X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:30

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, tym razem ja sie witam ze szpitalnego lozka.. dostalam po poludniu bardzo silnych skurczy, wzielam nospe i dzwonilam do lekarza, kazal przyjechac na oddzial, mialam usg fasolek ma 39mm i z nim jest na szczescie do dobrze. Dostalam zastrzyk w tylek i wzieli mocz do badania, teraz kazali leżeć i chyba rano dowiem sie co z moczem

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• isabelle Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha wrote:
    Hej dziewczyny, tym razem ja sie witam ze szpitalnego lozka.. dostalam po poludniu bardzo silnych skurczy, wzielam nospe i dzwonilam do lekarza, kazal przyjechac na oddzial, mialam usg fasolek ma 39mm i z nim jest na szczescie do dobrze. Dostalam zastrzyk w tylek i wzieli mocz do badania, teraz kazali leżeć i chyba rano dowiem sie co z moczem

Trzymaj sie tam dzielnie i daj znać jutro co i jak!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 21:40

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycha zdrówka życzę Wam obojgu! 39 mm, duży już ten Twój "Ktoś" :)

nix lubi tę wiadomość

• Patrycha Ekspertka

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No juz calkiem powazny czlowiek :-) powiem Wan ze dali mi zastrzyk i jest o niebo lepiej, ciekawe co to bylo

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka
    Odebrałam dzisiaj wyniki z TSH, fT3 i fT4. i tak:

TSH 1,27
    fT3 5,14
    fT4 10,56 i strzałka w dół

Wyniku z TSH w ogóle nie rozumiem bo ostatnio miałam 3,0 a teraz 1,27.

A te fT są dobre...? Zinterpretuje mi je jakaś dobra dusza? ja już zgłupiałam ale cieszę się jak głupia, że TSH wyszło malutkie :D

Koszt badania 64zł

• Chanela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2014, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powinnaś mieć normy podane przy wynikach bo wg mojej kartki ja mam normy 0.9 do 1.5 poszukaj

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2014, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamietam to ft4 masz za niskie, musisz isc do endokrynologa bo mi trabili ze ono jest wazne, q tsh masz idealne dla ciazy.

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• Wiki81 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny,
    Ale miałam zaległości i udało mi się nadrobić, chociaż nie było łatwo.

Czy któraś wie, czy jak poszłabym dzisiaj na wizytę to lekarz zrobi mi badania genetyczne (badanie przezierności i inne z USG). Jestem w 11 tyg ale to 10 + 4

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 nie mam pojęcia, ale jak byłam w szpitalu mając 9t+1d to cały czas mówiono, że jestem w 9-tym tygodniu ciąży a nie 10-tym

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki NIE, zrobią CI zwykłe usg, ale nie genetyczne....
    musisz mieć 11tydz - 13tydz +6dni, czyli np. 11t6dz (w nawiasie 12tydz.), czyli 11 pełnych skończonych, a 12sty się dopełniający....i tak dalej
    ja też się pytałam co i jak....

Dzień dobry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry :)
    Patrycha trzymam kciuki za Ciebie, mam nadzieje że Ci dobrze traktują i wszystko będzie ok :*
    Dopijam kawe i jadę odebrać wyniki badań...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam tsh 3,78 przy normie 0,28-4,30 więc niby się mieszczę, ale widzę że lekarz dając skierowanie chciał przyoszczędzić na badaniach bo mam tylko IgM (-) z toksoplazmowy a IgG już nie zrobili ;/

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to dziwne, bo ja z kolei słyszałam, że ginekolodzy ciążę liczą od ostatniej miesiączki, czyli jak jest się między 11-14 tygodniem (od OM) i zarodek ma przynajmniej 45mm to wówczas już można wykonywać pierwsze badanie prenatalne/genetyczne. czyli jak jest 11 tydzień a tak naprawdę 10 to jest możliwość , że gin zrobi badanie przezierności ale to też zależy od wielkości płodu.

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o, znalazłam nawet artykuł. Pewnie najlepiej iść pod koniec 11 tygodnia czyli Wiki81 jest jak najbardziej szansa, że zrobi jeżeli płód będzie odpowiedniej już wielkości :)

"Badanie to wykonywane jest w 11-13 tygodniu ciąży. Jednak to nie wiek ciąży, a długość siedzeniowo-ciemieniowa (CRL) ma kluczowe znaczenie dla wartości badania. Długość ta wynosić powinna od 45 do 84 mm. W tym badaniu oceniana jest między innymi przezierność karku (NT) oraz obecność kości nosowej (NB), jak również wiele innych parametrów. Niekiedy to badanie USG nazywane jest „genetycznym USG” – jest to uproszczenie, ale zamysłem badania jest wykrycie, a raczej wykluczenie obecności tzw. „markerów ultrasonograficznych aberracji chromosomalnych”, czyli po prostu wskaźników mówiących o możliwości wystąpienia chorób genetycznych.

Jeśli istnieje powód, by skierować pacjentkę na inwazyjne badania prenatalne (np. nieprawidłowy wynik USG, wywiad nieprawidłowości genetycznych u pacjentki lub w jej rodzinie, wiek pacjentki), na tym etapie możliwe jest wykonanie tzw. biopsji kosmówki, czyli pobrania małego fragmentu tkanki, która utworzy w przyszłości łożysko. Materiał ten może posłużyć do zbadania materiału genetycznego dziecka, w celu wykrycia chorób genetycznych, np. zespołu Downa."

mhsvp07w3ex0n696.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dopadła okropna alergia, ciągle tylko kicham i smarkam, wapno dla alergików odpada bo ma jakiś niedozwolony składnik. Czym nam wolno się ratować? Słyszał ktoś o Ektoinie? Ponoć naturalny składnik spray'u do nosa, ale czy nie szkodliwy? Ratujcie, bo jak wczoraj byłam u gina to powiedział:"tylko kropelki do nosa", ale nie podał konkretnej nazwy.

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam normy na wynikach podaje:
    TSH to wiadomo 1.27
    FT4 10.56 norma 10.6 - 19.4 pmol/l
    FT3 5.14 norma 3.5 - 7.8 pmol/l

• agattee Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bluegirl ja bylam u swojego lekarza z tym bo tez mam alergie i jedyne co mi przepisala to cos do oczyszczania nosa ale to jest niemiecki produkt. To jest cos jak sol do oczyszczania nosa z tych pylkow ale ginka ostatnio mi mowila, ze sa jakies leki przeciwalergiczne dla kobiet w ciazy i tez o to spytam bo od kilku dni meczy mnie tragicznie.

a jedna z dziewczyn tutaj na poczatku watku pisala co ona stosuje, tez pisala o czyms do nosa, musialabys sie cofnac na poczatek watku i poszperac kilka stron bo ja nie pamietam czy to pisala Melula czy ktos innny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 10:20

wff22n0ab6iac00e.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, ja ja :) leczę alergię od 20 lat, więc miałam wątpliwości co będzie w ciąży. Niestety w I trymetrze ciąży nie ma w Polsce leków (a za granicą nie doczytałam się) bezpiecznych, ale jeśli nie byłoby wyjścia to lekarz powiedział, że Claritine jest takim lekiem, który ewentualnie w tragicznych przypadkach można wziąć. Ja stosuję wodę morską i maść majerankową, bo niestety 99% kropli do nosa jest niedozwolonych w ciąży.
    Polecono mi myć częściej twarz i przemywać dziurki nosowe, szczególnie po przyjściu do domu. Ja mam alergię na kurz i roztocza, więc unikać trudno, ale podczas sprzątania stosuję maseczkę (taką lekarską, dostępne są w aptekach). Częste mycie podłóg wilgotnym mopem, nieotwieranie okien w ciągu upałów i wiatru. Robię to zazwyczaj w nocy i wieczorami, żeby nie wpuszczać pyłków i kurzu z dworu. Myć szafki wilgotną szmatką i często prać firanki, ręczniki, ale u mnie to norma.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 10:28

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już sama nie wiem, ta Ektoina ponoć nie wchłania się do krwioobiegu tylko oczyszcza i zabezpiecza przed dostaniem się alergenów...ale mam też maść majerankową więc się przerzucę :) Mam nadzieję, że w końcu spadnie deszcz i spłucze pyłki :)
    Dzięki dziewczyny :)

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ