X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:30

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tym razem ja sie witam ze szpitalnego lozka.. dostalam po poludniu bardzo silnych skurczy, wzielam nospe i dzwonilam do lekarza, kazal przyjechac na oddzial, mialam usg fasolek ma 39mm i z nim jest na szczescie do dobrze. Dostalam zastrzyk w tylek i wzieli mocz do badania, teraz kazali leżeć i chyba rano dowiem sie co z moczem

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• isabelle Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha wrote:
    Hej dziewczyny, tym razem ja sie witam ze szpitalnego lozka.. dostalam po poludniu bardzo silnych skurczy, wzielam nospe i dzwonilam do lekarza, kazal przyjechac na oddzial, mialam usg fasolek ma 39mm i z nim jest na szczescie do dobrze. Dostalam zastrzyk w tylek i wzieli mocz do badania, teraz kazali leżeć i chyba rano dowiem sie co z moczem

Trzymaj sie tam dzielnie i daj znać jutro co i jak!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 21:40

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha zdrówka życzę Wam obojgu! 39 mm, duży już ten Twój "Ktoś" :)

nix lubi tę wiadomość

• Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No juz calkiem powazny czlowiek :-) powiem Wan ze dali mi zastrzyk i jest o niebo lepiej, ciekawe co to bylo

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka
    Odebrałam dzisiaj wyniki z TSH, fT3 i fT4. i tak:

TSH 1,27
    fT3 5,14
    fT4 10,56 i strzałka w dół

Wyniku z TSH w ogóle nie rozumiem bo ostatnio miałam 3,0 a teraz 1,27.

A te fT są dobre...? Zinterpretuje mi je jakaś dobra dusza? ja już zgłupiałam ale cieszę się jak głupia, że TSH wyszło malutkie :D

Koszt badania 64zł

• Chanela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powinnaś mieć normy podane przy wynikach bo wg mojej kartki ja mam normy 0.9 do 1.5 poszukaj

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2014, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamietam to ft4 masz za niskie, musisz isc do endokrynologa bo mi trabili ze ono jest wazne, q tsh masz idealne dla ciazy.

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• Wiki81 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny,
    Ale miałam zaległości i udało mi się nadrobić, chociaż nie było łatwo.

Czy któraś wie, czy jak poszłabym dzisiaj na wizytę to lekarz zrobi mi badania genetyczne (badanie przezierności i inne z USG). Jestem w 11 tyg ale to 10 + 4

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 nie mam pojęcia, ale jak byłam w szpitalu mając 9t+1d to cały czas mówiono, że jestem w 9-tym tygodniu ciąży a nie 10-tym

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki NIE, zrobią CI zwykłe usg, ale nie genetyczne....
    musisz mieć 11tydz - 13tydz +6dni, czyli np. 11t6dz (w nawiasie 12tydz.), czyli 11 pełnych skończonych, a 12sty się dopełniający....i tak dalej
    ja też się pytałam co i jak....

Dzień dobry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry :)
    Patrycha trzymam kciuki za Ciebie, mam nadzieje że Ci dobrze traktują i wszystko będzie ok :*
    Dopijam kawe i jadę odebrać wyniki badań...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam tsh 3,78 przy normie 0,28-4,30 więc niby się mieszczę, ale widzę że lekarz dając skierowanie chciał przyoszczędzić na badaniach bo mam tylko IgM (-) z toksoplazmowy a IgG już nie zrobili ;/

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to dziwne, bo ja z kolei słyszałam, że ginekolodzy ciążę liczą od ostatniej miesiączki, czyli jak jest się między 11-14 tygodniem (od OM) i zarodek ma przynajmniej 45mm to wówczas już można wykonywać pierwsze badanie prenatalne/genetyczne. czyli jak jest 11 tydzień a tak naprawdę 10 to jest możliwość , że gin zrobi badanie przezierności ale to też zależy od wielkości płodu.

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o, znalazłam nawet artykuł. Pewnie najlepiej iść pod koniec 11 tygodnia czyli Wiki81 jest jak najbardziej szansa, że zrobi jeżeli płód będzie odpowiedniej już wielkości :)

"Badanie to wykonywane jest w 11-13 tygodniu ciąży. Jednak to nie wiek ciąży, a długość siedzeniowo-ciemieniowa (CRL) ma kluczowe znaczenie dla wartości badania. Długość ta wynosić powinna od 45 do 84 mm. W tym badaniu oceniana jest między innymi przezierność karku (NT) oraz obecność kości nosowej (NB), jak również wiele innych parametrów. Niekiedy to badanie USG nazywane jest „genetycznym USG” – jest to uproszczenie, ale zamysłem badania jest wykrycie, a raczej wykluczenie obecności tzw. „markerów ultrasonograficznych aberracji chromosomalnych”, czyli po prostu wskaźników mówiących o możliwości wystąpienia chorób genetycznych.

Jeśli istnieje powód, by skierować pacjentkę na inwazyjne badania prenatalne (np. nieprawidłowy wynik USG, wywiad nieprawidłowości genetycznych u pacjentki lub w jej rodzinie, wiek pacjentki), na tym etapie możliwe jest wykonanie tzw. biopsji kosmówki, czyli pobrania małego fragmentu tkanki, która utworzy w przyszłości łożysko. Materiał ten może posłużyć do zbadania materiału genetycznego dziecka, w celu wykrycia chorób genetycznych, np. zespołu Downa."

mhsvp07w3ex0n696.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dopadła okropna alergia, ciągle tylko kicham i smarkam, wapno dla alergików odpada bo ma jakiś niedozwolony składnik. Czym nam wolno się ratować? Słyszał ktoś o Ektoinie? Ponoć naturalny składnik spray'u do nosa, ale czy nie szkodliwy? Ratujcie, bo jak wczoraj byłam u gina to powiedział:"tylko kropelki do nosa", ale nie podał konkretnej nazwy.

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam normy na wynikach podaje:
    TSH to wiadomo 1.27
    FT4 10.56 norma 10.6 - 19.4 pmol/l
    FT3 5.14 norma 3.5 - 7.8 pmol/l

• agattee Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluegirl ja bylam u swojego lekarza z tym bo tez mam alergie i jedyne co mi przepisala to cos do oczyszczania nosa ale to jest niemiecki produkt. To jest cos jak sol do oczyszczania nosa z tych pylkow ale ginka ostatnio mi mowila, ze sa jakies leki przeciwalergiczne dla kobiet w ciazy i tez o to spytam bo od kilku dni meczy mnie tragicznie.

a jedna z dziewczyn tutaj na poczatku watku pisala co ona stosuje, tez pisala o czyms do nosa, musialabys sie cofnac na poczatek watku i poszperac kilka stron bo ja nie pamietam czy to pisala Melula czy ktos innny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 10:20

wff22n0ab6iac00e.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, ja ja :) leczę alergię od 20 lat, więc miałam wątpliwości co będzie w ciąży. Niestety w I trymetrze ciąży nie ma w Polsce leków (a za granicą nie doczytałam się) bezpiecznych, ale jeśli nie byłoby wyjścia to lekarz powiedział, że Claritine jest takim lekiem, który ewentualnie w tragicznych przypadkach można wziąć. Ja stosuję wodę morską i maść majerankową, bo niestety 99% kropli do nosa jest niedozwolonych w ciąży.
    Polecono mi myć częściej twarz i przemywać dziurki nosowe, szczególnie po przyjściu do domu. Ja mam alergię na kurz i roztocza, więc unikać trudno, ale podczas sprzątania stosuję maseczkę (taką lekarską, dostępne są w aptekach). Częste mycie podłóg wilgotnym mopem, nieotwieranie okien w ciągu upałów i wiatru. Robię to zazwyczaj w nocy i wieczorami, żeby nie wpuszczać pyłków i kurzu z dworu. Myć szafki wilgotną szmatką i często prać firanki, ręczniki, ale u mnie to norma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 10:28

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już sama nie wiem, ta Ektoina ponoć nie wchłania się do krwioobiegu tylko oczyszcza i zabezpiecza przed dostaniem się alergenów...ale mam też maść majerankową więc się przerzucę :) Mam nadzieję, że w końcu spadnie deszcz i spłucze pyłki :)
    Dzięki dziewczyny :)

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ