zaznacza swoją obecność w brzuchu. Czkawka przynajmniej 3 razy dziennie. Prawa strona brzucha bardzo boli. Ale to już ostatnie chwilę. Niedługo wszystkie będziemy ulic nasze skarby.